Vaahtosammuttimien vaahdon jämien vaarallisuus?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja ZaBBa, 7.3.2016.

  1. ZaBBa

    ZaBBa Gearhead

    Hei,
    Seuraavaa aihetta en oikein keksinyt saada selville muualta:

    Olen elvyttämässä moottorista palovaurioitunutta 70-luvun Jaguaria ...kapistus oli edelliseltä omistajalta vähän lämmennyt alkuperäisen polttoaineletkun ratkettua kaasuttimien välistä.

    Vähän tuossa ennen laittelua mietityttää,että ovatko tuollaisten palojen sammutukseen käytetyt aineet miten myrkyllisiä ja tulisiko niiden kanssa noudattaa jotain erityistä huolellisuutta,jos pesee ja soodapuhaltaa paikkoja puhtaaksi?

    On nimittäin edelleen aika ikävän ja jotenkin varoittavan erityisen epäterveellisen oloinen tuoksu moottoritilassa,vaikka projekti onkin huilannut pari vuotta.

    Olettaisin että tuo on jollain vaahtotyyppisellä aineella sammutettu,jauhetta olisi varmaan muistona siellä ja täällä.

    Kiitos.
     
  2. NonSenCe

    NonSenCe Gearhead

    käsittääkseni ei pitäisi olla kauhean vaarallisia.. enemmänkin vain ärsyttäviä (iho ja hengityselimet) voi myös syötynä aiheuttaa huonoa oloa. joten kuten aina.. hengitysmaski ja suojalasit jne kuntoon kun niitä putsailee, etenkin kun jollain puhalluksella.

    autolle niistä on kanssa haittaa.. syövyttää ja oksidoi kaikki sähköliitoksetkin erinomaisen kattavasti.

    edit: ja ainakin jossain vaiheessa jauhesammuttimissa sisältönä oli juurikin ruokasoodan tyyppinen aine.
     
  3. caprice305

    caprice305 Double Gearhead

    Työ koneisiin kun idiootit noita tyhjentää, niin saa varautua vaihtamaan kaikki sähköt mihin se pääsee, näin ainakin jauheen kanssa. Ei pitäis vaatia ihmeempiä suojauksia ihmiselle, hanskat ja maski? Siinäkin mielessä pitää olla turvallista tavaraa, et jos pitää käyttää, niin ei tarvii miettiä antaako auton palaa, vai ottaako syövän tms. kun ei tullu maskia mukaan. Tänä päivänä ollaan muutenkin suht tarkkoja noiden vaarallisten aineiden kanssa.
     
  4. OpaS

    OpaS Gearhead

    Käytiin vissiin vuonna 2004 vähän Tampereella ja reissuhan kulminoitui Ramblerin konehuoneen palamiseen Keskustorilla. Eilen just taas mietin, että pitäisköhän tolle raadolle alkaa jotain tekemään.

    Mutta nythän mä oivalsin että sehän on jo lakannut haisemastakin. Eli kyllä palanut auto haisee. Vaikka tuokin oli vedellä sammutettu.
     
  5. mikka

    mikka 3rd gear

    Jauhesammuttimen jauhe ainakin pilaa ja hapettaa kaikki metalliosat ja johdot. Voi olla syöpymiä yms.
    Duunissa trukki joskus savusi ja joku meni tyhjentämään jauheet konehuoneeseen, oli kauhea homma siivota ja vaihdella osia.
     
    Muokattu: 7.3.2016
  6. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Vilkaisin nopeesti mitä jotkut sisältää

    natriumvetyfosfaatti, kaliumalumiinisulfaatti jne
    eli ei nuoleskele sitä, käyttää hanskoja ja hengityssuojainta, ettei vetele pölyä nenään

    Ja tohon johtojen katoilemiseen, monet aineista on syövyttäviä tai syövyttävistä neutraaliksi leikattuja

    Ainakin mitä nyt ehdin vilkaista
     
  7. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Muistan että paloturvallisuuskurssilla pelastuslaitoksen ukko sanoi, että vaahto tai nestesammutin on siitä hyvä, ettei se pilaa esim. auton konehuonetta, toisin kuin jauhesammutin. Toki voi ola eroja käytetyissä aineissa vuosien varrella.
     
  8. peltsi

    peltsi Gearhead

    sekotitko sä nyt vaahtosammuttimen ja jauhesammuttimen?
    tässä on kyse vaahtosammuttimesta, eikös se ole käytännössä saippuavettä.
     
  9. WBBC

    WBBC Double Gearhead

  10. Jülppü

    Jülppü 2nd gear

    Töissä on noihin vaahtosammuttimiin olemassa "varaosia" eli nestesaippuapussi joka lisätään vedensekaan sammuttimeen. Pitää 5 vuoden välein vaihtaa tuo tatina.
     
  11. Jza

    Jza Double Gearhead

  12. ZaBBa

    ZaBBa Gearhead

    Kiitos vastauksista!

    Onneksi polte ei ole niin pahana,että noita osia tarvitsisi suussa pitää.

    Sähköissä on uusimista,samaten kaikessa kumisessa ja muovisessa moottorin puolesta välistä ylöspäin.Sähköistä löytyi series 2 xj6:en uutena n.puolet,vanhempaan tai uudempaan olisi saanut kaikki...Kauniissa toiveissa olisi,että tulisivat noista uusista ja toisen purkauton johdoista.
    Mm.su-kaasuttimissa mietityttää,että saakohan ne lämpimänä käymisen jälkeen happeen,eivät ole kovin pahan näköiset mutta vivustot ainakin ovat jumissa.

    Tuollainen ihmeteltävä.Jos jollain on ylimääräisiä osia,brittien sähköliittimiä ja niiden puristustyökaluja ja yms osaamista,niin sellaiset ovat myös tervetulleita!
     
  13. NonSenCe

    NonSenCe Gearhead

    kappas.. en ole ennen tosiaan nähnyt tai edes kuullutkaan että on pakkasen kestäviä nestesammuttimia suomessa myynnissä. (vai onko niitä ennen ollutkaan jos tuonkin myynti on alkanut vasta pari kk sitten)

    paljonkohan on tuolle (Jockel s6 flj 27) sammuttimelle hintaa heitetty. riittääköhän satanen vai tarviiko kahta?

    -eskortin autopalon kokemuksena kehottaisin vaihtamaan kaasuttimet ehjiin. kuumuus väännyttää usein runkoja niin ettei enää tiivisteiden vaihto ehjiin auta.
     
  14. Jza

    Jza Double Gearhead

    No en tottapuhuen minäkään. Näyttää olevan muutama valmistaja jotka noita tekee ja hintoja on todella huonosti näkyvillä. Pistinpä piruuttani kyselyä pariin paikkaan ja yhdelle valmistajallekin suoraan. Kysyntää luulisi olevan. Paria jauheiden kanssa sammutettua autoa kun on hämmästellyt, niin ne voi kyllä melkein paalata. Ainakin alumiiniosat ovat entisiä. Tiedä sitten tuosta litkusta mitä on, mutta joku glykolipohjainen tökötti siellä lienee taustalla.
     
  15. Fileeraus

    Fileeraus 3rd gear

    Kevyesti ohi aiheen mutta mitenkäs sais tyhjästä sammuttimesta venttiilihärpäkkeen irti? Rälläkällä? :D
     
  16. caprice305

    caprice305 Double Gearhead

    Itse yhdestä otin ihan pyörittämällä kierteet auki.... Oli tarkotus tehdä räjäytin renkaita varten, mut se jäi hetkeks töiden takia, ja johan joku sen tyhjän säiliön johonkin vippas. Siis töissä
     
  17. Jza

    Jza Double Gearhead

    Tuohon pakkasenkestävään sain sen verran tietoa, että noin satanen riittää + postikulut. Sisältö on aika myrkkyä, ei sitä juoda kannata, mutta muuten käyttäytyy kuulemma kuten vesipohjainenkin. Minäkin niitä pystyn trokaamaan jos jotakuta kiinnostaa.
     

Kerro tästä muillekin!