Mitä tietokone kestää tallissa?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja coupe 74, 22.12.2005.

  1. Classic1964

    Classic1964 Double Gearhead

    Asiasta kolmanteen. Jos konetta tarvii pelkästään Mp3 soittoon niin siihen on muitakin ratkaisumalleja.

    Tos Kanalan tallilla on DVD-soitin jolla hoidetaan toi kuvio ja eikä oo kalliita.
     
  2. Sreet Hemi

    Sreet Hemi 1st gear

    Kaikin helpoin on ostaa tommonen halpa mp3 auto soitin, ja polttaa kotikoneella iso kasa mp3 levyjä siihen, ei tarvii huolehtia että toimiiko ja kestääkö.
     
  3. coupe 74

    coupe 74 1st gear

    Jep. Paitsi että ei ole kotikonetta,saati sitten yhtään mp3.sta ja mulle tulee halvemmaksi näin :wink:
     
  4. coupe 74

    coupe 74 1st gear

    Jepa, pikkupäivitystä. Aikaa kulunut jo tämänkin ketjun aloittamisesta. Kone toimii tallilla edelleen eikä hiipumisen merkkejä ole ollut havaittavissa. Kosteutta, hellettä, pakkasta, pölyä, rajuja lämpötilanvaihteluitja ja kaikkea muuta on saanut osakseen ilman mitään suojauksia. Hyvin soittaa. Testi jatkukoon...
     
  5. WSE

    WSE 1st gear

    Kyllähän ne toimii talliolosuhteissakin kohtuu hyvin, Pöly on se suurin ongelma ajan mittaan ja kannattaa pyrkiä jollain väliseinä/kaappiratkaisulla vähentämään laitteen sisälle pääsevän pölyn määrää. Haittaa alkaa tulla kun pölyä on niin paljon että koneen ja varsinkin monitorin komponentit eivät jäähdy riittävästi jolloin alkaa tulla vikaantumisia. Kannattaa putsata olosuhteista riippuen parin -kolmen kk:n välein, imuri ja pieni maalipesseli hyvät tässä (siis kone ja monitorin takakansi auki ja virtajohdot luonnollisestikin irti). Imurin suulaketta ei saa staattisen sähkön vuoksi viedä kymmentä senttiä lähemmäs komponentteja vaan annetaan sen imeä kauempaa ja pensselillä huiskitaan pölyt irti. Tällaisen varttitunnin jutun kun malttaa tehdä aina tarvittaessa niin kone ja näyttö kestää siinä kuin muuallakin eikä palovaaraa ole. Samahan se olisi hyvä televisiollekin, se pölyhän siellä palaa ja aiheuttaa ylikuumenemisia.
    Mullakin on kone tuolla tallissa, tosin ei pelkästään mp3 soittoa varten vaan enempi siksi kun autodatasta on nopea katsoa säätöarvot, kytkiskaavat, pdf manuaaleista saa nopeasti oikean sivun näyttöön jos joku asia mietityttää jne, obd2 softat toimii yms enempikin hyötykäyttöä. Niin ja pääsee tänne foorumille! Näyttö on 21" niin näkee tiedot kauempaakin ei tarvi koneen vieressä olla tihrustamassa. Noitakin isoja putkinäyttöjä saa nykyään lähes ilmaiseksi kun firmoissa kaikki haluaa litun eikä tuommoista möhköä enää pöydälleen. Ja pikkukoneita sen minkä kerkee pois kantaa joten eihän nuo kalliiksi tule jos hajookin. Paitsi kiintolevy, menetetyt tiedot ja uudelleenasennuksen ottama aika - niin olis kuitenki parempi jos kone kestäisi. Hyvin nuo on kestäneet molemmat, vaikka onkin "uudempi vanha" cele kone puhallin jäähyllä.
     
  6. Sardiinipurkki

    Sardiinipurkki Gearhead

    Paineilmaa löytynee melki joka tallista, sillä on näppärä kone puhdistella. Ja kun konetta puhdistelee kannattaa sillointällöin myös avata virtalähde ja putsata sekin, ei välttämättä puhdistu vaikka ulkoapäin puhaltelisi. Yks keino vähentää pölyn kertymistä on viritellä siihen kohtaan (yleensä edessä) mistä kone ottaa ilmaa ilmansuodatin. Muijan sukkahousut ajaa hyvin asiaa :rotfl: Mulla on kotikoneessa ihan alkuperäisenä ilmansuodatin jonka voi irrottaa ja puhdistaa, että kannattaa ottaa etupaneeli irti ja katsoa onko siellä mitään. Tässä mun 5 centtiä.
     
  7. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Paineilmalla täälläkin firman koneita putsaillut, aina kun tulee asiaa kotelon sisälle, ja välillä vaikka ei muuta asiaa olisikaan.

    puolen metrin päästä kun puhaltelee, niin ei pitäisi paikkojen hajota, ellei nyt ihan solkenaan vettä sylje.

    Prosessorituuletin kannattaa samassa yhteydessä irroittaa, että saa myös siilin puhdistettua "lämpöeristeistä".
     
  8. Silvarello

    Silvarello Gearhead

    Entisellä työpaikalla (autokorjaamo) tietokone korjaamohallissa jo kohta kymmenen vuotta, koko ajan käynnissä ja huollot minimaallisia. Kone toimii kuitenkin ihan hyvin, ainut että old school pallohiiri jumittelee.
    Nykyään omassa pajassa on laskutusta, internettiä ja musiikin kuuntelua varten kanssa vanha pöytäkone ja hyvin on toiminu ainakin tähän asti, vaalea pinta vaan muuttuu pölystä tummaksi muutaman viikon välein jäähdytys aukkojen luonta :)
     
  9. Sardiinipurkki

    Sardiinipurkki Gearhead

    EDIT: ei mitään... :oops: pitäs oppia ymmärtämään lukemaansa...
     
  10. Crown57

    Crown57 Gearhead

    No jos ulkonäkö(kotelot pöydillä ja ties missä) ei miellytä.. niin onhan siihen olemassa muitakin ratkaisuja :)
    itse ostin tällaisen imacin :)
    www.apple.com/imac

    ja autojen kuvat 20" näytöllä näyttää upealta 8)

    eikä tarvii stressata viruksistakaan :)
    nimim. "mikä virustentorjuntaohjelmisto? mikä se on??"
     
  11. Hoke

    Hoke 2nd gear

    Niinpä niin se on parempi alkaa aplenkin opiskelemaan se virus torjunta palomuuri ja muutkin nykypäivän normaalit niksit.

    Ei pidä luulla että ihminen pystyyisi tekemään jotain mitä toinen ei pysty murtamaan.

    Alla lainaus cert-fi sivuilta

    2.1.2007, klo 11.00
    Uusi haavoittuvuus julkaisuun päivittäin

    Kevin Finisterre ja toinen, nimimerkillä LMH tunnettu tietoturvatutkija, ovat luvanneet julkaista jokaisena tammikuun päivänä yhden haavoittuvuuden joka toimii Applen OS X ympäristössä. Haavoittuvuustiedot ovat löydettävissä projektin kotisivuilta osoitteesta:
    http://projects.info-pull.com/moab/

    Eilen julkaistu ensimmäinen haavoittuvuus koski Applen Quicktime-ohjelmistossa olevaa puskurin ylivuotoa. Haavoittuvuuden on kerrottu toimivan sekä Applen OS X -ympäristössä että Windows-ympäristöissä.
     
  12. Jukka_S

    Jukka_S Gearhead

    Tietokone ei ota nokkiinsa kylmästartista, kosteuttakin kestävät uskomattoman hyvin. Kondensaatio-ongelma tulee vain siinä tapauksessa että osat ovat merkittävästi kylmempiä kuin ilma. Tällöin ilmankosteus tiivistyy kylmille pinnoille. Yleensähän osat lämpenevät käytössä joten ei mitään ongelmaa ja mahdollinen kosteus poistuu tuulettimien ilmavirran mukana.

    Sitten taas tietokoneen "kylmästartilla" tarkoitetaan yleensä tilannetta jossa kone resetoidaan tai käynnistetään nappulasta. Tämän sanotaan rasittavan keskussuorittimen transistoreja ja jossain määrin vähentävän niiden elinikää samoin kuin voimakas kuumeneminen. Toisaalta nykysuorittimien elinikä on joka tapauksessa useita vuosia ja niitä vaihdetaankin monesti uudempiin malleihin niin usein että tuo eliniän lyheneminen on lähes merkityksetön seikka.

    Se pöly on varmasti merkittävin seikka, puhdistaa kannattaa säännöllisesti jottei ala ylikuumentua. Pöly voi myös kerääntyä tuulettimiin ja lyhentää merkittävästi niiden elinikää. Tosin usein propellit ovat sellaista paskaa että ne hajoavat ihan itsestään.
     
  13. Crown57

    Crown57 Gearhead

    no noitahan löydetään parin kuukauden välein - mutta siksihän on käyttispäivitykset , joka kyllä julkaistaan korjaamaan tuokin aukko heti kun pojjaat ovat sen tehneet ja testanneet. Siksihän uusia käyttisversioita tehdään kun kukaan ei ole vielä osannut kehittää sitä TÄYDELLISTÄ käyttöjärjestelmää.

    Sama homma myös Windows-maailmassa. On se OS X vaan hyvä :)

    Joo - onhan toki noita virustorjuntajutskuja OS X:llekin - mutta emme me niitä käytä. Lähinnä niitä tarvitaan windows ympäristöistä mm. spostin mukana tulleiden tiedostojen puhdistukseen, jotka lähetetään edelleen windows järjestelmien käsiteltäviksi.

    Ja palomuurihan OS X:ssä on integroituna valmiiksi. Ollut jo useamman version ajan.

    OS X:ssä ei ole vielä yhtään tunnettua virusta ja käsittääkseni 2 tiedossa olevaa haittaohjelmaa - jotka nekin käyttäjän pitää itse asentamalla asentaa. ts. omaa tyhmyyttään.

    Heh - nuo "nykypäivän normaalit niksit" kuulostaa hauskalta. Ennemminkin niin , että Windowsin käyttö on mennyt mielestäni niin kaaottiseksi , että miksi joku edes viitsii vaivautua...mielestäni tärkeintä on vain se, että koneella saa tehtyä ne asiat mihin se on hankittu ja SE TOIMII. Ei se , että pitää hermoilla ja varautua kaikenmaaiman hyökkäyksiin( ja maksaa niiden torjumisesta itsensä kipeäksi!) tai jos painat netissä väärää nappia joku hassu haittaohjelma on samantien - tietämättäsi - koneellasi ja pahimmassa tapauksessa koko koneesi menee käyttökelvottomaksi(näitäkin on tapahtunut).

    Taitaa jo vähän sivuta aihetta - mutta ei se haittaa :)

    Suosittelen. Myös tallille :lol:

    Pakko tunnustaa . että tietotekniikka on (OS X , Linux ja Windows) - ikävä kyllä - alani. :) joten tämä vanhojen Moparien virittely on kivaa vastapainoa.
     
  14. WSE

    WSE 1st gear

    Joo on tässä tullut katseltua niitä jotka aina päivittävät konettaan, päivä päivältä hitaammaksi.
    On olemassa toinenkin tie, nimittäin mikäli ei varmuudella käytä ainoaakaan mikkisoftan sovellusta verkkoliikennöintiin (jos ei muuten niin blokkaa kaikki palomuurissa, mieluiten poistaa kokonaan järjestelmästä) niin rpc korjaus on lähes ainoa oikeasti tarvittava päivitys (nimda/vast takia).
    Eräs tärkeä tietoturvatekijä on myös se jotta disabloidaan kaikki turhat palvelut järjestelmän palvelut välilehdeltä, niitä kun on oletuksena päällä mm etärekisteri...
    Esim. Firefoxin ja msn messengerin hyvin korvaavan miranda messengerin päivitykset sujuvat paljon kivuttomammin kuin mikkisoftan päivitykset, ne eivät asenna kaikkea mahdollista roskaa itse järjestelmään.
    Winpatrol on suositeltava ohjelma valvomaan kaikkea koneen toimintaa. Hieman opeteltuaan pystyy tämän avulla havaitsemaan lähes kaiken poikkeavan toiminnan koneella.
    F securen palomuuria ei kannata asentaa hitaaseen koneeseen. Muutoinkin kyseinen softa ottaa aivan järjettömästi resursseja. Viruksien saamiseen suurin riski on kuitenkin ladatuissa tiedostoissa ja sellaisten tarkistamiseen riittää kevyempikin softa. Sähköpostiohjelman sijasta kannattaa käyttää webmeiliä mikäli mahdollista. Selaimessa ei kannata pitää kaikkia javascript asetuksia päällä varsinkin jos menee arveluttaville sivuille... (esim mozillassa ovat monipuolisemmin säädettävissä kuin ie:ssä...)
    Mikäli dsl/kaapelimodeemissasi on NAT kannattaa se ottaa käyttöön. Tällöin internetistä sisäverkkoon päin tulee vain sisäverkosta pyydetty liikenne. Myös mahdollinen dsl/kaapelisovittimen palomuuri kannattaa ottaa käyttöön ja juurikin niin tiukilla asetuksilla kuin mahdollista.
    Oma kone on päällä 24/7 ja mikkisoftan päivitykset on unohdettu aika päivää sitten. Nuo muut temput tehtynä ja ongelmitta pärjätty jo vuosia.
    No tää on ollut mulle yksi harrastus, ja työkin. Ja, valitettavasti sen ohella olen nähnyt monta IT "asiantuntijaa" mutta varsin vähän asiantuntijoita.
     
  15. WSE

    WSE 1st gear

    Nuo päivitykset koskevat useimmin verkkoon liikennöiviä sovelluksia, Windowsin tapauksessa integroituja, harvoin itse järjestelmäydintä.
    Onhan tuo ollut aika kauan windowsissakin mukana, IPSEC säännöstö nimittäin. http://www.2kmediat.com/koodikirjasto/w2k/palomuuri.asp
    Tosiasia kuitenkin on jotta Windows ja IE ovat krakkerien ja virusten tekijöiden suurimman mielenkiinnon kohteena niiden suuren levinneisyyden vuoksi. Muita järjestelmiä käyttävät ovat muutoinkin enemmälti ammattilaisia jotka osaavat myös suojata koneensa paremmin joten virustehtailu niihin ei ole kovinkaan tuottoisaa.
     
  16. Crown57

    Crown57 Gearhead

    Totta turiset, perusasiat toki pitää olla aina kunnossa(portit tms blokattu) - mutta itse kyllä aina suosittelen päivitysten asetamista - niinhän toki myös valmistajat - ja valmistajien ehdoilla yleensä edetään. Ainakin töissä .

    Ei tosin ole - tietooni ainakaan - tullut vastaan yhtään tapausta , että kotikäyttäjän koneeseen olisi "tunkeutunut" joku ulkopuolinen(taitaa olla aika harvinasita).
    Ennemminkin niin , että ollan tietämättä asennettu jotain haittaohjelmia koneisiin, jotka esim. saattavat lähettää 10 000 roskapostiviestiä minuutissa.

    Toisaalta - jos haluaa olla tarkka - voi pikaisesti julkaistusta päivityksistä tulla riesakin. Viime kädessähän kuluttajat testaavat sen - että toimiiko mikää enää asennuksen jälkeen.

    Windowspuolen päivityksistä on tullut jo varsinainen riesa , kun niitä XP:llekin on tehty jo kymmenittäin, joten pelkän peruskäyttiksen asennus tuottaa harmaita hiuksia . :-?


    ps. OS X:ää kyllä käyttävät niin "alan harrastajatkin" kuin aivan täydelliset "toopet" sillä onhan käyttöliittymä luotu helppokäyttöiseksi ja sopii vaikka mummolle nettisurffailukoneeksi kuin kovanluokan ammattilaisellekin

    Vuoden päivät tuli jopa toimittua Linuxkouluttajana eräässä itkoulutus -firmassa, mutta ei todellakaan jaksanut enää kiinnostaa, kun löysin tuon OS X:n. ts. säätämiset sai unohtua :D Mutta paljon tuntuu Linuxkoulutuksella olevan kysyntää. (ts. siellä raha liikkuu)

    henk- koht. mielipiteeni on se , että tuota Linuxia yleensäkin hehkutetaan vähän liikaakin. Onhan se toki kehittynytkin 2-3:n vuoden aikana helppokäyttöisemmäksi kuin ennen - mutta kuitenkin. . .

    - Nyt ollaan jo todella kaukana aiheesta. :odroll:

    Mutta toivottavasti joku OD:lainen oppisi jotakin lisää tietokoneista
    Nykyään kun lähes joka kodista sellainen löytyy.

    ts. Viruksille ja haittaohjelmille on myös TOIMIVA vaihtoehto. Mac :)
     
  17. Crown57

    Crown57 Gearhead

    Jeps, nimenomaan - siis päivytkset ovat tehty korvaamaan vikoja ja puutteita käyttöjärjestelmien eri osissa - ydin päivittyy sitten taas isomman käyttispäivityksen yhteydessä joka yleensä on maksullinen.
    update=päivityksiä tiettyyn käyttikseen. esim 10.4.x
    upgrade=päivitys uuteen (ydin)versioon. 10.x
     
  18. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Juu, sehän se aikoinaan porukan PC-ympäristöön ajoikin, kun ei MAC:illä saanut mitään tehtyä jatkuvien virusten ja pomminkuvien takia :rotfl: :rotfl:
     
  19. hannux

    hannux 1st gear

    Niin, mitä sillä tietokoneella todella voi tehdä autohommissa.
    Kertokaa esimerkkejä miten ootte tehneet.
    -varaosakirjat
    -korjauskirjat
    -taulukkolaskin (omat varaosa yms-kirjanpidot)
    -auton diagnoosiskannaus (WinALDL jne)
    -digikuvien käyttö (omat otokset)
    -nettiyhteydet
    .....
     
  20. MercComet

    MercComet Gearhead

    Mulla tallilla oleva kone liittyy ihan harrastukseen, vapaa-aikaan ja tilaan. PII hoitele kaiken mukisematta. Sillä on muutkin funktiot kuin autonrakennus, vaikka metrin päässä onkin autosta. Osittain sen takia, että talilla saattaa olla muutamia päiviä putkeen:

    - Tiedon etsintä on yksi tärkeimpiä netitse (tekniset speksit, yleistieto, rakennusvaihtoehdot, putiikkien valikoima/hinnat/saatavuus, yksikkö muunnokset, yms. tiedon hankinta)
    - omat valokuvat työvaiheista, johdotuksista yms. (netissä)
    - mp3 jumputin/nettiradio
    - normaalit himakoneen sähköpostit (itsellä ei ole kummosta multimediapuhelinta) jne.
    - tallijauhannan täydentäjä/selvittäjä
    - muu normaali netinkäyttö, jos jalat pöydällä haluaa istuskella motivaatiota etsien tai odotella seuraavana päivänä ajokunnon palautumista

    Pdf manuaaleja, artikkeleita, ohjelmia, yms. on vuosien varrella netistä keräillyt, mutta kaikki ei ole kuitenkaan kotikoneelta vielä siirtynyt omaan tallikoneeseen. Vielä olisi mahdollista myös omia vanhoja kirjoja, artikkeleita ja manuaaleja skannailla, jotta olisivat tarvittaessa missä vaan käytettävissä/printattavissa rasvaisiin näppeihin (olis hyvä projekti).
     

Kerro tästä muillekin!