Toimiko autokauppa oikein? -09 CTS osto mietteitä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja miksu99, 2.1.2023.

  1. miksu99

    miksu99 1st gear

    Tuli ostettua 4 kuukautta sitten itselle tollanen 2009 vuoden Cadillac CTS AWD 3.6 Sport Luxury. Ihan näppärä peli ollu päivittäiseen ajoon. Vaikka jälkikäteen on tullu mietittyä, että mitä olisi voinnu tehdä toisin. Auto ostettiin eräästä Lahtelaisesta autoliikkeestä. Osto prosessi sujui ihan hyvin. Jälkikäteen tuli huomattua pari ongelmaa. Liike mainosti autoa vuosimallina 2010 vaikka auto on valmistenumeron mukaan 2008 ja rekisteröity 2009. Kun tarkastin auton nosturilla huollon yhteydessä niin havaitsin voimansiirrossa öljyvuodon. Aika varmasti ollu jo ostaessa. Autolla on ajettu nyt 118tkm.

    Ilmoitin asiasta liikkeelle ja pyysin elinkaarimallin mukaista vastaantuloa korjauskustannuksissa. Käytetty auto niin takuuta ei tietenkään ole, mutta liikkeellä on virhevastuu ennenaikaisesta hajoamisesta. Laskin, että liikkeen vastuulle kuuluisi 41% korjaus kustannuksista. Jälkimarkkinointi tyrmäsi heti vaatimuksen ja vähätteli vuosimalli virhettä myynti-ilmoituksessa. Kuulemma koska auto on yli 10 vanha niin heillä ei ole mitään vastuuta ja vuosimalli virheestä ei ole koitunut minulle haittaa. Väännön jälkeen sanoivat voivansa tulla vastaan kokonaisuudessa 250€. Maalaisjärjellä ajateltuna ei tunnu reilulta toiminnalta. Liike on ylimainostanut autoa 2010, mutta jos nyt veisin auton vaihdossa niin varmasti hyvitys olisi eri 2008/2009 mallille mitä 2010. Vaikka ero tuskin olisi iso. Öljyvuodon korjaus on pakollinen homma koska voi aiheuttaa etuperän laakerien hajoamisen. Öljyn tason seuraaminen on aika hankalaa ilman nosturia.

    Myyjäliikkeen virhevastuu tuntuu olevan aika hankala konsepti. Osa liikkeistä tuntuu sitovan sen suoraan kilometreihin. Lahtelainen liike väittää sen olevan 10 vuoteen saakka. Vaikea silti kuvitella, että liikkeellä ei olisi mitään vastuuta tilanteessa. Varsinkin, kun nyt aikovat tulla vastaa 250€. Tuskin hyvää hyvyyttä? Auton pyynti oli 17 900€ liikkeessä ja ostohetkellä 113tkm eli ei ihan loppuun ajettu vielä.

    Mitä mieltä olette liikkeen toiminnasta ja mitä itse vaatisitte vastaavassa tilanteessa? Onko näistä asioista liikkeelle nipottaminen ihan aiheetonta? Onko 250€ reilu vastaantulo?
     
  2. Z11

    Z11 Gearhead

    ota 250€ käteisenä ja korjauta kaverilla niin OK. 15v vanha auto niin jos jotain saat niin ole tyytyväinen, tiivisteet kuluu ja kovettuvat vaikka ei ajeta (=vanhenee). 2008 vm ja 2009 rek vm on kyllä huijaus josta 2000€ alennus KKVn kautta voisi olla mahdollinen jos on valokuva kyltistä, jos ei niin unohda toikin
     
    MudMax, Make.S, miksu99 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  3. Swinger

    Swinger Gearhead

    Näyttäähän tuolla nettiautossa olevan 2008 ja 2010 hinnan eroa useampi tonni. Ehkä tuosta kannattais jotain yrittää neuvotella ainakin. 250€ kuullostaa minusta ihan fine vastaantulolta kun ei kuitenkaan kyseessä ole muutaman vuoden vanha auto.
     
    miksu99 ja Z11 tykkäävät tästä.
  4. -71 MoPar

    -71 MoPar Gearhead

    Ihan normaalia , että -08 valmistunut auto myydään uutena -09 vuonna ja se tulee otteeseen ensimmäinen käyttöön otto -09 . Mutta -10:nä on aika paha myydä ei mitään perustetta siihen.
    Ja kyllä yli 10 vuotta vanhassa autossa öljyvuodot on jo luonnollisia , tiivisteet vain kuivuvat ja kovettuvat aikaa myöten se on valitettava tosi asia.
     
    LehtinenA, Make.S, miksu99 ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  5. isalmela

    isalmela Gearhead

    Yritä vielä vähän tingata ylöspäin hyvitystä Kuluttajavirastoon vedoten ja jos ei onnistu niin ota 250 ja unohda koko homma. Jos pieni öljyvuoto on ainoa vika noinkin vanhassa autossa niin eihän tuo kovin huonosti ole mennyt :)
     
    Z11 ja miksu99 tykkäävät tästä.
  6. oceanic7

    oceanic7 Double Gearhead

    Take the money and run. Huumorilla vois sanoa et 2000-luvun GM vain yhdellä öljyvuodolla on jo melkein ihme :).
    Vastaisuuden varalle kannattaa Trafista aina, tuontiautoja (ja muitakin) ostaessa, katsoa vin-koodi ja tarkistaa sen avulla valmistusvuosi netistä löytyvillä dekoodereilla. Vuosimallin tulkinta on todella usein vääristynyt juuri tähän suuntaa mitä tässäkin tapauksessa.
     
    isalmela, miksu99 ja Z11 tykkäävät tästä.
  7. jänis2

    jänis2 3rd gear

    Ota suoraan yhteys kuluttajaviranomaiseen. Ei maksa kuin vaivan ja voit kuitenkin hyötyä.

    Autokaupoista on esimerkkejä mm. Iltapäivälehdissä. Myyjällä on iso vastuu tietojen oikeellisuudesta
     
    LehtinenA, sleepercooler, miksu99 ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  8. Z11

    Z11 Gearhead

    Mutta KKV vaatii todistelua, esim valokuvan tai myynti ilmoituksen
     
    miksu99 tykkää tästä.
  9. jänis2

    jänis2 3rd gear

    Mitään todisteitako ei ole? Kauppakirjaa, viestittelyä ym. Googlen sivuhistoriassakin saattaa olla
     
    miksu99 tykkää tästä.
  10. miksu99

    miksu99 1st gear

    Todisteet löytyy eli mekaanikon diagnoosi, valokuvat ja täytyypi kysellä kuluttajaneuvonnasta. Toi on kyllä totta, että GM laitteet tuppaa vähän vuotamaan öljyä. Itellä ollu Selville STS ja Lumina joista molemmat vuosi moottoriöljyä niin paljon, että hävetti. Tosin näiden kohdalla ei hirveesti kiinnostanut kun molemmat makso alle 2k. CTS päästää myös valoihin kosteutta, mutta se on kyllä valmistajalle tyypillistä ettei tullu siitä nipotettua. Kuhan ei talvella halkeaisi.

    Tuli ostaessa kuviteltua, että nyt olin ostamassa 2010 vuoden mallia joka oli rekisteröity 2009. Paljastui sitten 2008 malliksi. Jostain luin, että 2010 malleissa pitäisi olla päivitetty ketju joka noista vanhemmista 3.6 tuppaa menemään. Onkohan siitä kellään tietoa?
     
  11. C4vettester

    C4vettester 2nd gear Bannattu

    Muokattu: 2.1.2023
    miksu99 tykkää tästä.
  12. north

    north Gearhead

  13. MudMax

    MudMax Gearhead

    Mie en ymmärrä miten joku voi olla autoa ostaessaan niin huolimaton, ettei edes viitsi vilkaista VIN-koodista vuosimallia?
    Varsinkin kun ko. vuosikymmenellä ei tarvitse edes osata tulkata kirjaimia, vaan 2008 on 8.

    Suomessa rekisteröidyistä VIN-koodin saa Traficomin palvelusta ilmaiseksi kun vaan tietää rekisterinumeron, eli tarkistus jo ennen yhteydenottoa myyjään jos ilmoituksesta näkee rekkarin.

    Jos jollekin on on vielä epäselvää, niin vuosimalli on kaikissa merkeissa v:sta 1981 alkaen 10. merkki, eli lopusta laskien kahdeksas (6 viimeistä sarjanumero, 7. kokoonpanotehdas ja 8. vuosimalli).

    Ja muutenkin kun usein on eroa varusteissa, niin tehdasvarusteet kannattaa tarkistaa jostain, esim.: https://www.vindecoderz.com/

    Tuosta huolimatta sattui kyllä itsellekin sellainen moka Huutokaupat.comista ostamani mustan R/T Dodgen kanssa, että vaikka katsoin varusteetkin decoderista sekä myynti-ilmoituksen kuvat tarkkaan, niin tehdaskattoluukun huomasin vasta oston jälkeen.:odoops: No, ns. tonnin pommissa reikä katossa ei paljon harmita.

    Mutta itse asiaan, eli liike on kuitenkin vielä ns. tuplannut perushuijauksen, eli autoliikeiden normihuijaus tuossa olisi myydä auto käyttöönoton perusteella 2009:nä (ihan vaan sillä perusteella, että perusostaja ei kuitenkaan viitsi/ymmärrä tarkistaa), niin tässä on vielä laitettu toinen lisävuosi ilman mitään keksittyä tekosyytä, joten kannattaa vaatia tiukasti hyvitystä tarvittaessa vaikka KKV:n avulla, vaikka onkin mennyt itse helposti tarkastettavaan ns. peruskusetukseen.

    edit: Tämän ketjun otsikossakin näkyy vielä olevan vuosimalli väärin.:odeek::odeek::odeek::odeek::odeek:
    Käyttöönottovuodella ei ole mitään merkitystä mihinkään muuhun kuin minkä käyttöönottovuoden katsastusvaatimukset täytyy läpäistä.
     
    Muokattu: 3.1.2023
    Z11 ja miksu99 tykkäävät tästä.
  14. miksu99

    miksu99 1st gear

    Onhan se tietenkin vähän noloa, ettei kaikkea ole tullu tarkastettua pilkkua viilaten. Kauppojen hetkellä suurin huomio kiinnittyi vaihtoauton hyvitys hinnasta kiinni pitämiseen. Mikä oli kieltämättä kilpailukykyinen. Sain neuvoteltua sen puhelimessa 8000€ mikä on 2k enemmän mitä toisiksi paras tarjous, muita tarjouksia oli välillä 2-5k. Kaikki historiatiedotkin (mukaan lukien Ruotsin historia) tuli tarkastettua ja Cadillacin huoltohistoria on todella hyvä.
     
    MudMax tykkää tästä.
  15. MudMax

    MudMax Gearhead

    ^Ok, vaihtoautosta saatu hyvitys saattaa vaikeuttaa hyvityksen saamista vuosimallivirheestä :odcry:
    Hyvin olet tarkastanut kun historiatiedotkin noin tarkkaan, eli kun on paljon tarkistettavaa, niin siinä on vaan jäänyt yksi kohta huomaamatta.

    Vilkaisin ketjuasiaakin Googlella, mutta en löytänyt selvää vuosimallirajaa, enkä recalleja parilta ensimmäiseltä sivulta.
     

Kerro tästä muillekin!