Uusi autoharrastajan kotimaa, ohoi?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja sämpy, 2.1.2017.

  1. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Toi ois mahtavaa ja ihanaa, jos vaan suomaliassa moinen onnistuisi

    Ei tartteis ihmetellä tuliko talli ny lukkoon vai ei, kun kuitenkin suhteellisen pienellä porukalla pyörii ja vahti on portilla 24/7 ja aidat ympärillä ois riittävän korkeet
     
    rane58 tykkää tästä.
  2. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Ja kuitittomaan liiketoimintaan tottunut on siellä kuin kotonaan!
     
  3. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Tuolla töissä olleet on sanoneet että hieno maa käydä mutta pahuksen mafialaitos yrittää asua ja tehdä työtä. Selkeään byrokratiaan ja sääntöihin tottuneelle suomalaiselle voi olla aika vaikeeta alkuun. Toisaalta tietyt asiat kuten junat rullaa paremmin aikatauluissa kuin täsmällisessä maineessa olevassa hunnilandissa.
     
  4. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    olisiko kellään käytännön tietoa Kandasta, onko jossain kesäisempää kuin Suomessa ja miten vaikeeta on päästä töihin/saada viisumia ja mimmosia rajoitteita on autoharrastukselle? Eli kuinka kallista auton pitäminen on ja miten ympäristöasiat, mahtaako vanhoilla ajaminen tulla sielläkin vaikeaksi.
     
  5. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Ni, joskus kotimaa voikin olla mansikka.
     
  6. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    rane58 tykkää tästä.
  7. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Eurooppa ois ollut hyvinkin varteen otettava vaihtoehto tossa 5-10 vuotta sitten, mutta ei oikeen pahemmin enää nappaa
    Tänäkin aamuna tais uutisissa olla taas juttua rekkaiskusta

    Jossain ameriikassa sentään on vielä mahdollisuus puolustautua, eikä vaan "roll under and die"
     
  8. dart

    dart Gearhead

    Kanadassa enemman ja vahemman viimeiset kolme vuotta, josta nyt ensimmainen vuosi vakituiseen asuneena, uskallan jo hieman kertoa kokemuksesta. Kesaisempi saa loytyy lahinna Etelaisesta BC:sta, vaikka lunta on taallakin tullut tana talvena, niin kohtuu leuto ilmasto taalla on. Itse asun Vanocuverin seudulla.

    Tyo/oleskeluluvan hankkimiseen on useampia vaihtoehtoja, mutta itse sain tyotarjouksen paikalliselta tyonantajalta, joka teki hakemuksen provinssin hallinnolle ( provincial nominee program). Taman jalkeen lupahakemus meni muistaakseni liittovaltion kasittelyyn, mista tuli myonteinen paatos n. vuoden kuluttua. Varsinainen tyolupa on kahdeksi vuodeksi, minka aikana voi hakea pysyvaa oleskelulupaa. Ko. lupaa on nyt odoteltu vuoden verran ja viime viikolla tuli tieto, etta n.4 viikon sisalla pitaisi olla lupa-asiat kunnossa. Paperihommia on ollut aika runsaasti, mutta tyonantajan palkkaama lakimies on hoitanut ne meille mukavan vaivattomasti. Ennen naita piti kayda tekemassa kielikoe, mika tuntui vaikealta sujuvasta Englanninkielesta huolimatta.

    Elaminen on paapiirteiltaan samanlaista, kuin suomessakin, eli toissa pitaa kayda ja laskut maksaa. Terveydenhuolto on ihan OK, samoin hammashuolto ja kustannukset on jotakuinkin samaa luokkaa Suomen kanssa.
    Isoin ongelma tallahetkella on asumisen kalleus. Taalla on kohtuu iso asuntokupla paisumassa ja esim. talla seudulla perus omakotitalo alkaa jostain miljoonan $ paikkeilta.
    Omakotitalon vuokrat alkaa $1800/KK + kulut. Jonkun toisen tyypin kellariin tms. paasee asumaan halvemmalla, mika on aika yleista taalla. Ruokakulut on myos aika korkeat Suomeen verrattuna, mika johtuu osiltaan halvasta Kanadan dollarista. Verotus on varmaankin samaa tasoa Suomen kanssa. Ehka vahan edullisempi, mutta Suomessa erilaisten palveluiden taso on huomattavasti parempi. Taalla on myos ihan hyvia veroporkkanoita esim. saastotilien ja erilaisten vahennysten muodossa. Lasten paivahoito on kuulemma jossain tonnin paikkeilla/KK ja myos koulut maksaa jonkun verran. En tieda ihan tarkkoja summia.

    Palkkataso on parempi kuin suomessa. Toki sekin riippuu paljon mita tekee ja missa, mutta esim. Ammattiliiton hitsarit, mekaanikot yms. tienaa n.30-40$/tunti
    Jos sattuu olemaan jotain vahankaan erikoisempaa osaamista, niin +100K vuositulot on aika helppo saavuttaa, mika mahdollistaa ihan kohtuullisen elintason.
    Kaikki luvut on tietysti ihan erilaisia kaupungista ja provinssista riippuen. Omat esimerkit on Vancouverista, mika taitaa olla kallein mahdollinen.


    Autoilu on kallista, vaikka minkaanlaisia vuosikatsastuksia ei BC:ssa ole. 4.0l 2007 avo Mustangin vakuutus on $190/KK 30% bonuksilla ja tyomatkat voi olla hyvinkin pitkia, riippuen tietysti missa asuu ja mita tekee. bensa on jossain $1.3/L paikkeilla.
    Harrasteautoille tosin loytyy useampaa vakuutusvaihtoehtoa mm. collector, vintage ja taisi siella olla viela modified collector vaihtoehto. Noissa on vakuutukset varmaan halvempi.
    Autoista joutuu myos maksamaan vahan yli 10% veroa, jopa kaytettya ostaessa.

    Harrasteautoja on myos hyvin tarjolla sopuhintaan, mutta ongelmaksi muodostuu harrastetilojen hankkiminen, perseellaan olevista asuntomarkkinoista johtuen. Erillaisia tapahtumia loytyy varsinkin talta kylalta enemman kuin tarpeeksi ja harrasteautoja nakyy liikenteessa runsaasti kesaaikaan.

    Omasta mielesta parasta taalla on luonto, ilmasto, seka ihmiset. Esim. toissa ei ole viela tullut yhtaan pesunkestavaa kusipaata vastaan.
     
    rane58, 1purehell ja sectoid tykkäävät tästä.
  9. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Olen tehnyt Kanadaan parisenkymmentä pitkää työreissua ja sieltä on muutama kaverikin tullut. Ihan samat aatokset on mulla ko. maasta.

    Kuvaavaa tuon asuntojen hintatason rakettimaisen nousun suhteen oli yhden paikallisen työkaverin fb-linkki. Kaveri myi talonsa vuonna 2009 hintaan $450000. Sama talo oli nyt viime vuoden loppuvuodesta myytävänä hintaan $1,2 miljoonaa... Ok, Toronton esikaupunkialueellahan se, mutta ei siltikään ymmärrä... Ei edes talon entinen omistaja.:odroll: Hyviä tilejä noilla jotkut tekee.
     
  10. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Mites kanadassa koulutus ammattiin?

    Eli onko siellä sellaista kuin jotkut väittää ameriikoissa olevan, et jos saat puhuttua ja osoitettua jotenkin ees tietäväsi mitä sun pitäisi tehdä, firma kouluttaa sut itelleen ja sit tuleekin jo toimeentulon tuovaa palkkaa
     
  11. dart

    dart Gearhead

    Meilla on telakka ammattiliittojen hallussa ja liittymalla jaseneksi, seka hyvilla suhteilla tyonantajaan saa palkallisen harjoittelupaikan (apprenticeship), mista esim. Meilla maksetaan muistaakseni 30$/h. Harjoitteluun liittyy jonkunverran teoriaopintoja paikallisessa "collegessa"

    Hieman yleistaen ammattitaidon taso on monilla aika heikko ja esim. Sahkoasentajien ja mekaanikkojen perustiedotkin tuntuu olevan kateissa, kuten myos kaikenlainen oma-aloitteisuus. Tama johtuu tosin paljolti ammattiliitoista, joiden tarkoitus tuntuu olevan lahinna suojella laiskoja ja huonoja tyontekijoita.
    USAn puolella tilanne tuntui olevan yleisesti parempi, tosin kokemusta on vain yhdesta firmasta.

    Pienemmilla tyopaikoilla, missa ei ole ammattiliittoja tilanne on varmaan taysin toinen.
    Suomalaisella tyomoraalilla ja koulutuksella taalla parjaa varmasti hyvin.

    Tyoluvan saantiin tosin vaaditaan joitain poikkeuksia lukuunottamatta todistus tyonantajalta, etta paikallista ei ko.duuniin loytynyt ja se pitaa hyvaksyttaa maahanmuuttoviranomaisilla ( positive labour market opinion)

    Jotkut ammattiryhmat voi tietaakseni hakea oleskelulupaa ilman tyotarjousta, jos tietyt kriteerit taytyyvat ( skilled worker immigration)
     
  12. dart

    dart Gearhead

    Tuosta toimeentulosta pitaa mainita pari esimerkkia. Meilla eras sahkoasentaja ajelee hellcat chargerilla ja silla samalla ukolla on 10km ajettu vastaava tallissa pukeilla, minka sarja numero on ensimmaisen kymmenen joukossa, seka trukkikuski suhailee muutaman vuoden vanhalla Viperilla. Eipa tuo tietysti mitaan kovin yleista ole, mutta pitipa mainita ja monet on tehnyt miljoonia myymalla homeiset talonsa sopivaan aikaan.
     
  13. sectoid

    sectoid Gearhead

    Mihin kannattaisi mennä kielikurssille Turun lähiseudulla? Englantia pitäisi opetella aivan ensimmäiseksi. Tätä ketjua kun lukee, niin muuttaminen ulkomaille kutkuttaa mielessä jatkuvasti enemmän.
     
  14. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Pitäiskö OD;lle tehdä englanninkielinen keskusteluketju jossa voi prepata ralli enklantia
     
    1purehell tykkää tästä.
  15. pantera

    pantera Double Gearhead

    Muutama oma ajatus ulkomaille muuttoa halajaville:
    Kannattaa mennä, kotimaankin asiat näyttää hyvinkin erillaisilta kun käy kattelemassa vähä "mualimaa"
    Itte tein 11v reissun amerikkaan, mutta onhan niitä maita muitakin.
    EU maihin on helppo etabloitua,27 eri vaihtoehtoa. Reppu selkään ja menoks. Tai ostaa asuntovaunun / as.auton ja lähtee autolla. Takaisin on helppo tulla ja lupabyrokratiaa ei ole.
    Upeita paikkoja ja täynnä pisnes ja duuni mahdollisuuksia on joka puolella kun lähtee avoimin mielin . Uuukoohon kannattaa lähtä just nyt, kohta menee hankalaks kun brekshitti starttaa.
    Intterwebbi antaa tietoo ettei tartte lähtä arvaileen.. helppoa kun heinänteko. Kaikki syyt miksi ei nyt just voi lähtä on tekosyitä.
    Itse ole jo katellu jonkin aikaa et minne sitä sitten "vanhana" haluais asettua viettään easy living lifestylee. Väliamerikan maat kiinnostaa, erityisesti Panama. Muutamalla tutulla onkin jo hacienda hankittuna Panama sitistä. Permanettiviisumit irtoo kevyellä byrokratialla ..
     
    karpo29 tykkää tästä.
  16. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Monilla taitaa EU ahdistaa autojen rakentelu vapauden vuoksi

    Joku natsila siellä kait on vielä tiukemmat säännöt kuin suomaliassa, mites spanja sitten onko siellä rakentelu vapaata tee mitä tahtoo vai pitääkö micraan muutosta katsastaa jos tahtoo suomenlippu cover;it peileihin
     
  17. pantera

    pantera Double Gearhead

    En ole perillä epsanjan, enkä muidenkaan maiden rakentelusäännöksistä.
    Mä lähestyn asiaa toisesta vinkkelistä. Jotta vieraassa maassa pystyy ylipäätään jotain harrastaan ,täytyy olla lupa olla maassa ja tehdä luvallisesti työtä , jolla hankkia piimää kaappiin ja romuja nurkkiin. Ennen kuin perusaiat on jokseenkin hoidossa, autonrakentelu säännöt ym. on merkityksettömiä.
    Jos kattoo miten Suomessa on mahdollista harrastaa autoja, niin asiat tuskin on muuallla sen paremmin. Täällä on jopa "köyhiksi" itseään kutsuvilla mahdollisuus hankkia talot, tallit ja puolitusinaa harrasteautoja.
    Jos autovero kumoituisi niin paikallisillakin sähkäreillä vois olla pari hellcattia tontilla...;)
     
  18. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Mut se on Mopari, hyi ;) Ei vaan, en siltikään sijottais käyttöautoon niin paljon. Ja harrasteautoks työssäkäyvälle vähän turhan tyyris.

    Mitä paljonkin pyöriny ulkomaisilla foorumeilla, ja lukenu juttuja, niin ittellä on kyllä vahva käsitys että jos puhtaasti autoharrastuksen kannalta katsotaan, Suomi on yks parhaita sivistysvaltioita siihen.
     
    Saetkae tykkää tästä.
  19. BBC

    BBC Guest

    Saksassa, Hollannissa, Tanskassa, Ruotsissa, Italiassa (mm. nämä maat) on vaikeampaa rakentaa autoa kuin Suomessa. Käypä katsastamassa vanha Ford Ruotissa, Italiassa tms. ilman lokasuojia....ei onnistu. Ruosissa joku "omarakenne" voi olla hieman vapaa, mutta sitten pitää olla kaikki turva yms. jutut E hyväksyttyjä ja nämä on niitä hiteck pellepoikien virityksiä, joilla ei kuitenkaan semmosta jälleenmyyntiarvoa kuin orkkispapereilla olevilla autoilla, onhan se nähty.

    Täällähän saa tehdä melkein mitä vaan, ja porukka valittaa?
    Jos nyt jonkun luvan joutuu hakemaan , niin ei se maailma siihen kaadu. Voitte kysyä Saksan, Italian, Itävallan, Sveitsin yms. maiden harrastajilta niin kyllä siellä on rajoituksia aivan vitusti.
    Rajoituksia rajoitusten päälle.

    Toisaalta eihän eläminen täällä oikeasti ole kallista. Jos on töissä matalapalkka-alalla, se on se ongelma eli sisääntulevan rahan määrä. USA, Kanada,... , Siellä se kallista on , jos nyt ei aivan sinne vajaa-alyisten Alabamoihin mene asumaan hilibilien ja muiden hampaattomien keski-ikäisten sekaan. Siellä on halpaa, mutta millä siellä elät? ehkä joku keksii sieltä työn, moni ei. Ei noissa monessakaan maassa 35-40h viikkotyötunneilla pysty elämään ja vaikka on verotus halpaa niin kaikki muut maksaa ja todellisuudessa vitusti kalliimpaa kuin meillä.

    Niin, ja kuten Markku tuossa kirjoittikin että kun on nähnyt sen toisenkin puolen ja asunut kotoa pois muulloinkin kuin armeijassa niin näkökulma on vähän realistisempi kuin niillä jotka suunnittelee ja suunnittelee.

    a
     
    pantera, 1purehell, Cap81 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  20. urho3

    urho3 Gearhead

    Tuo äskeinen on kyllä totta,normi työläinen pystyy Suomessa ostamaan talot ja tallit ja hilavitkuttimet jos haluaa ja kehtaa. Lähes Kaikkea on nykyään saatavilla kun netin aukaisee. Ja jos ei suomesta saa niin tilaa ulkomailta,nytkin etsin työkalua suomen nettikaupoista,mut jenkkien ebaysta löyty heti ja tilaukseen. Enemmän tulee mulla ainakin se motivaation puute,tuskin se ulkomailla parantus.
     

Kerro tästä muillekin!