Punatiilitalon pesu sammaleesta?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja WBBC, 4.5.2018.

  1. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Kaverin mutsin 1967 rakennettu 1-tasoinen talo vihertää kahdelta seinältä, joka on ollut varjon puolella koivujen lähellä.

    Pyysi minua, että saisiko seiniä siistittyä.
    Rakenne on, että kahden tiilikerroksen välissä on villat. Talo on kuntotarkastettu ja todettu täysin kuivaksi ja ehjäksi.

    Eli ei viitsisi pilata sitä nyt.

    Onko olemassa jokin tehokas aine, jota voisi sumuttaa seinille, joka poistaisi vihreän kasvuston. Painepesuria ei ainakaan voi käyttää, vaikka sillähän tuo puhdistuisi.

    Talo on räystäätön tasakattoinen, eli kyllähän se tiili vettä kestää, kun on 50 vuotta ollut sään armoilla ilman mitään vaurioita.

    Ideoita? Kuivajääpuhallus olisi paras, mutta maksaa kai tuhansia euroja,
    eikä taida mummon budjetissa olla nyt siihen varaa.

    Tuossa vanha googlemap-kuva talosta, josta ei tosin erotu seinien sammal.
    Ps. Onpas vanha kuva googlessa, koska tuon repsottavan aidan olen uusinut jo vuonna 2009.
    [​IMG]
     
  2. RAL9005

    RAL9005 Gearhead

  3. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Tiilikatoille on tarkoitettu esim. kilpi sammaleenpoistaja tikkurilan tuote. Levitetään paineruiskulla eli sillä mitä rautakaupoissa myydään puutarhakäyttöön. Pitäs olla minimi vuorokauden kuivana ja sitten huuhtoutuu aikanaan sateen mukana. Seinän voi vaikka laskea letkulla varovasti ilman painetta silleen roiskimalla ettei mee väärään paikkaan. Tarkoitettu siis katoille miksei toimis seinällä?

    On muitakin tuotemerkkejä olemassa. Halpa vaihtoehto on 3 litraa väkiviinaetikkaa ja 7 vettä. Sillä myös ruiskutus. Luin jostain että toimis myös. Sehän kalkki poistaa nurmelta sen sammaleen eli Ph muuttuu ja sammal kuolee joten sama efekti talossakin.
     
  4. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Painepesurilla oli joku pari vuotta sitten tiilitalon pilannut kun uutisissakin oli. Näin varottavaksi esimerkiksi.
     
    eilhik tykkää tästä.
  5. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Kyllä mä viime kesänä pesin oman töllin painepesurilla sen jälkeen kun olin repinyt puoli taloa peittäneen villiviiniköynnöksen alas. Tämä on täystiilitalo, seinissä kolme kerrosta tiiltä, ulompi väli ilmaväli ja toinen väli täytetty jollain masuunikuonalla. En oikein osaa kuvitella että painpesu kastelisi seinää niinkään paljon kuin parin päivän sade kera tuulen, Päädyt ovat noin 7 m korkeat ja räystäät tilistä muuraamalla tehty parinkymmenen sentin uloke joka ei paljon sateensuojaa anna. Vaan eipä tuossa keskustelun aiheena olevassa mökissä näytä olevan senkään vertaa räystäitä. Mutta en nyt kuitenkaan lähde painepesuria suosittelemaan muille. Voihan se vesi jostain raosta tunkeutua villoihin.



    Sammaleenpoistoaineet tietenkin tappavat sammaleen, mutta ei se seinästä poistu kuitenkaan itsekseen. Vaatii ainakin aikaa että sammal kuolee ja sen jälkeen harjausta ja huuhtelua. Parin vuoden projekti lienee. Katto on vähän eri juttu kun sade pesee ja mahdollisesti putoava lumi hankaa mekaanisesti.
     
    Muokattu: 4.5.2018
  6. Imusihti

    Imusihti 3rd gear

    Sammalenpoistoaineet tuntuvat toimivan vähän kuin ajan kanssa ja itsekseen.
    Itse tekisin niin, että ostaisin sammalen poistoon tarkoitettua ainetta (kattopesu tms.) ja suihkuttaisin sitä pienelle alalle seinään vähemmän näkyvään kohtaan.

    Sitten vain muutaman viikon päästä hakemaan rautakaupasta varrellisia 45° teräsharjoja tai normaaleja katuharjoja joilla laamii loput sammalet veks. Kemikaali tappaa kyllä sammaleen, mutta ettei seinään jäisi mitään värjäymää kannattaa se huomioida.

    Paras sammalenpoisto on kaataa puita auringon edestä, jos vaan teknisesti mahdollista. Sammal ei kasva auringon puolella ultraviolettisäteilyn ansiosta, tosin jos ilmansuunta seinällä on itään/pohjoiseen ei lisävalosta ole niin suurta hyötyä.

    Missään nimessä en alkaisi huokoista tiiliseinää pesemään painepesurilla, kun noissa tuon ajan taloissa tuon seinärakenteen tuuletuksen kanssa on vähän niin ja näin. Tavallinen katuharjakin ja muutama koppa kaljaa on tehokas menetelmä. Katuharja ei ainankaan aiheuta seinälle mekaanista rasitusta, tosin kuin esim. teräsharja. Harjaa vaan ylhäältä alaspäin tasaisin vedoin.

    IS
     
  7. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Juuri pesin pätkän sammaloitunutta betonisokkelia painepesurilla ja siinä oli kyllä sammal niin tautisesti kiinni ettei katuharjalla sutimalla olisi tapahtunut mitään. Pitkän aikaa sai laskea paineella sammalmöykkyyn, siitä se pikkuhiljaa pieneni ja lopuksi jäljelle jäi kuin betonista törröttäviä ongensiiman pätkiä. Tuo edellä maintsemani tiiliseinän pesu oli helpompi, mutta siinä ei oikeastaan ollut sammalta vaan harmaata jäkälää ja vihreää leväkasvustoa.
     
  8. three hundred

    three hundred Gearhead

    Ei kannata kastella taloa painepesurilla...!!!!! Tuotapikaa hometalo!!!! Kuivajää puhallus tehokas tuohon ongelmaan ja ei kastu!!!
     
  9. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Se ei paljon auta että sen harjaa pois kun juuret jää huokoiseen pintaan kumminkin. Enimmät pois ja aineilla käsittely että se kuolee. Se että kasvaa kosteissa paikoissa missä aurinkoa ei paljon ole on osatotuus. Riippuu lajista ja jotkut kasvaa kuten meillä etelän puolen lappeella ja pihanurmikolla. Palauttaisin siis mieleen koulun bilsan tai vaikka wikipedian. Jotkut pärjää pitkäänkin ilman vettä ja kun saavat niin taas kasvavat.
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  10. hantta

    hantta Double Gearhead

    En tiedä, onko tiilikaton tiili vastaavaa materiaalia, kuin seinätiili, mutta muutama vuosi sitten olin talkoissa, jossa teräsharjoilla sudittiin koko katto, kaljaa tosin kului jonnin verran ;)
     
  11. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Minä harjasin ihan keskenäni katuharjalla meidän katon olisko viikko sitten lauantaina ja meinasin sen käsitellä vielä jollain litkulla. Kaljaa ei menny yhtään ku on tullu kaikki jo nuorempana juotua mitä tähän kehoon mahtuu. Illansuussa alko olla kuitenkin jo sen verran verensokerit alhaalla että kerran vaan meinasin räystäältä pudota. No olihan minulla radiokuulosuojaimet ja turvakengät niin ettei mitään hätää. Sit piti mennä syömään ja saunaan ettei huippaa enää.
     
  12. f34

    f34 Double Gearhead

    Noita sammaleen ja homeen poistoon tarkoitettuja julkisivun pesuaineita löytyy vaikka kuinka paljon rautakaupoista motoneteistä ja puuiloista. Suihkutetaan, annetaan vaikuttaa ja karkealla harjalla tehostetaan (vaikka katuharjalla), huuhdellaan. Jotkut aineet jätetään vaikuttamaan. Tappaa myös juuriston. Sitten on nanopinnoitteita joilla voi puhtaan pinnan suojata, ettei homehdu uudelleen.
    Esim:
    K-raudasta:
    Rensa fasade julkisivu- ja homepesu
    Kilpi sammaleen poisto
    Puuilosta:
    Woodcare Homepesu 5l
     
  13. pantera

    pantera Double Gearhead

    Kattotiilet on betonia kun poltetut tiilet on savipohjaisia.
    Betonitiilet ei ime vettä mutta savitiilet kastuu läpimäriks.
     
  14. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Parempi tietenkin olla kastelematta, mutta jos yhden pesun jälkeen tölli homehtuu niin kyllä homehtumisen syy on muualla.
     
  15. AnHie65

    AnHie65 2nd gear

    :D:D:D
     
  16. f34

    f34 Double Gearhead

    Kyllähän nuo räystäättömät seinät kastuu joka sateella. Kyllä voi huoletta seinät huuhdella puutarhaletkulla.
     
    Muokattu: 4.5.2018
    passerby tykkää tästä.
  17. pantera

    pantera Double Gearhead

    Painepesurilla oon pessy omia punatiiliseiniä, vesimäärä on painepesussa pieni ja aurinkoisella ilmalla tiilet kuivuu hetkessä
     
    passerby tykkää tästä.
  18. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Jep. Thanks. Taidan ostaa kokeeksi jotain sammaleepoistoa, ja kokeilla sitä tuohon autotalliosastoon.

    Sanoin jo etukäteen, että jos haluat että pesen talon painevedellä, niin kuitissa lukee jotain muuta. Eli vastuu siirtyy kaverille.
     
  19. jorkkeri72

    jorkkeri72 Gearhead

    mul on tapana käydä kusella tuossa kallion reunassa,on siitä sammaleet ainaki hyvin lähteny!
    ei muuta ku kusemaan seinille:D
     
  20. Weijari

    Weijari Gearhead

    Painepesun lopputulos riippuu tiilestä ja siitä mitä siinä on pinnassa. Pahin skenario on se, että sammal lähtee, mutta juuret ja paska junttaantuu sen verran syvälle, että tiili lakkaa läpäisemästä vesihöyryä. Tämän jälkeen jos julkisivussa on vajaavainen tuuletus tiilen takana, voi tiedossa olla isompia murheita.
     

Kerro tästä muillekin!