80-ja 90 lukujen autostereot

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja sämpy, 28.7.2014.

 1. sämpy

  sämpy Gearhead

  Päivää kaikki.

  On hiukan vahingossa tullut lisäharrastukseksi otsakkeen aikakauden autostereot, nimenomaan valmistajiensa paremmat mallit kasettisoittimilla ja "kaikilla herkuilla", ennen kuin CD-aikakausi jyräsi C-kasetit.

  Ei ehkä OD:lla kauhean harrastettu aihe, kun harvalla on tuon aikakauden autoja harrasteena? Mutta itsellä niitä riittää ja alkaa olla jonkin verran soittimiakin. Oma "spesiaalimerkkini" on Pioneer.

  Ensimmäisen paremman pinohiiren ostin jo 1992 käytettynä, KPX-440 ja taajuuskorjain ja CDX-3 yhden levyn cd-soitin.

  Kyseessä on täyslogiikkaohjattu kasettisoitin komponenttijärjestelmään. Näissä ei siis ole samassa radiota eikä pääteastetta kaiuttimille, vaan kytkentä tapahtuu DIN-liittimellä suoraan saman valmistajan vahvistimeen. Eli CD kytketään nauhuriin, nauhuri taajuuskorjaimeen ja taajuuskorjain vahvistimeen. Nauhuriin ja cd-soittimeen tulee yhdellä johdolla virransyöttö, muuta niihin ei tarvitse kytkeä. Ohjausvirrat kytketään vahvistimelle, samoin kuin virta auton valoilta, joiden mukaan syttyy soittimen valaistus (!). Vahvistimelta siis tuon Din-liittimen kautta välitetään ohjaustiedot laitteiden välillä sekä äänisignaali.

  Kyseinen KPX-440 sisältää jo kappalehaun sekä tyhjän nauhankohdan ylityksen. Tämä soitin on edelleen toimiva, mutta vaihdoin sen pari vuotta sitten täältä OD:n kautta hankittuun KPX-660 malliin jossa pari toimintoa lisää, mm. yhden napin kautta mykistäminen.

  Ahveniston rompetorilta tuli hankittua KEH-8100 n. 80 luvun lopusta. vuonna 90 kun tuli 8100B malli tilalle.
  Tässäkin on logiikkaohjattu dekki (eli kasetin syöttö tapahtuu moottoroidusti, samoin kuin kelaukset hipaisukytkimillä) ja mukavasti ominaisuuksia. Yksi mukava lisä tämän kauden Pioneereissa on mahdollisuus vaihtaa taustavalaistuksen väriä vihreän ja oranssin välillä. Tässä on jo erilliset kaiutinlähdöt, mutta edelleen Din liitin vahvistimelle sekä samalla liittimellä sisääntulo cd-soittimelle.

  Tuli tökättyä laitteeseen virtaa ja toimii hienosti. Koskaan ei ole näiden parempien kasettisoittimen kanssa ollut soittimissa ongelmia. Kuvassa ylempänä on 6080 manuaalisyöttöinen perusmalli, joka seissyt hyllyssä yli 10 vuotta. Se vaati vähän herkistelyä mutta nyt sekin tuntuu soittavan melko puhtaasti.

  Keskellä aiemmin mainittu CDX-3. Se vaatisi osaavaa huoltoa, ottaa levyn sisään ja pyörittää, mutta sylkee sitten ulos. Tuota vikaa siinä oli vähän silloinkin, kun oli käytössä 90 luvulla. Ihan kiva sekin olisi saada kuntoon, luulen että mikään ei ole rikki vaan pitäisi vaan puhdistaa tms. Lukupää on kyllä puhdas.

  En ole Suomessa törmännyt näin vanhoihin yhden levyn soittimiin. Netistä löytyy kuvia CDX-1 ja 2 malleista mutta liekö täällä kellään..

  No, katsotaan onko kellään muulla mitään sanottavaa, pitää sitten tarinoida enemmän.

  Niin ja en ole mikään soitinekspertti, mutta on näistä joitain mekaanisiakin vikoja tullut korjailtua, kulumia ja sen sellaisia.

  [​IMG]
   
 2. Karpov

  Karpov Gearhead

  Mulla kans jonkinverran on ja ollut noita aikansa lippulaiva c-kasettisoittimia. Hyvä on ollut ääni ja kaikki, ei paljon uusille häpeä.

  Itse tekniikka jäänyt vähän kysymysmerkiksi ja nykyään niitä ei jokapaikasta enää löydä ja kirpputoreillakin hinnat omaan makuun turhan kovia.
   
 3. DX

  DX Gearhead

  JVC KS-RX4400,
  oli ensimmäinen autosoittimeni ja löytyy yhä toimivana jemmasta,
  mm. erillinen subulähtö, AUX tuloliitäntä, sekä usean kappaleen hakukelaus oli deluxusta,
  myös valaistuksen kirkkauden ja värinkin sai valita oranssin ja vihreän välillä.

  [​IMG]

  muutoin mulla on kaapillinen 70 ja 80 lukujen taitteen nuppirativoita.
   
 4. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  Ostin joskus 90-luvun lopulla Harman Kardonin kasettisoittimen Autostudiosta.
  OVH:4000Mk. Mut oli sillon poistomyynnissä. Oli ihan hieno laite.
  Siinä ei ollut vahvistinta itessään, eli erillisen vahvarin tarvitsi.

  kasetin syöttö oli moottoroitu, jonka onnistuin hajottamaan, kun menin tunkemaan tyhmyyksissäni "kasettilukon" sinne. Eli sellaisen kasetin muotoisen lukon.
  Se vaan oli tarkoitettu vanhemmille mankoille, missä kasetin pää jää näkyviin. :lol:

  Joku vanha Pioneerin cd-soitin on vieläkin jossain. Ja varmaan ainakin Sonyn ja JVC:n kasettimankkojakin. Ja Sonyn langallinen kauko-ohjain. Se sellainen "tatti", joka laitettiin rattiputkeen. Viiksiohjainhan se taisi olla.

  Mulla on myös JVC KD-MK70 12 levyn cd-boksi. KÄYTTÄMÄTÖN. :eek:
   
 5. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  [​IMG]

  Mä sijoitin 30v sitten rahani radioon. Oli tuhannen markan Dartissa kolme kertaa kalliimpi Philips. Siinä oli oman aikansa tietokoneohjattu radio. Kuuteen esivalintaan saattoi ohjelmoida 10 taajuutta kuhunkin ja radio haki näistä jatkuvasti parhaiten kuuluvan. Toimi ja oli muutenkin hyvä radioksi. Kasettimankka oli peruskamaa.
   
 6. sämpy

  sämpy Gearhead

  Tuossa mainittu KPX-660 + EQ-100. Viimeinen lisäominaisuus oli näköjään kappaletoisto.

  [​IMG]

  Ja sitten vielä KEX-33 + GM-4. Tämä on, vaikkakin manuaali kasettikoneistolla, sikäli mielenkiintoinen että on synteesivirittimien välivaihe. Eli taajuutta säädetään hipaisukytkimillä, mutta osoittimena toimii perinteisessä vaaka-asteikossa syttyvät ledivalot tarkan taajuusnäytön sijaan.

  [​IMG]

  Niin ja lienee selvää, että jos joltain löytyy mielenkiintoisia siistejä vanhoja Pioneerin autosoittimia, niin minua kiinnostaisi. Tai varaosa-soittimetkin kelpaa halvalla, tuosta alimmaisesta kun puuttuu esim. yksi nuppi ja KPX:nkin nupiskat on kerätty useammasta soittimesta
   
 7. Mikkis

  Mikkis Gearhead

  Kaverilla oli joskus 90-luvulla jenkki-celicassaan 2-din pioneerin herkkusoittimet, vaihtaja hutlarissa, oisko etulevy kääntynyt moottorin voimalla tilttiin jolloin kasetin sai sisään... Sittenhän ne nussittiin.
   
 8. Porvoonlankku

  Porvoonlankku 2nd gear

  Nurkkiin kertyy kaikenlaista rojua...

  [​IMG]

  Läjän ylimpänä Alpinen 7270L jonka hankin uutena -80 luvulla ja toimii vieläkin.
  Dolby B, kappaleenhaku, moottoroitu kasetinpoisto ja -syöttö, logiikkaohjatut kelaukset, sävynsäätimien ohitus, esi- ja päätevahvistimen erotus jolloin väliin saa mm. taajuuskorjaimen 3311.
  Joka myös taitaa olla tallessa. Subbarilähtö säädettävällä tasolla ja jakotaajuudella, vaiheenkääntö...
  Saman aikakauden Alpine vahvistimiakin löytyy puolen kilowatin verran.

  Verrattuna nykyvehkeisiin paljon helpompi käyttää, kun toimintoja ei tarvitse hakea valikkojen takaa ja laadukasta mökääkin lähti.

  Kasan alimpana muuten automaattihakuinen putkikone Blaupunkt Köln 1958. Soi nätisti hyvällä kaiuttimella.
   
 9. Ana67

  Ana67 Gearhead

  Löytyy yksi kappale Poineer KEH-1930R soitin. Kasettipesällä mutta jo RDS-radio ja volume napeilla. Johtosarja kateissa; ainakin radio ja vahvistin osa toimii, kasetteja en omista enää niin kunnosta ei tietoa :rotfl: .

  Jos jotakuta kiinnostaa saatan luopua pientä korvausta vastaan.
   
 10. RaiRai

  RaiRai Gearhead

  On ollut tapana yrittää virittää näitä vanhoja hyötykäyttöön, esim. tallin radioksi jos vain vanhat kajarit ja joku n. 12 v. virtalähde on myös joutilaana.

  Linkissä terassiltani jonne ex '89 Pontiacini Delco löysi tiensä n. 10 v:n varastosäilytyksen jälkeen. Virtalähde taitaa olla joku 0,5 A jolla yllätyksekseni on rokannut ihan volyymin kanssakin. Kaiuttimet on kans varastosta löytyneet ja antenni revitty vanhasta TV:n sisäantennista. Kotelon värkkäämiseen meni tietty joku hetki.
  (en tiedä miten näitä Flickrin kuvia sais jaettua suoraan näytölle...)
  Linkki
   
 11. Damned

  Damned Gearhead

  Tähän tapaan:
  [​IMG]

  On muuten mainio keksintö tuo boombox. Pitänee apinoida... saa ne nurkissa pyörineet mankat ja 6x9":t hyötykäyttöön.
   
 12. pekka.j

  pekka.j 3rd gear

  Tollanen grammari tuli "perheeseen" muistaakseni -88, oli melkoisen ihmeellinen laite silloin.
  [​IMG]
  Kellon/näytön taustavalo uusittiin vuosien varrella useampaan kertaan ja on taas nyt pimeä, muut valot toimii. Kasetissa jotain häikkää, kun kääntää puolta koko ajan. Sekin vika aikoinaan ainakin kerran korjattiin.

  Sit tallista löytyy tollanen, taitaa kyl olla 90 luvulta ku on jo ISO liittimillä. Tää on täysin toimiva.
  [​IMG]

  Ja aarteena löytyy tollanen pioneerin fx-k9 päälaitteella oleva setti, joka on hiukan kulahtanut matkan varrella, mutta toimii.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ja tietty löytyy myös skobe puolta:
  käyttämättömät motorolat
  [​IMG]

  ja käytössä olevat sound craftit, jotka asuu ton mun americanin takaikkunalla (muut rokkikoneet autossa "hieman" uudempaa sukupolvea)
  [​IMG]
   
 13. Cocco Bill

  Cocco Bill 2nd gear

  C-kasetteja yhä muovipussillinen ja toinen moinen jo "pilaantunut"eli heitelty menemään tässä lähivuosina kun takkusi-jumitti tai muuten vain äänipuoli katosi nauhatyynyt irtoamisen-hajoamisen tms syyn vuoksi.
  eipä nuo kestä vaikka miten yrittää säilöä ja vaalia,vaan saahan noita tyhjiä C- kasetteja yhä ja mikä sen helpompaa kuin äänittää niille perinteisesti vanhaa musaa LP-levyiltä tai vaikka ratiosta,kuin nuorena :D
  Ääni ihan kelvollinen ja liekö monenkaan auto nyt NIIN hiljainen paikka kuunnella ja äänentoistovehkeet viimeisen päälle kaiuttimia myöden+asenneuspaikkakin ettei näillä pärjäisi normi-ihminen...
  Itse en ainakaan ajele harraste autolla vain sentakia että kuulisi musiikkia ja varsinkin muutkin kuulisi km päästä että täältä tullaan-olen kuuro ja varaa autostereoihin!!!

  Tuo kaikenlisäksi sitä nostalgiaa ja itse tykkään vielä vanhemmista,siis semmoisista käsinviritettävistä joissa asteikko eikä mitään digitaalista.
  Harrasteautoon juurikin moinen tulossa Saksasta elikkäs tyyliin paremmin sopiva kuin entinen Roadstar joka kylläkin oli uudenveroinen mutta liian "nuori"katsella Tokio by night tyyliin 90-alusta.

  Moisia löytyy Ebaysta ihan uusia avaamattomissa paketeissa siinä 50e hintaan ja sitten jos jonkinmoisia eri syistä unholaan jääneitä muinaismuistoja,niiden loppuunkaluttujen romujen lisäksi siis joita satoja tyrkyllä.
  Onhan se merkillistä avata "uusi" 30-40v pahvilaatikko jostain 70-80-luvulta jossa iskemätön radio,radio kasettisoitin tai alkuaikojen radio-cd soitin yhä styrokseissa...

  Suomesta moisia ei pahemmin löydy,köyhä maa kaikki loppuunkulutettu ja kaikenmaailman romuista autoradoista jotka kolhitun näköisiäkin,pyydetään kahtakymmpiä tai enempi kirpputoreilla.

  Kasettisoitin kumminkin mekaaninen ja herkkä vehje jonka sai hajalle uutena vaikka vuodessa,nämä käytetyt ihan arpapeliä eikä huoltoon pahemmin kannata lähetellä ellei kovin rakas vehje.
  Tulee hintoihinsa enkä tiedä vieläkö tietotaitoakaan jos osiakaan moisiin nykypäivänä?
   
  bottipoika tykkää tästä.
 14. faikku66

  faikku66 Gearhead

  Mullla ois jouten seuraavat:TEC 558 PLL HIGH POWER,PIONEER KE-3090,PHILIPS PLL QUARTZ TUNING 553,GRUNDIG WKC 2050,KNUTTSON 6000,ROADSTAR AD-7300 LN,etulevy PIONEER KEH-2500 R.Kiinnostuneet laittakaa vaikka yv:tä ni voin sit tarvittaessa tutkia soittimien kuntoa tarkemmin.Ja ei ole hinnan kiroissa nämä.
   
 15. sämpy

  sämpy Gearhead

  Ei taida Pekka.J:n Pioneer-aarre olla myytävänä, nyt aletaan olla aika lähellä jo avaruusrakettitekniikkaa.. 8)
  Ehkä tuollaisenkin jostain ebaystä löytäisi..
   
 16. GRA-55

  GRA-55 1st gear

  Sen verran pitää vetää offtopiccia, että onko kukaan tallettanut tuon ajan autotelevisioita? Kalliimissa jenkeissä ja mersuissa niitä ainakin oli.
   
 17. pekka.j

  pekka.j 3rd gear

  Itse asiassa lahjoitin tuon pioneerin setin yhdelle nuorelle herralle joka rakentaa mk3 Supraa periodikorrektiksi harrastepeliksi.
   
 18. fury-70

  fury-70 1st gear

  Ostin 80/90 vaihteessa pioneer kex-500:sen ja vaihdoin kaverin kanssa kex:900:seen aika pian sen jälkeen. Aika hieno peli vielä nykyäänkin.Viime talvena hamstrasin 500:sen itelleni. Eq-220 löytyy ja m-sarjan boxi. Eq-400 taajuuskorjaimen olen kerran armeija kaverilla nähny. Sellanen kiinnostaa jos joltain löytyy ja cdx2 myös. Cd-boxiin ostin uutena irrallisen ohjaimen cd-m1 mutta otti varmaan liikaa aurinkoa kun oli kosolissa penkkejen välissä. Sekin kiinnostaa niin sais vanhat laitteet fiilistelyä varten toimiin.
   
 19. RaiRai

  RaiRai Gearhead

  Thanks. Tsekkasin vielä niin virtalähde näyttäis antavan kokonaisen ampeerin 12 V. Tässä nytkin nostalgia pauhaa terassilla tuosta vehkeestä... Ja C-kasetteja voi soitella jos mieli tekee. Sellaisen hienouden tuollaiseen voi myös rakentaa että upottaa vaikka mopon akun tuonne kotelon sisään niin on oikea kannettava ja ladattava ghetto blaster. Tuo oli mielessä mutta kun akku ois pitänyt ostaa niin jäi tekemättä. Lähtee nimittäin mökää erilailla kuin jostain halppis patteriradiosta. Kotelolla on tietty merkitys joten ei kannata rakentaa siitä ohkasimmasta vanerista.
   
 20. rane58

  rane58 Gearhead

  Olisko kenelläkään infinity-poppikoneita? :wink:
   

Kerro tästä muillekin!