spede leffa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja hara64, 6.12.2006.

  1. hara64

    hara64 1st gear

    katotteko/katoitteko speden leffaa millipilleri?
    siinä sitä taas sai 50luvun letukat vähän kipeetä :cry:
     
  2. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Joo sen surkeen lopun. Näytti 1954(?) Ford farmari saavan lapiota. 1954-5 (Plymari) 1950-54 Pontiac ja jossain kuvissa näytti ihan 1957 chevyn kylki vilahtavan siellä hiekkakuoppapyörityksessa. Ei paljoa arvostettu vuonna 1966 + 10 v jenkkiautoja. :odroll:

    Silloinen poliisiautokin näkyi lopussa 1963-4 (?) Plymari..
     
  3. GRA-55

    GRA-55 1st gear

    Spede oli tunnetusti jenkkiautomies. Harmi, että kaikissa leffoissa ne vaan tuhotaan lopuksi. :cry:
     
  4. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Taitaa Pähkähullussa Suomessa esiintyvä Speden oma 1965 avo-Musse olla ainuita , jotka eivät saa kirvestä?
     
  5. hara64

    hara64 1st gear

    olihan toi ASU-1 tossakin leffassa
     
  6. Capri2000GT

    Capri2000GT 1st gear

    Spede on pohjanmaalla muuten kuvannut ton Pähkähullun suomen ja kuvauksien ajan asui äitini kotona. Isoisäni on myös elokuvassa sivuosassa. Spede ajoi kaikki ajonsa ASU-1 mussella ja se oli vuonna -66 aikamoinen pirssi Lapualla. Spede oli käyttänyt äitiäni ja sisaruksiaan Lapuan keskustassa ajelulla muutamaan otteeseen. Oli ollut kuulemma melko suuri olo istua uudessa avomussessa, speden vieressä, semmoselle hieman yli 10v likalle..
    Pitääpäs muuten kysyä isovanhemmilta, että olisko kuvia siltä ajalta mustangista.
     
  7. Putte

    Putte 1st gear

    Vaikka yleensä Speden leffat tulee katsottua, niin nyt meni kylää tää kokonaan ohi.
     
  8. pee5

    pee5 3rd gear

    Taisi Millipilleristä olla täällä juttua pari vuotta sitten, mutta kertauksena:
    ZG-762 Plymouth 2d Stw '55
    UI-287 Chevy 4d '54
    AO-103 Pontiac 4d '53
    Rinteestä alas putoaa n.'59-60 Ford Consul eikä Vedette kuten ensin näyttäisi.
    Caterpillarilla rutistetaan Vauxhall n.'52.

    Pohjan Tähteet -leffassa (1969) tuhotaan hienokuntoinen Ford Country Sedan '56, varmaan ex-ambulanssi. Sielläkin vilahtaa ASU-1 jo ilman kapseleita, on tainnut alamäki alkaa jo tuolloin. Olisko viimeinen ASU-1 leffa?

    Molempia saa DVDnä.
     
  9. J-M Partanen

    J-M Partanen 1st gear

    Se varmari Plymarin tuho oli riipaiseva kokemus. Lieneekö montakaan suomeen tuotu/jäljellä :(
     
  10. Batmobile

    Batmobile Double Gearhead

    baitewei, kenelläköhän lienee Speden Coronet nykyään? Oli n. 5 vuotta sitten myynti ilmoitus lehdessä.
     
  11. Makinpa

    Makinpa 1st gear

    ASU-1 Näyttäis olevan hyvässä hoidossa, ainakin kilvet.com sivuston kuvassa.
     
  12. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    leffa kuhisee stalinisteja. ihmekkös että amerikkalaista hapatusta kitketään urakallla :mad:
     
  13. homer

    homer Double Gearhead

    Spede Pasanen itse taisi olla kyllä harvinaisen kaukana noista stallareista... Spedehän vinoili vasureille ja Ylelle välillä aika rankastikin elokuvissa ja sketseissään.

    Vanhalla jenkkiraudalla vaan ei tainnut tuolloin olla mitään arvoa. Mini ja muut "menevät" eurot olivat kuulemma muotia. Tästä on ollut monasti mainintaa mm. veekasissa ja mobilistissa.
     
  14. kustomkuuppa

    kustomkuuppa Gearhead

    Olisi kiva jos entisten julkkisten autoista olisi joku tietokanta. Spedellä kai oli muitakin hyviä autoja kuin Musse. Hänen elämäkerrassaan mainitaan, miten vasemmistolaiset kulttuurielokuvien tuottajat halveksuivat sitä, että hän tekee elokuvia jotka myyvät, ja kehtaapa vielä sijoittaa voitot viisaasti eli hienoihin autoihin ja muuhun kivaan. oikean elokuvataiteilijan kun olisi pitänyt tehdä taiteellisia elokuvia ja elää pikku nälässä apurahoilla.
     
  15. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Mutta näyttelijät ja muut filmityöläiset pitivät Spedestä. Taisi olla ainut joka maksoi aina ajallaan palkat..
     
  16. bdr529

    bdr529 1st gear

    Jos ajattelee jenkkien omiakin trendinmuutoksia, ei se juuri koskaan ole ollut jyrkempi kuin noina kymmenenä vuonna 1959-69 (no, ehkä vastaava tuli energiakriisin myötä mutta ne seiskytluvun alun ruskeat kulmikkaat laivat eivät ole koskaan saaneet samaa hollywoodglamouria kuin pastellinsävyiset avosämpylät...).

    Näin jälkikäteen ajateltuna ovat viisikymmenluvun kromikaunottaret kiistämättömiä klassikoita myös kadunmiehen silmin. Kuusikymmenluvun lopulla tyyli oli kuitenkin hillity ja suoraviivainen. Ei tarvinnut olla kompakteista ja kuplavolkkareista innostunut liberaali mukahippi halveksiakseen dollarihymyjä. Uusien autojen kauppiaiden ja naapurikateiden konservatiivisten autonostajien mielestäkin kymmenen vuotta vanha näytti todella aikansa eläneeltä.

    Muskeliautotkin olivat oikeasti monin verroin tehokkaampia kuin parhaatkaan 1950-luvun tehopaketit. Ja varsinkin jenkeissä ihan arkisen duunarin saatavissa. Suomessa on tietenkin ajankohdasta riippumatta aina muistettu autolehtien koeajoissa "tehottomat jarrut" ja "hidas, tunnottomaksi tehostettu ohjaus" :)
     
  17. PARTNER

    PARTNER 1st gear

    Tehottomat jarrut,tai sitten joku toinen päivä "vaarallisen ylitehostetut jarrut".
    Amerikkalaisten jousitus on kelvottoman vetelä joka tekee ajamisen inhottavaksi.Ranskalaisissa autoissa taas on miellyttävän pehmeä jousitus.
    Näinhän ne tuulilasissa kertovat.
     
  18. härpätin

    härpätin 1st gear

    Näin ASU-1:n purettuna hylsynä 70-luvun lopussa, näky oli melko lohduton.Ainakin takapyörän kaaret oli silvottu kelvottomiksi, tehty levitykset pakkelilla tms. ja toinen etukulma oli joskus mällätty melko pahasti ja oikaistu huonosti.
    Auto on ymmärtääkseni vieläkin samalla omistajalla, työmäärä nykyiseen kuntoon on ollut kova urakka. Siitä hatunnosto hänelle.
     
  19. homer

    homer Double Gearhead

    Luen paraikaa viimeisintä kirjaa Spedestä. Mies muuten aloitti autoilun Ifalla. ASU-1 Mustang oli kirjan mukaan harvoja autoja joita Spede ei pahemmin kolaroinut. Turhapuro elokuvassa lyttyyn moukaroitu Ford oli ostettu sukulaiselta joka oli kyllästynyt auton reiluun bensankulutukseen. Kun ei katto meinannut moukarilla kasaan mennä rakenteita rälläköitiin ensin.
     
    passerby tykkää tästä.
  20. hantta

    hantta Double Gearhead

    Musse on edelleen hyvässä hoivassa.
     

Kerro tästä muillekin!