Marker - eli sivuvalot.

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja E.P., 22.10.2012.

  1. E.P.

    E.P. 1st gear

    Kävin katsastamassa tänään Pontiac Firebirdin vm -88.
    Katsastusmies sano, että ei saa palaa noi sivuvalot ja että riittää kunhan otat polttimot pois ja ettei tarvii ylimaalata koko linssiä.
    Eikös tuo ole vielä jotain 90-luvun skeidaa?
    Tähän saakka on aina menny katsastuksesta läpi että heilahtaa.
    Ja sitten vielä lopuks ihmetteli etuparkkeja/vilkkuja "kuin ne on noin keskellä tota konepeltiä ja vielä oranssit mutta menköön nyt"

    Onko vastaavia kokemuksia?
     
  2. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    punaiset sivuvalot ei saa palaa jos näyttävät vain sivulle,jos takavalon kulma on punainen ja yhtenäinen joka näkyy taaksepäin ja sivulle on sallittu pykälien mukaan,(joku katsastusmies ei tiedä tätä vielä)etenkin uudemmissa on tätä mallia.
     
  3. Pölyttäjä

    Pölyttäjä Gearhead

    Mulle yks katsuri ohjeisti, että kun ne markerit on keltaruskeita väriltään niin ok.
     
  4. Ck

    Ck Gearhead

    Keltaruskeat saa olla, punaisia ei.
     
  5. jaketin

    jaketin Gearhead

    Mulle katsuri sanoi, ettei sun takamarkerit pala (ovat paunaiset dartissa) :eek: :eek:

    ja huomautti, että toinen markeri ei pala edessä, kirjoitti sen jopa hylkylistaan muiden vikojen kanssa..

    Sanoin kyllä, että aikoinaan ehdottomasti kiellettiin nuo punaisten markkerien käyttö takana.. Katsuri, asia selvä.... Coronetissa toimii punaiset takana, enkä tiedä, onko ollut kenellekkään siitä haittaa, että ne palaa???

    Olis kiva kuulla se peruste, miksi ne on kielletty???
     
  6. Rod&Kustom

    Rod&Kustom 2nd gear

    Katsuri ollu tarkkana ja huomanu, että joku lamppu ei pala. Ei kuitenkaan niin tarkkana, et olis samalla huomannu, et eihän se SUOMESSA saakaan palaa. Perustetta sille, et punainen sivuvalo ei saa palaa, on äärimmäisen vaikea keksiä, koska esim. bemareissa, volvoissa, ym. se saa palaa, jos on siihen jo tehtaalla kyhätty. Amerikkalaisissa taas ei saa palaa, koska on ollut niissä jo vuosikymmeniä ennen näitä eurooppalaisia "turvallisuuden edelläkävijöitä". Outoa on, mutta olemmehan Suomessa.
     
  7. Ck

    Ck Gearhead

    http://www.trafi.fi/filebank/a/13251471 ... ayksia.pdf


    "Sivuvalaisin on tarkoitettu ilmoittamaan ajoneuvon läsnäolo sivulta katsottuna. Sivuvalaisimen tulee olla suunnattu sivulle päin ja sen tulee lähettää ruskeankeltaista valoa,
    mutta myös punainen valo sallitaan, milloin sivuvalaisin on ryhmitetty tai yhdistetty tai rakenteellisesti yhdistetty väriltään punaiseen takavalaisimeen. "


    Volvoissa on ruskeankeltaiset sivuvalot ja mikäli joissakin tyyppihyväksytyissä autoissa on punaista valoa, on se rakenteeltaan yhdistetty väriltään punaiseen takavaloon.

    Capricessakin on osattu jo tehtaalta. Taisi kuitenkin olla vaan heijastin sivulle farkussa?
    [​IMG]
     
  8. Shit-O-matic

    Shit-O-matic 1st gear

    Mitäs vikaa näiden soopeleitten markkerivalossa sitten on ollut kun niitä ei edelleenkään saa olla vaikka ovat osa takavaloa? Tuollaista leimasin viimevuonna ja tuli merkintä otteeseen että valo on poistettava.

    Esim kuva 3.

    http://www.nettiauto.com/mercury/sable/5147452
     
  9. t8

    t8 Gearhead

    Täytyykö sivuvalojen (etu ja taka) toimia myös vilkkuina vaikkei iän puolesta tarvitsisi olla edessä sivuvilkkua?
     
  10. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Ei tarvitse. Sivuvilkut taisi tulla pakollisiksi suht myöhään. 80-luvun lopussa?
     
  11. t8

    t8 Gearhead

    Hyvä homma, sivuvilkut on pakolliset vuosimallista 85 lähtien.
     
  12. chauffer

    chauffer 1st gear

    Juuri katsastettu omani, ei mainintaa markereista, ja vilkkuvat vielä etuvilkun kanssa eritahtiin niinkuin alunperin on kuulunutkin. Takana punaiset peitin sähköteipillä, polttimot paikallaan.
     
  13. renttu81

    renttu81 Gearhead

    Tää on aika kulahtanut aihe jo ainakin OD:lla. Käytäntö kun on aika tapaus/konttori kohtasta ainakin vanhempien autojen osalta.
     
  14. ata

    ata Gearhead

    Kyllä tuollaisessa pitäisi saada punaisten sivuvalojen takana palaa, nuohan ovat juuri sellaiset joissa on samassa valossa takavalon kanssa.

    Minulla on GTO:ssa esimerkiksi takana sivuille kaartuvat takavalot joissa on tosin samalla polttimolla kuin takavalot, mutta erillisillä "linsseillä" taakse ja sivuille näkyvät punaiset markkerit takana ja edessä oranssit jotka kaikki palavat ja ovat palaneet aina leimallakin eikä niistä ole mitään huomautettu.

    Tuo sääntö punaisista takasivuvaloista on kyllä oikeasti aivan järjetön, kun sinne on laitettu noita yhtenäinen takavalaisin-vaatimuksia, pimeässä sillä ei ole mitään merkitystä onko se punainen takasivuvalo samassa valaisimessa kuin takavalo vai ei, lähinnä siinä on säännön kirjoittaja halunnut sallia Volvon ja Bemarin punaiset takasivuvalot ja samalla vittuilla jenkkiautoille. Mitään muuta perustetta en tuolle keksi. Onhan se nyt käytännössä kuitenkin turvallisempi jos autosta näkee sivulta pimeässä miten päin se on ja mikä on kulkusuunta paikallaan olevalla autolla esimerkiksi. Ja pimeällä sitä ei näe maailman tehokkain katsastusmieskään, että onko siinä punaisen takasivuvalon ja takavaloyhdistelmän välissä kaistale korin väristä aluetta vai ei.
     
  15. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Muistaakseni punainen takamarkeri häiritsi sivulta tulevan näkyvyyttä ja harhautti tien kulusta tietä ylittäessä ja jotain muuta yhtä typerää, kun wanhaa laki kirjaa selailin noista valosäädöksistä.

    Van;eissa ja joissain maastureissa vararengas pitää olla takalasilla sen vuoksi, että "jos ajaa oikeaa kaistaa metrin verran viereisen ajoneuvon takana ei havaitse viereisen ajoneuvon vasemmalle kääntymisestä ilmoittamista".

    Itse en ymmärrä mitä se oikealla kaistalla ajavalle kuuluu vasemmalla kaistalla olevan vasemmalle kääntyminen?

    Vähän OT;tä mutta sivuaa kieltojen järkevyyttä. Tutun mukaan spinnerit on kielletty suomessa kun joku voi kuvitella ajoneuvon liikkuvan jos spinnerit pyörii.
    Joskus oli kuulemma ollut tapaus missä vasemmalta tullut maasturi oli spinnereillä varustettuna pysähtynyt ja etuajo-oikeutettu oli luullut auton ajavan eteen ja oli väistänyt jalkakäytävälle tappaen jalankulkijan.
    Itse katson auton liikkumisen liikeestä en vanteista.
     
  16. okin

    okin 1st gear

    Onhan noita"vähän"vannhemmissakin esim.-76 farkku Coronetissa takavalo kääntyy siististi sivulle :eek:
     
  17. Yorcci

    Yorcci Gearhead

    Ja muuttoautot sitten tietysti erikseen. Niissä saa punaiset takasivuvalot olla toiminnassa.
     
  18. T5

    T5 Gearhead

    Merkitäänkö muuttoautojen rekisteriotteisiin erikseen, että valaisimet XXX saa olla toiminnassa?
    Vai miten tuon muuttoauto-statuksen todistaa katsastuksessa/poliisille?
    Koskaan en ole tuommoiseen törmännyt, niin kiinnostaa.

    Mitä muutoin topikin aiheeseen tulee, niin olen havainnut seuraavan "kikan" parhaimmaksi:
    [​IMG]
     
  19. nakkertton

    nakkertton 3rd gear

    Miliisit kyllä valittanu noista kattomarkkereista, mutta ei kertaakaan noista duallyn lokareissa olevista valoista, no on varmaan yksilöstä kiinni oli se sitten poliisi/katsuri tahi jonkun muun toisten asioihin puuttuvan elimen edustaja.
     
  20. Yorcci

    Yorcci Gearhead

    Ei yleensä merkitä, mutta olen sellaisenkin rekisteriotteen nähnyt, että oli erikseen merkitty "hyväksytty alkuperäisellä valojärjestelmällä, punaiset takasivuvalot toiminnassa"

    Kyllä muuttoautoja koskee monet määräykset, mutta esim. valojen osalta vanhoissa ARVA-pykälissä ei määritetty valojen väriä samoin, kuin mitä 'normaaliautoille'. Tällä perusteella esim. takasivuvalot saivat usein olla punaiset, koska ei oltu määritetty takasivuvalojen väriä.

    Mulla on kopio ensimmäisen omistajan tekemästä tuontitavaran tullausilmoituksesta, missä näkyy VIN-koodi jne., joilla varmistetaan, että koskee nimenomaan tuota mun nykyistä autoa. Konttorilla näytin noi paprut kerran ja sen jälkeen olen käynyt samalla katsurilla, ei tarvii vääntää asiasta joka kerta erikseen. (Trafilta tuli jokunen vuosi erillinen ohje konttoreille, että muuttoautoissa hyväksytään noi punaiset takasivuvalot, mutta jotkut katsurit tulkitsevat, että koskee vain sen jälkeen tuotuja autoja...)

    Poliiseja ei noi sivuvalot kiinnosta. Eturekkaria ne kyllä vahtaavat antaumuksella... :odroll:

    Tuollahan tästä jauhettiin vähän aikaa sitten: viewtopic.php?f=7&t=193673
     

Kerro tästä muillekin!