Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteet 20.5.2018 alkaen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja XJR, 29.10.2017.

  1. XJR

    XJR 3rd gear

  2. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Liikaa tekstiä, en viitsi lukea. Lastutetut dieselit ja poistetut egr:t sekä hiukkasloukutko nyt menevät ajokieltoon?
     
  3. XJR

    XJR 3rd gear

    Ajoneuvon tunnistamiseen liittyviin vikoihin ja puutteellisuuksiin lisätään ohjeeseen verrattuna ajoneuvon merkintöjä koskevan tarkastuskohteen (A2.1) luvanvaraisen liikenteen tunniste-reunuksen puuttuminen, (A3) asiapapereiden osalta ajoneuvon liikennevakuutuksen puuttuminen ja tarkastuskohteen (A4) Rekisterikilpi viat kilpi ei ole luettavissa tai on vaurioitunut arvostelu muuttuu hylkäysviaksi aiemmasta korjauskehotusviasta.
    Käyttöjarrun (B1) suorituskyvyn ja tehon luokittelu muuttuu siten, että jarruvoiman ollessa missä tahansa pyörässä alle 50 prosenttia toisen samalla akselilla olevan pyörän enimmäisjarru-voimasta ohjaavien etuakselien tapauksessa, luokitellaan vika ajokieltoon johtavaksi viaksi enti-sen hylkäykseen johtavan luokittelun sijaan. Samaan tarkastuskohteeseen on lisätty paineil-masäiliöiden suuri irtoamisvaara joka arvostellaan hylkäysviaksi.
    Seisontajarrun (B2) tarkastuskohteen vikoihin ja puutteellisuuksiin lisätään raskaan kaluston osalta perävaunun venttiili ei toimi/ jumissa.
    Heijastinten (C1 ) puuttuminen kokonaan luokitellaan hylkäykseen johtavaksi viaksi aiemman korjauskehotukseen johtavan luokittelun sijaan.
    Valaisimien (C2 Takavalaisimet, C3 Jarruvalaisimet, C4 Suuntavalaisimet, C7 Etuvalaisimet, C8 Lähivalaisimet, C9 Kaukovalaisimet ja C10 Muut valaisimet) vikojen ja puutteellisuuksien luokit-telussa otetaan huomioon LED-valaisimet. LED-valaisin katsotaan toimimattomaksi, jos sen le-deistä toimimattomia olisi enemmän kuin 1/3.
    8(10)
    Liikenteen turvallisuusvirasto
    Rekisterikilvenvalaisimen (C5 ) puuttuminen luokitellaan hylkäykseen johtavaksi viaksi kun se on aiemmassa ohjeessa luokiteltu korjauskehotukseen johtavaksi.
    Muut valaisimet kohtaan (C 10.2 ja C6) vikoihin ja puutteellisuuksiin on lisätty seuraavat viat ja puutteellisuudet: takasumuvalaisimien toiminnan ilmaisin ei toimi, erikoiskuljetus valai-sin/valaisimet eivät toimi ja etusumuvalaisinten osalta on tarkennettu viaksi että suuntaus on lii-an ylös entisen suuntaus virheellinen arvostelun sijaan
    Turvatyynyt tarkastuskohteen (C12.2) vikoihin on lisätty viaksi merkkivalaisimen toimimatto-muus.
    Tarkastuskohdetta (D5.1) Polttonestesäiliö ja -putket on tarkennettu koskemaan myös kaasua polttoaineena käyttäviä ajoneuvoja. Kohteen tarkastusmenetelmiin lisätään myös vaatimus vuo-donilmaisimella tapahtuvasta tarkastamisesta.
    Tarkastuskohteessa renkaat ja vanteet (D6) kulutuspinnan urasyvyyden 1,6mm alittaminen luoki-tellaan ajokieltoon johtavaksi viaksi aiemman ohjeen mukaisen hylkäykseen johtavan vian sijas-ta. Sekarengastuksen ainoa vikaluokittelu olisi jatkossa hylätty eikä korjauskehotus olisi vaihto-ehtoisena arvosteluna.
    Tarkastuskohteeseen kuormakori (D10.1) on lisätty tarkastettavaksi kohdaksi vaihtokuormakorin kiinnityslaitteet ja viaksi lukitus viallinen, luokitteluksi hylätty jos kuormakori ei paikallaan ja ajo-kielto jos kuormakori on paikallaan.
    Vetolaitteet (D11) kohtaan on lisätty useita kytkentälaitteiden vikoja verrattuna voimassa olevaan ohjeeseen.
    Tuulilasin (E4) liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurioituminen, tuulilasin puuttu-minen tai puutteellinen kiinnitys olisi mahdollista arvostella ajokieltoon johtavaksi viaksi kun voi-massa olevan ohjeen mukaan ajokielto mahdollisuutta ei ole ollut lainkaan kyseisessä tarkastus-kohteessa.


    " neljässä tai useammassa tarkastuskohteessa havaitut vähäiset viat tai puutteellisuudet tulee luokitella vakavaksi viaksi tai puutteellisuudeksi ja ajoneuvo tulee hylätä määräaikaiskatsastuksessa tai määräaikaiskatsastus keskeyttää "

    " Määräaikaiskatsastuksen keskeyttämisestä ja keskeyttämisen syistä säädetään tarkemmin liiken-teessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston ase-tuksen 10 §:ssä. Pykälän mukaan määräaikaiskatsastuksen keskeyttämisestä säädetään ajoneu-volain 52 ja 55 §:ssä. Lisäksi määräaikaiskatsastus on asetuksen mukaan keskeytettävä, jos ajo-neuvoliikennerekisteriin merkityt ajoneuvon tekniset tiedot eivät ole oikeat. Tällöin ajoneuvo on määrättävä esitettäväksi kuukauden kuluessa muutoskatsastukseen. Katsastusta keskeyttämättä saadaan määräaikaiskatsastuksessa kuitenkin oikaista ajoneuvon rekisteritietojen vähäinen, to-dennäköisesti rekisteröinnissä syntynyt virhe sekä korjata sellaiset tiedot, joiden muuttaminen ei edellytä muutoskatsastusta. Määräaikaiskatsastus on keskeytettävä myös, jos tietoyhteys ajo-neuvoliikennerekisteriin ei ole käytettävissä taikka jos katsastusta ei sään tai vastaavien olojen vuoksi taikka muusta ajoneuvon haltijasta riippumattomasta syystä voida suorittaa loppuun eikä perusteita katsastuksen hylkäämiselle tai ajokiellon määräämiselle ole. "
     
  4. Jokeri

    Jokeri Double Gearhead

    Tarkoittaako tämä sitä että jatkossa auto pitää olla kunnossa jos meinaa saada sen hyväksytysti katsastettua? Ei tuu mitään
     
    Saetkae, tinareki, Mikkis ja 9 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  5. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Noi ajokiellot jostain päästöistä on kyllä ihan täyttä pelleilyä
     
  6. T&S

    T&S Gearhead

    Tuntuu jotenkin siltä että nyt kun ollaan määräaikaiskatsastuksien harventamista suunniteltu, pidetään katsastuspaikkoja elossa päästämällä pukki kaalimaan vartijaksi.
     
    rane58 tykkää tästä.
  7. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Oliko sellaisia luvassa? Pikaisella vilkaisulla en huomannut muuta kuin että vakaviksi luokitellut puutteet päästöissä johtavat hylkäykseen.
     
    Muokattu: 29.10.2017
    Nikuzai tykkää tästä.
  8. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    On siellä kun arvot ylittyy tarpeeks, on tosin ollut ennenkin
     
  9. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Mites ootteko oikeesti sitä mieltä ettei ole merkitystä vaikka vaihtolavan lukot ei toimisi?

    Jarru- tai alustapainesäiliö on iha jees tipahtaa motarille 90 vauhdissa
    Siinä tulee hyttitäyteen käsiä kun telistä napsahtaa käsijarru päälle ja samalla etupäästä katoaa jousista paineet

    Tota kärrynjarruventtiiliä en ole koskaan nähnyt jätettävän testaamatta


    Sekarengastus hylky alla olevasta varasesta tai lokakuun 31 päivä ajokieltoa 1,5mm sisältävästä renkaasta 1,6mm sisältävässä sarjassa on ehkä vähän typerää




    Mutta eikös se ollutkin helvetin läpyläpy saada nää pykälät pois Trafi;n päätösvallan alta niin saadaan lait muuttumaan :odroll:
     
    Muokattu: 29.10.2017
    Saetkae tykkää tästä.
  10. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    50% jarrujen poikkeaman saa kastellulla rumpujarrulla ja sen kastelun aikaiseksi auton painepesulla. Jos sillä lähtee kilvet, niin on se aika jyrkkä tuomio. Eli tulee ajokielto.
     
    Nikuzai tykkää tästä.
  11. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    On ollu aina.......
     
  12. rane58

    rane58 Double Gearhead

    Oldsini lähelle eivät edes tuo sitä päästömittaria, menee varmasti sekaisin ja pitää kalibroida koko laite uudelleen.... :poff:
     
  13. maddis

    maddis Gearhead

    Ei siis kannata pestä autoa konttorin pihassa.
     
    Saetkae ja Lowry tykkäävät tästä.
  14. mcmies

    mcmies Gearhead

    No ei todellakaan ole. Oikeiden myrkkypäästöjen määrät ovat pienentyneet päästösääntelyn myötä erittäin huomattavasti. Ymmärrettävästi päästösääntely ei toimi, ellei sitä valvota.

    Katso esimerkiksi nämä:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Saetkae tykkää tästä.
  15. maxvo2

    maxvo2 Double Gearhead

    Asiaa:D
     
    rane58 tykkää tästä.
  16. cutlass cruiser

    cutlass cruiser Double Gearhead

    Missä niiden oikeiden myrkkypäästöjen lukemat on ?

    Tää on osa uutta "vanhat autot pois liikenteestä" kampanjaa....
     
    Nikuzai tykkää tästä.
  17. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Joopajoo, paljonko kuvittelet noiden taulukoiden heilahtavan jos määrätään pelkkä uusintakatsastus ajokiellon sijaan. Eikä noilla käyrillä muutenkaan oo mitään tekemistä katsastusten kanssa vaan kertovat ajoneuvokannan uusiutumisesta. Jos suomessa oikeesti haluttais liikenteen päästöjä vähentää niin ajoneuvokannan uusiutumista tuskin hidastettaisiin autoveroilla
     
    Muokattu: 30.10.2017
    timopajala ja Nikuzai tykkäävät tästä.
  18. JAMANT

    JAMANT Double Gearhead

    Ihan kuin omistajia kiinnostais oikeasti tuo ajokielto, ajavat vaan kunnes kilvet lähtee...
     
    Saetkae ja rane58 tykkäävät tästä.
  19. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Mulla on niin lyhyt matka tallilta että kestää märkänä konttorille asti.

    Isolla kirkolla ajokiellot tuottavat toisenkin ongelman. Nuo liikerakennuksiin sijoitetut pikku tarkastusasemat pitävät ympärillään kovin vähän ajokiellossa oleville sopivaa säilytystilaa. Kilvettömällähän ei saa edes pysäköintisakkoa (jos muistaa laittaa kiekon VIN numeron päälle).
     
  20. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Tämäkin on totta, kaikilla ei oo sitä vara-autoo
     
    rane58 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!