5th wheelit Suomessa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja AMC62, 22.11.2017.

 1. Aulis Hämeenkorpi

  Aulis Hämeenkorpi Gearhead Bannattu

  Olen itsekin vetänyt kalivieterissä jenkki trailereita silloin kun asuin siellä. Autoissa oli järkiään "liukupotikka" josta pystyi kärryn jarrutustehoa säätämään kuorman mukaan. Oli kyllä helppo homma ja toimi sata kertaa paremmin kuin meidän mekaaniset hoissa täytyy sysäys antaa vetoautolla ja sitten kärry jarruttaa yleensä liiankin nopeasti , ainakin alussa.

  Pysyy kalusto suorassa märällä ja liukkaallakin kelillä hyvin kun kärryllä jarrutetaan ensin.
  Jos oli tyhjä avotraileri, säätöpotikka pienellä ja hienosti jarrutti. Kuorman mukaan lisää jarrutehoa. Näin ne on ajaneet siellä pari kolme sukupolvea. Toimii.

  Jokainen siellä kehitysmaassa ajanut tietää että silloin kun on märkää, on aika liukasta, koska tienpinnassa paljon kaikennäköistä renkaista ja pakokaasusta tullutta saastetta. Ei tarvi kuin hieman jarrupedaalia raottaa niin kärry alkaa jarruttamaan ekana ja näin pysyy kalusto hyvin suorassa.

  Entäs sitten tuommoinen iso umpikärry kuten minulla. Aivan sama onko siellä auto sisällä tai ajaako tyhjänä = se saa jarruttaa samalla teholla aina, eikä mene jarrut tönkkiin , jos sitä pelätään. Massaa on sen verran paljon kärryssä päällä tyhjänäkin.

  No, tiedän että tuolla meidän rannikolla on hyväksytty vastaavia laitteita ja joku sanoi niin keski-suomestakin. Joku täällä on onnellinen jos en saa leimaan, mutta ei paljon meikäläistä hetkauta, tehdään muita ratkaisuja ja homma etenee. No, sitten alkaa se valitus että "kaikille pitää olla samat säännöt katsastusasioissakin...." eli suomalainen Vihervassuridemari -voivotus..... .
  AH
   
 2. mcmies

  mcmies Gearhead

  Kyllä ne tietävät. Siellä on pari kiihtyvyysanturia, jotka haistelevat, mihin suuntaan kiihtyvyys muuttuu ja kuinka nopeasti. Lisäksi siellä on muutama muu anturi, mm. kuorman tunnistukseen. On oikeasti hieno systeemi, mutta kallis.
   
 3. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Tuollahan saa rauhoittumaan heijaamaan lähteneen kärrinkin?
   
  mikaa7146 tykkää tästä.
 4. MKultala

  MKultala 3rd gear

  Pitipähän oikei tutustua, kun oma tietämys rajoittuu noihin vähän raskaampiin laitteisiin.
  Olin ollut siinä uskossa, että tuossa 13-napaisessa olisi jo jotain älyä, mutta näemmä ei. Eli tuon toiminta perustuu siihen, yhdistelmällä on jo olemassa hidastuvuutta, kun kärry alkaa jarruttaa. Siis vetoautolla jarrutetaan ensin koko yhdistelmää. Aivan kuin työntöjarrullisellakin. Tuossa kohtaa olisi mielestäni E-sääntö 13:ssa kehitettävää.
   
 5. mcmies

  mcmies Gearhead

  Näin on. Tosin kärryn sähköaivot reagoivat millisekunneissa ja jarruvoimaa ohjataan sinne missä sitä tarvitaan. On tuo parempi systeemi kuin työntöjarru.

  Mikä ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että R13:ssa olisi kehitettävää. Eikä sitä, että jenkkisysteemi on oikein hyvä sekin.
   
 6. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Tuolta E-hyväksytty valmiina...mutta onhan nuo todellä köpelön näköisia jenkki vehkeisiin verrattuna...

  http://www.nosturitarvike.fi/avoperavaunut.php

  http://www.nosturitarvike.fi/Huomioitavaataustatietoa.php

  Yksi vaihtoehto olisi hankkia E-hyväksytyt akselit / vetokytkimet ja teettää koko perävaunu jollakin perävaunutehtaalla kotimaassa, hintoihinsa tulee, mutta saisi varmasti leimaankin...

  Perävaunutehtaat tekevät myös monenlaisia muutoksia räätälintyönä...vaihdattaisi orkkis jenkkikärryyn E-akselit ja vetokytkimen ?
   
 7. Redneck61

  Redneck61 3rd gear

  Tuo nyt on vaan periaattelisesti väärä vaihtoehto , eli ottaa toimivasta laitteesta vetokytkimet, akselit ja jarrujärjestelmät irti ja korvata ne e-hyväksytyillä. Kyllä nyt pitäis kaikki tietotaito keskittää siihen että voisi järki voittaa tässäkin asiassa ja saatais rinnakkaishyväksyntänä myös USA-valmisteiset tuotteet niille harrastajille jotka kokevat halua sellaisen hankkia. Tuohan kielto on syrjivää ja estää ihmisen valinnan vapautta. Ymmärtäisin kyllä jos kielto koskee nimenomaan sellaisia laitteita mitkä ovat tieliikenne turvallisuudelle vaarallisia. Mutta nythän ei ole kysymys sellaisesta. Onhan tässä vuosien kuluessa jopa viimein järki alkanut voittaa mm.näissä valomääräyksissä. Itse muistan jopa sen ajan kun katsastuksessa pomppasi kun ei ollut e-hyväksyttyjä ovipeilejä ja heijastimia. Tai väärän väriset äärivalot tai vilkut. Tietenkin todelliset syyt löytyvät esim. tuonnin rajoituksista yksityisille henkilöille, virkamiesten poliittisista näkemyksistä ja tai kateudesta.
   
  1purehell, mcmies ja Nikuzai tykkäävät tästä.
 8. mcmies

  mcmies Gearhead

  Täsmälleen näin.

  Sen lisäksi tuo E-hyväksytyillä korvaaminen maksaa enemmän kuin koko kärry. Muutama vuosi sitten yhden kärrynvalmistajan kanssa selviteltiin tuommoisen rakennusmahdollisuuksia. Siihen aikaan E-hyväksyttyä jarrujärjestelmää oli saatavilla tasan yhdestä paikasta hintaan 13000 euroa. Siihen sitte kytkentälaitteet päälle.

  :eek:
   
 9. Aulis Hämeenkorpi

  Aulis Hämeenkorpi Gearhead Bannattu

  No niin. Nyt on kärry leimassa. SovietFinlandia onkin MarketEconomy FInlandia nykyään.

  Aulis
   
  mikaa7146, Somppi, pantera ja 1 muu tykkäävät tästä.
 10. Ck

  Ck Gearhead

  Mikä veturina? Onko kuvaa?
   
  juhamann tykkää tästä.
 11. juhamann

  juhamann 3rd gear

  Jep, kuvia ! :)
   
 12. ZKP1971

  ZKP1971 1st gear

  Muistan nähneeni vuonna 89 tai 90 Motoparkissa Juha Kajon tiimillä valkoisen Chevy crew cab dually pick-upin, jonka perässä oli musta kolmiakselinen pitkä 5th wheel traileri. Kärry oli koekilvissä ja isot Pioneer-mainokset kyljissä.
  Vilaukselta näin samana kesänä tuon yhdistelmän Helsingissä. Komea näky.

  Toinen havainto 5th wheeleistä on Poutiainen & Ylikojola Top-fuel tiimin yhdistelmä vuonna 90. Sekin taisi olla koekilvissä.

  Kyseisiä kärryjä ei kaiketi saatu koskaan kilpiin.
   
 13. Somppi

  Somppi 1st gear

  Onko yhdistelmä ihan salainen vai etkö ole huomannut kyselyjä? :)
   
 14. Siltalankulma

  Siltalankulma 1st gear

  Ei varmaan ole Aulis huomannut. Eikö vetoauto ole Ford F150 5.4 -07 (RC500)? ja vaunu jenkeistä kotoisin.
   
 15. Gummisti

  Gummisti Gearhead

  No löytyykö tästä faktaa vai oliko pelkkä vitsi.
   
 16. chevy 2

  chevy 2 Gearhead

  Onhan se hieno juttu jos ennakkotapaus saatu ja leimaa lapussa.Siis jos on vaan totta...Varsinkin koska tallikaverilla F250 fjoorsi,vanhempaa mallia ja siellä lavalla valmiina kuulakolo.
   
 17. pagi

  pagi Gearhead

  Oliko tähän mitään tietoa?
   
 18. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Tuoltahan se Auliksen Roush ja kärry löytyy...tosin ei ole 5th wheel, eikä goose neck.

  http://www.auliz.fi/project_13

  Äskettäin näin jenkki 5th wheel tai goose neck hevoskärryn, jota veti Chevy C/K3500 pick up, koko yhdistelmä oli väriltään keltanen eli kyllä niitä liikenteessä on edelleen.
   
 19. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Onko toi niillä oikeilla ameriikkalaisilla sähköjarruilla joita se potikka säätelee,
  vai onko tässä se äly tossa kärryssä, eli vaatii veturin opettamisen kärrylle
  vai voiko vetää millä vaan kunhan virrat menee jarruyksikölle

  ------------------------------------------------------------------------------------------------


  Miten onko se laki vielä voimassa joka salli vetokytkimen etupuolelle liki 2m ylitystä ottaen huomioon ulkoneman käännöksessä

  Eli vanha kafi johon pikku remppasua ja alkovi aisan päälle
  Tai ennemmin jostain sopivasta nykyvaunusta joissa akseli vetopään ja takapään keskellä eikä painopisteen keskellä
   
 20. Gummisti

  Gummisti Gearhead

  Nii tuo Auliksen kärry taitaa olla 3,5t kärry tai härmälandias et ainakaan enempää kuulaan laita. eli 3,5t kärryn kokonaispaino plus 150kg kuulalle mikä lasketaan autolle.
  Mut joku sais esitellä niitä oikeita kärrejä jos niitä kerran on.
   
  Muokattu: 25.11.2019
  Nikuzai tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!