Taunuksen alusta

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja tomi, 19.2.2002.

  1. tomi

    tomi 1st gear

    kuulin vähän sellasta kommettia että taunuksen alusta olis kuulemma ihan paskasti tehty samoin kori on hepponen.. pitääkö tuo paikkansa? omat kokemukset on vielä niin vähäiset etten osaa sanoa mitään..

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Webmaster 2002-03-02 18:37 ]</font>
     
  2. MouTine!

    MouTine! Gearhead

    Alustasta olen kuulut myös kehnoa kommenttia. Omat kokemukseni lähinnä perustuvat kahteen kavereitteni entisiin Taunuksiin. Molemmissa oli havaittavissa peräpään omituinen muljaaminen. Ikään kuin taka-akseli ei olisi aivan korissa kiinni. Toisaalta molemmissa oli varmasti alusta muutenkin loppuun kulunut. Toinen oli vanha coupe mallinen, ja toinen uudempi sedani, niillä kolmion muotoisilla takavaloilla.

    Tuota juttua korin heppoisuudesta en usko. Samaa tavaraahan ne kaikki vanhemmat Fordit on, hiukan eri muodossa vaan.
     
  3. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    juttu on niin, että alustan huono maine piilee osakseen etukelkan tuennassa, siis siinä jossa kone ym on kiinni. se kun roikkuu neljän kolmion muotosen kumin varassa. ne kun vaihtaa superflexeihin tai nailonisiin niin paranee paljon. ja takapään muljuminen johtuu siitä että se on tuettu kahella pitkittäisellä ja kahella vinotuella, ei pidä akselia hyvin paikallaan ellei ole todella tiukat puslat. panhard-tanko poistaa ongelman jolloin taunus on kuin formula ykkönen tai nascar auto :grin:
     
  4. tomi

    tomi 1st gear

    joo joo.. no mistäköhän niitä puslia mahtaisi saada? ja paljokohan ne mahtaa maksaa? (noin) millanenhan homma se olis alkaa vaihtaa ja tarviiko mitään eikoistyökaluja?
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    joo joo.. no mistäköhän niitä puslia mahtaisi saada? ja paljokohan superflexit taikka nailoni mahtaa maksaa? (noin) millanenhan homma se olis alkaa vaihtaa ja tarviiko mitään eikoistyökaluja? mikä on panhard-tanko?:) en oo ihan varma mut oon kait huomannut sellasta tosta autosta että kun käännät nopeasti rattia niin auto tulee vähän perässä, en tiiä sitten onko toi joku ihan oma päähänpisto!?
     
  6. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Panhard tanko on kiinnitetty vinottain taka-akselin taakse siten, että toinen pää on kiinni taka-akselissa ja toinen korissa.

    Puslia voi sorvata (sorvauttaa) itsekkin, esim nylontangosta.
     
  7. fisu

    fisu Gearhead

    kannattaisi kuitenkin pysyä alkuperäistyyppisissä kumipuslissa; vanha auto ratkeaa aika nopeasti saumoistaan vahvistamattomana nylonpuslilla, ne kun eivät jousta sitten pätkääkään.
    jopa noilla uretaanipuslilla on tullut samoja ongelmia katukäytössä.
     
  8. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    Sportti-auto niitä uretaanisia myy, mutta hinnat verrattuna nailonista sorvattuihin on tähtitieteellisiä.. repeämisongelmia mulla ei ole ollut, tosin takatukivarsien kiinnikkeet on 3mm pellistä tehtyjä tavallisen ruosteisen 1.0m sijaan. tukivarsien sisälle on hitsattu neliprofiiliputket. tavallisestihan kun otat Taunuksen takakulmasta kii ja heiluttelet sivuttain niin muljuu kuin se olisi suunniteltu sivuttaisliikkeeseenkin. oma perä ei nyt keiku yhtään, mutta puslat ym. vahvistukset ei siinä paljon auta, on laitettava se panhard tanko sinne.
    ajossa vakioalustalla käy juuri noin eli kun käännät ratista, niin perä seuraa viiveellä ja auto myös keikkaa rajusti. aiheuttaa suuria ongelmia kun pitää saada sladi oikastua, auto keikkuu ja näinollen myös auton massa joten perä lähtee herkästi sladittaan toiseen suuntaan kun oikasee sladia. ja taas sama uudelleen... kannattaa laittaa kaks vakaajaa tai yks paksu taakse, siitäkin on iso apu. eipä nyt äkkiä tuu muuta mieleen.
     
  9. Roadrunner

    Roadrunner 1st gear

    Taunuksessa ei siis ole panhard tankoa?
     
  10. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    eipä ole alkuperäisenä. autoracingilta saa täydellisen sarjan olikohan 130e tai jotain sellasta. se on eskorttiin kai mutta sopii helposti taunukseenkin. ainoo vaan että kun hitsaa sitä tappia murikkaan niin kun tanarissa on yleensä sakemanni perä nii tahtoo ruveta vuotamaan ko lämpövetely vääntää vähän sitä. enkkuun helpompi hitsata.
     
  11. Roadrunner

    Roadrunner 1st gear

    Voiko panhard tankoa tehdä itse?
     
  12. Taunus2.6

    Taunus2.6 1st gear

    kyllä voi, ja on aika helppo tehdä. tarttee vaan 2 putkenpätkää, esim 10mm lattaraudasta voi tehdä sen "väliosan" joka on perässä ja molemmissa putkissa nivelöitynä kiinni. ja putkien toiset päät nivelöidään johonkin tukevaan korin osaan, esim. runkopalkkiin. nivelöinnit voi tehdä perinteisillä puslilla tai uniball-nivelillä jotka on rallimiesten suosittelemia.
    siis koriin kiinnikeet putkille, perän keskelle noin 50mm pitkä tappi jossa on kierre päässä ja siihen se väliosa kiinni jonka ala ja yläpäissä on sitten ne putket kiinni. ks.linkki http://www.brockeng.com/mechanism/Watt.htm luulis selventävän vähän.
     
  13. OpaS

    OpaS Gearhead

    ...tuo on kyllä Watt-linkki, mikä ei ole sama kuin Panhard-tanko, vaan vielä parempi sivuttaistuentasysteemi.

    Panhard-tankohan on vain toisesta päästä kiinni korissa ja toisesta päästä taka-akselissa. Tällöin akseli liikkuu koriin nähden sivusuunnassa jouston aikana. Watt-linkin kanssa akseli taas pysyy aina jotakuinkin korin keskilinjalla.
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    tanari ei ehjillä puslilla "tarvitse" panhardia koska ylätukivarret ovat vinossa ja keskittävät akselin (vrt volvo ja gm-usa)

    uudet kumipuslat vaan kuluvat niin nopeasti ja kuluivat jo aikanaa kun tanari oli uusia että alustan maine on huonohko

    polyuretaanimuoviset esim superflex ja powerflex kestävät paljon kauemmin ja siis säästät aikaa/vaivaa ja loppupeleissä rahaakin
    lisäksi ne ovat jäykemmät siis ajo on tarkempaa

    iskarit ja jouset ovat varmaankin jo aikojen myötä löystyneet, siispä uutta kehiin

    perusalustaratkaisussa ei ole vikaa, vaan osien kestoiässä
    (ja jäykkyydessä jos ajatellaan kaahaamista <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif"> )

    HUOM! (koskee kaikkia autoja)
    nailon puslia ei kannata käyttää sellaisessa tukivarressa joka liikkuu kolmiulotteisesti!
    muuten repeää kori tai tukivarsi

    esim tanarissa etuala- ja ylätukivarsiin voi laittaa nailonit, mutta etu reaktiotankoihin ja taakse EI!

    pete
    http://www.prostreet.fi
     
  15. jallu

    jallu 1st gear

    Moni on kehunut nylontankosta tehtyjä puslia, mutta omasta mielestä ne ovat liian kovat kadulle. Uretaani puslat ovat kalliita, mutta ainahan se mukavuus maksaa. Jouset kannataa vaihtaa samoin iskarit. Itelläni takana farmari tanen vetovunujouset (siis jäykemmät kun norm. vetov.jouset) ja edessä 5D sierran vetovaunutakajouset (hieno sana), molemmat rälläköitynä. Iskareita en ole vielä hyviä löytänyt.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: jallu 2002-08-26 17:31 ]</font>
     

Kerro tästä muillekin!