Ilmalämpöpumppu?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Deltapete, 2.11.2011.

  1. Jza

    Jza Double Gearhead

    Toi Daiseikai 13 mikä meillä on, niin maksimi ottoteho on 1.25 kW jäähdytyksessä ja 1.6 kW lämmittäessä. Ja se jaksaa kesällä pitää tän koko torpan yksinään viileänä. Siihen hommaan se ostettiinkin, mutta lämmittää toki talven yläkertaa. Jos koko kämpän haluaisi noilla lämmittää, niin sit olis kantsinut ostaa pari vähän pienempää laitetta.

    Mutta kun vertaa että mitä joku puolentoista kilowatin patteri lämmittää, niin ero on kyllä aika merkittävä. Äkkiä väittäisin, että yksi hyvä pumppu pitää sun torpan lämpöisenä yksinään, jos vähän funtsii mihin sen laittaa...
     
  2. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Juu tiiän, tänä talvena mä oon laisotellu ja pitäny pattereita päällä.
    Toi ilppi ois kyllä kova juttu, on toi paikkakin tiedossa, lämmittäis tästä mökistä 75 prosenttia.

    Tohon Harzzzan viestiin vaan kysyin kun puhui vain öljy säästöistä, ei ollut mitään puhetta sähkön kulutuksen kasvusta.
     
  3. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    mulla talossa 2x toshiba daisekai + 1x pansonic 9 jotain...
    +joku kalliimpi oliko se daikin autotallissa = 4 pumppua.
    Daikinin PASKA hyytyy -10 paikkeilla, alkaa tippuu tallin lämpö nollaan..
    sitten sammutan vitun taikinan, ja pistä 3kwa sähköpuhaltimen päälle.

    Ennen meni öljyä noin 2500-3000 litraa,
    ja ilmalämpöpumppujen asennusten jälkeen noin 2200-2700 litraa, talvesta riippuen ???

    sähkön kulutus ennen ilp asentamisia oli 8000 kwh, ILP:llä meni vähintään 11500 kwh :rotfl: :odroll:

    lokakuun puolessa välissä sanottiin öljylämmitykselle näkemiin ,
    sammutettiin ILP:t (paitsi tallissa) , ja nyt pörisee maalämpö,
    Joka päivä kirjaan kulutukset ylös, alan jo nyt uskomaan että vie noin 5000-6000 kwh joka vuosi. Muutaman päivän kesässä sitten ILP:t saavat jäähdyttää, varmaan viikon niillä viilennettiin yläkertaa viime kesänä, että sai nukuttua. Tässä "rintsikassa" ei ainakaan ILP:t toimineet, epätasaisesti lämpö levisi... -10 oli aivan liikaa niille.
     
  4. robin

    robin Gearhead

    Jaetaampa omiakin kokemuksia. Hommasin kolmevuotta sitten halpis Ultiman 60 neliön autotalliin, joku reilusti alle 500 euron malli taisi silloin olla kyseessä. Pääsääntöisesti ole käyttänyt tuota vain ylläpitolämpötilassa eli noin 8-10 asteessa pitää lämmöt kelillä kuin kelillä. Pitää lämmöt kolmenkympin pakkasillakin eikä ole kertaakaan jäätynyt tai muutenkaan ottanut pakkasesta nokkiinsa.

    Sitten kun tallissa puuhastellaan niin nykäisen nopeasti lämmöt ylös 5KWh puhaltimella ja sen jälkeen ilppi pitää lämmöt sopivana. Vuosi sitten talven kulutus taisi olla jotain 1300KWh kun oli syksystä alkaen pirun kylmät kelit, tänä talvena taitaa kulutus jäädä tallissa alle tuhannen kilon.

    Suodattimia en ole putsannut kertaakaan, viime kesänä meinasin mutta kun otin suodattimen kouraani niin ei siinä mitään putsaamista ollut :)

    Säästöistä en osaa oikein sanoa, 6 vuoden ajalta jos katsoo koko kompleksin (talo + talli) vuosikulutuksia, mistä ensimmäiset kolme pyöritin talliakin pelkällä sähkölattialämmöllä niin joka vuosi kulutus on pyörinyt suurin piirtein samana, noin +-1000KWh on tainnut heittely olla. Tosin nuo ensimmäiset kolme talvea olivat aika lämpöisiä, yhden vuoden pidin talliakin +20 asteessa lattiasähköillä eikä sekään aiheuttanut pompsahdusta sähkölaskuun.

    Sen verran kovaäänisiä tuo pumppu ja ulkoyksikkö ovat että taloon en laittaisi vaikka ilmaiseksi saisin. Hiljaisia pumppuja olen kyllä parin tonnin hintaluokassa nähnyt mutta nuissa hinnoissa alkaa jo homman järkevyys epäilyttää ainakin säästämisen suhteen.
     
  5. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Ilpin hankkijalle muistutuksena, että valmistajien ja maahantuojien COP:t eli hyötysuhteet ilmoitetaan vakio-olosuhteissa +7´C lämpötilassa, eikä niissä välttämättä ole mukana edes sulatuksia (noissa lämpötiloissa ei välttämättä tule mittausjaksolla).

    Realistinen hyötysuhde on halvalla pumpulla noin COP 2 ja paremmalla pumpulla 2,5. Joku aurinkoinen suojainen seinä saattaa Etelä-Suomessa päästä pikkuisen parempaankin hyötysuhteeseen. Jäähdytyskäyttö kesällä pienentää hiukan hyötysuhdetta, mutta moni jäähdyttäisi joka tapauksessa jollain aparaatilla. Eli takaisinmaksuajat ovat valitettavasti hiukan pidemmät kuin pumppumyyjän lupaama 1,5-2 vuotta (ehkä 3-5 vuotta). Jos talo lämpiää suoralla sähköllä, niin ilppi on lähes aina hintansa väärti (kunhan laskee pattereiden ja lattialämmityksen pyynnin pari astetta alemmaksi kuin ilpin tavoitelämpötila). Öljylämmitystalossakin ilpit säästävät, mutta vasta laitteiden kuoletusajan jälkeen.
     
  6. el borrachitos

    el borrachitos Gearhead

    80m2 + talli 160m2 = 240m2. Vuoden kulutus 17500 Kwh,jossa mukana viime vuoden kova talvi.Tallin on vielä huomattavasti korkeampaa tilaa kuin kämppä,joten lämmitettävää on enemmän kuin normi murjuissa.
    Koko paska pysyy lämpöisenä 2:lla ilpillä. Kämpässä pikkasen yli vuoden vanha Mitsu ja tallissa jeesuksen vanha Ultimaten Invertteri 13.
    Ei paha kulutus,mutta sähkölaskut on kuitenkin kovempia kuin silloin kun kulutus oli 34000-35000 Kwh/vuosi. Ei oo reilua ei.
     
  7. Tuomo_

    Tuomo_ 1st gear

    Jaahas, näköjään meni mullakin pumppu jäähän: ulkoyksikkö on kuin jääkauden jäljiltä, ei näköjään tykänny noista 30 asteen pakkasista. Mitään hyviä vinkkejä sulatukseen? Eilen illalla kiusasin sitä vähän toholla ja laitoin pumpun jäähdyttämään, yöksi laitoin takasin lämmittämään. Jäähdytyksellä sulamista oli havaittavissa ja vettä lorisi komeasti mutta vielä pitäis saada tehostettua sulamista että sais kaikki pois. Tallissa nyt n. 15 astetta lämmintä, laitoin 5kw lämmittimen nostamaan lämpötilaa ja pumpulle pyynniksi 22 astetta.

    Pumppuhan on tollanen halppis Ultimate 10 Premier inverter. Tallissa n. 200 kuutiota tilavuutta. Talossa samanlainen pumppu, toiminut ilman ongelmia eikä jäätä ole ollut ollenkaan. Pyyntilämpö 24 astetta.
     
  8. Ana67

    Ana67 Gearhead

    Hyvin pelas Panasonicin NE9, vaikka aamusin olikin mittarissa lähemmäs -30. Lämmintä puski vielä tupaan, sulatteli vaan vähän useammin ulkoyksikköä :D

    Pyynti oli 25-26 astetta ja mittarin mukaan pysty siihen, katon rajassa yli 27 sisäyksikön kohdilla... Ja tuvassa sähköpatterit pysy suht viileinä ja lämpö n.22-23 Toki takassa oli tulet joka toinen päivä iltavuoroviikolla ja viikonloppuisin.
     
  9. transport01

    transport01 3rd gear

    Ei noi Ultimatet tarvitse mitään sulatuksia 7 asteen lämmöissä, eikä vielä 5 asteessakaan. Ainakaan niillä tehoilla mitä on ollut tarve. Asiallisella pumpulla 2-2,5 kertoimet on aika realistisia -20 saakka. Pumpun hinnalla ei ole suoraa yhteyttä kertoimeen. 1,5-2 vuoden takaisinmaksuun voi päästä eteläsuomessa jollain ultimaten paremmilla pumpuilla itse asentaen.

    Asennettuna, (joka on ainoa laillinen tapa) Ei taida millään pumpulla päästä alle 2 vuoden takaisinmaksuun, vaikka miten laskisi.

    Jäähdytystä on turha sotkea säästöihin, se on mukavuutta, josta joko maksetaan erikseen tai sitten ei. Meillä pumppu hankittiin jäähdytyksen takia ja lämmitys bonuksena :wink:
     
  10. transport01

    transport01 3rd gear

    Kädenlämpöistä vettä kastelukannulla jään päälle?
     
  11. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Ottakee pois ne metalliverkot ulkoyksikön takaa. Ne ovat kuljetustukia, eikä laite tarvitse niitä toimintaansa. Verkko kerää jäätä ja roskia ja haittaa kennon sulamista. Otin omastani pois viime talvena, eikä ole tarvinnut sulatteluun apuja. Tosin viime talvena ulkoyksikkö sai ennen modausta myös lahonneen räystään sulamisvedet päälleen. :rotfl:
     
  12. rb

    rb Double Gearhead

    Mulla taitaa olla samanlainen masina tallin pikkupuolella.

    Eilen ihmettelin kun se ei oikein höngi ja kun kävin ulkona kurkkaamassa, niin jäässähän se oli!!

    Mielenkiintoista kun aiemmin se on nätisti sulattanut itsensä, mutta nyt se ei edes yritä. Vastus rikki??

    Isolla puolella on Ultimaten 13 Pro plus ja se toimii edelleen hienosti.
     
  13. transport01

    transport01 3rd gear

    Vastus on boksin pohjalla. Varsinainen kennon sulatus tehdään kylmäainekierrolla. Vastuksen tehtävä on huolehtia, että sulamisvedet ei jäädy pohjalle.
     
  14. Hai

    Hai Double Gearhead

    Niin meilläkin. Kaukolämmössä oleva taloyhtiö, ei ole pahemmin talvella ajossa omalla sähköllä.
     
  15. Tuomo_

    Tuomo_ 1st gear

    Ei mulla mitään verkkoa ole kennon takana... Eikä oo kyllä koskaan ollukkaan. Aamulla jäätä oli lähinnä siellä pömpelin sisällä, hädintuskin ropelli mahtuu pyörimään. Kenno takaa suhteellisen puhdas jäästä. Sulatuskaapeli toimii.
     
  16. rb

    rb Double Gearhead

    Okei. Kiitos.

    Koetin eilen lukea käyttöohjeita, mutta eihän siellä mitään ulkoyksikön jäätymisestä puhuttu.

    Yleinen ohje oli että ongelmien ilmaannuttua stökä pois seinästä muutamaksi tunniksi, niin tehdas-asetukset palautuu.
    No... Otin illalla töpselin irti. Täytyy nyt jollain sitä vähän sulatella kun kotiin pääsee ja kokeilla sitten miten käy..
     
  17. jake74

    jake74 1st gear

    mä otin rälläkän kateen ja availin pöntön pohjaan reikiä. nyt on kertynyt jäätä paljon vähemän mitä aikasemina vuosina johtuen siittä että sulamis vesi pääsee pois pöntön pohjalta eikä jäädy tukkimaa pieniä vedenpoisto reikiä.
     
  18. Tuomo_

    Tuomo_ 1st gear

    Eipä se pohjan jäätyminen oo mulla ongelma. Kenno se on jäässä, näköjään päivän aikana lämityksellä ollessa mennyt vaan enemmän jäähän. Noh, täytyy kokeilla jotain...
     
  19. rb

    rb Double Gearhead

    No ei ollut munkaan tempuista mitään hyötyä.

    Nyt se on sisäpuolelta niinpaljon ummessa, että potkuri rapisee jäihin.

    Ja millä Helvetillä sitä sieltä sulattaa, kun ei sinne pääse edes mistään kautta vettä kaatamaan!!!
     
  20. ilu

    ilu 1st gear

    Ihan kuin jostain olisin lukenut et kylmäaineiden vähyys aiheuttaa liikaa jäätä, tiedä sit onko näin.
    Yks keino on tietysti odottaa vähän lauhempaa keliä ja laittaa kone jäähdytykselle niin pitkäksi aikaa et jäät lähtee.
     

Kerro tästä muillekin!