"Plasmaleikkuri" puikkokoneesta?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Pahis, 5.4.2006.

  1. Pahis

    Pahis 1st gear

    Otetaan riittävä puikkoinvertteri/ mikin virtalähde, volframipiikki ja paineilmaa.

    Rakennellaan vekotin, joka syöttää virtaa siihen piikkiin ja puhaltaa paineilmaa perään.

    Onnistuisiko tuollatavalla leikata ohuita <3mm peltejä? Tai toimisiko ylipäätään? Ois mukava leikata rosterista kuvioita "vapaalla kädellä"?
     
  2. Pitu

    Pitu Gearhead

    "hiilipuikot", eli kuparilla pinnoiteutut hiilipuikot on tarkoitettu kyseiseen tarkoitukseen. Tarkoitukseen on myös omat kolvinsa, joissa on lisäksi paineilmasyöttö.

    Epäilen soveltuvuutta levyn leikkaamiseen. Käytetään noissa vahvemmissa ainevahvuuksissa, yleensä hitsausvirheiden esiinkaivamiseen.
     
  3. Pahis

    Pahis 1st gear

    Hiilipuikko on kyllä tuttu väline, mutta sehän raapii vaan pintaa. Periaatteena ois että elektrodi olisi mahdollisimman ohut, ja virta riittäisi sulattamaan pellin läpi asti, sitten vaan paineilmalla sula pois. :eek:

    Tavallaan sama ku hiilellä puhaltelis niin ohutta peltiä että menee läpi, mutta ei lähtis sitä n. 6mm sitä peltiä kipinöinä lattialle. Ohuempi "piirtojälki"

    Semmonen millä jesse leikkelee monsteritallisa :D
     
  4. VRC

    VRC 1st gear

    Keskisellä Tuurissa on myynnissä invertteriplasmaleikkureita 499€, luvataan leikkaavan maks. 6 mm tavaraa. Enempää en tiedä, olipa vain ilmoitus eilisen lehdessä.
     
  5. mercury59

    mercury59 Gearhead

    Tosta vehkeestä olis kiva kuulla kokemuksia, jos joku on sellaisen talliinsa hommannut...
     
  6. mietmi-3

    mietmi-3 Double Gearhead

  7. Jza

    Jza Double Gearhead

    offtopic:

    Eikös tuommoisen pienimuotoisen polttoleikkurin (siis ei plasma) pysyisi väsäämään myös puoliksi sähkötoimisena? Eli käytettäs kuumennukseen tigin tyyppisesti valokaarta, paits ontolla elektrodilla ja sen samaisen elektrodin läpi puhallettaisiin paineella happea jahka teräs on tarpeeks lämmin. Happi myös jäähdyttäis elektrodia siinä samalla.
    Säästyis se asetyleenin kanssa pelaaminen ja liekin säätö tuossakin hommassa. Luulis myös, että leikkauslämpö saavutettaisiin nopeammin kuin tohon kanssa.
     
  8. VooDoo

    VooDoo Gearhead

    helpommalla selviät kun ostat valmiin plasmaleikkurin, yksvaihekoneita saa jollain 1200e:lla. Meneepi speksien mukaan 12mm asti.. Eli todellisuus on 6-8mm :)
     
  9. Chevy G20

    Chevy G20 1st gear

    Hiilipuikko on kyllä tuttu väline, mutta sehän raapii vaan pintaa. Periaatteena ois että elektrodi olisi mahdollisimman ohut, ja virta riittäisi sulattamaan pellin läpi asti, sitten vaan paineilmalla sula pois. :eek:

    Tavallaan sama ku hiilellä puhaltelis niin ohutta peltiä että menee läpi, mutta ei lähtis sitä n. 6mm sitä peltiä kipinöinä lattialle. Ohuempi "piirtojälki"

    Semmonen millä jesse leikkelee monsteritallisa :D[/quote]

    Hiilipuikolla polttaa läpi vaikka 15mm levystä kun on tarpeeksi virtaa ja ilmaa takana. Syvin seevi miten olen hiilellä kaivanut levyyn on ollut n.60mm, ei kylläkään keralla...
     
  10. Tallille tuli porukalla hommattua tollanen Esabin pikku plasma. 12mm kehuivat olevan maksimi ja sitä se ehdottomasti on , suotuisissa olosuhteissa uusilla suutin hiluilla.

    Joku 6mm pelti menee ihan kuin vettä vaan , mukava tehdä kannake yms muita rautoja ,varsinkin nuo tiukat sisäkurvit on lastenleikkiä rälläköintiyrityksiin verrattuna 8)

    10mm työkalualumiini ei sitten millään suostunut leikkaantumaan , vaan piti tarttua vanhaan kunnon kuviosahaan :oops: ja teriä meni.....

    Tarve tosin on ollu aika satunnaista,mutta silloin kun sitä tarttee , se on hyvä olla olemassa :wink:
     
  11. VooDoo

    VooDoo Gearhead

    Juu se esabin origo arc:n invertterikoneen pohjalle tehty pikkuplasma on perkeleen kätevä, tulee korjattua ko koneita työmaalla :)
     

Kerro tästä muillekin!