Etu rek.kilpi pakollinen?!

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Scottsdale1980, 12.1.2005.

  1. Scottsdale1980

    Scottsdale1980 1st gear

    Eli onko suomessa pakko pitää autossa eturekisteri kilpeä? Kun kuulin että jos oikein tarkaan pykäliä lukee niin niiden mukaan ei ole pakko olla etukilpeä?! Eli miten asian laita on?
     
  2. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    On pakko pitää autoissa rekisterikilpeä Suomessa, sen puuttumisesta voi sakot rapsahtaa.
     
  3. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Joskus osaavat olla vielä aika tarkkoja ton suhteen, ainakin siirtokilvillä. Meillä esim. kerran eräs konstaappeli huomautti kun puuhatarra oli vaan kojelaudan päällä ikkunaa vasten. Näkyi ihan hyvin ulos siitäkin vaan pitää olla kuulemma lasin yläreunaan liimattuna. Oikeillakin kilvillä on tietääkseni jossain määrin määritelty sijainti ja näkyvyys.
     
  4. impala67

    impala67 Double Gearhead

    kerran näin semmotten "tuunatun" 87- uudemman pikapin jossa eturekkari oli korvattu aivan miniatyyrisellä pikku tarralla. siis oikean näköinen mutta noin 5cmx2cm kokoinen.
    omistaja ei sitä kummemmin selitellyt, kun asiaa ihmettelin. riippuu varmaan lain kirjaimesta ja sen tulkinnasta, todennäköisesti oikea kilpi olisi poliisimiehen kysyessä löytynyt hanskalokerosta?
     
  5. 4D -38

    4D -38 1st gear

    Mulla ois tuossa omalla sukunimellä varustettu aatulandiassa tehty rekisterikilpi, jonka ajattelin laittaa tuohon käyttöauton eturekkarin tilalle. Kilpi on siis tehty ihan oikealla rekkaripajalla ja oikeilla heijastavilla maaleilla ym., joten näyttää ihan suomalaiselta kilveltä, tosin kirjaimia on kymmenen :odroll: Paljonkohan tuosta mahdollisesti rasahtaa sakkoa :mad: ,jos (ja kun) rotat huomaa sen?
     
  6. Yogi

    Yogi Gearhead

    Näin joskus vastaavan, kiinnitti huomion, kun vastaantulleessa autossa oli ihan normaali etukilpi, mutta siinä luki vain "JARMO". Varmaan noita saksantekeleitä.
     
  7. laakkius

    laakkius Gearhead

    mut kerran pysäytettiin puuttuvan etukilven takia, ja siinä sitten polliisi piti kilpeä paikoillaan kun mä teipillä sen kiinnitin keulaan, puskuria kun ei silloin ollut edes paikoillaan...Sakkoja ei tullut...
     
  8. tniitty

    tniitty Gearhead

    rek kilpi

    ei se "JARMO" varmaan ollu saksan hömpötystä epäilen että ruotsin
    sielä saa sellasen rekkarin minkä haluaa mutta max 6 kirjainta. paljo
    parempi kun täälä, ei tarvi väliviivaa.asustelin tukholmassa 8 vuotta
    ja naapurilla oli 500:nen mese ja kilpi HESSU 8)
     
  9. 4D -38

    4D -38 1st gear

    Joo, täälläpäin pyöri joku jannu uudenkarhealla börjelä kilpisellä farmi volvolla mennä kesänä. Nevala näytti rekisterikilvessä lukevan. Mutta swedukilpi on kyllä tyystin erilainen kuin suomi versio.
     
  10. Rocker

    Rocker 1st gear

    Lakiteksistähän asia selviää:

    34 § (24.8.2000/764)

    Rekisterikilpien kiinnitys ja käyttö

    1. Rekisterikilvet on kiinnitettävä autossa eteen ja taakse, traktorissa ja moottorityökoneessa eteen tai taakse, moottorikelkassa molemmille sivuille ja muussa ajoneuvossa taakse kilville varattuihin paikkoihin ajoneuvon poikkisuuntaan, pystyasentoon tai enintään 30° alareunasta ulospäin kallistettuna ja siten, ettei mikään ajoneuvon osa tai varuste osittainkaan peitä sitä. Rekisterikilpi tulee tarvittaessa pohjustaa tai kehystää siten, ettei se ajoneuvoa käytettäessä vahingoitu. Rekisterikilpeä ei saa taittaa, leikata tai peittää, eikä siihen saa kiinnittää tarraa, merkkiä tai kilpeä.

    2. Rekisterikilpien kiinnitysruuvien päät on maalattava pohjan värisiksi tai peitettävä pohjan värisillä tulpilla.

    3. Ajoneuvossa ei saa käyttää eikä siihen kiinnittää muita kuin siihen kuuluvat rekisterikilvet eikä muita sellaisia kilpiä taikka kirjain- tai numeroyhdistelmiä, jotka harhauttavasti muistuttavat rekisterikilpeä tai -tunnusta, siirtomerkkiä taikka jonkin valtion kansallisuustunnusta.

    4. Rekisterikilvet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että rekisteritunnus on liikenteessä vaikeudetta luettavissa.


    Siinä siis pieni pätkä mitä laki asiasta sanoo. Mulla on tosin Duetin etukilpi ollut maskin sisäpuolella jo jonkun aikaa, ei ole vielä tullut sanomista. Näyttäs vaan olevan sitte kuitenkin lain vastainen. On se hurjaa tämä pykäläviidakko...
     
  11. always bb

    always bb Gearhead

    toi on aika hyvä, ei saa leikata eikä taittaa eikös noista joudu maksamaan ihan rahaa kun ottaa kilvet. silloinhan ne on jokaisen omat ja pitäisi saada tehdä mitä vaan, jos ne olisi ilmaset niin vois EHKÄ sanoa että on valtion omaisuutta.
     
  12. JAWA

    JAWA 1st gear

    Eikös kotoisalla Ahvenanmaallakin saa siihen jenkkikilven näköiseen mitä tahansa kirjoittaa?!
     
  13. niklas_

    niklas_ 1st gear

    kaverilla on "näyttelyauto"(käyttöpirssi) ja rekisteriotteessa lukee ettei tarvi olla.
     
  14. RB-440

    RB-440 1st gear

    Rockeri on oikeassa, laki on laki ja sen mukaan rekkarikilpi pitää olla molemmissa päissä autoa. Toisaalta, lakikin on aina vaan laki, ja kaipa siihen sitten on ainakin haettavissa, jos ei välttämättä saatavissa, jotain poikkeuslupaa niin kuin kaikkiin muihinkin pykäliin voi yrittää, jos jostain vaan oikein hyvät perustelut keksii.

    Tosin, jos se peltilätkä ihan kamalasti häiritsee, niin mikäänhän ei voi estää etukilpeä "löystymästä, " "putoamasta" ja "katoamasta" säännöllisin väliajoin, sitä ei ehkä kuskikaan ihan heti "huomaa" ja kun poliisi tästä sitten huomauttaa, on ihan hyvän tavan mukaista korvata "kadonnut" kilpi vaikkapa tarralapulla "väliaikaisesti."

    Mutta ihan omana mielipiteenä, aivan turha hankkia itseään paikallispoliisin silmätikuksi pelkän rekisterikilven takia. Onhan se komeeta että saa pidettyä auton kilvissä, ja miksei niitä sitten muillekin näyttäisi? Se, minkä näköisiä rekisterikilvet on, ei kamalasti kiinnosta, viranomaisia vartenhan ne vaan on ja kaikilla muillakin sellaiset autossaan on. 8)
     
  15. BRC1

    BRC1 Gearhead

    Suosittelen oman käden oikeutta. En ole koskaan pitänyt etukilpeä ulkonäkö syistä harrastemiinassa ja viimeisen 10 vuoden aikana oon parit sakot saanut ja muutamat kirjoittelut rekotteeseen. Eli jos haluaa olla ilman onnistuu mainiosti pienellä lisävaivalla. Otteen on käynyt "valkasemassa" konttorilla selittäen että pesukone vei ja sakoista selvii maksamalla.

    Eli ei mitään ongelmaa ajella ilman jos ei siitä itselle ongelmaa tee.


    Hauskoja juttuja oon kokonut aiheen tiimoilta. Viimeisin muutama kesä sitten kun kävin lounasaikaan hakemassa evästä ja takastulo matkalla puoelssa välissä tuli polliisit vastaan. Kattelin kun vetivät ugandat ja seurasivat ihan firman pihaan asti. Ulos hyppäs kaksi konstaapelia mies ja nainen. Selkeesti rauhallisempi mies kysäs että missä kilpi on ? Sanoin etten viitsi pitää kun ei ulkonäöllisesti tohon auton keulaam mielestäni istu . Naispoliisin ilme oli 1000taalan arvoinen kun ei voinut uskoa korviaan että joku ihan myöntää"rikoksen" 8) No ennen kuin ehti purkautua rauhallisempi kaveri veti esitelmän aiheesta miksi se pitää olla ja kirjoitti otteeseen perinteiset "kilpi kiinnitetttävä ennen käyttöön ottoa" löpinät. Luonnollisesti kotiin ajoin hyvin mielin katskonttuurin kautta.

    Eli 100% jokaisen oma valinta. Tässä maassa ei linnaan joudu ja ja sakko ei nouse yli rikkeen koskaan.

    Suosittelen kaikille.
     
  16. spinout

    spinout Gearhead

    >Suosittelen oman käden oikeutta. En ole koskaan pitänyt etukilpeä ulkonäkö syistä harrastemiinassa >suosittelen kaikille

    Yksilönvapauskaihosi käy miinassas ylikierroksilla.. Käy heti ruuvaamas se kilpi takaisin. Jos mä omastanikin poistaisin kilven, niin siihenhän jää puskurisyvennyksen pelkkä tyhjä molo kohta, että siitä puuttuu jotain.
     
  17. BRC1

    BRC1 Gearhead

    [quote="WolframYksilönvapauskaihosi käy miinassas ylikierroksilla.. Käy heti ruuvaamas se kilpi takaisin. Jos mä omastanikin poistaisin kilven, niin siihenhän jää puskurisyvennyksen pelkkä tyhjä molo kohta, että siitä puuttuu jotain.[/quote]


    Jihaa teksas!

    Pitäisikö sinun Wolfram vaihtaa harraste miinaksi sellainen jossa ei ole mitään paikkaa rumalle etulätkällle :D
     
  18. jukka63

    jukka63 1st gear

    oman käden oikeus on jees. maksaa jonkun verran enemmän mutta silti.tää nyt ei tietysti liity tähän aiheeseen, mutta väärillä kilvillä ajaminen maksaa.multa aikoinaan hävis komukka coupesta etujarrut, jarruputki paskana.ajelin sitten kotiin päin ja puhallusratsia tuli niin yllättäen että menin pienessä kylkimyyryssä ennen kuin huussi pysähtyi.poliisisetä tarttui tuimana mittariin ja puhalsin pyöreen 0.ihmetteli,taitaapa olla autossa vikaa kun tullaan tuohon malliin.hyppäs hyttiin ja polki jarruspeduu, joka tietysti kolahti pohjaan.kilvet pois ja aja varovasti kotiin.no,mä ajattelin helppo nakki, uutta putkee tilalle ja taas jarrut pelittää. niinhän siinä kävi korjauksen kanssa, meni pari tuntii max.mutta kun katsastustus konttorit oli lakossa!!! ei saanu aikaa kun oli lakko päällä.siitähän ei tieny kukaan kauan se kestää ja duuniin oli päästävä.joten otin kaverin projektikuplasta kilvet lainaksi :D niillä sitten tuli pörrättyä ihan normaalisti.lakko loppu ja jonot oli ihan sairaat,aika oli jotain pari 1-2kuukautta eteenpäin.kaks päivää ennen leimaa poliisisedät pysäytti kun takavalot ei palannut.ajokortti ja rekisteriote,kiitos.hetken päästä, tuleppas tänne saabin takapenkille niin jutellaan tästä sun autosta.kilpien mukaan sulla on 68 punainen kupla,mutta toi nyt kyllä näyttää siniseltä ooppelilta.pakko oli oli myöntää että oli oikeessa.sakkoo tuli ihan kiittetävästi,viikon netto,kyllä kirpas.
     
  19. Yorkki

    Yorkki Gearhead

    Tuo jäi vaivaamaan, muistelin joskus lukeneeni että kilvet ovat valtion omaisuutta.
    Piti ihan kysyä asia AKE:sta, ja näin sieltä vastattiin:

    Hei!

    Kiitos yhteydenotosta.

    Suomessa rekisterikilvet ovat ajoneuvokohtaiset. Ajoneuvohallintokeskus omistaa kilvet, jotka ovat ajoneuvossa käytössä sen rekisterissä olon ajan ja ajoneuvoa rekisteristä poistettaessa kilvet on jälleen palautettava
    rekisteröintitoimipisteeseen.

    Ystävällisin terveisin

    Xxxxx Xxxxxxxxxxx
    palveluassistentti
    Ajoneuvojen rekisteröinti

    Ajoneuvohallintokeskus AKE
    Fabianinkatu 32
    PL 120
    00101 Helsinki
     
  20. BRC1

    BRC1 Gearhead

    Mutta jos huvittaa muotoilla tms leikata anna mennä vaan.Kyllä ne lisää niitä painaa jos joskus tarvii ehjätä.
     

Kerro tästä muillekin!