Sammuttimen vanhentuminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Drag Racing', aloittaja jussi308, 11.3.2009.

  1. jussi308

    jussi308 1st gear

    Kenellä olis tieto kuinka kauan sama sammutin voi olla käytössä ilman tarkastusta. Sääntökirjasta löysin vain tämän:
    "9:3 SAMMUTTIMET
    Jokaisella kilpailijalla ja/tai teamillä on oltava käyttövalmis ja viranomaisten hyväksymä
    vähintään 6 kg sammutin ja sammutuspeite käytössään. Se tulee olla sijoitettuna
    varikkopaikalle ja oltava helposti käyttöön otettavissa."

    Vai pitäiskö ko. juttu lukea sammuttimen kyljessä. Tätä kyselen vaan notta tietää hommata uuden(t) sammuttimen(t) jos...

    Juha
     
  2. DaFox

    DaFox Gearhead

    Sammuttimen kyljesssä on keltaisella pohjalla oleva tarra, siitä ilmenee millon se pitäisi seuraavankerran tarkistuttaa valtuutetussa sammutinhuollossa.

    Tosin en tiedä vaaditaanko tuossa varikkokäytössä sammutin, jonka "katsastus" on voimassa? - yleensä kohteet joissa sammutin on pakollinen, siltä vaaditaan voimassa oleva katsastustarra.

    Googleen kun kirjottelet paikkakuntasi nimen ja perään sammutinhuolto, sinne soittamalla saat selville enempi.
     
  3. Raitsa

    Raitsa 2nd gear

    4.1 Käsisammuttimen tarkastusväli

    Käsisammutin tulee tarkastaa seuraavasti:

    * vähintään vuoden väliajoin kun käsisammutin on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille, kuten kosteudelle, tärinälle tai lämpötilojen vaihtelulle
    * vähintään kahden vuoden väliajoin kuivissa tasalämpöisissä sisätiloissa olevat sammuttimet

    Epäselvissä tapauksissa asian ratkaisee kunnan pelastusviranomainen.

    Ensimmäinen tarkastus tehdään viimeistään kahden vuoden kuluttua sammuttimen täyttö- tai valmistusajankohdasta.

    http://www.shll.fi/main.site?action=new ... d=2&ngid=1
     
  4. vespa68

    vespa68 Gearhead

    Kannattaako ottaa riskiä siitä, että ikävämmässä tapauksessa vakuutustarkastaja sanookin jotta korvauksia ei tipu koska sammutin ei ollut tarkastettu. :soosoo:
     
  5. mika112

    mika112 1st gear

    pitäkää vaan ne sammuttimet tarkastettuna niin ku pitääkin........tarkistus maksaa 5 - 10€ riippuen firmasta. 10v jälkeen sammutin pitää jo sitten myös koeponnistaa jolloin on järkevämpää ostaa uusi sammutin.
     
  6. jussi308

    jussi308 1st gear

    j

    Ahaa. Mä kun luulin että toi tarkastus olisi kalliimpi. No nyt tolla sammuttimella on ikää pari vuotta että voishan sen tarkastuttaa. Jos tuo tarkastaminen ei ole kalliimpaa niin ei kannata vielä uuteen sammuttimeen vaihtaa.

    Juha
     
  7. rasse

    rasse 1st gear

    Noin se on ja aina kun ostaa uuden sammuttimen niin kannattaa katsoa milloin pullo on koeponnistettu. Joskus on ns. ale myynnissä pulloja joiden koeponnistus on mennyt umpeen kun ovat maanneet varastossa.
    Se koeponnistus vuosi voi olla stanssattuna pulloon tai sitten erillinen tarra pullossa (ei siis tarkistus tarra)...
    Jos useammassa pullossa menossa tuo koeponnistus umpeen niin kantsii kysyä tarjous könttihinnasta ja ottaa vaikka naapurin pullotkin mukaan...
     
  8. Jza

    Jza Double Gearhead

    Ja mikäs vakuutus sen palaneen kilpurin korvaa, jos se varikolla roihahtaa?
     
  9. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Pirun kallis! Kyllä vakuutusyhtiöistä jokin aina vakuutuksen kuin vakuutuksen antaa, mutta tuollaisessa kohteessa hinta on suolainen..
     
  10. Jukka Kivineva

    Jukka Kivineva 1st gear

    Uuden 6 kg sammuttimen saa tarjouksesta usein 20-25€ (Lidl, Rautia), viimeisin tarkastusmaksu oli yli 10€ ja sen jälkeen en oo tarkastuttanu vaan ostanu aina uuden. Jäähän se vanha sitte hätävaraksi, ei niitä koskaa liikaa oo.
     
  11. DaFox

    DaFox Gearhead

    Kannattaa niissä sammuttimissakin pysyä vähän tunnetummissa merkeissä ja ihan perinteisissä sammutinmalleissa :)

    Tukesin sivuilta lainauksia:

    "Huonoimmat jopa kiihdyttivät tulipaloa Kuluttajavirasto on selvittänyt kuluttajilta ja pelastusviranomaisilta tulleiden ilmoitusten perusteella neljän sammuttimen tehoa. Nämä sammuttimet – Ensisammutin, Sparco ja kaksi Mangia Fuoco -sammutinta – todettiin sammutusteholtaan alitehoisiksi. Osa niistä jopa kiihdytti tulipaloa. Kuluttajaviraston vaatimuksesta maahantuojat ovat vetäneet tuotteet vapaaehtoisesti pois myynnistä ja ilmoittaneet takaisinvedosta lehti-ilmoituksilla. Tuotteita ovat tuoneet maahan Oy One-Pro Ab ja Ja-Tools Ja-Elektro Oy."

    Toinenkin..

    " Fire lock sammutin
    # Kyseisiä aerosolisammuttimia on räjähtänyt itsekseen kodeissa ja työpaikoilla, mistä on aiheutunut vaaratilanteita ja lieviä omaisuusvahinkoja.
    # Sammuttimissa on kahdenlaisia tyhjennyslaitteita: toisessa mallissa on perinteinen aerosoleissa käytettävä painonappi ja toisessa pistooliliipaisin."


    On niitä enempikin, siellä on myös hieno video, missä niillä avaruusajan induktio-samm.. kiihdyttimillä poltetaan kahvinkeitin :)
     
  12. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Komppaan tätä :wink:
    Meilläkin oli taannoin yks K-Raudasta tarjoushintaan ostettu mut puoli vuotta hankinnan jälkeen se ei enää päästäny kun sellasen kivan pienen pihahduksen :poff:
    Sittemmin kaikki omat onkin hankittu paikallisesta alan liikkeestä eli semmotteesta kuin Turvatarvike Oy mikä myös tarkastaa ja koeponnisteleekin noita.
     
  13. mietmi-3

    mietmi-3 Double Gearhead

    Sammuttimia on sitten myös erilaisille palokohteille eli nämä halppismallit ei välttämättä täytä vakuutusyhtiön määräyksiä tiettyyn kohteeseen.
     
  14. mika112

    mika112 1st gear

    jos ostaa jonkun tarjoussammuttimen niin saa yleensä mitä tilaa .....kannattaa se sammutin hakea ihan alan liikkeestä jolloin o kans varmaa että sen saa tarkistettua. Melkein kaikki sammutinhuoltoliikkeet ei esim. tarkasta Lidlin tai Bilteman sammuttimia. Jos tarkistavat niin hinta on kalliimpi.....syytä en tiedä. Kannattaa ostaa Gloria tai Kidden sammuttimia.
     
  15. laundrybros

    laundrybros Gearhead

    Kidde myy montaa laatua ja monelle tukkurille: http://www.biltema.fi/osteri/osteri...htaista.html#kempele&SID=53009033121280047317

    K-Raudat ovat myös myyneet Kidden valmistamia aivan paskoja muoviventtiilipulloja kokoluokissa 2-6kg joita kukaan ei suostu edes tarkastamaan saati huoltamaan.
     
  16. Make2

    Make2 3rd gear

    Vaikka molemmissa harrasteautoissani on automaattinen sammutusjärjestelmä pidän silti aina mukana myös käsisammuttimen kun niitä käynnistelen.

    Mikään ei nimittäin ole niin surkea näky kun palanut harrasteauto. Sitä ei kyllä toivoisi edes vihamiehelle. Sammuttimet kuntoon !
     
  17. gremlin

    gremlin Gearhead

    Yhdessa kisassa meni tommonen Gloria tyhjaks kun meinas riisselimerssu ottaa vahan lampoa. Menin sita sitten tayttamaan niin sammutinhuollossa ukko sano ettei kannata edes tayttaa kun tulee kalliimmaks kun uus Gloria.
    Tai 2 halpis mallia.
    Onko taa on nyt sita kierratysta ettei tuhlata turhaan voimavaroja uusien tekoon vaan kaytetaan vanhoja jo olemassa olevia tuotteita??
    Ei taida olla, kun uusia saa 2 halvemmalla kuin vanhan taytettya :odroll:
     
  18. gremlin

    gremlin Gearhead

    Asiaan liittyen niin milla perustellaan se vaatimus etta varikolla pitaa olla sammuttimet joka tiimilla?
    Ei se mee ainakaan mulle lapi etta vakuutukset vaatii, kun ei vakuutukset mitaan palaneita kilpureita korvaa.
    Ja jos viereinen normiauto palaa samalla niin sitakaan ei korvata koska palo alkoi eri autosta ja se pitais menna sen vakuutuksesta, mihin semmosta ei edes saa :odroll:

    Ei silla etta noista haittaa olis, hyva se on etta kaikilla on sammuttimet mutta noi syyt olis vaan hauska kuulla.
     
  19. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Mulla tulee tosta ekana mieleen ajatus että varmistettaisko tolla lähinnä sitä että nyt kun sammuttimet pitää löytyä joka pilttuusta niin niitä on sit joka puolella varmasti nopeesti saatavilla tarpeellinen määrä palon sammuttamiseks ja mikä tärkeintä vahingon leviämisen estämiseks jos jollain vaikka grillaukset menee överiks :poff:
     
  20. mika112

    mika112 1st gear

    turvallisuus on kaiken a ja o ....eli ei tartte juoklsennella pitkin varikkoa etsimässä sammutinta jos se oma auto jostakin syystä leimahtaa.....tai se telttakatos siinä grillin vieresät
     

Kerro tästä muillekin!