Kojelaudan puuviilun uusiminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Verhoilu ja sisusta', aloittaja Concarne, 31.8.2021.

  1. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Onko jollain tietoa missä voisi onnistua kojelaudan puukoristeiden leikkaaminen? Viilu on vähän paperia paksumpaa aitoa puuta. Ongelmana tuossa lähinnä on reikien leikkaaminen ja etenkin pyöreiden reikien leikkaaminen niin, että ne on pyöreitä ja oikeilla paikoilla kun pelivaraa sijainnille ei juurikaan ole. Vanhasta saa mallin.
     
  2. Stang 72

    Stang 72 3rd gear

    Olisko vaihtoehto ensin liimata ja sitten leikata?
     
  3. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tuo ei oikein onnistu kun esim. radion nuppien kohdalla on sellaiset millin kohoumat. Samoin taitaa olla suorakulmaisten reikien kohdalla. Eli aukkojen kohdalla on tuollaiset matalat "kaulukset". Mikäli saisi tuon vanhan ehjänä irti niin sen ehkä voisi jotenkin tarraliimalla liimata uuden materiaalin päälle mutta edelleen täsmälleen oikein kokoisten pyöreiden reikien stanssaus on ongelma. Veikkaan, että rasiaporalla tai vastaavalla leikkurilla tulee silppua noin ohuesta materiaalista. Itselle tuli mieleen jonkinlainen digitointi ja CNC mutta onko tällaista Suomessa? Tarroja ja teippauksia käsittääkseni kyllä tehdään jollain vastaavalla systeemillä.
     
  4. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    Vesileikkaus. Teet piirustuksen vanhan mallin mukaan ja viet viilun kanssa vesileikkausfirmaan.
     
  5. Siltalankulma

    Siltalankulma 1st gear

    Laserilla pystyy leikkaamaan vaneria, miksi ei viiluakin.
     
  6. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Minkä auton kojelauta kyseessä. Muistaakseni Wheeler Dealer ohjelmassa tekivät uuden viilukojelaudan johonkin klassikkoon.
     
  7. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Auto on -68 Cadillac. Wheeler Deeler taisi tehdä vanhan päälle uuden viilun mutta se kojelauta oli selvästi helpompi. Tässä tuo yli metrin pituinen ja alle 10 senttiä korkea viilu liimataan kojetaulun upotukseen. Yllä mainittiin vesileikkausta ja laseria, olisiko jotain firmojen nimiä heittää? Pääkaupunkiseudulla tai Etelä-Suomessa mielellään.
     
  8. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Löytyikin nyt tuollainen Ameriikasta valmiina eikä ole hinnalla pilattu. Edellisen kerran kun hain niin näitä ei ollut missään tai hinta oli 500 $. Eipä tuo silti haittaisi vaikka saisi kotimaassa teetettyä.
     
    Gary Grand tykkää tästä.
  9. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    Google on melko helppo: eka tulos Laserle Oy
     
  10. Ace66

    Ace66 3rd gear

    Kysästään samalla kun samassa aihepiirissä ollaan että mitä liimoja olette käyttäneet näiden viilujen liimaamiseen?
     
  11. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

  12. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    Aralditin epoksiliimaako? En suosittele, ei kestä aikaa, vaan haurastuu ja osat irtoaa 10v sisään.
     
  13. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    Noinhan tuolla lukee?? "If you’re adding veneer to metal or plastic, you’ll need a high performance glue like Araldite."
    Epäilen kyllä itsekin, samoista syistä.o_O
     
  14. linc-77

    linc-77 Gearhead

    Mä olen tuon Lincon mittaritaulun kanssa kokeillu erilaisia menetelmiä viilun kanssa. Ongelmaksi muodostui kun viilu on puuta ja se liikkuu kosteuden mukaan. Se ei pysy suorana, ellei upota kokonaan lakan tai epoksin sisään. Itse hylkäsin aidon puuviilun ja tein jäljitelmän vesidippauksella...
     
    jarkko359, Gary Grand ja Vermilion tykkäävät tästä.
  15. Vermilion

    Vermilion Gearhead

    Itse pohtinnu myös miten saisin mittariston puujäljitelmän näköiseksi....
     
  16. juko7

    juko7 Double Gearhead

    Miten tuo tapahtuu ja miten niitä kuviokalvoja käytetään?
     
  17. RAL9005

    RAL9005 Gearhead

    Kuvio lasketaan altaaseen veden päälle. Ruiskutetaan aktivaattori kuviolle. Dipataan kappale ja lakataan tarvittaessa.
     
    juko7 ja Gary Grand tykkäävät tästä.
  18. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    Ainakin alumiinilevyyn olen nähnyt puuviilua liimatun, jolloin se on pysynyt muodossaan nyt ainakin reilut 50 vuotta. Ei ole kuin varsin ohut lakkakerros, joka sekin on kulunut jo aikoja sitten.
     
  19. Weijari

    Weijari Gearhead

    Viilu kiinni vesiliukoisella liimalla ja silitysraudalla ja päälle lakka. Jos on suorassa auringonpaisteessa niin UV-suojattu Epoksilakka, muuten joko korkkaa pinnan lämmetessä tai lakan haurastuessa.

    On tullut naamioitua mm. metallikoppainen bensakanisterikitara puisen näköiseksi ja viilu on pysynyt, vaikka on kulunutkin paikoittan läpi pellille. Tässä oli ihan vesiliukoinen huonekalulakka.
     
  20. Vuppe

    Vuppe Double Gearhead

    Juutuupiin hakusanalla hydro dip
     

Kerro tästä muillekin!