Led mittarivalot

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja chevelle 75, 18.4.2006.

  1. chevelle 75

    chevelle 75 1st gear

    Mielessä on ollut rakennella ledeistä mittarivalot omaan kotteroon.
    Ledien kynnysjännite on 3.5V eli jos näitä laittais neljä sarjaan niin päästäis 14V. Mikä pitäs olla aika liki oikea jännite kun auto on käynnissä.
    Vai olisiko järkevämpää laittaa kolme sarjaan ja jonkinmoinen etuvastus väliin?? :-? :-?
    Onko kellään kokemusta vastaavasta?
     
  2. simppa

    simppa 1st gear

    Elä,elä,elä vuan laita jokkaisele oma etuvastus 820 ohmia.Se tuo ledi on kuulemma tarkka virrasta (15-25mA) sannoo viisaat.
     
  3. Gyrus

    Gyrus Gearhead

    tai yks vaihtoehtohan on käyttää 12V ledejä..
     
  4. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    saahan noita valmiiksi 12 volttisia ledejä ostaa vaikka kappaleittain erivärisiä.
     
  5. ViLU

    ViLU Gearhead

    Etuvastuksella ledi kestää "ikuisuuden", ilman ei. Ja toi sun 3,5v kynnysjännite taitaa olla jotain superkirkkaita. Normaalin punaisen ledin kynnysjännite on 2volttia... Jännite riippuu väristä ja ledistä.
     
  6. SportVan-75

    SportVan-75 3rd gear

    Juu etuvastus ilmanmuuta, itse olen käyttänyt 470ohmin etuvastusta ja se on toiminut hyvin(12V systeemissä) kun LEDin kynnysjännite on noin 2V ja suositeltu virta n.25mA. Hyvin ovat toimineet jo vuosia. Vinkki: hio LEDin linssipää sameaksi hiomapaperilla niin valosäde hajoaa laajemmalle.
    LEDit ei kestä suuria ylivirtapiikkejä siksi etuvastus on autossa ehdoton... esim startin solenoidista voi tulla suuriakin jännitepiikkejä.
     
  7. chevelle 75

    chevelle 75 1st gear

    Just näitä super kirkkaitahan ne on. Tilasin jo ledit ja vastukset.
    Ajattelin kokeilla kolmen sarjaa ja siihen etuvastus. :eek:

    Mutta mutta... Eihän noi vastukset kalliita olleet vaikka tilais kaikille omat.
    (0,50 euroo 10kpl)... 8) 8)
     
  8. A.McBill

    A.McBill Gearhead

    mistä kaupasta ootte tilannu/ostanut 12v ledi sarjoja? :D
     
  9. minorv8

    minorv8 Gearhead

    Biltema vajaa 2 euroa kpl, Elfa 5,5 euroa kappale. Nuo molemmat ovat upotettavaa mallia kiiltävillä kuorilla.
     
  10. ViLU

    ViLU Gearhead

    No noi vastukset makso kyl sit ihan sikana. Nimittäin esim SP-Elektroniikka myy vastuspuuhapussia hintaan 15€ ja siinä on yhteensä 2250kpl vastuksia. Yhden vastuksen hinnaksi tulee noin 0,0067€ :D

    "VASTUSPUUHAPUSSI
    erittäin suosittu vastuslajitelmapussi, sisältää 45 kpl erilaista
    50 kpl kutakin, yhteensä 2250kpl jalallisia vastuksia

    HINTA VAIN 15.00€"

    Kun ostaa yhden tollasen E24 tai jonkun muun vastaavan sarjan, niin ei tarvi sitten vastuksia enää ikinä ostaa. Kun ostatte komponentteja, niin muistakaa, että ne on sitten todella halpoja! Poikkeuksiakin on, mutta esim vastuksista ei kannata maksaa mitään. Ne on käytännössä ilmaisia...
     
  11. RockHQ

    RockHQ 3rd gear

    Orkkis mittarivalojen himmennin ei enää sit toimi oikein LEDeillä, eli se ei himmennä valoja paljoakaan. Ei juuri käytännön merkitystä, mutta sellasta "hyvä tietää" juttua.
     
  12. transport01

    transport01 3rd gear

    LEDi kaipaa vakiovirtaa kynnysjännite on vain apuväline etuvastuksen mitoittamiseen. Jännite riippuu väristä, chippityypistä ja ties mistä. Ledin maksimi virrankesto on tyypistä riippuen 20 mA...1A.

    Ledillä pitää olla AINA etuvastus. Punaisen ledin kynnysjännite on tyypistä riippuen 1,8 V ->. Muilla väreillä jännite on suurempi. Kynnysjännite riippuu myös ledin virrasta lämpötilasta ym. Ledin datalehdestä näkee juuri kyseisen ledin kynnysjännitteen, joka lienee tapauksessasi tuo mainitsemasi 3.5 V. Itse laittaisin max 3 lediä sarjaan ja niille etuvastuksen.

    Superkirkkat voi hyvin mitoittaa 25 mA:n virralle, eli (14-3,5)/0,025=420 ohmia. Jos pistää kolme sarjaan, niin silloin mitoittaisin 20 mA:n virralle, ettei virrat karkaa liian suuriksi ylijännitteillä, eli 180 ohmin vastus on silloin sopiva.

    ps.
    Kun juottelet niitä ledejä, niin älä kuumenna liikaa. Ledin muovi on lämmölle herkkää.ja ledin pystyy rikkomaan tai vaurioittamaan lämmöllä aika helposti.
     
  13. chevelle 75

    chevelle 75 1st gear

    Jep jep... Tälläpä ei mun tapauksessa ole paljon väliä kun se ei toimi.
    Autosta oli mennyt joskus jännitteen säädin ja laturi oli puskenut 18V.
    Niin on sillon pimentynyt. :) :)
     

Kerro tästä muillekin!