6x9 vai 6,5-tuumaiset?

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja duster73, 22.10.2014.

 1. duster73

  duster73 Gearhead

  tuli ostettua tuollainen -78 taunus,kun oli halpa.ja ajattelin siihen rakennella "kevyet" soittimet.eli ihan perus cd-soitin,vahvari ja kaiuttimet taakse.kaiuttimet olis toki edessä paremmat,mutta en henno tehdä reikiä ovipahveihin,niin ainakin alkuun laitan ämyrit vain taakse.niin ajattelin kysyä,että kummat olisi paremmat.perinteiset 6x9-tuumaiset,vai joku 6,5-tuumainen erillissarja?varmasti puhtaampi ääni tuommosessa erkkasarjassa,mut toistaako tuon kokoinen kaiutin miten bassoa esim verrattuna tuollaisiin 6x9 kajareihin,vai jääkö se uupumaan kokonaan?
   
 2. Herje

  Herje Gearhead

  Jos kerta vahvistimen kautta laitat niin 6x9 vois olla parempi.
  Onko tämä se "Jeesuksen vanha taunus" :lol:
   
 3. Karpov

  Karpov Gearhead

  Laittasin kanssa 6x9, hyvät sellaiset hyvässä tilassa jytisee yllättävän välttävästi, halvalla taas ei kovin hyvää 6,5 sarjaa tunnu saavan. Varsinkin kun taakse tulevat niin 6x9 veisi voiton omalla kohdalla.
   
 4. duster73

  duster73 Gearhead

  ei ole jeesuksen vanha taunus :) toki tiedän senkin,samalla kylällä...täytyy tuota kaiutinhommaa miettiä,yleensä kaikki haukkuu nuo 6x9-tuumaset.on niitä itellä kyllä ollut,mut mietin et kokeilisko välillä jotain muuta...
   
 5. Herje

  Herje Gearhead

  Toki jos budjettia riittää niin 6,5 erkkasarja ja joku pikku subi basson toistoon.
  Sais pyöritettyä 4 kanavaisella vahvistimella.
  Bongasin sen jeesuksen vanhan pelloksen kesoililla viime viikolla :lol:
   
 6. 440Mag

  440Mag Gearhead

  Jos kuitenkin laittaa vahvarin kautta, niin mä pistäisin kohtuu laadukkaan erillissarjan hattuhyllylle, ja sit konttiin pieni subi. Onnistuu kivuttomasti yhdellä 4- kanavaisella vahvarilla joita saa ihan kunnollisia nykyään ihan kivaan hintaan.
   
 7. Karpov

  Karpov Gearhead

  Niin riippuu varmaan budjetista, jollekkin satku voi olla kevyt tai toiselle tonni :lol:
   
 8. guru

  guru Gearhead

  täältä ääni infinityn 8" ja kukaan ei usko että sulla EI ole subbaria
   
 9. duster73

  duster73 Gearhead

  täytyy sanoa että työttömälle satanenkin on paljon.enkä edes ole harkinnu mitään subeja takakonttiin.tosin tämä ratkesi äsken vähän itsestään,kun kaveri lupas lahjoittaa 6x9 pioneerit :)
  8-tuumasetkin kävi mielessä,mut ei mahdu hattuhyllylle.
   
 10. duster73

  duster73 Gearhead

  näistä kyllä tulikin todelliset budjettisoittimet.jvc:n soittimesta maksoin kaverille reilu vuosi sitten 20e ja pari viikkoa sit ostin kaverilta alpinen vahvistimen 10 euroon.ja nyt kaverilta ilmatteeks nuo pioneerin 6x9-tuumaset.lahjoittaiskohan joku vielä rca-piuhat,vai pitääköhän oikein kauppaan nyt lähteä :)
   
 11. KajS

  KajS Gearhead

  Täältä saaristosta voisi löytyä rca-piuhat. Lienee turhan pitkä matka tuoda tai hakea.

  Budjettiasennuksessa 6x9:t, varsinkin ehjät ilmaiset on tosi hyvät. Enemmän näissä hommissa painaa asennus. Meillä parhaiten onnistuneita on ollut pojan Datsunin (140Y '80) takahyllyyn asennetut PhaseLinearit (juuri ne sieltä 80-luvulta). Ensin tehtiin vesivanerissta tarkkaan sopiva hylly, levyn alapintaan liimattiin joku 10mm "akustiikkavaahtomuovi". Levy tiukasti kiinni autoon, suoraan. Huolelliset reiät ämyreille. Äänenpaineesta kertoo se, että vanhalla 30+30W Panasonicvahvistimella ja iPodilla pojat sai Turun silloisen ABC:n vartijan paikalle. Ehdotti äänenpaineen vähennystä tai poliisia...

  Granadaan ('76) tehtiin kanssa budjettiasennus. Sellainen hieno Kenwoodradio soittaa eteen asennettua Focalin erkkasarjaa ja takahyllyssä on ihan 6" pyöreät JBL:t samankaltaisessa vanerivirityksessä kuin Datsunissa. Ja se soi, pystyy pitämään pystybassoiltamat ilman subbaria.

  Yksi hyvä parannus stereokuvaan on sellaiset nappidiskantit kojelaudan päihin. Ei tarvi porailla. Tuollaisilla Hertzeillä (30 €) paransin mondeon ('05) rytymändblues-soivuutta roimasti.

  Budjettiasennukset on kivoja: minimisatsauksella maksimihyöty tai ainakin ilo.
   
 12. Make.S

  Make.S Gearhead

  Ite ostin tarjoustalosta pioneerin 3 way 6x9 kun oli -40% ja hyvin soi. Eteen jos vielä laittais jotku 5 1/2" niin harrastejenkkiin ihan asiallinen setti.
  ...hifistit sit oma lukunsa...
   
 13. duster73

  duster73 Gearhead

  näissä budjettiratkaisuissa on ainakin se hyvä puoli,et harvoin pettyy,kun odotuksetkaan ei ole niin kovat :)
   
 14. Geeämmäläinen

  Geeämmäläinen 1st gear

  Jos haluaa hyvät jytinät niin 8 tuumaset ehdottomasti, jos mahtuu. Kotelon kun tekköö niille ni ai että soi rokki hyvin!
   
 15. KajS

  KajS Gearhead

  No jo vain toimii noin. Nostalgiaa: Mulla oli '88 Transitissa PhaseLinearit 90 litran bassorefleksivanerilaatikossa ja se soi, Dodgessa samaiset 6x9:t "naamallaan" bassorefleksilaatikossa ja soi. Kumpikin asennus sillä '90 30+30W Panasonicvahvistimella ryyditettynä.

  Budjettiasennuksissa on tärkeää, että kaiuttimien hyötysuhteet on hyvät. Herkät kaiuttimet soi ihan radion omallakin vahvistimella. Jotkut "tosihifistien" erkkasarjat on niin kankeita (hyötysuhtet jossain 82-86 W/m) että ne tarvii vahvarin. Periaatteessa on niin, että isompi kaiutin soi helpommin lujaa pienemmälläkin teholla. Asennusken akustinen "oikeaoppisuus" ratkaisee näissä halpiksissa (kuten myös tietty kesämökin hintaisissa oikeissa hifiprojekteissa).
   
 16. lake ender

  lake ender Gearhead

  Kotelointi on kova sana äänenlaatuun. Joku 3-5 litranen kunnolla suljettu ja tiivistetty kotelo 6x9:seille, niin muuttuu ääni ihan erilaiseksi kun vaan hattuhyllyyn perinteisesti pulttaamalla. Kotelon ei tartte budjettihommissa olla mitään paksua mdf:ää vaan vanhasta vaatekaapista tms. saa ihan riittävät.
   
 17. KajS

  KajS Gearhead

  Tosi hyvää lastulevyä on Martelan konttorikalusteissa. Sellaisesta värkkäsin sen Dodgen "boomboxin". Martelan laatukalusteita vapautuu esim. yritysfuusioiden aikaan, kun vanhat kalusteet ei kelpaakaan uuden valomainoksen alle...
   
 18. rodhot

  rodhot Gearhead

  40-luvun kustomiin värkkäilen sisustaa ja samalla kajarin reikiä pitäs tehdä. Nyt eteen asennettu spl 6.5" kaks tiet ja takakajarit pitäs valita. Riittääkö laadukkaat 6.5 tuumaset joille tulee oma vahvari? Moni tuntuu kannattavan näitä 6x9" ...
   
 19. Karpov

  Karpov Gearhead

  Jos budjetti tuollanen niin 6,5 jees. Yleensä noi 6x9 köyhän miehen valinta ilman vahvistinta.
   
 20. KajS

  KajS Gearhead

  Joo...6x9:t saa soimaan ilman vahvariakin, kuten myös 6,5:set. Se asennus on tärkeä. Kunnon etulevyperiaatteella toimiva (siis hattuhylly vanerista tms. tiivistettynä) tai sitten laatikko.

  Meillä on pihassa kumpiakin: '76 Granada 6,5 hattuhyllyssä ja Dodge van 6x9:illä ovissa ja laatikossa. Kumpikin soi niin että naapuria harmittaa...
   

Kerro tästä muillekin!