Mistä Biodieseliä?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Nickel, 25.4.2012.

  1. Nickel

    Nickel 1st gear

    Tankkauspaikat kiinnostais.
     
  2. Rockin' Reptile

    Rockin' Reptile 1st gear

    Jos tarkotat sitä Nesteen "palmuöljy" dieseliä, eli neste green 100%, niin käsittääkseni se on vasta testikäytössä. Talvella ainakin sai vaan muutamalta rekka pisteeltä, esim. porvoon jalostamon yläpihalta.

    Tätä biokomponenttejä sisältävää taitaa myydä neste ja teboil, mutta sekin on vain pienen prosenttimäärän biodieseliä sisältävää kamaa. ABC, Shell ja ST1 myy ainakin vielä biovapaata dieseliä. Jos en nyt ihan väärin muista niin tämä ensi kuun alussa(?) kaikille asemille myyntiin tuleva "suvilaatu" -0 - -10 sisältää jotain biokomponenttejä, kaikkien yhtiöiden aineissa, pl. ne mitkä tulee NEOT:lle Göteborgin jalostamolta (näistä ei minkäänlaista hajua).
     
  3. sonasey

    sonasey 1st gear

    A9220 GSM + WCDMA Dual kortit Android 4.0 Wifi Analogiset TV Java GPS kapasitiivinen kosketusnäyttö 3G-älypuhelin (musta)
    http://twr.kr/esc
     
  4. Terppis70

    Terppis70 1st gear

    Biodiesel ja Green Diesel

    Ihan vaan tiedoksi, että biodiesel on Suomen lain mukaan esteri ei diesel (eli FAME RME, SME jnejne). Näitä diesel-komponentteja on Suomessa joillain yhtiöillä ollut käytössä.
    Neste Oilin Green Diesel on taas samanlainen hiilivety, kuin perinteinenkin diesel. Raaka-aine on vaan ollut uusiutuvaa eli kasvirasvaa (tai eläinrasvaa), joka prosessilla vedytetään hiilivedyksi. Ominaisuudet tulevat tuolla prosessilla paremmiksi kuin perinteisellä fossiilisella dieselillä.
    Sitä tuleeko tuohon suvilaatuun sitten enemmän uusiutuvaa niin sitä on turha miettiä. Green Diesel sisältää aina vähintään 10vol-% uusiutuvaa.
    Tuo Suomessakin esiintynyt FAME-kuvio ei toimi talvilaaduissa oikein hyvin ja osa markkinointiyhtiöistä saattaa tuoda kesäksi sitä biodieseliä sisältävää tavaraa myyntiin. Diesel standardi salliin maksimissaan 7vol-%:n FAME lisäyksen.
    Miksi joku haluaisi käyttää biodieseliä (FAME)? Etuja ei ainakaan tuoteominaisuuksissa tule mitään.
     
  5. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Mitäs tuo Svenskien bio-diesel, millasta kamaa se on? Ilmeisesti ei ole yhtä mukavaa kamaa letkuille, vaatii omansa.
    Entäs pumppu, onko niiden sisällä jotain muoviosia mitkä ottavat itseensä tuollaisesta polttoaineesta. Perus Bosch jakajapumppu.
     
  6. Rockin' Reptile

    Rockin' Reptile 1st gear

    Re: Biodiesel ja Green Diesel

    Perkele, taas sitä viisastuttiin. En sen tarkemmin näihin dieseleihin oo tutustunut, sen verran kun on informaatiota tullut kulkiessa vastaan.
     
  7. Terppis70

    Terppis70 1st gear

    Svedujen biodiesel

    Svedujen biodiesel on juuri sitä FAMEa. Talvella tulee kylmäongelmia ja säilyvyys on heikko. Tiivisteet saattaa turpoilla, jos ne on tottuneet normaaliin hiilivetydieseliin ensin. Kova liuottava vaikutus epäpuhtauksiin mm. säiliöissä. Ominaisuuksia riittää...
     
  8. Terppis70

    Terppis70 1st gear

    Biovapaudesta

    Suomessa on 6%:n biovelvoite koskien kaikkia liikenteen polttoaineita ja laskien vielä tuon prosentin energiasisällöstä. Tämä edellyttää, että yhtiöillä pitää olla jotain bioa niin bensassa, kuin dieselissäkin. Parjattu E10 tuottaa vain n. 7% biosisältöä ja 98E5 vain 4% biosisältöä, dieselissä pitää siis olla jotain bioa, ettei tule Tullilta sakkoa velvoitteen laiminlyönnistä.
    Lopetan nyt viisastelut näistä aiheista ja palaan talliin auton pariin, kiitos ja anteeksi.
     
  9. 4d sedan

    4d sedan Double Gearhead

    Mitenkäs mulla olis sellainen kuva että rypsiöljystä sitä olisi tehty jotenkin, olikohan sit just esteröimällä, ihan maatalouskäyttöön? Ja että vaikka siitä kallista lientä tulee(tottakai suomessa tehty työ täytyy yrittää tappaa verottamalla kualiaaks) niin sillä oli oikeasti positiivisia ominaisuuksiakin? Vähempi nokee, enempi tehoo, siten siis pienempi tarve kierrättää pakokaasua uudelleen koneeseen... jostain muistan noita kehuja lukeneen muutamia vuosia takaperin, vai olenko nähnyt unta? :eek:

    Jos sitä jostain saa niin olis kyllä meikäläiselläkin intressejä ostaa sitä, jos ei muuten niin huvikseen.
     
  10. Rockin' Reptile

    Rockin' Reptile 1st gear

    Mitenkäs sit nuo biovapaat aineet, kuten esim. Porvoon jalostamon mukaan tällä hetkellä myynnissä oleva kesädiesel (NEOT)? Jos niissä on jotain bioa, niin miten se voi olla biovapaata? Tuli viime viikolla tästä asiasta sattumalta kysyttyä, kun piti saada talvipunasta Loviisaan, ja sinne pitää aina olla biovapaata. Eli sitä nyt ihmettelen että miten biovapaassa voi olla biokomponenttejä? Tyhmä kun olen.
     
  11. Terppis70

    Terppis70 1st gear

    Mitenkäs sit nuo biovapaat aineet, kuten esim. Porvoon jalostamon mukaan tällä hetkellä myynnissä oleva kesädiesel (NEOT)? Jos niissä on jotain bioa, niin miten se voi olla biovapaata? Tuli viime viikolla tästä asiasta sattumalta kysyttyä, kun piti saada talvipunasta Loviisaan, ja sinne pitää aina olla biovapaata. Eli sitä nyt ihmettelen että miten biovapaassa voi olla biokomponenttejä? Tyhmä kun olen.[/quote]

    Niin Loviisan punaisessa ei saa olla ja dieselissä pitää olla... Periaatteessa sama tavara valmistuksessa. Tässä päästään suureen matemaattiseen haasteeseen kun laskennallinen pitoisuus ja siihen, että joka litra ei pidä sisällään bioa, mutta seuraava saattaa taas pitää. Siksi ei oikien puhua biottomista tuotteista enää, kun ei oikeasti enää tiedä asemalla myytävän dieselin tai bensan oikeaa biopitoisuutta. Kaikki bio ei ole sisällä siinä valmistetussa tuottessa, vaan osa voidaan lisätä esim lastauksessa.
     
  12. Terppis70

    Terppis70 1st gear

    Jos kiinnostaa alkaa öljynjalostajaksi, niin laitteita saa helposti ja voi ite värkätä, ei maksa turhia veroja tuotteesta kellekkään. Esimerkki laitos:
    http://www.eramaavirta.com/pdf/esterix_A4.pdf
    Tosin kannattaa miettiä millä vehkeellä ajelee. Positiiviset ominaisuudet taitavat jäädä ympäristöystävällisyyteen ja luontaiseen voitelukykyyn, energiaa vähemmän. Huonoja ominaisuuksia on sitten enemmän...
     
  13. Rockin' Reptile

    Rockin' Reptile 1st gear

    Tiedän kyllä, että on samaa kamaa ja voidaan lisätä. Mutta se mikä tässä ihmetyttää, on se että huuhtelukuormassa oli ihan normaalisti lastattua kesädieseliä (-5 - -15) ja kysyin sekä valvomosta että toimistosta, josta sain myös analyysitodistuksen, että onko aine biovapaata. Molemmista sanottiin että kesälaatu on laiturista x ja x biovapaata, ja myös analyysitodistuksen mukaan aine on biovapaata. Joten tästä päättelin että NEOT:n kama on biovapaata, koska kyseisistä laitureista lastataan NEOT:n tuotteita.

    Niin sitä vaan ihmettelen että jos kaikissa on biokomponenttejä, niin miten varastolta saa eri tietoa? Koska tuskin nekään nyt ihan päättömiä juttelee. Varsinkaan kun ne tuolla ydinvoimalalla on melko tarkkoja näistä kamoista.
     

Kerro tästä muillekin!