1960 ??

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja heh heh©, 10.6.2002.

  1. heh heh©

    heh heh© Gearhead

    AKEN.tekstiä
    Ajoneuvojen katsastuksesta annetun asetuksen (1702/1992) 29 §:n j) kohdan mukaan ajoneuvo on ennen sen ottamista käyttöön liikenteessä esitettävä muutoskatsastukseen, jos vuonna 1960 tai myöhemmin käyttöön otetun ajoneuvon osista 25 prosenttia tai enemmän on vaihdettu ensirekisteröinnin jälkeen ja vaihdettaessa ajoneuvon muita kuin kulutusosia tämän prosenttiluvun jo ylityttyä.

    Mikä maaginen luku on tuo 1960??
     
  2. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Eikös se prossa raja oo 35? Ja niissä vehkeissä jotka on "suomi-autoja" tai 25v vanhana uustuotuja?
     
  3. fisu

    fisu Gearhead

    ainakin mr-autoissa vm-60 pitää katsastaa joka vuosi ja -59 joka neljäs vuosi, on ne huimasti kehittyny yhden vuoden aikana...
    tai sit ne meinaa et -59 ja vanhemmat on niimpal parempii :grin:
     
  4. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Käsittääkseni 35% on kanta-autotarkistuksen raja (tai 25% uustuontivehkeissä)
    HehHeh:n mainitsema pykälä tarkoittaa muutoskatsastusta jos yli 25% on vaihdettu. Muutoskatsastushan tehdään yleensä pienemmilläkin prosenteilla, esim pelkkä moottorinvaihto.
    1960 on maaaginen vuosi todennäköisesti sen takia, että lakia on silloin muutettu ja ko vuosi on päätetty vaikutuksen alkamiskohdaksi.
     
  5. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Saattaapa hyvinki olla että olen taas kerran väärässä, mutta!
    Eikös esimerkiksi mun 65 Calif-Dodgen prossaraja ole ihan sama kun 65 Suomi-Dodgessakin. Mutta Saksasta aikanaan muuttoautona tuotu 74-Mersu olisikin tuon kantatarkastuksen suhteen kohdassa 25% ????
    Näin ainakin täällä turussa katsastus-ukko sanoi, toisin välillä tuntuu ettei ne mitään tiedä.
     
  6. Jyrki R

    Jyrki R Gearhead

    Jos ja kun sinun California-autosta on maahantuonnin yhteydessä maksettu yli 25-vuotiaiden 30% vero, niin autosi on kuin mikä tahansa muu auto prosenttirajoissa. Ainoa poikkeus ovat muuttoautot. Niistä ei ole koskaan maksettu veroa Suomeen, ehkä siksi niiden sallittu muutosprosentti on 33.
    Eli vaikka kuin vanhan muuttoauton omistaja voi kohdata ikävän yllätyksen, kun rakentaa autoaan.

    Näistä oli hyvä artikkeli suomen autolehdessä 3/1999. Siellä sanottiin mm. "Edellä esitetyt prosenttirajat koskevat Suomessa vuonna 1960 tai myöhemmin ensirekisteröityjä ajoneuvoja." Voisiko tuon tulkita tuon niin, että suomi-mobiilista voisi rakentaa aika vapaasti rodin ? Jos näin on, avautuu mahdollisuus aika mielenkiintoisille projekteille.
     
  7. Jyrki R

    Jyrki R Gearhead

    "prosenttirajat koskevat Suomessa vuonna 1960 tai myöhemmin..."

    = Rajat EI koske aiempia.
    No tuohan on vain lehtijutusta. Asia pitäisi varmistaa jostain laista. Tuo vuosiraja tulee ilmeisesti siitä, kun Suomessa tuli autovero voimaan.
     
  8. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Varmasti pitää!
    Jos kysyt katsastusukolta tai Akesta ne tietty sanoo että rajat koskee kaikki mutta nyt pitäisi löytää LAKIPYKÄLÄ jonka voi lyödä pöytään. Kuka tuntee kiemurat?
     
  9. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Näin olen itsekin käsittänyt, mutta alkoi tuo vaivata. Siis jos pykälässä lukee 1960 ja jälkeen.. Pitäisi kait tarkistaa KAIKKI asiaan liittyvät pykälät niin liikenteeseen ja asumiseenkin liittyvältä puolelta. Jos lukee vain ja ainoastaan tuon pykälän, niin sehän näyttäisi siltä, että nuo 1959 ja vanhemmat olisivat ns. villejä, eli vapaita prosenteista.

    Näinhän ei voi olla Suomessa. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  10. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Ei niin :sad:

    Mutta jos tuo teksti on suoraan asetuksesta kannattaa asia tutkia. Se kyllä tiedetään mikä on yleinen käytäntö mutta jospa pykälät sanookin todellisuudessa jotain muuta.....
     
  11. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Olenko ainoa joka on luullut että 35% sääntö koskee myös Californian tuliaisia? Asiaa edesauttaa se, että lehdet mainitsevat asian yleensä "käytettynä maahantuodut autot jne...". Monikohan kustomi on tuon takia jäänyt aloittamatta? Mielestäni asia kaipaisi puffaamista
     
  12. Jyrki R

    Jyrki R Gearhead

    Näin on. Yli 25-vuotiaana tuotua saa muuttaa tuon 49,9%, jos autosta on maksettu tuo 30% vero. Muuttoautossa sallittu vaihtoraja on 33%. Sain tuon vastauksen AKE:sta kysyessäni e-postilla. Harmitti vain tuo muuttoauton ikuinen kirous, siihen sammui oma projektini.
     
  13. Riku123

    Riku123 1st gear

    JariV mainitsi että jos auto on tullut viimeistään -90-luvun alussa on prosenttiraja 50. Onko sitten niin että sen jälkeen tuoduilla California tuliaisilla on 35% raja?
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    2 viikkoa sitten muutetun tuontiauton
    leimanneena tiedän seuraavan. Jos auto on verotettu yli 25 vuotiaana niin sitä saa muuttaa 50%, mutta kanta-auto tarkistus raja on 25%. Tämä säännös koskee KAIKKIA tuontiautoja oli sitten tuotu 2002 tai 1980.

    Kaitsu (nm.45min AKEn lakimiehen kanssa puhelimessa)
     
  15. Temppu

    Temppu 1st gear

    Kylla AKEn kaverit lakia ihan kirjaimen mukaan tulkitsevat.

    Hieman lakitekstia:

    " N:eek: 1160/ 1998


    Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1998

    Laki autoverolain muuttamisesta

    Eduskunnan päätöksen mukaisesti

    muutetaan 29 päivänä joulukuuta 1994 annetun autoverolain (1482/1994) 3 §:n 1momentti, 7 §:n 1 ja 3 momentti, 10 § ja 16 §:n 2 momentti sekä
    lisätään 4 §:ään uusi 5 momentti seuraavasti:

    3 §

    Ajoneuvosta, josta on aikaisemmin kannettu vero uutena, on suoritettava uudelleen vero ensi kertaa käyttöön otettavana tai rekisteröitävänä ajoneuvona, jos sitä käytetään sen jälkeen, kun 50 prosenttia tai enemmän ajoneuvon osista on vaihdettu.

    Ajoneuvoa, josta on peritty vero ulkomailla käyttöön otettuna tai käytettynä tuotuna ajoneuvona, verotetaan uudelleen, jos 33 prosenttia tai enemmän sen osista vaihdetaan.

    Jos ajoneuvon ensimmäiseen verotukseen on sovellettu 6 §:n 2 momentissa tai 8 §:n 3 momentissa tarkoitettuja vähintään 25 vuoden ikäisiä ajoneuvoja koskevia säännöksiä, ajoneuvo verotetaan uudelleen vasta, kun 50 prosenttia tai enemmän ajoneuvon osista vaihdetaan. Asianomainen ministeriö määrää, miten edellä tarkoitettu prosenttiosuus lasketaan. "
     
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Yli 25v vanhana tuodussa autossa kannattaa myös huomioida että jo auton kotimaassa muutetut osat lasketaan mukaan muutos prosentteihin.(pykälää jossa tämä mainittiin en muista mutta astui voimaan 1997)

    Kaitsu
     
  17. Temppu

    Temppu 1st gear

    Enpa osaa olla ihan varma tuosta, etta vanhat alkuperamaassa tehdyt muutokset siirtyisivat myos suomeen:


    N:eek: 1482/1994

    Annettu Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 1994

    Autoverolaki

    Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

    3 §

    >clip....

    Edellä 1 momentissa tarkoitettu osuus lasketaan siitä ajoneuvosta,
    joka on ensi kertaa otettu käyttöön tai rekisteröity Suomessa
    (kanta-ajoneuvo) ottamatta huomioon ajoneuvoon myöhemmin tehtyjä
    muutoksia. Vakuutuksen perusteella lunastettua, tuhoutuneena
    rekisteristä poistetuksi ilmoitettua ajoneuvoa ei kuitenkaan voida pitää
    kanta-ajoneuvona, jos se otetaan uudelleen käyttöön tai merkitään rekisteriin.

    Ainakaan Finlexin saadostotietopankin mukaan tahan lakiin ei ole tullut sellaisia muutoksia, jotka kumoaisivat taman tiedon.

    MUTTA:
    Jos autoa on muutettu siten, etta se ei enaa vastaa alkuperaista rakennetta, vaan siita on kannettu liian vahan veroa, niin:

    N:eek: 413/ 1997

    Annettu Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 1997

    Laki

    autoverolain muuttamisesta

    Eduskunnan päätöksen mukaisesti


    13 §

    ------------------

    Jos ajoneuvoa, josta on kannettu veroa, on ennen käyttöönottoa tai rekisteröintiä
    muutettu siten, että siitä olisi rekisteröinnin ajankohtana suoritettava veroa
    kannettua veroa enemmän, ajoneuvosta lisää kannettava vero määrätään käyttäen
    verotusarvon perusteena sitä verotusarvoa, jonka mukaan ajoneuvoa on ensiksi
    verotettu. Samoin menetellään sovellettaessa 48 §:ää. Veroa määrättäessä otetaan
    vähennyksenä huomioon ajoneuvosta jo maksettu vero.


    Tota, selittakaa mulle joku, mita taa tarkottaa?

    Sehan sanoo, etta jos autoa on muutettu ennen rekisterointia (esim. suomeen tuotaessa) niin siita pitaa maksaa lisaa veroa sen perusteella, miten sita on maksettu ennen muutosta, mutta hyvitykseksi lasketaan jo maksettu vero. Eli plus miinus nolla?

    Kannettu vero tarkoittaa vissiin maahantuonnin yhteydessa tehdyn atoveroilmoituksen mukaan maksettua veroa, ja muutokset taman maksun ja ensireksiteroinnin valilla tehtyja muutoksia?

    Ei ymmartaa......
     
  18. Kerberos

    Kerberos Gearhead

    Ja muistetaan nyt, että vaihdettavien osien määrä ei suinkaan ole 50%, vaan 49,9% parhaimmassakaan tapauksessa. Muutoin puhutaankin sitten jo rakennetusta autosta, ja jos prosentit on yli 45% (jos 49,9% max), niin aletaan olla jo "heikoilla" jäillä.
     
  19. Temppu

    Temppu 1st gear

    Eroaako muuttoauto jotenkin muusta ulkomailta kaytettyna tuodusta autosta?

    Autoverolain 3. pykalahan maarittaa niidenkin muutosrajaksi 33% ennen uudelleenverotusta. Eiko raja ole sama riippumatta siita, onko kyseessa muuttoauto, vai ei?

    "Ajoneuvoa, josta on peritty vero ulkomailla käyttöön otettuna tai käytettynä tuotuna ajoneuvona, verotetaan uudelleen, jos 33 prosenttia tai enemmän sen osista vaihdetaan. "
     
  20. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ainakin omassa tapauksessani r.otteeseen tuli merkintä X% vaihdettu Amerikassa, kaikkiaan x% johon oli laskettu mukaan Suomessa tehdyt muutokset. Ja tämän ohjeen sain lakimieheltä AKEsta kirjallisena että sain autoni rekisteröityä. Paperissa oli myös mainittu pykälät johon lakimies oli vedonnut.(ongelmana oli tuo 25% rajan ylitys eikä autoon oltu tehty kanta-autotarkistusta)

    Kaitsu
     

Kerro tästä muillekin!