Museoauton katsastuksesta

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja 19Ford59, 24.7.2013.

  1. 19Ford59

    19Ford59 Gearhead

    Trafin sivuilta en löytänyt tietoa. Onko jollain kokemusta tai varmaa tietoa että miten asia menee?

    Minulla on auto joka on poistunut rekisteristä 2000-luvun alussa. On ollut silloin museoajoneuvoksi rekisteröitynä. Nyt se pitäisi rekisteröidä uudelleen.
    Jos sen museoautoksi haluan niin museotarkastus pitää tehdä uudelleen.
    Tarkoitus on rekisteröidä se ensin ihan normaalina henkilöautona ja tehdä museotarkastus myöhemmin ja sitten muutoskatsastaa museoautoksi.

    Miten menee tuo katsastusajankohta? Museoautoillahan se on aina tammi-kesäkuu joka toinen vuosi (auton vm.1970). Tuohon autoon otan sen alkuperäisen rekisteritunnuksen jossa viimeinen numero on 9 (otteessa ei ole käyttöönottopäivää). Tuon 9:n mukaan auton voi katsastaa elo-marraskuussa.

    Jos katsastan nyt heinäkuussa niin katsastushan on voimassa vain marraskuun loppuun 2013. Jos katsastan ensiviikolla eli elokuussa niin katsastus on voimassa marraskuun loppuun 2014.
    Milloin on seuraava katsastus jos auto katsastetaan nyt heinäkuussa ja muutoskatsastetaan muutaman viikon päästä museoautoksi?
     
  2. TiM

    TiM 1st gear

    Jos auto muutoskatsastetaan museoajoneuvoksi, niin seuraava vuosikatsastus on kahden vuoden päästä kesäkuun loppuun mennessä edellisestä hyväksytystä vuosikatsastuksesta eli tässä tapauksessa kesäkuun 2015.

    Kaveri kävi konttorilla näyttämässä autoaan viimeisinä vuosikatsastuspäivinä tarkoituksena samalla muutoskatsastaa se mr-autoksi, mutta ei olisi mennyt päästöistä läpi. Katsastusmies sitten keskeytti katsastuksen ja sanoi että jatketaan sitten kun olet saanut säädettyä ja mennäänpäs hoitamaan museoautoksi muutos pois jaloista. Auto sitten muutettiin museoajoneuvoksi ja tulostettiin uusi ote, jossa oli sitten maininta seuraavasta vuosikatsastuksesta, joka oli kahden vuoden päästä edellisestä hyväksytystä eli seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Kaveri sanoi sitten inssille, että palataan asiaan ensi vuonna, katsuri katsoi papereita ja sanoi että niin tehdään... :rotfl:

    PS. sinänsä typerää, ettei konttoreilla voida laittaa sitä käyttöönottopäivää siihen otteeseen vaikka sen ensimmäisen rekisteriotteen kopiolla voisi omistaja todistaa.
     
  3. cutlass cruiser

    cutlass cruiser Double Gearhead

    "PS. sinänsä typerää, ettei konttoreilla voida laittaa sitä käyttöönottopäivää siihen otteeseen vaikka sen ensimmäisen rekisteriotteen kopiolla voisi omistaja todistaa."

    Miksei voi?
     
  4. 19Ford59

    19Ford59 Gearhead

    Mutta jos nyt katsastan ennen elokuuta niin otteeseen tulee kai että vastaa vuoden 2012 katsastusta. Koska vuoden 2013 katsastus aika on vasta elokuu-marraskuu. Jos näin käy niin eikös silloin museoautoksi muutoksessa lasketa se 2vuotta tuosta 2012 alkaen eli seuraava katsastus olisi silloin kesäkuun loppuun 2014??

    Ja olettamus että jos asia menee noin kun tuossa epäilen niin olisko se periaatteessa ihan säännösten mukaan kierrettävissä siten että katsastan tässä kuussa ja otan ihan uudet kilvet konttorin hyllystä, mielellään sellaiset jossa on viimeinen numero mikä tahansa muu kun 9 tai 0. Silloin tässä kuussa katsastetun auton katsastus vastaa vuoden 2013 katsastusta. Sitten vaihdan kilvet sen jälkeen alkuperäisiksi eli 9 loppuisiksi. Ja vuoden 2013 katsastushan on jo suoritettu. Silloin ainakin museoautomuutoksen jälkeen on seuraava katsastus kesäkuun loppuun mennessä 2015. Olenkohan nyt pahasti väärässä?
     
  5. TiM

    TiM 1st gear

    Asetus ajoneuvojen katsastuksesta 1702/1992:

    "8 luku
    Vuosikatsastus...

    33 §
    Erikoistapaukset...

    2. Auton katsastuskuukauden jälkeen seuraavan vuoden puolella suoritettu vuosikatsastus vastaa edellisen vuoden katsastusta, kun varsinaisen katsastuskuukauden alusta on kulunut vähemmän kuin viisi kuukautta."



    Näin ainakin joka kerta sitä kysyessä on vastattu: "Ei meillä ole oikeuksia tehdä tietokannan siihen kohtaan muutoksia."
     
  6. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    höpö höpö--- kun edselin katsastin museoautoksi, mulla oli mukana alkuperäinen käyttöönotto / warranty paperi joka oli päivitetty 30.12.1957, se päivä nyt merkittiin otteeseen käyttöönottopäivänä, ennen vaan luki 00.00.1957
     
  7. 19Ford59

    19Ford59 Gearhead


    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021245
    ""3§
    3. Rekisteröintikatsastus, jonka yhteydessä on suoritettu ajoneuvojen hyväksynnästä annetun valtioneuvoston asetuksen (1244/2002) 21 §:ssä tarkoitettujen määräaikaiskatsastuksessa tarkastettaviksi säädettyjen kohteiden kunnon tarkastus tai todettu vastaava tarkastus suoritetuksi ETA-valtiossa enintään kuusi kuukautta ennen 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun määräaikaiskatsastusajan päättymistä tai enintään kuusi kuukautta mainitun määräaikaiskatsastusajan päättymisen jälkeen, oikeuttaa käyttämään ajoneuvoa liikenteessä ajoneuvon kunnon tarkastuksen ajankohtaa seuraavan määräaikaiskatsastusajan päättymiseen. (21.2.2008/113)""

    Eli Rekisteröintikatsastuksessa tuo hyväksyminen kyseisen vuoden leimaksi on 6kk ennen viimeistä mahdollista katsastusajankohtaa vaikka se vuosikatsastuksessa on vain 4kk ennen. Jos siis rekisteröin huomenna tai maanantaina ja muutoskatsastan museojoneuvoksi syksyn aikana niin seuraava katsastus pitäisi olla 2015 kesäkuun loppuun.

    Ehdin jo pelästyä että joudun katsastamaan nyt heinäkuussa jotta auto saadaan käyttöön mahdollisimman pian (2012 leima) ja uudelleen elokuussa-marraskuun loppuun mennessä jolloin tulisi 2013 leima ja sitten vielä uudelleen museoautoksi muutettuna uuden katsastusajankohdan mukaan kesäkuun loppuun 2014 mennessä (2014 leima) josta eteenpäin sitten menisi 2 vuoden välein.

    Katsastuskonttorillekaan en viitsinyt asiasta soittaa kun ei sieltä kovin usein ole saanut mitään selkeää vastausta hiemankaan erikoisempiin kysymyksiin.
     
  8. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Pari kysymystä aiheesta. Jos museoajoneuvon 2 vuoden välein tapahtuva katsastus olisi ollut 2012, mutta jäi väliin, ja katsastan sen tänä vuonna, niin koska on seuraava katsastus? 2014 kuten alkuperäisen aikataulun mukaan olisi ollut, vai 2 vuotta viimeisimmästä eli 2015?

    Tämmöistä kysyttiin syksyllä enkä osannut vastata.

    Ja pitääkö MR-tarkastus uusia autoilla 10 vuoden välein kuten olen kuullut, miten käy jos ei uusi? Tuskin autosta normaali ajoneuvokaan tulee ilman muutoskatsastusta?

    Entä moottoripyörillä, päteekö prätkän museoajoneuvotarkastus maailman tappiin vai pitääkö se uusia?
    En löytänyt miltään VMPK tms sivulta tietoa aiheesta, puhuttiin vain ensimmäistä kertaa tarkastettavista

    Nimim. museopyörän hankintaa suunnitteleva.
     
  9. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    ei ole enää nykyisin mr auton uusinta katsastuksia, tuskin prätkänkään
     
  10. fordgranada

    fordgranada 3rd gear

    näinhän se on.
    normi katsastus 2 vuoden välein.
    mutta ei "uutta" museotarkastusta ollenkaan.
    ja tosi vanhoilla harvemmin,,en muista ..
     
  11. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    tosivanhoina, LOL. itse pidän 20 luvun ja sitä vanhempia autoja, vanhoina autoina.
    1959 ja sitä vanhemmilla katsastus joka 4 vuoden välein.
     
  12. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Mutta miten sitten tuo katsastus, jos jää jokin vuosi väliin? Eli onko sen jälkeinen katsastus jo vuoden päästä vai 2 vuotta siitä "myöhässä" suoritetusta katsastuksesta? Jos tuo myöhäinen katsastus tapahtuu vuoden päästä alkuperäisestä ajasta.

    Mutta se on hyvä tietää, ettei hanki lisätöitä jos ostaa prätkän jonka museotarkastuksesta alkaa olla se 10 vuotta.

    Tai siis ainahan se pitää olla siinä kunnossa että läpäisee tarkastuksen, mutta oma vaivansa ja stressinsä siinä on kumminkin.
     
  13. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    kun viet katsastukseen seuraavan kerran, sitten tiedät. toden näköosesti jos viet alle 6kk myöhässä, niin se vastaa viimevuoden katsastusta, mutta mitä tapahtuu jos yli 6kk myöhässä ?
     
  14. 19Ford59

    19Ford59 Gearhead

    Ei sillä ole mitään väliä että onko jäänyt väliin yksi vuosi, kolme vuotta tai vaikka kahdeksan vuotta. Katsastusaika on 1.1-30.6. Jos leimaat tuolla välillä niin saat ajella sen katsastusvuoden, seuraavan vuoden sekä sitä seuraavana vuonna 30.6 asti.

    Jos taas katsastus on mennyt vanhaksi niin silloin ei ajella ennen kun katsastus on suoritettu. Jos katsastus on mennyt vanhaksi ja katsastat museoauton tuon virallisen katsastusajan jälkeen eli 1.7-31.12 niin se katsotaan tuon kyseisen katsastusvuoden katsastukseksi ja seuraava katsastus on sen vuoden katsastusajasta 2vuotta eteenpäin, 30.6 mennessä.

    Esim katsastettu viimeksi 5/2010, seuraava katsastus olisi silloin 1.1.2012-30.6.2012. Jos tuo leima on jäänyt välistä niin on auto nyt ajokiellossa. Jos auto haluttaan ajoon vaikka joulukadun avajaisiin ja leimalla käydään 4.12.2013 niin silloin tuo on vuoden 2013 leima. Seuraava katsastus on silloin 1.1.2015-30.6.2015.



    (Ja tälläisessä tilanteessa kun tuon virallisen katsastusajan alkuun on alle kuukausi niin sitähän voisi vaikka vahingossa hakea siirtokilvet tuonne joulukadun avajaisiin ja käydä katsastuksessa vasta tammikuun puolella esim. 2.1.2014, niin silloin seuraava katsastus on vasta 1.1.2016-30.6.2016)

    Ja uusintatarkastusvelvoitetta ei museoautoilla ole. Mutta jos on poistunut rekisteristä (vanhan käytännön mukaan, nykyäänhän autot ei enää poistu rekisteristä) niin silloin on myös uusi museoajoneuvotarkastus suoritettava. Olen tosin kuullut että jotkut leimakonttorit ovat hyväksyneet aiemmin museorekisterissä olleita, rekisteristä poistuneita autoja uudelleen rekisteröinnin yhteydessä museoautoiksi ilman uutta museoajoneuvotarkastusta vaikka näin ei pitäisi olla.
     
  15. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Joo homma selvä eli katsatusväli on aina se 2 vuotta, eikä esimerkiksi parillisina vuosina jos on sellaisena hyväksytty mr-kilpiin.
    Tuota vaan kysyttiin kruisingeissa eikä kukaan muukaan paikallaolija osannut sanoa varmaa vastausta.
    Minulla ei museoautoa edes ole, asia jäi vain vaivaamaan.
     
  16. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    tai 4 vuotta (59 , ja vanhemmat)
     
  17. pulttirengas

    pulttirengas 3rd gear

    Jos oot menossa autosi kanssa museotarkastukseen niin älä ainakaan harkitse mitään paikkaa Kanta-Hämeen alueella, 99,9% orkkis ja siisti auto ei meinannut kelvata :mad: . Keminmaalla oli sitten päinvastoin eli rento meininki, hyväksyivät museoautoksi vaikka autossa poppikoneet, kone vaihdettu isompaan versioon :soosoo: , iso viriputki ja auto tontissa pääasia oli että näyttää alkuperäiseltä ja hienolta. :D

    Tästä on kuitenkin aikaa yli 20 vuotta, isäukko kertoi että näin kävi ja autot on vieläkin tallessa eli ei mitään paskapuhetta.
     
  18. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    ehkä ajat ovat jo muuttuneet noista tiukkapipoisista ajoista hieman, onneksi !
     
  19. Kemin alueella mennyt mr tarkastus tiukkapipoiseksi
     

Kerro tästä muillekin!