80-luvun Buick Wagonin optiovanteet

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja Vilkuna, 18.11.2010.

  1. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Mikä mahtaa moisten vanteiden myyntinimi ja millaset ovat mitoltaan noihin kuuluvat OEM mutterit, etenkin niiden kartio?

    [​IMG]

    Onkos muuten kenelläkään jäänyt tallin perukoille ylimääräisiä keskiönsuojia noihin?
     
  2. Holley

    Holley Gearhead

    Hieno kuva! No '87:n esitteessä ei ole Le Sabresta noin hienoa kuvaa, mutta vanteet ovat samat ja niiden myyntinimi näyttää olevan "Styled aluminum" ja olivat standardina sekä LeSabressa, että Electrassa. Olen aina olettanut, että itselläni mukana tulleet peltivanteet+normi-pinnakapselit olisivat olleet vakiovanteet, mutta eivätpä olleet. No onneksi ne kuitenkin sopivat tyyliin. Nämä näyttämäsi ovat yhdet, mutta yleinen kestosuosikkini on ollut Buickin "ohutpuolaiset" 5-puola-peltivanteet, joita esim. '70-luvun lopussa oli noissa.
     
  3. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Ne Buick Rallyethän ovat kaikkein hienoimmat!
     
  4. tallitonttu

    tallitonttu 1st gear

    Kartio? Holkkimuttereillahan nuo tulevat kiinni? 19,5 mm on holkin halkaisija.

    Itse laittelin juuri talveksi tuollaiset vanteet Roadmasterin alle. Mukavasti passaavat tuohon sämpyläkoppaiseenkin.

    Mutterit vaan piti teettää sorvaamossa, kun noissa on alunperin tuumakierre ja sämpyläkoppaisissa on pyöränpultit millikierteellä.
     
  5. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Näinkö on? WTF?
     
  6. PauliP

    PauliP 1st gear

    Buickissa, samoin kuin Oldissa ne tehtaan vanteet ja pölärit on mun mielestä aika aika tyylikkäitä. Puolison suosikki on hänen Electra STW:ssä nuo pinnakapselit, auto on nyt vaan pelkillä peltivateilla kun hukkasin (eli laitoin johonkin sopivaan paikkaan) tallimuuton yhteydessä ne erikoismutterit jolla ne kapseleiden kiinnikkeet tulevat paikoilleen.

    Tuossa kuvassa ainakin nuo aluvanteet näyttävät tosi hyviltä. Eikös ne voisi laittaa kiinni vaikka sellaisisilla kromatuilla Bilteman muttereilla ilman keskiökapseleita :wink: ?
     
  7. PauliP

    PauliP 1st gear

    Jotenkin vaan kartiomutterit noissa näytti ihan sopivilta, ei tuollaisissa ainakaan minun mielestä mitään parin sentin halkaisijaista reikää muttereille ollut. Vastaavilla kartiomuttereilla on pojan Regalissa samanikäiset Buickin T-Typen vanteet ollut kiinni ilman ongelmia.

    Onkohan noita nyt erikokoisilla rei'illä olemassa? Ja Eikös tuota samantyylistä vannetta ole myös jollain yleisvalmistajallakin?
     
  8. tallitonttu

    tallitonttu 1st gear

    En tiedä näistä tarkemmin, mutta omat vanteet ovat kyllä just nuo samat kuin kuvassa, koirankupeilla ja Buickin merkeillä. Täältä OD:n kautta ostin ne tässä syksyllä.

    Reiät vanteissa ovat tosiaan täysin suorat, ilman mitään kartiota. Muttereissa holkin halkaisija 19,5 mm, mutta vähän kyllä ihmetytti se, että eivät olleet reikään täysin naftit. Välystä on muutama kymppi. Voisko nuo minun vanteet sitten olla poratut? Muuten ovat kyllä lähes uuden veroiset.
     
  9. PauliP

    PauliP 1st gear

    Jospa niitä on erikokoisilla kiinnitysrei'illä, onhan se ihan mahdollista.
     
  10. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Sellaiset holkkimutterithan ne on alkujaan ja niissä on vielä peltinen prikka tukena. Siis ensin on kartio ja sitten suoraa osaa, sen jälkeen prikka ja sitten se mutteri osa vääntämistä varten.
    Aika tiukasti ne holkit istui noihin reikiin.

    Samoilla muttereilla saa kyllä peltivanteetkin kiinni mutta tavallisilla peltivanteille tarkoitetuilla muttereilla en laittaisi noita aluja kiinni.
    Minulta taisi tuollaiset vanteet mennä nimimerkille Tero.Rutanen ja kaipa ne keskikupitkin oli silloin matkassa.
     
  11. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Oisko Petterillä kuvaa ko. muttereista? Minkäs levyisiä teillä on noi vanteet ollu? Noi on 8" ja yllätyin positiivisesti leveydestä.
     
  12. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Eipä taida olla kuvaa ja omat oli 7" leveät.

    EDIT: tuossa nippelit.fi sivulta havainnollistava kuva:
    [​IMG]
    Noissa buickin muttereissa vaan oli kartio tuon holkin päässä ja prikka sitten holkin ja mutteriosan välissä. Tuolla nippelit-sivuilla mainitaankin, että näihinkin pitää se prikka laittaa.
     
  13. tallitonttu

    tallitonttu 1st gear

    7 -tuumaiset ovat mullakin.
     
  14. Kustom STW

    Kustom STW Gearhead

    Ainakin Suomessa noi on tainnut saada nimen "turbiinivanteet".
     
  15. PauliP

    PauliP 1st gear

    Jos niissä on joku 15.8mm pultinreiät, niin sitten voisi sopia nuo linkin kartiolliset holkkimutterit:

    http://www.gorilla-auto.com/lug.nuts.page_09

    Mutta noissakin tuo kartion pinta-ala on pienempi kuin esim. Bilteman muttereissa, koska noissa ei ole sitä laajennuskaulusta.
     
  16. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Joo, näitä alumiinivanteita on tosiaan ollut kahdella erilaisella kiinnityksellä: holkkimuttereilla ja kartiomuttereilla. Näistä kartiomuttereista tarvisin mitat.
     
  17. PauliP

    PauliP 1st gear

    Mittasin tallilla kartiomutterikiinnikkeisten Pontiac Firebirdin orkkisaluvanteen pultinreiän, se on jotain 15.8mm, ei nuo kuvan mukaiset sopisivat siihen sinänsä.
    Mutta ne orkkismutterit mitä niissä olivat, olivat ilman holkkia. Samoin Trans Sportin aluvanteissa ei ole holkkimuttereita, ihan tavalliset karttiomuterit, ja ovat tehtaan orkkikset kun on vielä se lukkomutterikin työkaluineen tallella.
     
  18. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

    Juu, aivan, mutta kuten sanoin, niin näitä on ollut kummillakin ja nyt jos joltain löytyy yksikään Buickin aluvanteen alkuperäinen kartiomutteri, niin tarvisin mitat. Myös keskönsuojat kiinnostaisivat.
     
  19. Putte_J

    Putte_J 1st gear

    Oiskohan kellään noita holkkimuttereita ylimääräisinä tallin nurkissa? Tai tietoa, mistä niitä sais hommattua(nippelit.fi sivun holkkimutterit olivat väärän kokoisia, eikä ebaystakään tunnu löytyvän oikeanlaisia). Reiän halkaisija on tuo tallitontun mainitsema 19,5mm ja paksuutta vanteella on reikien kohdalla noin 16mm, mikäli oikein muistan.

    Myös keskikupit kiinnostaa, jos semmoiset jostain löytyy. Maalin ja kromin kunnolla ei niin merkitystä.

    Ja sen varran täytyy vielä kysäistä, että kun vanteissa on merkintä 15x7x.34IN, niin tarkoittaako tuo .34IN tuota ns. et-linjan ¨asemaa¨? Eli vanteen et olisi jotain 8 ja 9 välillä?
     
  20. Vilkuna

    Vilkuna Gearhead

Kerro tästä muillekin!