Pikkurälläkkä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja JPK, 16.1.2007.

  1. Hervast

    Hervast 1st gear

    Koulussa oli joskus Hitachia ja Metaboa, tykkäsin metabolla rälläköidä kun niissä runko oli ohuempi. Sanoivat vaan siellä että Metabo ei olisi yhtä kestävä kone kuin se Hitachi, samaa sanoi myös työkalukaupan myyjä että kierrostensäädöllä varustetut metabot eivät oikein tahdo ammattikäytössä kestää.

    Ittellä halpisrälläkköjä ja olen niihin ollut suht tyytyväinen. Hintaansa nähden ovat olleet yllättävänkin kestäviä ja kun kulmavaihteen voitelee ensitöikseen kunnon rasvalla niin äänikin ylensä muuttuu hieman siedettävämmäksi. Skilin pitkää n. 50€ mallia olen hieman kattellut että josko hankkisi sellaisen vielä kolmanneksi pikkurälläkäksi. (tai no neljänneksi jos nykyisin hieman kangerrellen toimiva 20v vanha Boschin kone lasketaan mukaan)
     
  2. Karva

    Karva Gearhead

    Metabo kestää noin sen vuoden, jopa vähän toista joskus kokonaisen kaksi mutta ei sen pidempää, joka päivä useita tunteja normi auto-pelli jne, käytössä, yhdellä kädellä menee, kunhan muistaa syödä puurot aamulla ...

    Kaikkea on koeteltu, haplikset oli ja meni, kolmatta kahden päivän sisällä vaihtaessa ja tietty takuuseen, myyjä suositteli lämpimästi rahoja takas ja kauppa suhteen päättämistä.

    Seuraava malli on sitten fein, yleensä tulee ostettua pari kerralla, toisessa leikkuu kivijä, toisessa hioma, kyllä ne kestää noin sen vuoden, mutta jos hyvän hioma rälläkän yhteen käteen haluaa paras on paineilma kone, siinä rahan määrä on suoraan verrannollinen tavaran laatuun.
     
  3. JPK

    JPK 1st gear

    Hiltin puoleen olen nyt kallistumassa. Feinin kanssa samoissa hinnoissa, ja kun nyt jo työkaverilla on toi Feini, Makita ja Flex niin saadaan sitten kans helposti vertailtua niitä käytännön töissä. Täytyy kyllä myös kehua tota Flexiä on muuten melkoisen hyvä kone sekin!
     
  4. VooDoo

    VooDoo Gearhead

    paineilmakoneissa vaan ei tahdo olla sitä voimaa samallatavalla, mutta hiomiseen täysin oivia pelejä kyllä. Kuha muistaa tipan öljyä tiputtaa sisälle vaikka aina kun alottaa niin kestää ja pitkään.
     
  5. Karva

    Karva Gearhead

    Aivan, mutt kuka tietää kevyen, siis alle 2-2,5 kg painoisen, yhden käden rälläkän jossa on potkua jotta se ei hyydy, nuo mitä täällä on käytössä menee hiomisessa ihan kelvokkaasti mutta, sitä vääntöä sais olla ...
     
  6. JPA

    JPA 3rd gear

    Itsellä oli joskus Bochin sininen 900W 125mm kulmuri siitä jumahti laakeri kiinni. 4€ makso SKF:n uus laakeri :) no sillä se pelitti taas vuosia.

    Sitten sain käsiini käytetyn atlas-copcon (aeg?) portaattomalla säädöllä,
    tästä koneeseta oli runko poikki ja korjauspatettia piti uusia välillä, mutta
    se jäi mieleen että portaaton nopeus säätö on must.

    Mut on uudehko Makitan 150mm kone portaattomalla säädöllä ja hyvin on palvellut, oli pakko ostaa kun maahantuojalla ei ollut sillon 125mm konetta joten myivät tuon isomman samaan hintaan ja voimaa on kuin pienessä kylässä :D ...jos en aivan väärin muista niin 1400W oli tehot ja runko samankokoinen kuin 125mm mallissa
     
  7. Tylsä Rautasaha

    Tylsä Rautasaha 3rd gear

    Mul on Boschin sinisiä 125mm koneita 750W ja 1400W tehoiset. Molemmat on helvetin hyviä koneita, mutta 750W konetta ei pidä kuormittaa tehoaan enempää - menee hiilet. Halpoja ne ei ole. Kaikki oikeasti ammattikäyttöön tehdyt koneet on riittävän hyviä, vaikka kirpasee niin kannattaa mieluummin sitten hankkia hyvä ja riittävän tehokas (väh. 1000W 125mm laikalle, 115 laikasta ei ole kokemusta mutta kai vähän vähempi teho sitten riittää)kone kerralla. Nopeudensäätöö ei tarvi perusrälläköintiin, mutta jos kiillottelee niin sillon välttämätön mutta taas ehkä isomman koneenkin tarvii siihen.
    1400W kone syö rautaa niin paljon kuin sille kerkee antamaan. 1400WOn aika paljon "yhdenkäden" koneelle joten ruista pitää olla ranteessa kohtuullisesti mutta siinähän sitä rälläköidessä tulee.
    Laikkasuosituksista sanoisin että 1mm laikka on hyvä sillon kun sitä tarvii mutta muuten kannattaa pitäytyä "normipaksuisissa" vahinkojen välttämiseksi. Sitäpaitsi 1mm laikat on vähä kalliita ja pakkaavat hupenemaan aika joutusasti. Hiomisessa kannattaa katto vähä paikan mukaan mitä laikkaa käyttää, kivellä ensin ja viime silaus lamellilla, lamelli syö tosi helposti väärästä(kin) paikasta, kivellä taas voi tehdä tarkkaa työtä.
     
  8. Silvarello

    Silvarello Gearhead

    Minä oon käyttäny noita halpis koneita tähän asti, kestäävät meikäläisen käytössä 1-2 v en tiedä onko se paljon, kun vois sanoa että ammattikäytössä ne on. Eilen sälähti taasen pitkästä aikaa kulmavaihe , ja ei tainnu laikka pysähtyy kun kone kolahti romumetalli kasaan :rotfl:
    Pitäs vissiin huomen käydä jokin ostamassa , näinkö ihan "ammattilaismalli" jos vaikka kestäs pitempään :eek:
     
  9. Silvarello

    Silvarello Gearhead

    Tulipa käytyy Wurthin 1100w malli , liekkö tekee mitään :eek: Olihan mokomalla jo vähän hintaakin.
    On tuota ainakin hieman sivistyneempi käyttää kuin noita 25 euron koneita :rotfl:
     
  10. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    mulla on nyt ollut jonkun 5-7 vuotta wurthin 1400w 125mm rälläkkä starttipehmentimellä, näppärä käyttää yhdellä kädellä, ei paina kovinkaan paljoa. vuosi sitten avasin kulmavaihteen ja vaihdoin uudet rasvat sinne niin hiljeni aivan käsittämättömän paljon. vielä pitäisi vaihtaa hiilet siihen koska olivat jo aikas loppurajoilla jo vuosi sitten.
    sain sen muuten faijaltani joka oli sitä käyttänyt jo n. 5 vuotta rakennus hommisa ja vieläkin toimii kuin ihmisen mieli...

    ps. tietääkös kukaan mikä se punainen ledi on siinä kyljessä? palaa silloin kirkkaasti kun painaa napin pohjaan mutta käydessä enään himmeästi???
     
  11. PikkuPaja

    PikkuPaja Gearhead

    oisko se ledi ylikuumenemisen merkkivalo,mulla ainakin duunissa on metabossa sellanen,kun antaa kunnolla runtua(joutuu välillä tunkemaan sen paikkoihin minne iso ei mahdu vaikka tarvis) niin se ledi syttyy ja kone ei enää jaksa,hetken antaa käydä vapaana niin sammuu,ja taas jaksaa...ja jaksaa,ja jaksaa....no joo
    :poff:
     
  12. nikulas

    nikulas 1st gear

    AWD:n vehkeet on ainakin ihan p*****a :mad: :lol: Helvetti kitisee ja paukkuu ja kerran kun pudotat nii palikat on leviänäs..
     
  13. olssi81

    olssi81 Gearhead

    Boshin "sininen" tehokkain pikkurälläkkä on aikas hyvä kapistus ihan ammattikäytössäkin. Ei puudu ihan heti. Mutta ei sekään kestä jos kuorma-autolla yli ajaa.. :D
     
  14. Henkseli

    Henkseli Gearhead

    Tuo sininen Boschi on kestänyt ihan hyvin eikä ole edes kovin kallis. Vois toisenkin ostaa, mutta vielä olen jaksanut vaihdella laikkoja homman luonteen muuttuessa.
     
  15. onsekone

    onsekone 1st gear

    Ostan 20€:n rälläkän. Kestää käytössä n. 2kk jonka jälkeen haen takuuseen uuden. :D Pari kertaa olen jo vaihtanut. 20€ vuoden rälläköistä ei ole paljon. Kuulemma vaihtokoneelle saa myös väh 6kk takuun vaikka särkyisi alkuperäisen takuun viimeisenä päivänä. :rotfl:
     
  16. Hervast

    Hervast 1st gear

    Noniin, tänään ostin 35 eurolla Einhellin ergo mallisen 125 mm laikalle tarkoitetun pikkurälläkän. Saas nähä miten pitkään pelittää, ennestään noista halvoista on hyviä kokemuksia.

    Ensimmäisenä avasin kulmavaihteen lisätäkseni voiteluainetta, sisällä tottakai original made in china kokkarerasvat ja rattaat kokonaan ilman rasvaa...
     
  17. make_110

    make_110 3rd gear

    Oottako ostanu mistä noita portaattomalla säädöllä olevia pikku rälläköitä. Ku meinaa olla vaikee löytää,ainakaan netistä.
    Töissä on tommonen portaattomalla säädöllä oleva boschin sininen ja tuntuis hyvin toimivan. Mut olevinaan löytäny niitäkään netistä.
     
  18. epeli.

    epeli. 1st gear

    noita saa jokaisesta rautakaupasta / työkaluliikkeestä yms.
    valmistajan sivuilta löytyy tuotetiedot ja sähköpostilla kun kiusaa jälleenmyyjää niin saa hinnat yms.
    uskoisin "postimyynninkin" onnistuvan melkein kaikilta kauppiailta.

    T:"työkalumyyjä"
     
  19. asennusvastaava

    asennusvastaava 1st gear

    Ei oo Milwaukee kans hassumpi vehje kestämään mut vähä turhan painava. ja hintava... :odroll:
     
  20. LordMrFord

    LordMrFord Gearhead

    Boschin sininen 135mm ja hyvin toimii.
    Tarvitsee rasvata hyvin silloin tällöin.
     

Kerro tästä muillekin!