Nakertaja, vai mikä muu pellin leikkaamiseen?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja maline, 23.4.2018.

  1. maline

    maline 1st gear

    Onko tästä kokemuksia porukalla: https:
    https://www.ikh.fi/fi/nakertaja-max-1-6mm-ikh8072

    Pyöränkaarien korjaus on melko työlästä pelkällä pikkuralläkällä, ainakin näin melko kokemattomalle, että millä on porukka leikannu pellit muotoon tarkasti?
     
  2. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Mulla on nakertaja jäänyt käyttämättä vaikka sellainen hyllyssä on. Tarkaan työhön varsinkaan ei mielestäni sovellu ollenkaan, tai sitten en osaa. Rälläkällä 1 mm:n paksuisella laikalla osaan aika tarkastikin leikata. Tiukemmat kaarteet ei tietenkään rälläkällä onnistu. Peltisaksilla irtonaiset pellit.
     
    Rotten tykkää tästä.
  3. Camino'79

    Camino'79 Gearhead

    Pikkunen paineilmakäyttöinen puukkosaha kunnon terällä on ihan ykkönen jos tarvii ahtaassa välissä saada jotain aikaseks. Ei tuu kipinät naamalle ja saa tiukatkin kurvit leikeltyä.
     
    Hai ja Vermilion tykkäävät tästä.
  4. Vermilion

    Vermilion Gearhead


    Kulmahiomakone, paineilmapuukkosaha ja pyöröviilat noilla tekee jo melkein mitä tahansa!
     
  5. maline

    maline 1st gear

    Kappas, tuo paineilmarautasaha alkokin kiinnostamaan, tekeeköhän tuolla IKH:n em. koneella mitään? Vai mistä ja minkä hintasia kapistuksia ootte todenneet toimivaks?
     
  6. Camino'79

    Camino'79 Gearhead

    Taitaa olla joku amtech tms. Itellä ja lidlinkin kapistus oli ihan ok. Enempi se terän laatu määrittelee paremmuuden kuin ite kone :)

    Itellä wurthin bimetal teriä tuplahammastuksella ni tuntuu purevan ;)
     
    Rotten tykkää tästä.
  7. f34

    f34 Double Gearhead

    Nakertajasta tulee myös lattialle terävää sälää. Rälläkkä, peltisakset tai pieni paineilmapuukkosaha.
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  8. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    Onko pistosahalla mitään tekoa peltihommissa? Ei ole paljon kokemusta, ja nekin vähät liian lyhyellä terällä, joka lähinnä kunnostautui pomppimaan pois paikaltaan ennen katkeamistaan.
     
  9. Joni.

    Joni. 3rd gear

    nytkun on nakertajasta rälläkänkautta kuviosahaan ehdoteltu niin, kai myös vinku mahtuu joukkoon 0,5mm paksusilla 50mm halkasialtaan laikoilla ei hirveesti polta ympäriltä koneviilat toimii jne
     
  10. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Ja sitä terävää silppua on sitten ihan joka paikassa. Myös muijan jalkapohjassa, vaikkei se olis tallissa käynykään. Lemmikkielukoista puhumattakaan.
     
    sdfsd, Rotten ja Camino'79 tykkäävät tästä.
  11. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    mun mielestä nakertajalla saa iha hyvi ja nopeesti leikattua vähän sinneppäin peltejä mutta ei se kyllä mikään tarkkuusinstrumentti ole.
     
  12. valpas

    valpas Gearhead

    Mulla on peltiarkit syrjällään pyörillä olevassa telineessä seinän vierellä. On niin painava paketti, että paljo ei viitti liikutella.
    Alkuun leikkelin paloja nakertajalla, mutta kyllästyin niihin piikkeihin.
    Semmoinen soiron leikkaava paineilmaleikkuri on ollu sen jälkeen, mutta sillä saa vain periaatteessa suoraa, niin tulee paljon hukkaa.
    Nyt kokeilin Puuilon halpaa plasmaa, ja sillä menee nopeesti. Käsivaraisjälki on, mitä on, mutta palanen irtoo äkkiä. Kipinöitä lentää, ja takana pitää olla jotain, ettei oo mustia jälkiä seinässä, jatakana olevissa pelleissä kauheesti. Sillä minä jatkossa leikkelen. Sen verran on sitten isoja peltipaloja, että hyvillä käsisaksilla, ja katkaisulaikalla on helpoin viimeistellä reunat.
    Paineilma pistosahalla tehdään sitten hitsisaumojen sovittelut.
    Se Toraforssin (pikkusen modattu) pyöröleikkuri on kans hintansa väärtti.
     
    Vermilion tykkää tästä.
  13. f34

    f34 Double Gearhead

    USA:n autorakenteluohjelmissa näyttäisi käyttävän monesti suorahiomakonetta/vinkua pikkulaikalla.
    Mahtuu pienempään tilaan kuin rälläkkä. Koneviila on myös kätevä, ei vaan aina muista ottaa käyttöön...
     
    Muokattu: 26.4.2018
  14. DX

    DX Double Gearhead

    ittellä lähes poikkeuksetta kourassa miniatyyri paineilmarälläkkä, periaatteessa vinku jossa jatkeena snadi kulmavaihde,
    oliskohan 80 vai 100 millin laikoille, eipä muista enää kun nappaan katsomatta niitä följyyn maalikapaupassa poiketessani aina samasta koukusta, pystyy tasoa laikatessa ajamaan alle 40 millisiksi, en yleensä aja laikkoja loppuun vaan säästelen niitä mm. tiukempia käännöksiä varten, eli hyllyssä on nippu eri kokoisiksi ajettuja vartoomassa,

    käytän tossa yleensä 3M green kuitulaikkoja, ne eivät mene palasiksi vaikka vähän haukkiikin ja uskaltaa vähän saumojakin hivasta kunhan leikkaa taas jotain välillä ja ajaa laikasta ohentuneen osan veke.


    tossa sellanenkin mukavuus, ettei kone karkaa käsistä ja laikat räjähtele naamalla vaikka sulkee tai haukkii, koska kone yksinkertaisesti hyytyy samantein pienen tehonsa ja pienten pyörivien massojen ja paineilmakoneen rakenteeseen sisältyvän paineilmajarrun ansiosta jos irrottaa tai ote kirpoaa liipasimelta ja sillä uskaltaa varovasti leikata myös pyörimissuuntaan nähden vastakarvaan ilman, että heti alkaa päässä pyöriä mielikuvia kahtia laikatusta naamasta.

    tosi ahtaissa paikoissa dremeli suorahiomakone, pienimmät kuitulaikat siihen jotain 30 mm luokkaa,
    ja/tai pieni puukkosaha ja/tai plasma.

    edit: on mulla nakertajakin, mutta sen kaikkeen tarttuvan ja kaikkialle leviävän kuunsirppisilpun takia pysyy yleensä hyllyssä, mieluummin vetäsen rälläkällä, tai sitten plasmalla isommat leikkaukset.
     
    Muokattu: 26.4.2018
    Rotten, f34 ja Camino'79 tykkäävät tästä.
  15. Camino'79

    Camino'79 Gearhead

  16. DX

    DX Double Gearhead

    jep, tuokin on paikassaan kätevä, naapuritallissa on tuollainen,
    mulla ilman vartta, merkkiä atlas copco, kävin kurkkaamassa, ei ainakaan suomen maahantuojalla ollut tarjota hyllystä, painot alkaa jostain 1,5 kilosta ja "sähköteho" 750 wattia,
    oma laite kyllä painaa selkeesti alle kilon ja aika hengetön vehje ja just siks niin hyvä peltien leikkaamiseen epäsuotuisissa olosuhteissa.

    hyvinnii ton tyylinen mutta toosa ei ole muuta runkoa suurempi halkaisijaltaan ja kahvalla ja kipunasuojalla olen luonnollisesti heittänyt kuikkaa

    https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/finbullet-100-mm-paineilma-kulmahiomakone
     
    Muokattu: 26.4.2018
    Camino'79 tykkää tästä.
  17. pecu_83

    pecu_83 Gearhead

    Mä yritän välttää tulitöitä tallissa jos vain mahdollista. Siksi olenkin harkinnut tuollaista nakertajaa, mutta se terävä silppu ei kyllä houkuttele juurikin vaimon, lasten ja koiran kinttujen vuoksi :odconfused: Toki jos aina siivoaa jälkensä riittävän hyvin, mutta se voi olla haastavaa. Sama kuin toissavuotisen joulukuusen neulasia löytyy matosta vieläkin, niin kyllä se yksikin piikki lihassa aiheuttaa turhaa ohjelmaa.

    Tällä hetkellä käytössä peltisakset (vaatii reunan viimeistelyn ja usein vähän taivuttaa peltiä), puukkosaha (ei kipinöi mutta ei myöskään kovin tarkka) ja rälläkkä (muuten hyvä, mutta rälläkkäpöly menee joka paikkaan ja tosiaan kipinäsuihku vaatii huomioimista).

    Myös AC/DC TIG + plasma yhdistelmästä olen haaveillut, mutta plasman kanssa se suihku on vielä suurempi kuin rälällä.
     
  18. Seppä Leonardo

    Seppä Leonardo Gearhead

    Vaatii opettelua että saa edes sinnepäin ilman ohjainta.Sittenkin on hieman viimeistelyä,ainakin minulla vähäisellä kokemuksella jaFein merkkisellä hieman tukevalla koneella
     
  19. juk1

    juk1 3rd gear

    Nakerjalle en oo mitään muuta järkevää käyttöä keksiny kun aaltopellin leikkaus. Paineilma peltisakset on kyl todella hyvät ollu.
     
  20. Anza

    Anza Gearhead

Kerro tästä muillekin!