Tallin ilmastointi

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja mpihtola, 15.3.2007.

  1. mpihtola

    mpihtola 1st gear

    moro!

    Talliin on suunnitteilla ilmastointi kaasujen ja savujen poistoa varten. Lähinnä tarkoituksena on saada hitsaus kaasut katossa olevista poistoista pihalle. Tällä hetkellä katossa kaksi 100mm halkaisijaltaan olevaa poistoilma ventiilitä ja lattian rajassa pari tuloilma venttiiliä. Katossa olevissa putkissa ei ole minkaanlaista imuria vaan ns. suora putki pihalle. Talli on n. 100m2 ja n. 3m korkea.

    Tarvitsisin siis mielipiteitä millaiset imurit poistoputkiin kannattaisi hommata, että en tukehtuisi hitsauskaasuihin, koska nyt käry tallissa on mahtava. Mitään kaasujen kohdepoistoja ei ole tarkoitusta alkaa tekemään, vain joku imuri kattopoistoihin. Jossain ilmeisesti myydään ns. ilmastointiputken välille tulevia imureita, jotka varmasti hoitaisivat homman.

    Kertokaa siis kuinka kannattaisi toteuttaa ja kertokaa esimerkkejä. Rahaa tietenkin saisi mennä mahd. vähän.

    Kiitosta.
     
  2. Hervast

    Hervast 1st gear

    Kohdepoisto on kyllä paras ratkaisu jos hitsailee enimmäkseen tietyssä paikassa ja talvella jolloin ei paljoa viitsisi ylimääräistä vaivalla lämmitettyä ilmaa pumpata harakoille. 110mm ? hormipuhaltimen teho voisi vielä toimia kohdepoistossa, mut imuteho ei mielestäni enää voi piisata katosta tapahtuvaan savunpoistoon.

    Kaveri rakensi taannoin pajaansa hitsauskaasujen poiston kattoon ymmärtääkseni käärimällä karhunvillaa reikäputken ympärille ja sen ympärille reikäverkkoa, sitten peltiputken päässä oli vanha auton syylärin ropelli jota pyörittää pieni 1-v sähkömoottori.
     
  3. mpihtola

    mpihtola 1st gear

    Selvä.

    Tuommoinen flekti-imuri voisi jopa toimia, kun vielä hyllyssä on muutama joutilaskin. Kohdepoisto on tarkoitus tehdä, mutta teen sen vanhasta koti imurista. Pitääpä alkaa etsimään materiaaleja imureihin, niin saan pultattua pari kappaletta imureita kattoon niin katsotaan toimiiko.
     
  4. jakulepi

    jakulepi Double Gearhead

    En ole aiheen parissa ollut käytännössä, mutta ryhdyin vain miettimään voisiko vanhaa liesituuletinta hyödyntää jossain yhteydessä tallissa?
    Esimerkiksi joku hitsaus- tai "pintakäsittelynurkka",tms. jossa pitää savuja tai kaasuja saada ohjattua ulkoilmaan? Näin niinku ideana tuli...
     
  5. Esco

    Esco 1st gear

    Minä oon tehnyt juurikin tuolla tavalla, ovessa raitisilmaräppänä ja tallin toisessa päässä vanha liesituuletin, hitsaus ynnä muut höyryt poistuu melko tehokkaasti mutta suurempia pintoja maalatessa käy vähän heikko tehoiseksi.
     
  6. menu*

    menu* Gearhead

    Itellä on kanssa ollut kahdessa tallissa vanha liesituuletin ilmanvaihtoa tekemässä.
    Parasta kait niissä on että niitä löytyy lähes ilmaiseksi ja ovat kuitenkin alunperin tehty rasvakäryjen poistoon - ei ainakaan mulla ole räjähtänyt sankasta maalisumustakaan..
    Teho noissa on sellainen että taukoa on välillä pakko pitää että käryt hälvenee, mutta voihan niitä hamstrata vaikka kaksin kappalein.
     
  7. juhapih

    juhapih Double Gearhead

    Kohdepoistoon saa hyvän imurin vanhasta öljypolttimesta. Repii laitoksesta pois kaikki letkut ja putket. Sitten kytkee sen sähköt suoraan. Niissä on yleensä "seinäkiinnikeosakin" valmiina ja imuputken saa kytkettyä alkuperäiseen ilmanottoon. Puhtia on tarpeeksi vaikka putkisto olisi pitkäkin.
     
  8. jyha

    jyha 1st gear

  9. mpihtola

    mpihtola 1st gear

    Onhan tuo liesituuletinkin ihan hyvä vaihtoehto. Aika suolaisen hintaisia nuo kanavatuuletimet verrattuna, jos tekee liesituulettimesta tai auton flektistä. Pitää alkaa kyselemään noita liesituulettimia, jos pari niitä hommais.

    Kuinkas kannattaisi toteuttaa, jos laitan auton flektin joka on tietysti 12v, niin sen saaminen 24v ja mahdollisen nopeudensäädön tekeminen?
     
  10. HEPAC

    HEPAC 1st gear

    Tota... sitten kannattaa huomioida se, että noissa kotitalousliesituulettimissa on ilmamäärät todella pienet.
     
  11. mpihtola

    mpihtola 1st gear

    Niin. Onko kenelleläkään tietoa, millä virtalähteellä auton flektejä kannattaisi pyörittää, jos ne sinne hallin kattoon laitan. Ne kun ovat 12v ja verkkovirralla ne pitäisi saada toimimaan. Akkulaturi? Muuntaja? kertokee mielipiteenne.
     
  12. jakulepi

    jakulepi Double Gearhead

    Olisiko tuo turhan köykäinen poweri http://www.bebek.fi/kauppa/lisatiedot.p ... e_id=11500

    Ilman erillistä kytkintä tosin, mutta onko sillä loppuviimeksi niin merkitystä painaako nappulaa vai kytkeekö muuntajan pistorasiaan
     
  13. GMC-96

    GMC-96 1st gear

    Toi muuntaja on kyllä aivan liian pieni. Jos auton flektiä aikoo pyörittää muuntajalla niin siitä tulisi saada virtaa ulos liki 10A/flekti. Eli normi akkulaturikaan ei siis tarjoa max. puhallustehoa.

    Jos haluaa pitäytyä halvoissa ratkaisuissa niin 12V vehkeillä toimisi esim. akkulaturi+akku kombinaatio. Akusta saa riittävästi virtaa, kunhan sen malttaa latailla puhaltimen käyttökertojen välillä :D .

    Meillä oli ajatuksena tehdä talliin tämän tyylinen (tosin home made versio :) ) kohdepoisto http://www.tecalemit.fi/tyoymparistolai ... X%20HD.pdf

    Puhaltimeksi olisi tarkoitus etsiä käytetty 550W-750W keskipakopuhallin (uusi 400e :mad: ) ja letkupituudeksi tulisi n.4m
    Tuossa haitariletkussa on sen verran virtausvastusta, että normaalissa kanavapuhaltimessa ei riitä tehot, siksi keskipakopuhallin.
     
  14. Karva

    Karva Gearhead

    Ei jeesus ...

    Marssi nyt vaikka paikalliseen tai lähimpään onnisen kauppa-liikeeseen sieltä 100 tai 125 - kanavapuhallin, se maksaa noin 60 -100 e, sen laitat seinälle, kattoon yms, minne sitten laitatkin, sitten samasta liikeestä voit ostaa oikean ulospuhallus-perhos pellin, maksaa muutaman kympin, joka aukeaa kun puhallin puhaltaa, tulee ulkoseinään, joku paikallinen asennus liike jolta löytyy varastosta ylimääräisisä kanavan pätkiä, niitä saa kun maksaa jotain vaikka kaffikassaan, tee niistä, laitekytkin prismasta, tai jostain robin-huudista, sähköilevä kaiffari kytkeen, joko niin jotta kytkimellä päälle tai vaikka ohjaus valoista, kytkin väliin tai muu vastaava, ei ole paha ja pelaa aivan toisella tavalla kuin joku vanha liesituuletin tai auton flekti katossa roikkumassa, järki käteen ....

    Sen perään voit sitten liittää minkälaisen kohdepoisto-kyhäelmän, tai sen mikä sattuu tuleen, samalla sinne vois laittaa vaihto pellin, jolla saat joko kohdepoisto letkun perässä olevan imulautasen lähelle, tai vaikka katossa, seinällä yms olevan imupisteen vetään ilmaa pihalle.

    Hintaa kaikille himmeleille noin sen + pari sataa, kestää paikallaan seuraavat 20 vuotta, joten se siitä kallista ...

    Kaiken mailman viritelmiä .... :eek:
     
  15. monster

    monster Gearhead

    joo toi karvan idea on varmaan ainut ja oikea ja suhteellisen huoleton ,jos sen poisto ilman kierrättäs viel oliksseaktiivihiili läpi niin eitarvis edes talvella ulos puhaltaa lämmintä ilmaa,on sitte hiljanen . :p joo eikä se kyllä hintoihinsa tule ,
     
  16. Antti the Mato

    Antti the Mato Gearhead

    Ite oon töissä myynyt 100 kanavapuhaltimia noin 70€ hintaan valmistaja systemair ja 100 perhospelti maksaa meillä 11€. Riittää kyllä kaikille halukkaille.
     
  17. mpihtola

    mpihtola 1st gear

    Joopa.

    Kanavapuhallinta ehdin jo alkaa kyselemään aikasemmin, mutta pitää vielä suunnitella, että millaista imuri tsydeemi hämminkiä on edes järkevää laittaa.

    Jos jollakin on 100 tai 125 putkeen sopivaa kanavapuhallinta, niin ei muuta kuin yv:tä.
     
  18. Antti the Mato

    Antti the Mato Gearhead

    Tossa vaan taitaa käydä niin että jos sulla on ne kaksi 100 venttiiliä katossa niin semmoista kanavapuhallinta ei olekaan että se vetäis ne kaikki hitsaus sun muut höyryt sieltä pihalle. itsellä talliin tulossa (50m2 korkeus 2,5 m) yksi 200 kanava puhallin mihin tulee 3-4 125 venttiiliä. ja epäilen senkin riittävyyttä mutta käyttö on niin pientä että ajattelin kokeilla kumminkin.
     
  19. No H2O

    No H2O Gearhead

    Hankin juuri käytettynä semmoisen "pakokaasuimurin" näköisen laitteen jossa on niin laaja "pesä" että painovoimainen ilmanvaihto tulee toimimaan vaikka tuo laite ei päällä olisikaan.

    Aion hoitaa tuolla yhdella imurilla hiekkapuhalluskaapin pölynpoiston, kaasujen kohdepoiston sekä yleispoiston. Erinäköisiä mutkia, t-kappaleita ja sulkupeltejähän tuohon menee muutamia mutta noin <40 neliön talliin tuosta tulee vallan erinomainen "sovellus".

    Voiko muuten tavallisella "rasiahimmetimellä" säätää käämimoottorin kierrosnopeutta?
     
  20. mpihtola

    mpihtola 1st gear

    Sen jo tiesinkin , että ne kaksi 125 putkea eivät jaksa vetää kaikkea pihalle. Ne olisivat vain kohdepoiston lisäksi.

    Jos jollain on myytävänä valmista imuria niin voi tarjota.
     

Kerro tästä muillekin!