E85 ja re85 ero

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Bronto, 1.9.2018.

  1. Bronto

    Bronto 3rd gear

    Moi. Olen pohtinut, mitä eroa e85- ja re85-polttoaineella on käytännössä? Eroja kuulemma löytyy, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä. Onko asiantuntijaa paikalla?
     
  2. dart -66

    dart -66 Gearhead

    Samaa tavaraa, ABC:n letkusta E85 ja ST1:n letkusta RE85-nimellä. Molemmat valmistaa ST1.
     
    Muokattu: 2.9.2018
    Bronto tykkää tästä.
  3. Se RE taitaa olla markkinointikikka, joka tarkoittaa, että se alkoholi on tehty kierrätysjätteestä.
     
    Bronto tykkää tästä.
  4. xarper

    xarper Gearhead

    Miksi ABC on sit tasalaatusta tuo polttoaine ja ST1 ihan mitä sattuu 70-85% väliltä?
     
    Bronto tykkää tästä.
  5. Onko tälle väitteelle jotain pohjaa bai onko tämä samanlainen urbaani huhu, jossa väitettiin, että kossun prosentit oli välillä 20%-40%
     
    Bronto ja mpower tykkäävät tästä.
  6. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Ne on vaihtaneet reseptiä St1:llä ainakin kerran sinä aikana (2010-) jona olen tuota ainetta tarvinnut. Tosin sekin voi olla reseptin kirjoittamisero. Nykyisessä on "bensiiniä" kun aiemmin oli lueteltu kaikenmaailman butaanit sun muut ainekset erikseen. Jos ajolaite on "flexfuel" niin ei siinä eroa huomaa. Mut jos ajaa esim E85 kaasarilla niin kyllähän se seoksissa näkyy kun talviaikana etanolia on vähemmän jne.
     
    cutlass cruiser ja Bronto tykkäävät tästä.
  7. xarper

    xarper Gearhead

    Jokuhan täälläkin on sitä mitannut? ABCllä heittoa 3%.
     
    Bronto tykkää tästä.
  8. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    Paljonkohan on vettä seassa?
     
    Bronto tykkää tästä.
  9. karra

    karra Double Gearhead

    Ainakin Jokioisten ja Kajaanin St1 Biofuels tehtaiden prosessit on erilaisia. Kajaanissa ei tehdä varsinaisesti kierrätysmateriaalista etanolia, vaan ylijäämämateriaalista. Kumminkin ihan eri prosessit noissa.
     
    Bronto tykkää tästä.
  10. dart -66

    dart -66 Gearhead

    Lainaus ABC:n sivuilta "Bensiinin osuus on 15–20 % lopullisessa tuotteessa", ettei tuo ihan tasalaatuista ole
    Wikipedia: "RE85 (aiemmin Refuel) on St1 Oy:n valmistama liikenteen polttoaine Suomessa. Tuote sisältää suomalaisesta biojätteestä tehtyä etanolia yleensä 80–85 % ja loput ovat bensiinin eri komponentteja, joilla varmistetaan muun muassa hyvä kylmäkäynnistyminen"
    ST1: sivuilta "RE85:ssa on noin 80 % uusiutuvaa etanolia, jota St1 valmistaa tuotantolaitoksillaan Suomessa kotimaisista jätteistä ja tähteistä"

    muokattu
     
    Muokattu: 2.9.2018
    Bronto tykkää tästä.
  11. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Kuulostaa ihan lihaa ja lihaan verrattavia ainesosia (siipikarjan nahka, koneellisesti eroteltu sianliha) jne
     
    Bronto ja Jussi289 tykkäävät tästä.
  12. xarper

    xarper Gearhead

    No eikai sillä ole mitään väliä mitä ne siellä mainostaa jos joku on sen mitannut ja todennut että se on 3% heitto siinä?
    Mutta on tuo 80-85% silti huomattavasti parempaa kun ST1 itse myy.
     
    Bronto tykkää tästä.
  13. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Olen ajanut tämän kesän E85/RE85 etanolilla, St1, ABC ja Shell asemilta tankattu ympäriinsä.

    Pitoisuus on ollut koko kesän käytännössä tasan 78%...kaveri ajeli jo talvella ja sanoi että se oli silloin korkeimmillaan 76%.
    Muutaman kerran on käynyt 79% heti tankkauksen jälkeen tietyltä St1:lla tankatun aineen jälkeen, mutta se on tasaantunut alle kilometrin matkalla taas 78%.
    Oletin että se pitoisuus nousisi kesän mittaan lähemmäs 85%:a, mutta ei se ole mihinkään muuttunut ja olen tankannut asemilta joista etanolia myydään oletettavasti paljon, sekä myös niiltä joista vähän.

    Mikä sitten on erilaisten antureiden ja laitteiden kalibrointi, niin sitä on vaikea tietää, siinä voi olla eroja, eikä niitä varmaan pidä vertailla suoraan keskenään...kaverin kanssa on vertailtu kun on samanlaiset autot ja laitteistot, vastaavia lukemia antavat.
    Käytössä oleva laitteisto on eFlexFuel:n uudempi boxi, jossa firmware 7.0, anturi on Continentalin valmistama, sama jota käytetään yleisesti Flex-autoissa...tiedot näkyvät suoraan puhelimen näytöltä.

    Minkäänlaista eroa en ole havainnut käytössä sen suhteen onko tankissa E85 vai RE85 ainetta...samaa tavaraa, samasta paikasta ne pitäisi olla käytännössäkin.

    Raakaetanolia toki valmistetaan eri paikoissa eri prosesseilla, mutta kaikki viedään käsittääkseni ensin Kotkaan St1:n väkevöittämisasemalle, jossa raakaetanolia väkevöitetään ja siitä valmistetaan sopivaa autokäyttöön...näin se minulle on selitetty.
    Erissä, jotka sitten jaetaan sieltä huoltoasemille voi olla keskenään pieniä eroja.

    Vertailun vuoksi Nesteen 98E5 sisälsi 7 % etanolia kun tankissa oli aluksi pelkkää bensaa ennen ensimmäistä etanoli tankkausta keväällä...95E10:a en ole kokeillut, kun sitä en voi käyttää...varmaan siinäkin on enempi kun 10% etanolia.
     
    sbc350, Bronto, Turbiini ja 1 muu tykkäävät tästä.
  14. sbm396

    sbm396 Gearhead

    Kuinkahan luotettavia ne putkilomittarit on? Sellasella mitattiin noin 4 vuotta sitten kokkolan st1 asemalta tankattu Re85 mittauksen mukaan 92% etanolia
     
    Bronto tykkää tästä.
  15. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Noissahan laitetaan tilkka vettä putkilon pohjalle alamerkkiin asti ja täytetään loppu ylämerkkiin asti E85:lla. Sitten hölskytetään ne sekaisin ja odotetaan että bensa erotuu pinnalle ja etanoli/vesi asettuu putkilon alaosaan, rajapinta näyttää sitten etanolin osuuden.



    Teoriassa tämä toimii, mutta meillä E85 sisältää käsittääkseni normaali bensaa, jolloin osa sen aineosista, kuten oktaania korottavat aineet, jotka ovat myös vesiliukoisia, päätyvät sinne etanolin ja veden joukkoon putkilossa.
    Näin ollen etanolin määrä voi näyttää jossain määrin suuremmalta kuin oikeasti on...voi olla että määrä on kuitenkin niin pieni, ettei sillä ole lopulta merkitystä ?

    En pidä noita näin äkkiä ajatellen 100% luotettavina, suuntaa antavia, mutta voin olla väärässäkin...

    Myös ne ensimmäiset e85 erät olivat vähän epämääräisiä, niiden kanssa tuli erilaisia ongelmia, tukoksia ja häiriöitä autoihin, mutta reseptiä kehitettiin ja nykyinen on tasalaatuisempaa ja pitäisi toimia paremmin.

    Laittaa oikean E85 mittarin...tietenkin taas voi alkaa vääntämään siitä näyttääkö sekään oikein ?

    http://www.zeitronix.com/Products/ECA/ECA.shtml
     
    Bronto tykkää tästä.
  16. Turbiini

    Turbiini Gearhead

    Hyvin vastaavaa mittaustulosta mullakin continentalin antrui (tai sen melko tarkka kopio aliexpressistä tilasin) ja migrosquirt. Tankkaukset e85 osalta abc asemalla ja bensa pääosin nesteen kylmäasemalta. jos sjaa useamman tankillisen peräkkäin e10 laadulla niin etanolipitoisuus asettuu kokolailla tasan 10% e5 jostain syystä näyttää tuota 7% e85 oli talvella notain 76% ja nyt kesän ollu melko tarkasti 80% noin +- 1% heilahteluja on mittaustuloksessa jatkuvasti kun ei tuollainen anturi mikään tarkkuus mittalaite ole, mutta voi siitä päätellä että varsin tasalaatuista polttoaine on. Tuossa talven 76% on ehkä hieman mittaus teknistä virhettä että talvella en ajanu tankki polttoainelaatua vaihtessa tyhjäksi asti joten voi olla jääny bensaa sotkemaan tulosta. Kesän tulokset on testattu niin että polttoainelaatua vaihtaessa aina tankki melkein tyhjäksi ja sitten seuraavaa laatua (myös varakannuun) ja sitten ajettu vielä tankki aivan tyhjäksi ja kannusta sen verran että saa ajettua tankkaamaan,
     
    Bronto tykkää tästä.
  17. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    saiskoha siitä tislattua ne paskat pois niin olis cheap boose?
     
  18. JoRkKiS

    JoRkKiS Gearhead

    Aika epämääräinen tuo testi mielestäni.
    "Pitoisuus" nousee sitä mukaa mitä enemmän on vettä joukossa mitä luonnollisesti jonkunkin verran sitoutuu alkoholiin ja muutenkin.
    Uteliaisuus on hyve mut itse en alkaisi ST1:lle tms. motkottamaan pitoisuudesta tuommoisen testin tehtyäni :D teoriassa ihan ok mittaustapa mutta on se aika torso käytännössä. Lähes melkeen yhtä hyvä kun tislaisi jäädyttämällä viinaksia ja keräisi "kermat päältä".
     
  19. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Sokeri maksaa 80 eurosenttiä kilo.
     
  20. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Ei se niin kallista ole...
     

Kerro tästä muillekin!