Historian havinaa: Jenkkifarmari-ilmiö Suomessa 80-luvulla

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja Vilkuna, 5.12.2004.

  1. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Selailin tossa eilen iänikuisia VHS-nauhoja. Yhdeltä jo kauan aikaa sitten unohtamaltani kasetilta löytyi Karpon legendaarinen jenkkifarmari-ilmiötä käsittelevä ohjelma vuodelta 1987. Karpo itse ajelee ohjelmassa siirtokilvissä olevalla Buickilla.

    Tampereella ja Lahdessa tuntui menevän läpi valtakunnan mukavimmat lisäistuimet, ilman väliseinää tai koiraverkkoa, eikä kiinteitä rakenteitakaan vaadittu. Selkänojakin sai olla alastaittuva ja jopa yli 90 asteen kulmassa.

    Ohjelmassa näkyy ainakin seuraavat autot:

    Buick Estate (ei kilpiä)
    1985 Custom Cruiser (ei kilpiä)
    1986 Caprice NG-541
    1986 Caprice NI-600
    1984? Custom Cruiser NRS-43

    Samalla kasetilla oli jonkun ihmeen Autokanava-ohjelman Veronkiertoako? -jakso, jossa ajellaan ainakin Buickilla NSP-69. Lisäksi seurataan mm. 1986 Custom Cruiserin matkaa Californiassa toimivalta suomalaiselta autokauppiaalta tänne pohjolaan uudelle omistajalleen.

    -Masa
     
  2. pstj

    pstj 1st gear

    Toihan pitää nähdä!
    Onko mahdollista että saisit ohjelmat digitaaliseen muotoon?
     
  3. Kustom STW

    Kustom STW Gearhead

    Juu, miekin muistan ton ohjelman aikoinaan nähneeni...voe niitä aikoja.

    Kyllä tänne aikoinaan melko raatojakin piilojamesfarkkujakin eksyi, varsinkin Floridan suunnalta. Ja olivat ne kalliita, toi omani lintta oli aikoinaan olevinaan halvimpia (v. 1993) myytävillä olleista, 10 tuhatta markkaa se maksoi (ja kaupanpäälle kaikki mahdolliset viat mitä autossa voi olla...)
     
  4. Nokileka

    Nokileka 1st gear

    joo, tuo pitää nähdä! muistan ton jotenkin hämärästi... saisko mitenkään jakoon?
     
  5. freetime-cruiser

    freetime-cruiser Double Gearhead

    Hmm, etippäs joku kaveri kellä ois tietokoneessa tv-kortti ja ruvetkaas pikkasen nörtteilemään 8)

    Tuon kyllä tahtosin nähdä itekkin!
     
  6. WOT

    WOT 1st gear

    Tuli vaan mieleen...

    Alkaa olemaan lankkukyljet katoavaa kansanperinnettä. Niitähän oli liikenteessä 80-luvun lopussa järkyttävät määrät. Nykyään niitä ei näy kuin satunnaisia sissejä, jotka jaksavat harrastaa ko. toimintaa. Liikenteessä olevat kulkuvälineet alkavat olemaan kohtuullisen lintassa kuosissa. Täällä Porissa on joitain poikkeuksia. Muutama TODELLA hieno STW on ajossa edelleen.
     
  7. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Autokanava-ohjelmasta: Suomeen on parin viime vuoden aikana virrannut runsaasti isoja amerikanautoja. Vuositasolla 2000 niin sanotun piilofarmarin tuonti alkaa näkyä jo maamme katukuvassa.
     
  8. jvc

    jvc Gearhead

    kyllä olis kiva nähdä vähän historiaakin... yritä saada jonnekin jakoon.
     
  9. rebel58

    rebel58 Double Gearhead

    Mä olen puikoissa siinä Buicikissa missä hannu kyrpä kyydissä. Oli vaa nii ja nii mut ku raina tuli ulos ni se oli mitä oli ja sen asenteella. Tyypillistä sille äijälle. Etukätee jotain puhutaan ja sovitaan mut lopputulos aivan jotain muuta. Jotain juttua korostaa ja jonkun jutun jättää tietoisesti sanomatta. Pahempaa kuin paskan puhuminen ja tolla lailla se saa mielikuvia aikaa. Samalla lailla ku jakoi satasia Kuoipion torilla ja kysyi yhtä asiaa ja tietoisesti jätti olennenaisia asioita kertomnatta.
     
  10. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Saatiinko jo sen ajan tekniikalla Karpon pää liittettyä sun vartaloon? Hannun naaman omaava mies siinä alussa ajaa ja kertoilee kameran ollessa vänkärin puolen penkillä tai lattialla...
     
  11. '82 Le Sabre

    '82 Le Sabre 1st gear

    Ei tätä sitten ilmeisesti koskaan saatu jakoon???
     
  12. onbuicks

    onbuicks Gearhead

    Samasta aiheesta oli sikahyvä sketsikin, jossa äijällä on vääränlainen väliseinä leimalle mentäessä. Uusi seinä tiilestä ja uus aika kolmen kuukauden päästä ja seinä kelpaa, muttei oo tapetoitu. Seuraava vapaa aika puolen vuoden päästä tapetein, mutta väärä kuosi, eikun uusiks. Seuraava vapaa näyttö onkin niin kaukana, että vaikka tapetit on OK, on auto ollut liian kauan rekisteröimättä Suomessa, joten sitä ei saakaan kilpiin. Tällä välin oli naapuri jo saanut oman sikafarmarinsa kilpiin, joten vaimo lähti sen matkaan jne.
    Oli meinaan melko hyvä. Kannattais jokaisen katsastustoimessa silloin työskennelleen vähän muistella sitä intensiteettiä, millä syvennyttiin maailman tyhmimpiin yksityiskohtiin.
     
  13. Nokileka

    Nokileka 1st gear

    mustan hämästi ton sketsin! Se olis kyllä loistava nähdä uudestaan.Ei vaan taida löytyä enää mistään,sehän oli jotain velipuolikuu tai vastaava...
     
  14. onbuicks

    onbuicks Gearhead

    Katsastusmiehenä tais olla Heikki Kinnunen.
     
  15. oldsmobile_83

    oldsmobile_83 3rd gear

    Nostellaas vanhaa juttua ylös.
    Ei kellää sattus olee kyseistä katsastus sketsiä jossa Tom Pöysti ja Heikki Kinnunen oli
    Ja mikä sarja oli ,oliko paha yskä?
     
  16. pubitupi

    pubitupi 3rd gear

    Nyt on kyseinen Karpon jakso youtubessa:
     
    Gary Grand, juko7, Fuselage ja 6 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  17. riviera56

    riviera56 Double Gearhead

    Tää on posketon pätkä! Ei kristus, kai se oli totta toi kyykytys aikoinaan.
     
    Gary Grand, P. Thornton ja litres tykkäävät tästä.
  18. P. Thornton

    P. Thornton 2nd gear

    Tuo Fordin kattokorotuksen tarina oli minullekin uutta. Että ei ikkunallisena kelvannut vaan piti olla umpimuovia. Edes umpeen maalattanu nou nou! :odeek:

    Ei saakeli, varsinainen epeli tämä korkea-arvoinen virkamies Moll. Kannattaa katsoa ihan viime minuutit. Ties vaikka olisi salassa ollut V8 Magazinen tilaaja.
     
    Muokattu: 3.2.2023
  19. MJF

    MJF Double Gearhead

    Ei olekaan montaa päivää kun yritin etsiä tuota jaksoa, nythän se on siellä :)
     
  20. KohtalainenPaja

    KohtalainenPaja 2nd gear

    Kuitunen oli mies paikallaan:D
     

Kerro tästä muillekin!