Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. SlantSix

    SlantSix 1st gear

    Aivan täysin off-topic, hieno auto. Mutta tulee päätymään romuksi, jos on 2 niveltä ohjauksessa, niin AINA tukilaakeri väliin. Ettei se jumiudu jossain tilanteessa... :soosoo:
     
  2. Porsas

    Porsas 3rd gear

    Moro,

    Talliprojektissa seuraavaksi ilmanvaihto ja lämmityssysteemit edessä.
    Tarkoitus pitää tallissa talvella sellainen 10-12 astetta. Talli siis 10 x 20 m mitoiltaan. riittääkö painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit molempiin tallin päihin + ilmalämpöpumppu sopivalla mitoituksella pitämään kosteuden poissa ? lisä tarkoitus laittaa 4 pienehköä patteria.

    Maalauksesta: katolla on tiikaton räystäsosat vielä vailla mitään maalia ja alkaa tummua uhkaavasti. Miten ne saa tähän aikaan vuodesta pintakäsiteltyä niin että kestävä ensi kesään ? jollain pohjavärillä jota voi vetää kylmässä ?
     
  3. TurdusMerula

    TurdusMerula 1st gear

    Puu itsessään ei tarvitse mitään maalia suojakseen, jos se pääsee kastuttuaan kuivumaan. Maalilla vain "kaunistetaan" puupintoja. Teknisesti se ei sitä säilyäkseen tarvitse.
     
  4. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Säilyy sellaisenaan talven. Keväällä joku homepesu ja maalit päälle.
     
  5. inceptum

    inceptum 1st gear

    mooi. itselläni olisi suunnitelmissa tehdä nykyiseen talliin pieni laajennus. Nykyinen on n. 80m2. katos, 4m*6,5m talli ja verstas n. 3,5*6,5m. ajatus että katos jää ennalleen, tallista tulisi paikkamaalailuun yms pieneen soveltuva ja verstaan kylkeen n.6*10m yhtenäinen laajennus jonne tulisi nosturi. sisäkorkeus n. 3,5-4,0m siellä tapahtuisi korjailut yms. Tallin katon korottaminen ei oikein onnistu ja isompaa laajennusta ei saa suodatuskentän ja tontin rajan takia, myös käytettävät varat ovat kohtuu rajalliset. Rakennetta en ole vielä pohtinut. talli on puurunkoinen ja kahdenkertaisella ek-kipsilevyllä, ulkoverhous puuta. Jos samalla rakenteella jatkaa (puolilämmin tila) niin paljonko mahtaa nykypäivänä tulla hintaa neliölle? mahtaako riittää 500e/m2. onko joku tehnyt tallia/laajennusta hiljatain jotta tietäis kustannuksia laskea..
     
  6. bandit_1

    bandit_1 Gearhead

    500e neliölle riitti ainakin täällä kokonaan uutta tehdessä, toki "kaiken" saa tehdä itse. ja siis puurunko.
     
  7. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Tuore puu homehtuu helposi tällaisilla syksyn kosteilla keleillä kun homeitiöitä on ilma täynnä.
    Käsittele pinnat kyllästeellä niin vältyt homeelta.
    Vanha harmaantunut puu on jo itse tehnyt sen suojapinnan.
    Hometta ei parane jättää maalipinnan alle vaan se on putsattava pois.

    Nykyisissä maaleissa ei todellakaan ole enää myrkkyjä eli niitä jotka estävät homeen, siksi kaikki pitäsi ensin pohjustaa ja sitten vasta maalata. Ennenvanhaanhan riitti kun maalasi ulkomaalilla. Näin kertoi rautakaupan myyjä.

    Ei se käsittelemätön puu ulkona kestä lähellekkään sitä mitä käsitelty.
    Esim. lauta-aidassa lahoaa nopeasti vaikka kuivuukin välillä (heinäkuussa).
     
  8. rb

    rb Double Gearhead

    Eikä tänävuonna edes heinäkuussa.

    Kesällä olisi pitänyt autokatos käsitellä, mutta niin sekin jäi tekemättä.

    Nyt oli tietysti helppo syyttää märkää kesää, mutta kun se on jo muutaman kesän pystyssä ollut niin aikaansaamattomuus tiettyjen asioiden suhteen taitaa olla se oikeampi syy...
     
  9. TiM

    TiM 1st gear

    Tää on niin tätä nykyaikaa, ei malteta kuivattaa lautoja taapelissa, niinkun ennen wanhaan tehtiin, vaan suoraan sahasta laitetaan seinään. :lol: Omaan kämppään kuivattiin ja lyötiin talveksi ilman mitään käsittelyä ja seuraavana keväänä vasta pellavaöljymaali pintaan. Hyvin on yli 10 vuotta kestänyt, tosin ensi keväänä täytyy eteläseinä maalata uudestaan kun on pinta sen verran liituuntunut tuossa päädyn kesäisessä hornankattilassa.
    Tämä on kyllä totta, lähes kaikki kunnon ulkomaalien raaka-aineet on nykyään pannassa. :(
    Jos räystäät on talossa oikein rakennettu riittävän pitkiksi (silloin vain kovalla tuulella sade kastelee seinää) ja sokkeli tarpeeksi korkea (maasta roiskuva sade ei kastele seinää alhaalta päin), niin kyllä se käsittelemätön puu aika hyvin kestää. Useimmiten väärillä aineilla käsitelty lauta lahoaa paljon nopeammin. 8)
     
  10. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Kesämökki, valmistunut muistaakseni -00 nököttää täysin ehjänä pystyssä. Minkäänlaista käsittelyä ei ole tehty. Harmaa se on, mutta täysin kuiva.
     
  11. Toope

    Toope 2nd gear

    Käsittelemätön puurakenne kestää jopa pitempään kun jollain "puunsuoja"aineella käsitelty,tänäpäivänä vaan on ikävä kyllä tietotaito painunut unholaan puurakentamisessa,ja puun laadussa.Kiinostuneet voi lukea esim.Panu Kailan Talotohtori kirjan,siellä on perusteita selitetty hieman tarkemmin....
     
  12. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Aivan varmaan niin, miljardien arvosta pannaan turhaan rahaa puun kaunistmaiseen ja ennenaikaiseen lahottamiseen! Et kai sinä itsekkään usko tuota! Se ei ole myöskään Panu Kailan kommentti ja mielipide vaan sinun. Minkä ihmeen takia se sitten niitä keittomaaleja keittelee?

    Kuten jo joku mainitsi, jos puu kuivataan, taapeloidaan ja säilytetään pitkiä aikoja niin puu kehittää itse sen suoja-aineen josta merkkinä puun harmaantuminen. Saman voi tehdä esim. rautavihtrillillä.
    Tänään se höttöpuu naulataan todellakin suoraan metsästä seinään, pari viikkoa se voi olla logistiikan hallussa. Se on kuitenkin se materiaali mistä tänä päivänä rakennetaan.
    Tottakai myös kun räystäät on pitkät ja sokkeli korkealla, niin se puu on turvassa laholta, mutta ei se sitä pintahomehtumista estä joka uuteen puuhun tulee!
    Esteettien kysymyshän se vain on haluaako homeen täplittämän seinän, häviäähän se sitten aikaamyötä laudan harmaantuessa.

    Jos puun suojana ei ole maalia tai muuta UV-ta estävää litkua, niin se auringon puoleinen lautaseinä kyllä halkeilee paskaksi parissa kymmenessä vuodessa, joka rakennuksista puhuttaessaon lyhyt aika.

    Jos teet ulkorakenteita käsittelemättömästä puusta ja joissa ei ole kattoa päällä, niin saat tehdä ne muutaman vuoden päästä uudestaan.
     
  13. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Minkälaisia ikkunoita olette käyttäneet talleissanne? Mistä ostit ja mihin hintaan?
     
  14. klou

    klou 1st gear

    en lukenut koko ketjua että kerkeskö joku vinkata mutta ite tein niin että lattia kun valettiin niin mittilöin nosturin (2 pilari) jalasta pulttien kohat ja niillä mitoilla teetin 10 mm rautalevyn (n.70x70cm) johon pulttien kohtiin reijät ja niihin laitoin oikean paksuiset kierretangot, mutteri molemmin puolin ja jätin valun alle niin valun kuivattua pisti vaan nosturin kierretankoihin ja kirras kii ja pysyy kyllä varmasti (38cm kakku) eikä tarvinnui ropuilla leikkiä. kannattaa muoviputkella suojata kierteet valun ajaksi kun vittumainen varmasti putsata kierteet jos betoni kuivuu niihin.
     
  15. poitsu3

    poitsu3 Gearhead

    Ostin omaan torppaan ikkunat tuolta. http://www.nordicsale.fi/ikkunat.php

    Hinta oli mielestäni edullinen verrattuna tehdastilaukseen.
    Uusi ikkuna myyntitykiltä n.1000e ja mittavirheikkuna n.350e

    Käsittääkseni nuo ikkunat ovat tilausvaiheessa mitoitettu väärin ja siksi menneet hylkyyn.
     
  16. speedy

    speedy Double Gearhead

  17. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Joo en kyllä meinannut maksaa (ainakaan paljoa) yli satasta kappaleelta tallin ikkunoista. Talon ikkunat on asia erikseen.
    Kannattaakohan talliin laittaa 3k vai 2k lasit? Minkälaisia nuo PVC-karmit on, kestääkö ne mitään suomen oloissa?
     
  18. Remmiveto

    Remmiveto Gearhead

    Tarviitko aukeavia ikkunoita, lankalasia?

    Jos onnistuu kiinteällä, normi lasilla niin miksi et vain hommaa lasiruutuja, sahaa välirimaa ja ulko-ja sisäpuolen listaa.
    Saat vaik kolmikerros ikkunat halvalla. Noin ne ennen tehtiin.

    Omassa hallissa rajan läheisyyden (2m) takia lankalasit paloliokan takia. Rak.tarkastajalta loppu jutut kun kysyin et mites toi puukarmi, tai kormi uretaanivaahto. Kun ei ollut luvissa eritelty niin normeilla mentiin.
     
  19. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Ei tarvitse avautua, tai no ehkä yksi voisi olla aukeava.
    Luulenpa ettei kovinkaan koville palkoille pääse tekemällä itse.
     
  20. E.B.Ford

    E.B.Ford 2nd gear

    olis 2x2kerros lasi projektia ilmaseks.
    molemmista toinen lasi rikki.
    n.1100x1100
     

Kerro tästä muillekin!