Lasikuitu hommia

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Kähmy 545, 21.2.2018.

  1. Kähmy 545

    Kähmy 545 Gearhead

    Lasikuitu muottia pitäs väsätä, mutta mistä topcoattia?
    Kaiken maailman lasikuitu maaleihin kyllä törmää, PRKL....
     
  2. Masa71

    Masa71 Gearhead

  3. Kähmy 545

    Kähmy 545 Gearhead

    Tuo on juuri lasikuitumaalia:(
     
  4. Anza

    Anza Gearhead

  5. Kähmy 545

    Kähmy 545 Gearhead

    Bingo ja kiitos:)
     
  6. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Mitenkä noiden edellämainittujen firmojen topcoatina myymät aineet eroavat toisistaan? Kun en tästä(kään) mitään ymmärrä, niin olen tyytyväisenä käyttänyt Motonetin topcoatia sen mitä vähän olen lasikuituhommia joutunut tekemään.
     
  7. Weijari

    Weijari Gearhead

    Kyllä toi mätänetkin kama on topcoattia. Topcoat = Gelgoattia johon on lisätty parafiinia, kun gelgoat ei kuivu ilman muottia (tarvitsee hapettoman tilan) Topcoatin maalaamisessa voi olla ongelmia kun siitä erittyy parafiinia aika pitkään (n. viikon). Tästä syystä topcoat yleensä sävytetään ja sitä käytetään maalina.
     
  8. juhapih

    juhapih Double Gearhead

    Nyt selkisi se minkä takia tuon Avatarissa olevan American HT:n lasikuituspoilerin maalit putosi lattialle... parafiini.
     
  9. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Kyllä tuore laminaatti itkee styreeniäkin aika pitkään. Sekään ei paranna maalattavuutta.
    Venehommissa on tullut käytettyä Kevra nimistä firmaa. Saattaa myös kannattaa miettiä pikkuhommissa siirtymistä epoksilaminaattiin. Tietty muotti johkain yksittäistapaukseen ei ole ihan sen ominta aluetta, mutta noin lopputuotteessa.
     
  10. Anza

    Anza Gearhead

    Hiilikuitua laminoidaan vissiin just tälläsellä epoksilla. Kun tekee muut kerrokset lasikuidulla ja epoksilla, voi sen pintakerroksen pistää hiilikuidulla.
     
  11. Mopar

    Mopar Gearhead

  12. Weijari

    Weijari Gearhead

    Epoksihan pieksee liima- ja lujuusominaisuuksiltaan tuon polyesterin mennen tullen. Tosin yleensä jos haetaan keveyshyötyjä, pitäisi vähintään käyttää alipainetta ja repäisykangasta ylimääräisen hartsin poistamiseksi.

    Lujuushyötyä on hiilikuidusta ja epoksista aina, mutta käsin laminoimalla sellaista painohyötyä, joka olisi ns. hintansa väärtiä, ei aina saavuteta. Toisaaalta myös hyvillä menetelmillä tulee lasikuidusta ja polyesteristäkin hyvinkin kevyttä ja lujaa.

    Polyesterissä ja lasikuduissa on nimittäin yksi täysin ylivoimainen ominaisuus ns. kotilaminoinnissa: Hiontapölyssä ei ole läheskään niin pahoja myrkkyjä kuin epoksissa ja hiilikuidussa. Ja kannataa uskoa, nämä myrkyt ovat oikeasti pahoja, menee läpi mm. paljaasta ihosta etc. Polyesteri lähinnä haisee.

    Jos minun pitäisi tehdä esim. näyttävän näköinen ja kevyt lujitemuovinen konepelti, tekisin seuraavaa:

    - Pieni muotitus esim. vanerilevyllä. ( pieni tarkoittaa pinnan kaarevuus ja kappaleen muoto kohdalleen esim 2mm. vanerista leikkamalla ja höyryllä taivuttamlla ja pari tukikaarta pitämään vaneri muodossaan )
    - Tukirakenteeksi yksinkertaisesti polyuretaanivaahdosta tai jap-putkista taivuteltu apurunko ja strategisiin paikkoihin loisälujitteeksi esim valmista hiilikuituputkea tai vaneria.
    - Laminointi hitaalla polyesterihartsilla, repäisykangas pintaan.
    - Tämän jälkeen huolellinen säkitys ja alipainetta säkkiin kunnon kompressorilla.
    - Jos joku kohta tarvitisis erityistä lujuutta, laittaisin siihen

    Saattaisin vielä värkätä uretaanilevstä ja sähkölämmittimestä "uunin" johon laittaisin värkin kuivumaan ja kovettumaan pariksi päiväksi.

    Hiilikuitulookin hakisin pintaan dippauttamalla ja lakka päälle.
     

Kerro tästä muillekin!