sulaako puikko?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Anonymous, 16.4.2005.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Pitäis rakentaa penkkipunnerrus penkki ohuesta palkista mutta ei oo hitsikonetta. kysyn että tekeekö noilla halvoilla puikkomuuntajilla jotka maksaa muutaman kympin, mitään?
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    koitas kattoo haulla just ollu juttua,mutta voihan sitä joka toinen päivä kysellä,se on mukavaa puuhaa,nimittäin kyseleminen
     
  3. amis

    amis 1st gear

    Kai niillä välttävästi puikko palaa, mutta ohutta putkea puikolla, unohda, ellei ole todella hyvät hermot :-?
     
  4. Kimmeli

    Kimmeli Gearhead

    kyl puikolla ohutkin (1,5mm pelti) puikko menee, kun osaa :)
     
  5. sonder

    sonder 1st gear

    Aivan!
     
  6. sonder

    sonder 1st gear

    Aivan!
     
  7. timppa

    timppa Gearhead

    Kyllä sitä koneella, kuin koneella hitsaamaan pystyy. Ouhuinta puikkoa mitä löytyy(0.7-1.25), mielellään OK 46.00 sytttyy helposti. Käsi pitää liikkua tarvittaessa nopeasti. Elikkä jos alkaa polttaa reikää niin jatkat siitä missä ilmarako on NOLLA ja sitten lopuksi "härkit, sörkit ja törkit" reiän tukkoon (eli nopeasti vähän kerrassaan ja jäähdytät/hiot) Tuolla tyylillä kestää miehen painon (rontti sata kg) ja pitää vesipaineen vaikkei ydinvoimalaan kelpaisikaan...
    Sovitat liitokset justiinsa niin on helppo hitsata nippuun, jos jää 1mm ilmarako niin saat todennäköisesti leipoa saumaa umpeen jonkin aikaa.
    Ohueen kelpaa melkein mikä vaan, mutta säätöjä voi joutua hakemaan paksummassa "kahen markan" koneista loppuu tehot kesken.


    Näin muutaman kone-/pannuhuoneen kaasulla, puikolla ja TIG:llä tehneenä ja autoja puikolla ja MAG:lla hitsanneena (vieläkään en osaa mielestäni hyvin, mutta yritys 10). TIG:lle on RST:n putkiluokat. Siitä huolimatta mottona on: "Laitetetaan penkkiin, aletaan hitsaamaan ja katotaan mitä tulee...)

    Tärkeintä on "maltilla virtaa" ja tarkkaile sulaa kuten Amiskassa opetettiin.

    Aloittelijoille ohjeena virtaa n.25-35 Amp./puikon paksuus milleinä, josta lähdetään hakemaan hyvää palamista...
     
  8. amis

    amis 1st gear

    Tätä just tarkotin hermoilla :D
     
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    näitä muutaman kympin puikkomuuntajia on kahta tyyppiä, sellaisia joissa on portaaton virransäätö ja sellaisia jossa on kaksi virta asentoa.
    kannattaako ottaa se jossa on portaaton säätö vai onko tuolla paljon merkitystä?
     
  10. timppa

    timppa Gearhead

    Nimenomaan portaaton säätö. Joskus voi olla kymmenestä ampeerista kiinni että ei sula kunnolla tai polttaa reikää.
    Kun virran tarpeeseen vaikuttaa materiaalin vahvuus ja puikon paksuus sekä puikon tyyppi. Lisäksi on eroa että onko tasasuuntaaja vaiko vaihtovirtamuuntaja, tasasuuntaajalla on helpompi hitsata...
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    siis tuleeko joistain pukkokoneista ulos vaihto virtaa? eikös se oo vaarallista?
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Jos halut hitsata puikolla ohut seinämäistä putkea niin tuo kyllä onnistuu. Minulla on (kalliita) erikoispuikkoja jotka on tarkoitettu teollisuuden kunnossapitoon. 1,25 pelliä pystyt hitsaamaan 4mm puikolla. Ja tulee komiaa saumaa.
     
  13. timppa

    timppa Gearhead

    Mitäs vaarallista vaihtovirrassa? (Onhan KAIKKI alumiinin hitsaukseen tarkoitetut TIG:itkin AC-koneita.) Ei sieltä 230V/400V tule jos sitä ajattelit jännite suunnilleen sama kuin DC-koneessa. Virran suunta vain vaihtuu X kertaa sekunnissa....
    Hitsauspuikkojakin on sekä negatiiviseen että positiiviseen maattoon sekä vaihtovirralle.
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    Portaaton säätö on oltava. Mikään ei ärsytä enemmän kuin se että koneessa on 3 pykälää virralle ja ne ei sovi mihinkään järkevään käyttöön.
    Lisäs halpismuuntajissa on tavallisesti tyhjäkäynti jännite varsin pieni eli liimaa puikon rautaan helposti. Pystyykö niillä käyttämään muita kun 46 puikkoja?

    Joo, hermoja kysyy. Kun sulaa reikä, niin pirun vaikeaa muurata se kiinni :) .
    Nämä halpis-puikkokoneet kyllä "kouluttavat" parhaiten hitsaustaitoja.
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    eli siis kannattaa kattoa puikko paketin kylestä että on vaihtovirta muuntajalle.. vähän saamaton kyssäri mutta paljon maksaa vaikka 1,6mm puikko paketti ja minkä kokosia pakkaukset on??
     
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    ei muuten kannata ostaa mitään halpis muuntajia! niil ei tee yhtää mitää :soosoo:
     
  17. J.k.a.K.

    J.k.a.K. Gearhead

    Se on ihan totta. Mitä halvempi, sitä huonompi. Itse ostin joskus halvan puikkokoneen(500mk) ja eihän sillä mitään tehny. Täyspaska. Jos puikolla ohutta peltiä aikoo hitsailla niin pitää olla jo melko/erittäin taitava.
     
  18. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    Kirkkaat puikot käy muuntajalle ja niitä saa usein liimanäppi työkavereilta ilmaseks :lol: tarttuuhan ne mustaan rautaankin.
     
  19. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ok48 käy vallan mainiosti ! ok46 ei tarvita missään,se kun vaan räiskii ja sulanhallinta on peseestä,kun puikko palaa epätasaisesti.
    En ole vielä törmännyt koneeseen jolle ei ok48 ei kelpaa.
    Tietenkin jos haluaa voi rst/hst puikoillakin hitsata.Saumasta ei tule vaan ninn vahvaa kun sitä tunkee mustaan rautaa,halkeaa/murtuu helposti.
     
  20. Anonymous

    Anonymous Guest

    volvon pohjassa on pari reikää ja uusinta katastus on 3 päivän päästä. kysymys kuuluu että saako tuollasella 58euron gern puikko muuntajalla tökkimään pellin palat reikien päälle? :oops:
     

Kerro tästä muillekin!