Työntötangoista yleisesti

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Inlinee, 12.2.2020.

  1. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Nyt tuli pikku tenkkapoo. Pitäis enää tönärit tilata, ja sit ois homma ns. paketissa.
    Mutta... Avaappa internetin ihmemaailma ja näistä on ihan kuutamolla asioista tietämätön.
    On myyjää ja mielipidettä laidasta laitaan.

    Oliskos jollain kokeneemmalla, artsiracing ja shining whit tulee äkkiseltään mieleen, antaa käytännön neuvoja näistä? Yleisin kommentti tuntuu olevan että isoin ja paksuin mitä saat mahtumaan, mutta sitten maailmalla ihan tunnetut koneenkasaajat taas jotkut naureskelee näille o_O

    Millä jousipaineilla minkä paksusta seinämää kannattaa alkaa kattomaan? Entä halkasijaa? Pituuskin vaikuttanee asiaan, ja nokan dynamiikka, ja varmaan moni muukin asia.. Entäs girly hydraulic lifters, preload? Siitäkin löytyy kaikennäköstä tietoa varttikierroksesta kierrokseen, joka ei hirveesti kerro mitään, kun siihen vaikuttaa vippasuhde ja jopa studin kierrekoko, kun esim 7/16 vs 3/8 on eri määrä kierteitä tuumaa kohden.
    Mitä me halutaan hakea ite nostajalta painumaa "plungerista" mitaten? o_O Ja onko valmistajilla oikeesti hirveesti eroa, villi veikkaus et ite valmistajia ei kovin montaa oo tönäreille ( ite sille putkelle) vaan myyjät vaan tekee niist sopivan pituset ja brändää ne ite.

    Ja oma lehmä ojassa, tietysti. Hydylaahuri, 125/300 lbs jousipaineet ( oli vähän vaikia löytää jousia tuohon), maksimikoko mitä menee tönäriä 5/16 jos ei kansia avaa, mitattu pituus 8.286" kovalla nostajalla ( EDIT: hydynostajasta tehty kova). Tällä sai ihan A1 kuvion venanpäähän.

    A) Haluunko mä nyt minkä pitusen nostajan että on preloadi kohillaan? 8.300", 8.325", 8.350"?

    B) .080" vai .105" seinämällä?

    C) Valmistajilla eroa?

    Trick flowia katellu sillä, että testeri on niitten valmistama millä mittasin pituuden, niin ainakin sillä mitattu tulos niitten ohjeita noudattaen täsmää niitten tapaan ilmottaa tönärin pituus, kun siinäkin ilmeisesti eroa joittenkin valmistajien välillä liittyen siihen palloon päässä, jotenkino_O

    Yhtiömme kiittää.
     
    Muokattu: 12.2.2020
  2. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    Olikohan niin että kova nostaja on hieman matalampi kuin vastaava hydraulinen täydessä pituudessa, joten sun tönärin pituus pitäis sattua alueelle kun laitat ne 8.300".

    Hydylaahurille ja 300lbs jousille riittää hienosti 5/16" paksut ja .080" seinämällä olevat tönärit.
    TrickFlowta on käytetty ja Compin Magnumia ja HiTechiä, tollasessa vastaavassa kun sinun on käytetty myös halpis HighEnergy tankoja ongelmitta.
    Sitten jos kyseessä mekaaniset nostajat ja hurjasti kiertävä motti niin valinta sieltä laadukkaammasta päästä.

    Preloadista en olis noin tarkka, no onhan se varttikierros tietenki ehdoton minimi, mutta toiseen suuntaanhan on varaa mennä reilustikin jos tarvis vaatii.
    Yleensä käyttäny 1/2 - 3/4 kierrosta kierteestä riippumatta.
     
    Inlinee tykkää tästä.
  3. Vermilion

    Vermilion Gearhead

    Inlinee tykkää tästä.
  4. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Editoin alkuperäistä postia sen verta että tein hydynostajasta kovan.

    Eikö haluttu preload pitäisi lisätä tuohon mitatun tyntötangon pituuteen, vai olenko nyt käsittänyt ihan väärin o_O
    Eli jos olen nyt mitannut sen 8.286" niin jos haluan vaikka preloadia .050" niin lisään tämän tuohon lukemaan, vai? o_O Tätä ihmettelen miten preloadin asetus kiertämällä joku x-määrä kierroksia vs ostamalla vain sen verta pidempi työntötanko, korreloi keskenään?
     
  5. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Menenkö pahasti metsään tälläsellä skenaariolla?

    Otetaan mun mittapituus 8.286", ja sovitaan että haluun preloadia vaikka sen .050" ( joku suositus olisi .020"-.060"). Sit mun rocker studit on yläpäästään 7/16-20 eli 20 kierrettä tuumaa kohden.

    Tuuma / 20 = .050". Ja vippasuhde on 1.6. Nyt jos kerron .050" tuolla 1,6:lla, saan tulokseksi 0.80". Eli yksi kierroks olisi .080" preloadia? Ja täten aina varttikierros on sitten .020".
    Eli jos haluan tuon .050" preloadia, käännän keinun mutteria sen jälkeen kun työntötangosta on säädetty välys pois, nahkee pyörimään, sen reilu puoli kierrosta?

    Vai meneekö tää homma nyt ihan mettään?
     
  6. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    Jos se sun kovaksi muutettu nostaja oli täydessä pituudessaan, niin lisäät siihen pituuteen haluamasi preloadin verran lisää. 8.325" pituus lienee ihanteellinen.
    En alkanu miettimään vaikeemmin, menee ittekin sekasi kohta! :D
     
    Inlinee tykkää tästä.
  7. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Kiitoksia paljon avusta. Mulla oliki sellanen olo että teen helposta asiasta liian hankalaa. Testasin vielä ristikulmin uudestaan noi pituudet, ja tulin tulokseen että voin pyöritellä niitä vaikka maailman tappiin, ei oo eka asia missä oon ihan liian pikkutarkka..

    Tilasin 8.325":set, 5/16 .080" seinämällä.
     
    artsiracing tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!