Seisontaan siirto muuttuu?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Temppu, 1.9.2003.

  1. Temppu

    Temppu 1st gear

    Onko kukaan (muu) kuullut huhua, että seisontaan/ajoon ilmoitus tehdään vastaisuudessa Ajoneuvohallintokeskukselle (jahka saavat tietojärjestelmänsä uusittua), eikä vakuutusyhtiölle kuten tähän asti? Ilmoitus tullee lisäksi maksulliseksi.

    Nykyäänhän ilmoitus käy hyvin joutuisasti ja helposti (ja ilmaiseksi) puhelimella vakuutusyhtiöön, joka hoitaa tiedon eteenpäin AHK:lle. AHK:n tähänastisen toiminnan perusteella muutos ei ainakaan helpota harrasteajoneuvon ajoon/seisontaan laittamista, ja arvaisinpa, ettei 10 erkkiä/ilmoitus ole lainkaan mahdoton hinta tälle proseduurille.

    Mulle näitä ilmoituksia tulee 6 kappaletta vuodessa, joten jonkinsortin menoerä siitäkin tulee, vaikkei nyt konkurssiin ajakaan.... Ilmoituksen nopeudesta/helppoudesta en sitten osaa vielä arvata, kuinka rupeaa systeemi toimimaan.

    Tietääkö joku jotain lisää, ja olisiko raati ehkä sitä mieltä, että asiaan kannattaisi yrittää vaikuttaa? Miksi romuttaa toimivaa systeemiä?

    Temppu
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    Auton omistaminen on rikokseen verrattava. Auton omistajat ovat voineet kierolla tavalla tähän saakka välttää auton omistamisen kustannuksia välillä laittamalla auton seisontavakuutukseen. Nyt tähän porsaanreikään on tulossa muutos. Seisontavakuutusjärjestelmä on edelleen käytössä - siksi, että sitä väärinkäyttäviä voitasiin sakottaa. Mutta seisontavakuuttaminen tullaan nyt tekemään kalliimmaksi kuin liikennevakuutuksessa pitäminen.

    Jatkamme maksujen, verojen ja sakkojen kehittelyä.

    Ystävällisin terveisin,
    ajoneuvohallintokeskus
    autoliitto
    valtiovarainministeriö
    poliisi
    liikennevakuutusyhdistys
    eva biaudet
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ylläoleva ilmoitus edustaa ns."hyvää viranomaishuumoria". :grin:

    Niinpä, miksi ihmeessä viranomaiset pyrkivät vaikeuttamaan kaikkea ajoneuvoharrastusta? :-x

    T: Masa
     
  4. whiic

    whiic 1st gear

    Kuulin huhun jo aikoja sitten, ja se pitänee paikkansa. Yksityiskohtaista tietoa toteuttamisesta en tiedä, mutta huhu ainakin sanoo, että seisonta-aikailmoitukset maksaisi karvan vajaa 10 eur - täten seisonnasta poistaminenkin maksaisi 10 eur, ellei sovi jo syksyllä valmiiksi päivämäärää, koska keväällä ottaa auton käyttöön (ja tiedä sitä, vaikka seisonnasta poistamista ei 'voisi' ilmoittaa samalla, vaan täytyisi tehdä erikseen... jotta saadaan perittyä enemmän 'kustannussidonnaista').

    Järjestelmähän tulee muuttumaan, jotta se saataisiin 'yksinkertaisemmaksi' ja 'yhtenäisemmäksi' - mehän tiedämme miten paljon eroa on seisontaan ilmoittamisessa eri vakuutusyhtiöiden välillä (tähänhän Siimeskin vetosi replytessään kyselyihin vuotuisen ajoneuvoveron palauttamista seisontakuukausilta).

    Ehkä tämä 'yhtenäistäminen' onkin harrastajien 'hyväksi', koska tällöin 'käyttö'maksu voitaisiin palauttaa seisonta-ajalta. Luonnollisesti seisontaan asettaminen ja käyttöönotto pitää tällöin olla verotettavia, jotta tappiot voidaan periä takaisin.
     
  5. Temppu

    Temppu 1st gear

    Olisi mielenkiintoista kuulla, miten vakuutusyhtiöt tällä haavaa kokevat tämän seisontavakuutusasian.

    Onko se heille pakkopullaa, josta tulee vain kuluja, vai osa toimivaa asiakaspalvelua?

    Nykyjään ainakin palvelu on pelannut hyvin, nopeasti ja ystävällisesti; ja tulee mieleen, josko vaikka vakuutusyhtiöt mielellään pitäisivätkin palvelun itsellään osana vakuutustoimintaansa. Mikä lienee vakuutusyhtiöiden asema tässä sopassa: tekeekö ne tasan niin, kuin ministeriö/AHK määrää?

    Vaan, kukapa ei mielellään luopuisi palvelusta, josta ei suoranaisesti ole kuin menoja..... Toisaalta sama homma niille tulee kuitenkin, ne vain sitten saavat tiedon AHK:lta asiakkaan sijasta. Turha mutka matkaan, mun mielestä.

    Onkohan AHK:kaan miettinyt tuon asian loppuun asti; nyt he saavat ilmoituksia kouralliselta vakuutusyhtiöitä, jotka taasen keräävät ilmoitukset kymmeniltä/sadoilta tuhansilta autoilijoilta. Onko AHK:sta nyt sitten kivempaa ruveta ottamaan ilmoituksia vastaan vakuutusyhtiöiden sijasta suoraan yksityisiltä autoilijoilta?
    Pelaako puhelinvaihde?

    Temppu
     
  6. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Omituiselta kuulostaa systeemi. AHK:ko sitten ilmoittais asiasta vakuutusyhtiöille, vai pitäiskö ilmotus kuitenkin tehdä kumpaankin paikkaan? Vakuutusyhtiöt ei varmaan tykkää mitenkään erityisesti tosta nykyisestä käytännöstä, sillä yllättävän moneen vakuutukseen thedään kauden aikana muutoksia ja sehän aiheuttaa lisätyötä sekä kustannuksia yhtiöille. Aika monet pelaa tolla asialla, sillähän saa kivasti aina kuukauden lisää maksuaikaa vakuutukselle.
     
  7. Fastback

    Fastback Gearhead

    Voipa olla että vakuutusyhtiö vaihtuu, jos alkaa maksuja tuleen - Svenska xxx... :smile: Toivottavasti tämä on grillauskieltoon verrattava huhu, mutta kun kyse on autoista ja niiden verottamisesta, niin mikään ei ole liian paksua valtion tahalta.
     
  8. pas2

    pas2 Gearhead

    Rupee menemään tää touhu semmoseks, että tulevaisuudessa ajetaan aika paljon siirtokilvillä tai "jollain siirtokilvillä"

    t. Yli 600 euroa vuoden vaihteessa autonomistamissakkoja maksava, ja ne sttanan vakuutukset päälle.
     
  9. Temppu

    Temppu 1st gear

    Mielenkiintoista, muistan kyllä itsekin lukeneeni asian jostakin muusta lähteestä kuin "kaverilta kuultuna", mutta kun nyt yritin uudestaan löytää netistä juttua, löysin vain hallituksen esityksen laiksi ajoneuvoliikenteen tietorekisteristä:

    http://www.mintc.fi/www/sivut/dokumenti ... 092002.pdf

    Laki tulisi esityksen mukaan voimaan 1.1.2004, ja lain mukaan:

    "Rekisterinpitäjällä on oikeus saada muilta
    kuin viranomaisilta tietoja seuraavasti:
    ...
    2) liikennevakuutuskeskukselta ja liikennevakuutusyhtiöltä
    ryhmäliikennevakuutusta,
    liikennevakuutuksen maksun laiminlyöntiä
    sekä ajoneuvon seisonta-aikaa koskevat tiedot;"

    Eduskunta on hyväksynyt lain,
    vaiheet näkyvät osoitteessa:

    http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip/?${base}=veps8999&${TRIPSHOW}=html=ve5000+form=ve5000&${snhtml}=venosyn&tunniste=HE+171/2002&${TRIPCOL}=500

    Eli AHK saisi tietoja edelleen vakuutusyhtiöiltä.
    Olisiko huhu sittenkin vain huhu?
    Koitan tiedustella asiaa AHK:sta.

    Temppu
     
  10. xtremer

    xtremer 1st gear

    Me suomalaiset ollaan niin kilttejä, että haljetaan kilteyteemme!! Viekää vaan rahat pois meidän taskustamme ainahan sitä voidaan säästää vaikka vuokrasta tai ruuasta....

    Onneksi meillä on pienet palkat ja suuret verot, pitkät potilasjonot sekä kallis bensa.
    (pessimistin kannalta katsottuna)

    Näin muinoin taulukon jossa oli kuvattu leikkimielisesti maailman turvallisuutta vaaralisimpana paikkana pidetiin muistaakseni talebaani afganistania (muuta sinne jos haluat elää vaarallisesti) ja toisena ääripäänä absoluuttisena rauhantyysijana oli Meidän Suomi =)
     
  11. Alexik

    Alexik 1st gear

    Jos nyt kuitenkin taas varmistuisi että moinen lakiesitys on todella olemassa. Siis huom: lakiesitys. Sellainen on voinut jossain vaiheessa olla valmistelussa, mutta joko peruttu, siirretty, vaiettu tms.
     
  12. Temppu

    Temppu 1st gear

    Yllä olevasta linkistä pääsee toteamaan, että eduskunta on hyväksynyt tämän uuden lain 13.06.2003.

    Temppu
     
  13. TeuvoSlam

    TeuvoSlam Gearhead

    Pitäs ottaa mallia jenkeistä, Jos jokin asia ei miellytä ni pyssyt esiin ja...

    Mutta eihän mikään asia noin korjaannu, odotetaan ja katellaan mitä ne autoilevat päättäjät meille keksii. Nehän ajattelee meidän parasta, tai ainakin pitäisi.
     
  14. blues

    blues 1st gear

    mun mielestä tuossa uudessa laissa ei ole mainintaa mistään vakuutuksiin liittyvästä asiasta vaan ainoastaan yleisesti ajoneuvoliikennerekisterin ylläpidosta. hmm.
     
  15. Temppu

    Temppu 1st gear

    Jep, tietorekisteristähän tuossa laissa on kyse,
    mutta luulisi, että mahdollisuutta kerätä tietoa seisonta-ajoista vakuutusyhtiöiltä ei olisi lisätty lakiin, jos olisi ollut odotettavaa, että AHK kerää tiedot suoraan autoilijoilta.

    Kattotaan nyt, josko saan AHK:lta jotakin tietoa asiasta.

    Temppu
     
  16. Temppu

    Temppu 1st gear

    Pah, olen taas vanhasta tottumuksesta puhunut AHK:sta, vaikka AKE se nykyään on...

    Joka tapauksessa, jostain syystä kysymykseni meni AKE:n sisällä rekisteröintiosastolle, ja heidän mukaansa AKE ei kommentoi asiaa:

    "Kiitän yhteydenotostanne. Pyydän teitä ottamaan yhteyden Liikennevakuutuskeskukseen, koska kyseessä on
    vakuutusalan lainsäädäntöön kuuluva asia.

    Ystävällisin terveisin

    Henna Kaarimaa
    palveluassistentti
    Ajoneuvojen rekisteröinti

    Ajoneuvohallintokeskus AKE"

    Täytyypä sitten kysyä sieltä Liikennevakuutuskeskuksesta.

    Temppu
     
  17. Anonymous

    Anonymous Guest

     
  18. Temppu

    Temppu 1st gear

    Liikennevakuutuskeskus vastasi ystävällisesti näin:

    "Hei

    Ajoneuvon seisontailmoitus tehdään edelleenkin vanhan käytännön mukaisesti,
    lyhin seisonta-aika on 30 vrk.

    Ilmoituskäytäntö on ollut ollut keskusteltavana ajoneuvoverolakiuudistuksen
    yhteydessä. Mistään seisontakäytännön muuttumiseen liittyvästä ei kuitenkaan
    ole sovittu.

    Ystävällisin terveisin

    Marjatta Vannekoski
    LIIKENNEVAKUUTUSKESKUS
    Vakuutus- ja oikeusyksikkö"

    Eli homma jatkunee ainakin toistaiseksi vanhaan malliin,
    hyvä niin.

    Temppu
     

Kerro tästä muillekin!