Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. Morbidelli

    Morbidelli 3rd gear

    Se oli ihan yleistä infoa. Jos sain sillä yhdenkin remonttireiskan ajattelemaan lvi asiota uudemman kerran on tavotteeni täyttynyt:)
     
  2. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Mulla on betonielementti halli vähän reilu 300 m² jossa vesikiertoinen lattialämmitys.
    Hallin sisäkorkeus on 6.4 metriä ja ilmanvaihtokone jossa ei ole lämmön talteenottoa.
    Putket on asennettu 300 mm välein ja lattiavalu noin 180 mm paksu. Lämpökeskuksesta tuleva kanaalin pituus 65 metriä. Ainoastaan lämpökeskuksessa on suntti mistä säädetään lähtevän veden lämpötila. Kovimmillakaan pakkasilla ei ole lähtevän veden lämpötila ollut kuin maksimissaan 25 astetta. Tällöin hallissa on +15 astetta. Vaikka 5 x 5 metristä nosto-ovea availlaan noin 10 kertaa työpäivän aikana.
     
  3. callu

    callu 1st gear

    itsellä nuo lämmitysratkaisut kuuluu jo työhön mutta pähkäillyt yhden ok-talon lämmityskustannusten minimointia, ilppi puhkunut pari vuotta hyvällä menestyksellä liki koko taloa lämmittäen, nykyään lämpö siellä 17-18 astetta kun tyhjillään ja varalla sähköpatterit jos pumppu kyykkää syystä tai toisesta. pesuhuone/sauna remonttiin jossain vaiheessa ja pieni ajatus oli korvata sähköinen lattialämmitys vesikieroisella ja lämmönlähteeksi tuumailin bilhelveten 10 litran lämminvesivaraajaa näin alkuun ja siitä sunttaamalla lämminvesi lattiaan :D tällainen ratkaisu siksi että kun vettä voi lämmittää vaikka tulitikulla niin pääasia että lämmitys on vesikiertoinen, visioita on lämmölähteistä ja ja lämmityksen muuttamista pois sähköllä toimivasta järjestelmästä poispäin.. vaikka sitten toinen systeemi rinnalle ainakin vähentämään sähkön osuutta. ja mahdollisimman edullisesti tietysti ;)
     
  4. TeuvoSlam

    TeuvoSlam Gearhead

    Itellä alkaa talli olla sähköjä vaille valmis. Koko hoito n. 9x13 ja tallin osuus 9x9m, korkeutta riittävästi, loput varastoa ja autokatosta.

    Ilman vaihtoa pähkäilin, nyt jo asennettu yhteensä 4 tulo ja poisto räppänää, säädettäviä, ei siis mitään puhallinta. Riittääkö? Suunnitteilla vielä joku poistopuhallin esim: ajastimella imemään suurimmat höyryt hetkellisesti pois??

    Lämmittimenä toimisi airmat20, imeehän sekin jotain pois..

    Paras tietty olis kunnon ilmanvaihtolaite lto:lla ja suodattimilla..
     
  5. Morbidelli

    Morbidelli 3rd gear

    Ruosteisia rautoja kun rälläköi ja välillä hitsailee, niin tulee vaan mieleen ilmnvaihto ja sen toimivuus tai toimimattomuus :D
     
  6. urho3

    urho3 Gearhead

    Se sisällä rälläköinti on hanurista,kannattaa harkita erillistä katettua tilaa jossa voi rälläköida tuuletetussa tilassa. Se rälläkän katku pienessä tallissa ei oo terveellistä. Peltihommissa paineilma saha on Hyvä ei käryä eikä kipinöi.
     
  7. GBS

    GBS 2nd gear

    Hypätääns sit seuraavaan vaiheeseen.... Työpöydät. Niitä on monenmoisia tehty ja teetätetty.
    Onko ukoilla fotoja toimivista ratkaisuista?
    Ajattelin josko ns. välitason tekis tuollaisesta ritilästä niin putoais kaikki ylimääränen lattialle saakka. Päälilevy 40mm filmiä. Syvyys 750mm. Vielä kun löytäis täältä pk. seudulta jonkun tekemään päälipellit (edullisesti) noihin levyihin. Esim. 5mm levyä missä olis etureuna kantattu.
    Eli jos joku tietää niin infoa kiitos.
     
  8. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Mitä meinasit rakentaa pöydällä jos pintapelti 5mm? Ratakiskoja? Omaan laitoin 1,25 rst peltiä.
     
  9. rb

    rb Double Gearhead

    No jos kantatusta vitosesta tekee pinta "pellin" niin eihän se sit tarttee kun neliöprofiilista hitsaa jalat, niin siinä on pöytä valmiina.

    Okei...... ehkä ylös kehikko samaisesta neliöprofiilista, niin sit ei ainakaan pöytä notkahda....
     
  10. Satellite70

    Satellite70 1st gear

    Minkälaisia valaistusratkaisuja on muutes käytössä ihmisillä? Mikä on toimiva?

    Itselle tulevaan talliin ajatellut laittaa kattoon Led-spottivaloja, 6w tehoisia ja päivänvalkeita väriltään, tila tulee olemaan 50m2
     
  11. venom87

    venom87 3rd gear

    Mulla on 3x7m tallissa viis kappaletta 10w ukokäyttöön tarkotettuja ledivaloja, kaks per pitkä seinä ja yksi päädyssä. Ite oo aika tyytyväinen, hyvä yleisvalaistus mutta ropaillessa tarvii välillä lisää valoa. Lähinnä auton alla ja sisällä, meinasin lattian rajaan jotain valaistusta vielä tehdä.
     
  12. LUM-1

    LUM-1 Gearhead

    mulla on 49m2 tallissa 10kpl tupalamppuisia 58w loisteputkia eli 1160w yhteensä
    lämmittää kivasti ja kohtuu kirkasta on, vaihdan lediputket sitten kun niitä saa edullisesti
    asennettu kulmarimalla 45astetta viistoon nurkkiin pitkille seinille
     
  13. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    valoitko noi loisteputket kuinka syvälle?
     
  14. LUM-1

    LUM-1 Gearhead

    en valanu seiniä enkä kattoo, ihan kyprokista ovat eli pinnassa :poff:
    [​IMG]
     
  15. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    wau! valoa ei oo koskaan liikaa.
     
    simeoni tykkää tästä.
  16. BBC

    BBC Guest

    Tallissa pitää olla kunnon ikkunat molemmin puolin että tulee luonnon valoa, sitä ei voita mikään. Seinät ja katto hyvällä maalilla valkoiseksi ja pesee ne joka syksy ennen uuden rakentelukauden alkua. eikä mene montaa litraa jos vaikka maalaa. Lamput vaihdoin 840 putkiksi (entiset 827 ja 830) ja heijastimet pesen ja lumputan 2vuoden välein. Kyllä riittää valoa tuommoiseen normitalliin.

    Tuommoset loisteputkivalaisimet ei paljoa maksa ja jos viitsii vähän kysellä niin niitä saa ilmaiseksi purku ja muutoskohteista. Omanikin ovat KELA:n entiset ja roskiin oli menossa 30 valoa. Edellisen tallin valot oli myös ilmaiset kun Kotipizza Chevy II -Vesa järjesti niitä muutostyömaalta Oulun läheltä Törnävältä.

    Olen miettinyt tuota ilmalämpöpumppuhommaa taloon tai talliin. Jos on valmis lämmityssysteemi, niin tuleeko investointikulun kanssa oikeasti jotain säästöä vai tuleeko se säästö vasta 10vuoden jälkeen. Jos tämmöisen normaalin vanhan omakotitalon + tallin kaikki lämmitys- ja käyttöenergiakulut (sähköläm) on yhteensä 20 000kw vuosi. Paljonko siitä voittaa jos lämmityskulua saa pienennettyä ilmalämpöpumpulla ja onko investoinnin kuoletusaika niin pitkä että tuo energiasäästö menee siihen seuraavan 10v.

    Tallin lattialämmityksestä en luopuisi mistään hinnasta. Jos olisi iso talli, vesikiertoinen ehdottomasti, pienemmässä menee hyvin yksi 4kw kaapeli. Lämpö on tasaista ja ei tarvi sattua säätimiin oli mikä vuodenaika tahansa.

    aulis

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Valvojamuokkaus: 23.12.2016
  17. Oikein käytettynä ja optimaaliseen paikkaan asennettuna ilmalämpöpumpulla vähennät sähkönkulutusta 5000 kw vuodessa eli maksaa itsensä takaisin neljässä vuodessa.Tämä omakohtainen kokemus.
     
  18. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    loisteputkilamppuja saa alle 30 kpl joissa muovisuojat ,ja kun elmukelmun vetää päälle ei tarvii putsailla lamppuja,on kuin uudet,vaihtaa vain välillä kelmut.itse laitoin 865 ja ulkomailta kun tilaa paketissa on paljon halvempaa kuin täällä paratiisisaarella.nyt jos tekisin valaistuksen miettisen LED valonauhan laittoa kiertämään seinälle,katossa ei ole lamppuja kun sivuilta näyttää paremmin autohommissa.ja kun 10 on molemmilla seinillä on niille katkaisija erikseen ,jos toisella puolella tekee vaan hommia turha polttaa kaikkia,on siirto hinnat p-karjalassa kohdillaan.nyt suunnittelen paria teholediä nosturin käpäliin niin näkee allekkin.
     
  19. Morbidelli

    Morbidelli 3rd gear

    Nuorena kollina näki hyvin rassata mopoa yhden 60w hehkjlampun valossa pimeässä. Nykyisin tuntuu, ettei valoa ole ikinä tarpeeksi missä sitä tarvisi. Karuimpien ledvalojen valoja en pidä oikein hyvänä, loisteputkivalo on miellyttävämpi. Kaipa se on vaan tottumiskysymys, sähköähän ledeillä säästyy merkittävästi. Nykyisin on varmaan pehmeämmällä valolla saatavia ledejä saatavilla.
    Otsalamppu on hyvä täsmävalo, teippasin automaatti hitsausmaskiin kiinni myös, näkee hitsi alotuksen selvästi.
     
  20. rb

    rb Double Gearhead

    Nuorena sitä näki puuhailla kaikenlaista pimeässä.

    Vanhana ei enää näe, eikä vättämäti edes kykene...:odoops:
     

Kerro tästä muillekin!