Dolly

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja aksu, 16.1.2005.

  1. Keme

    Keme Gearhead

    Hinausauton haarukka on haarukka eikä puomi.

    Dolly ei ole puomi.
     
  2. pantera

    pantera Double Gearhead

    Hinausautossa on nostopuomi
     
  3. signet

    signet Gearhead

    sehän se virallisesti on,grillistä,haravasta tai haarukasta saatetaan puhua...
     
  4. laujok

    laujok 3rd gear

    Mites nyt kun jonkun höpinöiden mukaan Dolly-lammas on jätetty uudesta tieliikennelaista pois? Onko se sillon laiton?

    Toinen juttu millaisen rikosnimikkeen alle joutuu silloin, jos hinaa a-puomilla alatukivarsista perässään tarrakilvillä varustettua romua ilman kuljettajaa HINATTAVASSA ajoneuvossa?

    Siperian junaan vai hä?
     
  5. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Noin minäkin sen ymmärrän että se on puomi, jonka päähän se hinaushaarukka kiinnittyy.
    Ainakin raskaammissa hinausautoissa haarukka kasataan vasta tarvittaessa erillisistä osista, silloin kun on tarve kiinittää hinattava renkaista...kevyissä tämä on yleisin tapa.
    Raskaampien kohdalla hinattava ajoneuvo/perävaunu kiinnitetään useimmiten suoraan puomiin joko hinattavan hinauspisteistä, akselista, rungosta tai vaikka perälaudasta...myös vetotappi voi tulla kyseeseen kiinnityspisteenä esim. puoliperävaunun kohdalla.

    Näin ollen sanoisin että hinausautossa on juurikin puomi :odwink:
     
  6. arskazone

    arskazone Double Gearhead

  7. DX

    DX Double Gearhead

    arvasin tuon, siksi jätin jo sillon vuosia sitten tekemättä dollyyni remontin, kun ne vapautettiin rekisteröinnistä, tai siis estettiin rekisteröinti,
    että kieltohan niille tulee
     
  8. ihka

    ihka 2nd gear

    Nyt on ostajien markkinat!
    Johan on Dolly markkinat ;)
     
  9. viikinki75

    viikinki75 Double Gearhead

    Onneksi ei tullut ostettua, vaikka tarvetta olisi ollut, ja niitä pitkään ostomielessä katselin. Ongelmaksi muodostui lähinnä säilytys täällä kaupungissa.
     
  10. laujok

    laujok 3rd gear

    Näinhän se menee.

    Kysyin asiaa varmuuden vuoksi miliisiltä ja sieltä vastattiin näin:

    Hei



    Suuntaus on ollut, että dollyistä päästäisiin eroon. Sehän on tarkoitettu vaurioituneen ajoneuvon hinaamiseen. Valitettavasti erilaiset rallicross-miehet yms. harrastajat ovat korvanneet sillä trailerin.

    Kouvolan hovioikeuden päätöksen mukaan dollyllä liian painavan auton hinaaminen tuotti kuljettajalle rikosnimikkeen ”kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta”, kun kuljettajalta puuttui ”pikku E” ajokortista.



    Uuden tieliikennelain myötä dolly jää historiaan automaailmassa 1.6.2020 lukien. Traktorilla sen sijaa saa edelleen sallittujen massojen puitteissa hinata dollyä käyttäen toista ajoneuvoa, koska traktoriin kytkettävää hinattavaa laitetta ei tarvitse rekisteröidä. Hinattavaa autoa sen sijaan koskevat jäljemmät vaatimukset.



    A-puomin käyttöä ei mikään säännös kiellä, kunhan auton sidonta tuohon puomiin on riittävän turvallinen liikenteeseen. Sen sijaan hinattavassa autossa tulee olla ajokortillinen kuljettaja ja jos hinattavan auton valot eivät toimi, niin valopaneeli tulee sijoittaa auton taakse.



    Pyörillään hinattavan auton tulee Traficomin mukaan lisäksi olla rekisterissä (tai siirtolupa), vakuutus voimassa ja verot maksettuna.




    Ilkka Kantola

    Komisario / Komissarie / Chief inspector

    Liikenne- ja valvontasektori / Trafik- och övervakningsektorn / Traffic- and control sector Länsi-Uudenmaan poliisilaitos / Polisinrättningen i Västra Nyland / Länsi-Uusimaa Police Department Nihtisillankuja 4, PL 20, 02631 Espoo, Finland
     
  11. valpas

    valpas Gearhead

    Eli Traktorilla voi hinata.

    A-puomilla hinattaessa. Pitääkö olla verot maksettuna, jos on siirtokilvet? Tuossa eo. jutussa oli ja-sanan takana nuo verot.

    Tai mitä mää täällä kyselen, kun soitan Tafiin....
     
  12. Turbiini

    Turbiini Gearhead

    Siirtokilpiä ei käsittääkseni saa verovelkaisiin.
     
  13. valpas

    valpas Gearhead

    Ok. Onks varma tieto?

    Hinattavaanhan vissiin riittää pelkkä vakuutus. Senhän vissiin voi ottaa verovelkasiinkin?
     
  14. Turbiini

    Turbiini Gearhead

    Kyllä vahva muistikuva on että tuon olisin trafin sivuilta lukenu. tuota en osaa arvuutella piisaako vakuutus hinattavaan vai pitääkö olla siinäkin siirtolupa uuden tulkinnan mukaan, ennen on piisannu vakuutus.

    Ja aiheeseen nyt sais vielä viimehetken siirtoihin "halvalla"
    https://huutokaupat.com/1825586
     
  15. jarikoi

    jarikoi 2nd gear

    Verovelkaista ei saa liikutella 4 ratasta maassa. ja siirtokilpiä ei saa verovelkaiseen.
    Tuo verovelkaisen siirto tuossa taitaa se kieltovimman syy olla eikä mitkään rallicross äijät.
     
  16. laujok

    laujok 3rd gear

    Verovelkaiseen ainoo vaihtoehto on kärry/traileri (kaikki pyörät irti tiestä). Kilvetöntä tai leimaamatonta paskaa saa siirtää siirtokilvillä hinaamalla. Tuo rallicross juttu oli kyl minunki mielestä tuulesta temmattu..

    Yksin auton haku onnistuu kyllä A-puomillakin jos käyttää kekseliäisyyttä. Näyteikkunasta vain mallinukke hinattavaan kuskin paikalle ja tarralaput päihin -> radalle :odwink:
    Ohi ajettaessa näyttää siltä et kuskin paikalla on joku. Ratsiassa voi olla sitte jo enemmän selitettävää..
     
    Muokattu: 10.4.2020
  17. virta

    virta Gearhead

    Itse katsellut jotain romua vielä tällä viikolla tai viikonloppuna laillisesti siirrettäväksi. Itse tuli hankittua uudehko Dolly muutama vuosi sitten, joten toki harmittaa. En sitten tiedä millaiset sakot tulisi jos jotain pikkureissuja tuolla vielä tekisi.
     
  18. Rado

    Rado Gearhead

    Ei kait siitä linnatuomiota pahempaa voi saada?
     
  19. pantera

    pantera Double Gearhead

    Nyt kun toi uus tieliikennelaki astuu voimaan ja dollyt muuttuu romuraudaksi, mitenkähän tuo asia menisi vahingonkorvauslain mukaan?
    Valtio on lainsäädännollään aiheuttanut kansalaiselleen taloudellisen menetyksen niin eikö valtion tulisi kompensoida dollyjen omistajat ihan samaan tapaan kuin se kompensoi ravintoloita jotka suljettiin hallituksen päätöksellä?. yhdenvertaisuus periaatteen mukaisesti....juu tiedän , hypoteettistä spekulaatiota .. mutta jos asia koskisi minua , saattaisin vaikka koeponnistaa asian käräjillä.
     
    dart -66 ja Vuppe tykkäävät tästä.
  20. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    Ei muuta kun nopeesti hankkimaan niin paljon dollyja kun ehtii, ja vaikka dollyjen vuokrausfirma pystyyn.
    Maanantaina hakemaan valtiolta korvauksia kun tuhosivat pahaa aavistamattoman yrittäjän toimeentulon. Kriisiapuakin vois hakea uskottavuuden lisäämiseksi! :p
     
    Inlinee ja PetteriT tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!