Haponkestävä vai ruostumaton?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja A.K, 24.8.2007.

  1. A.K

    A.K Gearhead

    Onkos olemassa mitään tapaa erottaa kotikonstein onko nurkissa pyörivä putkenpätkä haponkestävä vai ruostumaton?Mitään leimojahan siinä ei enää ole.
     
  2. Kintus

    Kintus 1st gear

    magneetilla,

    Ruostumattomaan ottaa kiinni, ja happoseen ei...
    Kotikonsteista varmaan ainoo... :eek:
     
  3. SRV

    SRV 1st gear

    On niissä leimat kyllä! Esim. Rosteri: 304 Hapis:Aisi316l
     
  4. SRV

    SRV 1st gear

    AAh juu leimoja ei ENÄÄ ole! Sori! No magneetilla näkee jotain! Kaikkiin rostereihin ei ota magneetti kiinni mutta johonkin ottaa... :wink: Siellä romuliikkeessä mihkä myyt ne niin siellä kyllä kertoo kumpaa on. Mutta nyt ei kannata myydä koska hinnat tosi alhaalla.... :lol:
     
  5. ilu100

    ilu100 Gearhead

    joo,maksoivat vielä kesäkuussa 3.10e kilolta hapiksesta,nyt enää 1.40e... :rotfl:
     
  6. janne75

    janne75 1st gear

    Niitä on molempia sellaisia mihin ottaa mangeetti kiinni ja sellaisia mihin ei ota.
    Jos leimoja ei ole niin sitä ei pysty selvittämään kuin laboratoriolaitteilla kumpaa se on. Sellaisia laitteita tuskin löytyy romuliikkeeltä 8)
     
  7. ilu100

    ilu100 Gearhead

    Kyllä niillä on semmonen revolveri mikä näyttää kuinkapaljon on nikkeliä putkes/palikassa.Jos alle 10%,niin rosteri ja siitä yli joku 12-15 niin hapis...,mutta nämä vehkeet millä katotaan on kaliita,voipi olla 20000e tuikkarin hinta ja ylikin...ja onkin.Mutta isoissa romuliikeissä pakollisia,tappiot saattaapi kuitata :lol:
    Vain ainahan ne kusettaa.........
     
  8. SRV

    SRV 1st gear

    Juu siinäpä meillä laborantti!! :rotfl: Kyllähän jokaisella valtuutetulla romuliikkeelä ON noi mittarit millä näkee kumpaa on. Kuusakoski ym. Tiedä sitten minne sinä olet ne romut myynyt.. 8)
     
  9. V.Kutvonen

    V.Kutvonen 1st gear

    rst vai hst

    Eikös rst:llä pinnotettu rauta ota magneettiin.Ja hapokas ei kylläkään.Näin ainakin tais ruuveissa olla???Oikee rosterikin ruostuu sitten joskus ajan saatossa.Esim. rakennuksilla hst:tä käytetään ihan noitten takuutöiden välttämiseksk.Ottavat aika varmanpäälle nykysin nuo mestarit nuo määräykset.
     
  10. ilu100

    ilu100 Gearhead

    Re: rst vai hst

    Niinpäs.Voit myydä niille omasta mielestä hapokasta,mutta mittari näytääpi mustaa?Tai myyt rosteria....normiteräksenä?
    Kannattaa katsoa "mukana"kun tuo "henkilö"mittaa niitä pitoisuuksia....Kyllä jos lavallinen matskua,tarkkana olla..
     
  11. V.Kutvonen

    V.Kutvonen 1st gear

    rst vai hst

    Niin tuota rosteria myydään sekä ihan umpitavarana ja pinnotettuna.
    Hapokasta myytiin joskus tuossa vahingossa hitsattavana tankona pari pätkää, kierretankoa, asiakas tuli rekkuloimaan ja asia hoidettiin rekkulana.HST ja pinnotamaton hitsattava kierretanko esim. on niin samannäkösiä ettei uudet jannut meillä tajunnu mistä kyse.Onneks kaikki meni hyvin.Ja palautetta jos olen väärässä.
     
  12. ilu100

    ilu100 Gearhead

    Jos sula on sikavahva mageetti,eli joku mallia ammattiväline,ei ongelma.Kustannus ostaa teleskooppivarrela oleva vahva magnetti,suomessa löytyy.Hinta 30e,eli muutama kilo kusetusta.....
     
  13. V.Kutvonen

    V.Kutvonen 1st gear

    rst vai hst

    Nuo kunnon magneetit, ne maksaa.Ja telelskoopilla varsinkin.Mutta rosteriruuveissa on eroja ja hapokkaita edelleen suosittelen.Jos vaan paikkoihin soveltuu???
     
  14. Make.S

    Make.S Gearhead

    Ex-tyopaikalla oli semmosta tahnaa mita levitettiin pensselilla raudan paalle.
    Rosterilla tahna pysyi keltaisena, mutta hapolla sivellessa muuttui ruskeaksi.
     
  15. A.K

    A.K Gearhead

    Jees,kiitti vinkeistä.Pitänee käydä romukaupasta hakees sellanen pätkä missä on tekstejä jäljellä.Kokeilin magneetilla ,ei ota kiinni mut ei ota myöskään toiseen pätkään missä lukee SS2333 eli mikä on rosteria.
     
  16. Coronet440

    Coronet440 1st gear

    Pitääpäs kommentoida ku päivittäin näiden asioiden kanssa on tekemisessä. Se ompi molybdeeni-pitoisuus mikä ratkaisee onko teräs haponkestävää vai ruostumatonta. Normaaleihin rosterilaatuihin ei molybdeenia seosteta, mutta perushaponkestäviin n. 2%.

    Kotikonsteja noiden erottamiseen ei käytännössä ole. Magneetti tarttuu mustaan rautaan ja kromiteräkseen, mutta rosteriin ja haponkestävään YLEENSÄ ei. Ainoa luotettava keino on semmoinen pika-analysaattori. Meille on niitä useampia ostettu ja hinta taisi olla hiukan alle 30k€.
     
  17. Multislayer

    Multislayer 3rd gear

    En mä ainakaan oo vielä rosteriin törmänny mikä olis magneettista... :eek: Jospa kyseessä on tosiaan joku rosterilla pinnoitus systeemi millon se magnatti tietty ottaa kiinni.
     
  18. kime2

    kime2 Gearhead

    Kuinkas sitten erottaa normaalinhaponkestävän erikoishaponkestävästä?
     
  19. Jamboree

    Jamboree 1st gear

    Pitääpäs kommentoida ku päivittäin näiden asioiden kanssa on tekemisessä. Se ompi molybdeeni-pitoisuus mikä ratkaisee onko teräs haponkestävää vai ruostumatonta. Normaaleihin rosterilaatuihin ei molybdeenia seosteta, mutta perushaponkestäviin n. 2%.


    Noin myös muistelen että molybdeenipitoisuus suurin eroavaisuus ja kromipitoisuudessa vissiin jotain eroa myös. Putkien kohdalla mielestäni eron huomaa kotikonstein siitä, että HST-putki on "maitomaisempaa" pinnan värin suhteen kuin RST-putki.
     
  20. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Aikanaan ilmastointikomponenttifirmassa magneetti oli yleisesti käytössä erottamaan rosteri- ja hapisohutlevyt. Tietysti kumpaakin käytettiin vaan yhtä laatua, niin siellä firmassa se pelasi. Siellä muistan, että se sävyero oli niin pieni, että oman silmän varaan ei kannattanut laskea.
    Mulla on akvaariopöydän jalka, mihin ostin romukaupasta hapisputkea, just kokeilin, ei tartu magneetti. Sen sijaan latat on ruostumatonta ja tuntee kun magneetti imaisee pintaan, mut ei jaksa pysyä siinä. Tiskipöydän kannessa pysyy magneetti hyvin. Että ainakin harrastustasolla magneetilla pärjää, bisneksessä pitää sitte olla tarkempi.
     

Kerro tästä muillekin!