LED-putkista kokemuksia autotallin valaistuksessa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja osilpi, 5.1.2015.

  1. osilpi

    osilpi Gearhead

    Tästä valaistuksesta ollut ketjuja ennenkin, mutten taas löydä niitä kaikkia. Toisaalta LED-putkista vähemmän ollut asiaa.

    Ajatuksena oli laittaa 60m2 talliin (korkeus vaihtelee) 21 kpl T8-kantainen 1x150cm loisteputkirunko ja niihin 21 kpl 150cm 4000K LED-putkia, kääntyvällä rungolla (vinokatto). Onko kokemuksia, riittääkö? Lumenit jäävät kuitenkin puoleen vastaavan mittaisista loisteputkista.

    Osa putkista (8 kpl) noin 4,5 metrissä, joten siksi en sinne korkealle haluaisi perinteisiä loisteputkia työlään vaihdon takia. 3m korkeaan osuuteen voisi ehkä laittaa tavalliset loisteputket hankintahinnan takia. Saahan ne vaihdettua myöhemmin hintojen laskiessa.

    Mistä olette ostaneet ja oletteko olleet tyytyväisiä? Onko hajonneita putkia?
    Hintahaitari on tällä hetkellä 30,38€-74,40€ / putki ja laatuhaitari varmaan samanmoinen (takuu 2v halvimmalla ja kalleimmalla 6v).
     
  2. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Kiinasta saapi edukkaammin, tuttu sähkäri sanoi ettei noitten aika ole vielä, valoteho hiipuu ym.
     
  3. Remmiveto

    Remmiveto Gearhead

    Yhdyn edelliseen puhujaan. Verbaalisesti.

    Valoteho vs watit ei ole hyvä ja käyttöikäkään ei päätä huimaa. En ottanut omaan halliin vaikka muuta led-tekniikkaa tuodaankin maahan.

    laadukas putki ja sytytin on paras valinta. Esim Osramin cool day light putki.
     
  4. ogland

    ogland 3rd gear

    laitoin työtilaan kaikkein kirkkaimmat loisteputket, valoteho erittäin hyvä
    40neliötä 16 kpl 58w
    ensimmäiset alkoi välkkymään kahdeksassa vuodessa ja ovat päällä noin 6 tuntia päivässä
    putket ovat finnram ja makso noin 5€/kpl
    olen ollut tyytyväinen, ledejä myös harkinnut mutta ei ole vielä valoteho riittävä tarpeisiini ja hinta kohtuuton kestoon nähden
     
  5. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Eivät suositelleet led valoja mulle kun kysyin niitä hallin kattoon.
    Sanoivat että sit kun ostat noin 300 ekeä maksavan rungon niin pelaa eikä valoteho katoa heti mutta ei kuulemma ole hyvä sekään. Sanoivat mulle että viis vuotta ainakin menee ennen kuin kannattaa harkita edes.
     
  6. pantera

    pantera Double Gearhead

    Pystytin tässä vast'ikään 8X10 kylmän pressuhallin jossa harjakorkeus on 4,80m
    Ajattelin laittaa valaistukseksi 4x 20w Led halpis ulkovaloja esim :
    http://www.nettivaraosat.fi/led-valonhe ... -1642.html
    Mitä mieltä, onks lumeneita 80m2 halliin riittävästi että siellä nyt kohtuullisesti näkis ilman otsalamppua.
    Loisteputket ei pakkasessa toimi ja halogeenit vie sähköö reippaasti ja kestoikä on olematon eli led vai joku muu?
     
  7. osilpi

    osilpi Gearhead

    Mitään valaisimia ei vielä ole minulla olemassakaan. T8-kanta on sen takia mielessä, että T5-kantaisia led-putkia ei kait ole. T5 olisi energiatehokkaampi loisteputkena, mutta jos siihen ei tulevaisuudessakaan saa led-putkia, niin harmittaa vaihtaa koko valaisimet.

    Onhan tuo 21x58W aika paljon noin pieneen talliin, mutta ainakin näkee ja toisaalta ne voi laittaa useampaan sarjaan siten, että vaikka joka toinen syttyy tms.

    Lumenit poimittu teknisistä tiedoista eli ei ole huomioitu sitä, että loisteputki säteilee ympäriinsä ne lumenit.

    Aika vähän on kuulunut positiivista noista led-putkista, enkä ole nyt sähkönsäästö mielessä liikenteessä, vaan nimenomaan pitkäikäisyys. Halvat led-putket eivät varmasti ole pitkäikäisiä. Täytyy vielä kuulostella.

    Kunnollinen perinteinen loisteputki on myös edelleen vaihtoehto ja jos niillä harrastekäytössä pääsee 10 vuotta, ei se kestoikäkään ole ongelma. Pitää vaan sitten tehdä erikseen pienemmät kulkuvalot.

    Yksi myyjä tarjosi tämmöistä hintaan 55€ sis alv. Ei tarvitsisi erillistä runkoa lainkaan. Mutta ei ole ketjutettavissa kuin jakorasia kautta eli vähän työläs.
     
  8. dixie

    dixie 3rd gear

    4,5 metristä lampun vaihtaa vaikka tikkailta:
    http://www.ikh.fi/Tikkaat_telineet_vara ... 8_tid12305

    Ostin juuri perinteisiä 2x58 W loisteputkivalaisimia Bauhausista 25 € / kpl, sisältäen lamput. Laatu on varsin asiallinen ja asennus helppo (pienet peltiset kiinnikkeet ruuvataan kattoon ja valaisin napsautetaan paikalleen). Päädyin näihin juurikin LED-valaisinten hintaan nähden huonon valovirran takia. Ja asentamisessakin on oma hommansa, mieluummin pärjään pienemmällä määrällä valaisimia. Katselin ensin LED-valaisimia jo senkin takia, että osa meni kylmiöön, johon en tietenkään halua yhtään ylimääräistä lämpöä.

    Asentaessa vasta huomasin, että noissa Baukkarin valaisimissa ei ole vaihdettavaa sytytintä, sytkä on kai elektroninen ja toivottavasti toimii ikuisesti... Ainakin uutena toimii todella hienosti, lamppu syttyy aivan välittömästi ja välkkymättä, kun virran kytkee.
     
  9. Hoovee

    Hoovee Double Gearhead


    riippunee mitä aiot hallissassi tehdä? kyllä noilla näkee sieltä auton hakea tms, mutta jos jotain remonttia aiot tehdä niin lisävaloa tarvitaan.

    ittellä on pihalla tolpassa kaks tuollaista, näkee pihan aurata yms yms, mutta ei ne nyt mitään sokaisevan kirkkaita ole. eikä ollut itselle tarvekaan, oishan niitä tehokkaampiakin tarjolla jos tarttis.
     
  10. nalle71

    nalle71 Gearhead

  11. Nutlass

    Nutlass Gearhead

    Motonetti myy samoja, en suosittele. Valaistusteho ok, mutta että 30000h :odroll: Toinen kesti satunnaista käyttöä pari viikkoa, toinen välkkyy nyt n.kuukauden käytön jälkeen. Nämä liiketunnistimella.
     
  12. pantera

    pantera Double Gearhead

    Sääsuojana se on,ehkä joskus pilkon takkapuita tms puuhastelua mutta ruuvaamiset tehdään lämpimässä tallissa.
    Kait se täytyy koittaa noita sinne ripustella. Toivottavasti kestävät paremmin kuin nutlassin valot.
    Mikä noi ledit rikkoo ? Vai onks ne vaan niin paskaa laatua että sammuilevat ilman ulkoista syytä?
     
  13. Nutlass

    Nutlass Gearhead

    Ulkoisesti ne oli laadukkaan oloiset mun mielestä ja sen takia ostinkin. Toisesta ledi on selvästi kärähtänyt kun oli mustunut keskeltä mutta tuo toinen joka vielä vilkkuu, niin epäilen että jotain vikaa on siinä liiketunnistimessa.
     
  14. Qjet

    Qjet 1st gear

    Halpa hankintahinta&valmistusmaa yhdistettynä liiketunnistimeen ja katkottomaan valontarpeeseen kirvestä heiluteltaessa ei ole täydellistä käyttömukavuutta ja ei myös välttämättä aiottua pilkottavaa kohdetta saavuttava yhtälö...
     
  15. lemmy

    lemmy Gearhead

    Tätä aihetta haluaisin nostaa. Onko NYT jo kokemuksia ledien vaihtamiseksi hallitilaan putkien tilalle? Kestääkö ne ja miten valotehon kanssa käy?
    Meillä on hallissa (n200m2) 3-4 m korkeudessa noita 58 w loisteputkia ja mietitty niiden korvaamista led-putkilla ja sytyttimillä. Siis vanhoihin runkoihin.
     
  16. viikinki75

    viikinki75 Double Gearhead

    Ledeissä mielestäni tuppaa tuo valo olla liian kohdistettua.
     
  17. Swoop

    Swoop 3rd gear

    Itse laitoin talliin Led loisteputket ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Tässä heti mainittakoon että itellä tallin korkeus 2.5m - 3.5m eli melko matala. Oma epäilykseni on että jos nuo nostaa johonkin 4m niin ei mitenkään hirmu hyvä valoteho ole. Tossa 2.5m kyllä joutuu silmiä siristelemään jos vähänkään hämärästä tulet ja räväytät valot päälle.

    Ostin biltemasta t8 rungot ja puuilosta 18w putket. (Koska biltemasta ei loogisesti silloin saanut) Katotaan mitä kestää, eipä noille nyt ihmeemmin tunteja tule.

    Itellä on kyllä vaalean vihreä/harmaa lattia ja valkoiset seinät ja katto että ne auttaa kyllä paljon. Varmaan saa hyvänkin valon näyttämään olemattomalta jos muuten pimeä talli/halli.

    Töissä joutunut noita perinteisiä loisteputkia vaihtamaan ja vaatii kyllä sen että vaihtelee putket heti kun ne alkaa oireilla. Aikansa kun sielä päät hehkuu niin menee ne päätyjen muovit niin kovaksi että putkea vaihtaessa menee samoin tein paskaks tai aukeaa mutta et saa uutta putkea tilalle. Väkisin kun käännät niin hajoaa joko putki tai pohja. Lähinnä tämä ongelma kai muodostuu korkeissa tiloissa mihin ei jokaisen putken perässä viitti kiipeillä eikä välttämättä tallin kalustuksesta riippuen pääsekkään.
     
  18. karhu01

    karhu01 2nd gear

    Olen kans ollu tyytyväinen led putkivaloihin. Ostin motonetista. Pari putkia menny takuuhin uusiksi, ku on menny kokonaan mykkäksi tai puoliksi. Mutta valoteho on hyvä ja se, ku syttyy samantien eikä räpsy puoltatuntia. Vasta vuoden kokemus.
     
  19. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Mulla on tallissa 2x 120cm putkivalaisimia aika monta, niihin otin kokeeksi ebaysta saksasta 10kpl laatikon 6€/kpl. Oikein hyviä ovat, kestäny kaikki jo vuoden vissiin. Puuilosta hain sit pidempää 150senttistä, olikohan 22 wattisena. Sekin toimii valona hyvin. Noi kaikki otin 4000K värillä, ja ovat n. 3m korkeella.
     
  20. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Vuodessa kaks putkea rikki ja olet tyytyväinen?:odroll:

    esimerkki 2010- luvun ihmisen laatuvaatimuksista
     
    Jussi289 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!