tekeekö kukaan laillisia tummenuksialaseihin

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja josu, 29.6.2006.

  1. josu

    josu Gearhead

    tartteis saadaa etusivulasit tummennettuna,kuka tekee ja missä? kiitos etukäteen
    t-josu
     
  2. janzamar

    janzamar 1st gear

    Kuttilan autolasi vois olla se todennäköisin paikka.
     
  3. Vani-91

    Vani-91 1st gear

    Helsingissä/Espoossa oli 90-luvun lopulla sellainen firma kun "sun cover finland" joka teki näitä "laillisia tummenuksia" etulaseihin ja kaikkiin laseihin. Muistaakseni AKE aluksi salli tämän touhun mutta sitten kielsi sen -99 vuoden syyskuussa, mutta niitä tummennuksia on saanut sieltä vielä 2000-luvun alussakin. Sen jälkeen en ole kuulutkaan eikä ole kyllä niitä mainoksiakaan missään nähnyt. Voisko Helsingin seudun pojat kertoa onko tuo firma vielä toiminassa/olemassa? Itsekin kiinnostais tuo homma.
     
  4. Kimmoh

    Kimmoh Gearhead

    Katoppa tuolta;

    www.juhalustig.fi

    Lainaus sivuilta;

    HUOM! Tuulilasien ja etuovien tummennus on laitonta Suomessa. Teemme niitä vain asiakkaan omalla vastuulla.
     
  5. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Noinhan toi on eli saattaa vaihdattaa sit seuraavalla leimalla lasit tai poistattaa tummennukset jos se on mahdollista. Tietysti voishan sitä pokkana tehdä niin etenkin jos katsastaa kesällä että veivaa molemmat etulasit kokonaan auki ja toivoo ettei katsastussetä hoksaa kattoa niitä sen kummemmin. Toimis varmaan ainakin tällasilla lämpösillä ja aurinkoisilla ilmoilla :wink:
     
  6. Jordan

    Jordan Gearhead

    tai sit käy ku kaverille. Oli ajamas kotkasta maarianhaminaan töihin, ni liikkuvat pysäytti kehäkolmosella, ja revitytti kalvon pois kuskin lasista, ja anto viikon verran aikaa ottaa repsikanki tummennuksen poies...
     
  7. Elevator

    Elevator 1st gear

    se on hommattava lääkärintodistus et on valoherkät silmät
     
  8. cstm

    cstm 1st gear

    broidi teetti just mercuryyn savunharmaat sivulasit saa nähä mitä kommenttia tulee konttorilla ei oo mitään kalvoo, viä pitäs kysyä jos kuttilassa tekis takalasin saman sävyseks tuulilasia eivät kuulemma sävytä lainkaan ainoastaan sillä tummalla raidalla siä yläreunassa
     
  9. cuda69

    cuda69 Gearhead

    ei auta lääkärintodistus ainakaan oulussa.tuulilasi ja etusivulasit saa olla tummennetut ainoastaan auton valmistajan toimesta tai jos lasissa on tarvittavat hyväksynnät.
     
  10. MoParMike

    MoParMike 1st gear

    seriffit revityttää kalvot pois etulaseista....viimestään katsarilla lähtee....näin muistelisin...voin olla viärässäkkii.....kaverilta poistivat takalaseista punaset kalvot pois kun peilasivat liikaa, oli sellane tuuninki Honda...
     
  11. VooDoo_

    VooDoo_ 1st gear

    lasit auki vaan konttorille! :)

    keskellä talvea pyyhkäsee shortsit ja teepaita päällä konttorille lasit avonaisena niin voi aiheuttaa kummastuksia :)
     
  12. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Tossahan toi on kiteytettynä. Ainoa hyvä keino etusivulasien tummentamiseen on siis joko vaihtaa ne sellasesta malliversiosta missä sellaset on ollu (jos semmosia on olemassa ja lasit löytyy vaikka jostain purkuautosta) tai sit teettää jollain autolasiliikkeellä uudet jolloin ne saa hyväksyntämerkinöillä kunhan on sit tehty tummennukseltaan nykysäännösten puitteissa. Eikä oo sit kovinkaan tummat vaan ainoastaan vähän sävytetyt :(
     
  13. Maria

    Maria 1st gear

    Meikäläinenhän pysäytettiin joitakin kertoja ihan parin päivän sisällä ja pääsyynä liian tummat etukalvot.
    Kalvot on siis 3M Scotchtint Panther Black, takalaseissa muistaakseni P20 ja edessä P35 (yleisin sävy joka laitetaan etulaseihin).

    Rikesakkoo rapsahti joka kerta, mitä nyt luvattiin repiä kilvet irti ja kaikkea muuta kivaa.
    Mutta kalvot on pysynyt eikä ole toistaiseksi pysäytelty. *koputtaa puuta*

    Ekan katsastuksen kanssa täytyykin sitten miettiä mutta pitänee pyytää tuttuu muijaa katsastaan puolesta, kun on duuninsa puolesta joutunut/saanut katsastaa satoja autoja ja tunnetaan siis konttorilla. :wink:

    Ja samainen neitonen kertoi, että esimerkiksi Rellun joissain malleissa on liian tummat tehdasasennetut lasit ja niitä ei hyväksytä Suomessa.
    Näihin on jouduttu vaihtamaan normaalilasit.


    Laki tummennuksista sanoo näin:

    4 luku
    Korinmuutokset
    16 §
    Tuulilasi ja muut ikkunat
    1. Tuulilasin valonläpäisykyvyn on oltava vähintään 75 % ja etusivuikkunoiden sekä henkilöautontakaikkunanvalonläpäisykyvyn vähintään 70 %. Tuulilasissa ja etusivuikkunoissa ei saa käyttää jälkeenpäin asennettavia kalvoja eikä niitä saa muullakaan tavalla muuttaa tai peittää siten, että niiden valonläpäisykyky heikkenee. Muissakaan ikkunoissa ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia.

    2. Jos näkyvyys taaksepäin heikkenee rakennemuutosten takia, on autoon asennettava riittävän näkyvyyden taaksepäin antava oikeanpuoleinen taustapeili. M1-, M1G-, N1tai N1G-luokan ajoneuvon takaikkunaan saa asentaa tummennuskalvon, vaikka takaikkunan valonläpäisykyky tummennuskalvolla varustettuna on alle 70 %. Jos M1-, M1G-, N1- tai N1G-luokan ajoneuvon takaikkunaan asennetaan tummennuskalvo, autoon on asennettava riittävän näkyvyyden taaksepäin antava oikeanpuoleinen taustapeili. Jos auton takaikkunaan on asennettu autossa pakollisena varusteena vaadittu keskijarruvalaisin, ei sitä saa tummennuskalvolla peittää.
     

Kerro tästä muillekin!