Värisokeus ja poikkeava värinäkö

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Nupa, 12.3.2021.

  1. Nupa

    Nupa Double Gearhead

    Kun ikää tulee lisää niin kaikkea sitä näkee tai ei näe enää niin hyvin.
    Muutamista kavereistakin huomannut, että jotain värejä nähdään sielläkin missä niitä ei ole. Huolestuttavaa.
    Itsellä onneksi vielä ei näitä oireita ole joten liikenteessä voi ajella turvallisin mielin.

    Tarkastakaa ne silmänne ajoissa, on kaikkien etujen mukaista pitää huolta terveydestänsä.

    Terveyskirjasto sanoo asiasta mm. näin:
    Normaalin silmän verkkokalvossa on kolmenlaisia tappisoluja, jotka reagoivat eriväriseen valoon: siniseen, vihreään ja punaiseen. Ne tekevät mahdolliseksi kaikkien eri värien ja niiden sävyjen erottamisen. Synnynnäisessä värinäön häiriössä yksi tai useampi tappityyppi toimii puutteellisesti, mikä aiheuttaa vaikeuksia värien erottamisessa. Tällöin puhutaan värinäön heikkoudesta ja ääritapauksessa värisokeudesta. Tosin ainoastaan harvinainen kaikkien tappityyppien puutos aiheuttaa täydellisen värinäön puutteen, jolloin henkilö erottaa vain mustaa, valkoista ja harmaan sävyjä.
    Tavallisimmat värinäön häiriöt ovat periytyvät puna-viher- ja viher-punaheikkoudet, joissa punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Niitä esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Tutkimusten mukaan jopa 40 % puna-viherheikoista miehistä on tietämättömiä tästä ominaisuudestaan.
    Muut värisokeustyypit, esimerkiksi sinistä aistivien tappisolujen puutteellinen toiminta ovat huomattavasti harvinaisempia.
    Värinäön häiriöt aiheuttavat jossakin määrin hankaluuksia (esimerkiksi punaisen ja vihreän LED-merkkivalon erottaminen) tai vakavampiakin ongelmia (esimerkiksi merimerkkien erottaminen) jokapäiväisessä elämässä, tilanteissa, joissa värien tarkka erottelu olisi tarpeen.
    Vaikka puna-viher- ja viher-punaheikko erottaakin värejä, joidenkin värien ja sävyjen erottaminen on vaikeaa tai mahdotonta.
    Eräissä ammateissa, joissa värien erottelu on sekä tärkeää että välttämätöntä, on vaatimuksena normaali väriaisti. Tällaisia ammatteja ovat mm. lentäjä, rautatietyöläinen ja laivojen kansihenkilöstö. Myös monissa kemian ja vaateteollisuuden, graafisten alojen ja sähkö- ja elektroniikka-alojen töissä normaali värinäkö on tarpeen.
    Puutteellinen värinäkö ei kuitenkaan näytä lisäävän esimerkiksi riskiä joutua liikenneonnettomuuteen.
     
  2. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Autettiin kaverikimpassa yksi punavihersokea amiksen puhelinasentajalinjan läpi. Jos olisi joutunut kaapelien jatkoksia tekemään, niin vaikeata olisi ollut. (Lanka)puhelinala oli niin laskusuunnassa, ettei meistä monikaan lopulta kaapelimonttuun päätynyt.

    Myöhemmin töissä yhytin erään punavihersokean tekemässä valaisimen valonlähteen silmämääräisiä arviointeja. Käytin seikkaa vipuna kaataakseni jo tehdyn päätöksen.
     
  3. dr.drunkenstain

    dr.drunkenstain 1st gear

    Ja esim Specsaversilla kuului ainakin joskus silmänpohja kuvaus näöntarkastukseen, voi paljastua vaikka glaukooma kuten itselle.

    Olin käytännössä varma että ainakin ce-kortin ottaisivat pois kun silloin tein vielä pyttyhommiakin, mutta ei sellaisesta ollut puhettakaan vaikka itsekkin lääkäriltä kyseen alaistin tämän yhtälön järkevyyden.
    Yllättävän monelle varsinkin vanhukselle se ajokortti tuntuu olevan jonkinlainen viriiliyde symboli mistä pidetään hampaat irvessä kiinni, ajokunnosta viis. Itse toimin ennakoivasti, ja opiskelin hierojaksi.
     

Kerro tästä muillekin!