Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. Temppis

    Temppis 2nd gear

    Olishan se mukava kun olis lämmin talli taas, pari vuotta kerkes olla ennenkuin meni talokaupan mukana. Nyt toki hiukan isompi 40m2 talli, mutta kylmä.
    Lämpimäksi saaminen vaatisi betonilattian uusimisen, sokkelin,seinien ja katon eristämisen. 3k ikkunat, uuden ulko-oven ja lämmitykseen ilmalämpöpumpun. Eli kuulostais sellaiselta 6000 eurolta.
     
  2. LUM-1

    LUM-1 Gearhead

    kerro ainakin kahdella tuo summa, omaan tein tuon joitain vuosia sitten ja makso jo silloin tuplat
     
    kad_boost tykkää tästä.
  3. Temppis

    Temppis 2nd gear

    Laskin nyt tarvikkeet nopeasti paperille rautakaupan hyllyhinnoilla. Näistä saa kilpailuttamalla sen tonnin vielä pois kun ottaa kaikki könttänä.
    (Puuttuu vielä ilp, mahdollinen puutavara, sähköt ja muu pientarvike kuten ruuvit jne kiinnikkeet.)

    Ilpissä joutuis ammattimiestä käyttää mutta muuten en tarvitse ammattiapua. Ilppien hinnatkin on raketoinut, alkaa hinnat niissäkin asennettuna tällä hetkellä 1600 eurosta vaikkei minkäälaista merkkikonetta ostaisikaan.


    Näiden hinnaksi laskin 4980euroa.
    -Lattia 2x50mm eps
    -raudoitus 6x150 verkkoa
    -s100 kuivabetoni 7000kg
    -sokkeli ja pariovet pirriä 30mm.
    -käyntiovi, (taloon uusi ja vanha talliin)
    -seinät 150mm lasivilla
    -kattoon 300mm lasivillalevy (todennäköisesti tulis puhallusvilla mutta nyt helpompi laskea levyvillalla)
    -kiinteä 6x15 lämpöikkuna
    -seiniin Ek
     
    Muokattu: 9.12.2022
  4. RaiRai

    RaiRai Gearhead

    ^ Budjettiratkaisuna kipsilevyt seinille ja PÖ-hallilämmitin ja/tai Kiinan Webasto?
     
  5. Temppis

    Temppis 2nd gear

    Kiinan webasto löytyy, oliskohan lehmänhönkäys kylmässä tallissa, semmosella tykillä vois jonkunlaisen lämmön saada toviksi. Mietin jos laittais levyn taakse sitä alumiinipaperia jota saunoihin laitetaan, pitäiskö hiukan paremmin tommosen tilapäis lämmön. Enpä tiedä.
     
  6. kad_boost

    kad_boost Gearhead

    Löpötykillä tai millävaan kun lämmittää välillä niin se lämpö häviää nopeasti kun seinät,lattia,työkalut,kaikki on kylmiä.
    Sitten se on semmosta seilaamista ja kaikki ruostuu sekä omaan nokkaan haiseekin..
     
  7. Temppis

    Temppis 2nd gear

    Onhan se niinkin ettei kylmällä tallilla juuri mitään tee. Kesällä kun sielä tarkenis tehdä niin se on sama tehdä ulkona.
     
    kad_boost tykkää tästä.
  8. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    lattialämmitys vesikierrolla,nesteet sekaan,vaikka pihalle eristetty varaaja,jäteöljy,puu tms lämmitteinen kattila
     
  9. Väpsy

    Väpsy Gearhead

    Tämmöstä on tullut mietittyä, yksinkertaisuuden nimissä vaan esim. vanha syyläri tallin seinälle missä lämmitettyä nestettä kierrättää, ja pienehkö varaaja niin sais kohtuullisessa ajassa lisälämpöä vaikka roskien poltolla.
    Jätin vanhan rosterisen varaajan jemmaan kun se vaihdettiin, kun jostain keksis aikaa niin ajatuksena olis että tekis varaajaan tulipesän ja täyttäis varaajan tulipesän ympäriltä jäähdytysnesteellä, niin olis simppeli paketti. Paisari, ja kierovesipumppu, ja putket talliin syylärille mistä puhaltelis lämpöä tupaan.
     
  10. Gimis

    Gimis 1st gear

    Tästä kattelemaan mallia
     
  11. Temppis

    Temppis 2nd gear

    Oon seurannut tätä, ihan en ymmärtänyt miksei vain suoraan laittanut puukattilaa ja siihen kunnon kokoinen varajaa viereen. En toki ole asiantuntija.
     
  12. Hupeli

    Hupeli 2nd gear

    Kyllä eristäminen tänäpäivänä on avainsana rakennettaessa! Tällä jos jollain tekee rahaa..
    Talliin oman lämmitysjärjestelmän rakentaminen maksaa aina.
    Helpointa jos mahdollista on kytkeä autotallikin jo olemassa olevaan järjestelmään muuten ilmalämpöpumppu sillä tällä lämpiää se betoni laattakin jos vaan on eristetty.
     
    kad_boost tykkää tästä.
  13. Hupeli

    Hupeli 2nd gear

    Äh..putki miesten turailuja. Kaikkea voi tietenkin kehittää mutta..
    Toi piippu säiliö on käynyt mielessä itselläkin ensi talveksi kun Marraskuussa -6.7c soppari-:D raukeaa.
    Kuinka moni osaa peseytyä vedellä joka kaadetaan napulla päälle?
     
    kad_boost tykkää tästä.
  14. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Miksei osaisi?
    Piippusäiliö on meilläkin ja olen tuommoista kierukkaratkaisua miettinyt viimeiset 15 vuotta, meilläkin ensi syksynä määräaikainen päättyy, joten ehkä siinä vaiheessa saa riittävästi kannustinta tehdä se.
     
  15. Hupeli

    Hupeli 2nd gear

    Kas.. Toppashan naapurista se tässä haastelee;)

    Joo.. se pitää muuten paikkansa kuten nää sanonnat .. hyvin suunniteltu on "puoleksi" ... tai hitaasti hyvä "tulee",, mutta milloin muuten ajattelit saada valmiiksi, ensi talveksi jo?

    Mullakin löytyy -jo- varasuunnitelma ensi talveksi jos pakkaspäivät jatkuu ja sillee..
    nimittäin tämä autotalli on käsittömättömän lämmin:)
    Veikkaan tämän vievän vähän sähköäkin , niinkin vähän jotta sohvan paikkaa olen alkanut suunnittelee..
     
  16. chevyjussi

    chevyjussi 2nd gear

    Sähkösopparin ollessa noin 35snt kwh, rakennettiin pajan kylkeen erillinen pannuhuone, seinät on täyttä betonia. Pannuhuoneessa on airhot 30 kamina. Siitä lähtee putki verstaalle. Paja lämpeää kyllä nopeasti ja lämmöntunne tulee melkein heti puhaltimen käynnistyttyä. Verstaalle tulee ylipaine puhalluksen ollessa käynnissä, koska puhallin imee ilmansa pannuhuoneesta, mikä ei ole yhteydessä verstaaseen, onkohan tästä ylipaineesta suuremmin haittaa?

    On kyllä tarkoitus asentaa pannuhuoneeseen ovi ja muutenkin tiivistellä se loppuun. Olisiko sen jälkeen järkevä puhkaista pannuhuoneen ja verstaan välille 250 putki ja laittaa kanavapuhallin työntämään verstaan huoneilmaa kaminalle, tällöin kai paine-erot hieman tasaantuisivat ja puhallin saisi imeä ainakin ulkoilmaa lämpimämpää ilmaa.

    Toiset on toki näitä kaminoita laittaneet ihan verstaan nurkkaan jolloin edellisen kaltaista ongelmaa ei ole, mutta itse en uskaltanut.
     
  17. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    No se on siitä motivaatiosta kiinni, siihen vaikuttaa moni asia. Siinä vaiheessa, kun tuo nykyinen varaajasysteemi on uusittava, niin silloin on hyvä tehdä. Nyt se vaatii liian paljon muutoksia ja 15v varaajaa ei kannattane modata.
    Toisekseen leivinuuni, hella ja se puukiuas pitää mökin lämpimänä mutta vesikierrolla saisi tietysti peräkammarin lattiankin paljasjalkaan sopivan kuumaksi.
    Oli nämä jo silloin 15v systeemejä tehdessä tapetilla mutta ei oikein ollut vehkeitä eikä rahaakaan perinteistä poiketa. Nyt monilämmitysvaraajia valmiilla ohjaimilla tuntuisi olevan vähän enemmän, voisi siis lämmittää sähköllä tai puullaja jos puulämmityskierrosta ei tule lämmintä, niin automatic vaihtaa sähkölle ja sitten taas tulien ollessa päällä, siirtyy puulämmitykseen.

    Se on energiatehokkaasti rinteessä hyödyntäen "maalammön" ja olikos siinä vielä asuinkerros päällä, niin hukkaa ei juuri tule.
     
    Muokattu: 14.12.2022
  18. hodis

    hodis 3rd gear

    Meillä konehallin nurkassa tuommoinen vihreä Airmat20 puulla toimiva puhallinlämmitin, ollut jo monta vuotta. Oiva peli, pari kertaa uusittu ne sisustan tiilet ja pakolliset nuohoukset. Teetettiin ihan virallinen piippu ja palotarkastaja käski lisäeristää seinät lämmittimen ympäriltä, sekä katsoi läpiviennin. Puhaltaa niin saa tehtyä ilmanvaihtoakin kun sopivasti ovia raottelee. Oma autotalli sen verran pieni, jonka peruslämmön pidän sähköpatterilla ja lisälämpö Kiina mallin pö lämmittimellä. Sekin tallin perällä ja imu ulkoa niin saa savuja puhaltaa ulos. Pakoputken ympärille vaippa, jonka välistä imuilma kulkee, niin saa sen esilämmitettyä ja jäähdyttää samalla pakoputken.
     
  19. TopyCa

    TopyCa Gearhead

    Eestissa olen nahnyt alun perin Kanadalaisia ("Bulerian oven") willin nakoisia uuneja ja kai ne toimivat koska ovat yleisessa kaytossa jopa suurissa aaltopelti halleissa.
    https://ecoohotnadzor31.ru/en/pech-...ustroistvo-pechi-buleryan-princip-raboty.html

    Muita ideoita Eestista;
    https://iia-rf.ru/et/mittens/malenkie-samodelnye-pechki-kak-sdelat-pech-burzhuiku-dlya-garazha/

    Kuka "Pelle Peloton" tekee ensimmaisen "Kanadan lampotykin" ja kertoo kuinka toimii Suomessa? Tai ostaa Eestista.
    Mielestani sopii rouheaan Hot Rod/Jenkki tyylin harrastajan talliin :)
    Jos ei tuo lamminta tuo ainakin keskustelua!
     

Kerro tästä muillekin!