ruosteen jämien poisto? hapottamallako?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja dart, 7.7.2005.

  1. dart

    dart Gearhead

    olen hionut vanhan lincolnin katossa olevaa pintaruostetta "neekerintukalla" ja teräsharjalla, mutta hiomisen jälkeen kattoon jää väkisinkin sellaista tummumaa mitä ei saa hiomalla pois. onko jotain hyviä vinkkejä miten saan pellin aivan kirkkaaksi ilman että hion varsinaista kattopeltiä piloille. ensimmäinen ajatus oli että sen voisi puhdistaa jollain hapolla, mutta millä?
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    No ainakin perinteinen sitruunahappo on oiva työkalulitku siihen hommaan.
     
  3. Beauville

    Beauville 1st gear

    Hiekkapuhaltamalla
     
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Juu, ehdottomasti kannattaa juuri kattopeltiä alkaa hiekkapuhaltamaan??!! Sen jälkeen se on sitten niin mutkalle venynyt että sitä ei suorista enää itse Boyd:kaan.
     
  5. dart

    dart Gearhead

    ajatuksenahan nimenomaan oli että peltiä ei tarvitse hioa tai hiekkapuhaltaa piloille. kävin paikallisessa varaosaliikkeessä hakemassa jotain hämmästyttävää erikoismaalia mikä muuttaa ruosteen joksikin (en tiedä miksi) ainakin haisi oudolle. onko jollain kokemuksia tälläisista aineista? toimiiko vai kaavinko heti irti katosta?
     
  6. Damned

    Damned Gearhead

    Todennäköisesti se Hämmästyttäwä Ericoismaali sisältää sitruunahappoa, notta toinna sitä poiskaan riipiä. Saman asian se ajaa kuin Noveroxit ja muut ruostestopparit.
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    mutta hei huom! jos se oli sitä (en muista nyt äkkiseltään nimeä) mustassapurkissa olevaa, valkoista tököttiä joka muuttuu mustaksi kun reagoi ruosteenkanssa, niin kuoriintuu jonkin ajan päästä alta pellistä tekien sellaiset ilmakuplat maalinalle.

    Eli siis en voi suositella jättämään sitä sinne maalien alle, koska ei juurikaan tarttuvuutta pellille.
     
  8. janzamar

    janzamar 1st gear

    eihän siihen tarvi kun cokista.ja tinapaperia...
    muta saahan sitä happoakin ostaa jos tahtoo..
     
  9. SB

    SB 1st gear

    Jos tolla hapolla poistaa niitä tummia kohtia, niin millä se happo pitäis poistaa/neutraloida, ennen pohjavärin ruiskimista? Oon ite kans saanut peräkontin hiottua ja samat onkelmat kun dartilla eli niitä tummia "monttukohtia" tahtoo jäädä väkisinkin. Okei, ton vois kai puhaltaa, mutta, mutta talli on semmonen ettei siä vois oikeen kauheesti pölyttää (tulee pian lähtö siältä :( ).
     
  10. Beauville

    Beauville 1st gear

    No. Vieras kirjautuneelle voin kertoa, että ei siihen Boydia tarvita.

    Onko sitä pakko kylän kovimmilla vehkeillä kaikki puhaltaa piloille.
    Sitä voi pienemmilläkin välineillä, paineilla ja puhallettavalla aineella päästä helposti hyvään lopputulokseen.
    Itse olen käyttänyt pientä keraamista suutinta ja kvartsihiekkaa.
    Ei ole mennyt pellit lommoille ja on ruosteet puhdistunut helpommin kuin hiomalla. Eipähän jää mahdollisuutta niille vesitaskuille...
     
  11. janiluo

    janiluo Gearhead

    Ensinnäkin nylon laikoilla (=neekerintukalla) ei saa hioa ruostetta koska se kiillottaa ja kovettaa ruosteen pinnan entisestään. Nylon laikat on tarkoitettu vain maalin poistoon koska ne eivät kuluta peltiä.

    Ruoste on kovempaa kuin pelti eli sitä ei saa irti millään mikä ei vahingoittaisi peltiä...

    Hiekkapuhaltaa ei kannata jos on vaara että pelti venyy.

    Sitruunahappo ei käy koska katto pitäisi upottaa sitruunahappoaltaaseen...

    Noverox sisältää jotain happoa mutta se sisältää myös jotain muoveja jotka eivät taas kestä tinneriä eli keittävät läpi kun maalaat päälle.

    Fosforihappo käy hyvin mutta se ei pelkästään pure paksuun ruosteeseen varsinkaan jos pinta on kiilloitettu nylon laikalla...!

    Suosittelen että hiot ruosteen pinnasta fiber-laikalla (hiekkapaperilaikka rälläkkään) ÄLÄ käytä lamellilaikkoja (=virsikirjalaikkoja) muuten pelti menee pilalle.

    Hionnan jälkeen vedät muutaman kerroksen fosforihappoa (muista oikea seos-suhde happo+vesi) käytä suojalaseja ja hanskoja. Älä kaada happoa betonille, jos kaadat niin voit neutraloida hapon ruokasoodalla. (baking soda). Auton pinnasta happo lähtee hiomalla kun se on kuiva ja hilseilee (n 1 viikko +20 astetta). Älä turhaa yritä hioa märkää pintaa, tukit vain laikat.

    Hapon päälle voit maalata pohjavärin kun happo on kuivunut ja karhennettu.

    - Jani -
     
  12. Stone

    Stone 3rd gear

    MetalReady on tollanen valmis fosforihappo-liuos. Sen käyttöohjeissa ei kylläkään ole mitään viikkotolkulla liottamisesta, puolisen tuntia riittää, sen jälkeen happo huuhdellaan pois vedellä. http://www.mobitive.com sitä myy, jos ei vielä kaikilla ole tiedossa.

    Jos ruosteinen alue ei ole kovin suuri, käyttäisin hiekkapuhalluspistoolia, jossa hiekka kierrätetään keruupussista. Ei vetele pellit eikä pölise, ja ruoste irtoaa kokonaan.
     
  13. dustez

    dustez Gearhead

    kaiken paras noihin ruoste täpliin niin biltemasta taikka jostain sellanen pussipuhallin mitä tossa yllä mainosti....ei sotke eikä pellit vetele
     
  14. itkonen

    itkonen 3rd gear

    Vanhan Lincolnin katosta poistetaan mustaa kovaa täälläkin. Hiekkapuhallusta kokeiltu, Metal Readya kokeiltu. Rustycon geeli ylivoimaisesti tehokkain. Sipaisu geeliä, vartti odottelua ja teräsharjalla rapsuttelemalla lähtee mustat pois. Pahimpiin kohtiin 3-4 käsittelyä ja täysin puhdas metallipinta. Ei syö metallia eikä sotke yhtään.
     
  15. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead



    Millainne pohja käsittely ja paljonko aine maksaa

    Jos käyttistä ei innostukkaan tänä vuonna hiekkapuhaltaan kyljistä vaan jos laikalla maalit ja kitit pois, mut miten siitä eteenpäin
     
  16. Latva jr

    Latva jr Gearhead

    Paljon on tarinoita kuultu sitruunahapon sekoittamisesta tapettiliisteriin ja sopivalla suhteella mössön saa pysymään myös katon sisäpuolella. sitruunahapon neutralointi tapahtuu vedellä ja samalla lähtee myös liisterit veks. Omalla kohdalla tämän tempun käyttäminen on vasta edessä kunhan sopiva tilaisuus tulee.
     
  17. Mr. El Maco

    Mr. El Maco 3rd gear

    Mulla ei oo hapotuksista mitään kokemusta, mutta autoa pestessä näyttäis siltä, että kokemusta olisi syytä hankkia lähivuosina. Mutta, kun yleisesti ottaen hiekkapuhallettu pinta ottaa ruosteen ennen kuin ehtii kamojaan kerätä, niin miten tuon hapon kanssa homma toimii, kun se huuhdelaan pois vedellä. Sitä kun kuvittelisi, että vesi saa aikaan ruostumista, etenkin kun sitä päätyy paikkoihin missä se ei kuiva välittömästi. Ja luulisi hapon poistaman ruosteen poteroihinkin jäävän kosteutta. Tätä ihmettelen, kun en tiedä, jos joku valaisee asiaa, niin oppisi taas uutta.
     
  18. jarikoi

    jarikoi 2nd gear

    toi geeli tai diy happoliisteri kannattaa peittää muovilla tiiviisti, muovi päälle ja maalarinteipillä kiinni, << pysyy geelinä useamman vrk. eikä pääse kuivumaan muovin alla.

    tapettiliisterin sijaan voi myös käyttää jotain muuta sideainetta hapolle ja mielellään jotain joka ei ole liimaa eli vaikka sahanpuruja tai ruisjauhoja, siinähän on vain tarkoitus että se happo ei valu pois,
     
  19. mpg55

    mpg55 2nd gear

    Mekaanisen poiston jälkeen käyttäisin fosforihappoa. Sitruunahappo sopii lähinnä liotukseen (ei valuraudalle).
     
  20. Tumi

    Tumi 3rd gear

    Kokeilin pari kesää sitten hapottaa pyöränkaaria liisterin avulla. Sitruunahappo tarvitsee toimiakseen lämpöä ja kuumina hellepäivinä oli touhua käydä sivelemässä sotkua lisää niin tiuhaan kuin viitsi ja kerkesi, liemi kuivui pintaan minuuteissa. Tommoisissa olosuhteissa huuhtelu ja kuivuminen ei ollut ongelma kun vielä käytti kuumaa vettä. Kosteus ei suorassa auringonpaisteessa varmaan montaa minuuttia viihtynyt.
     

Kerro tästä muillekin!