Alumiinin pinnoitus

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja NorthElite, 14.2.2018.

 1. NorthElite

  NorthElite 3rd gear

  Auton alumiinilistojen kunnostukseen en löytänyt pinnoittajaa kotimaasta ja jenkeistä kysyttynä hinta kaikille listoille nousi pilviin. Maalauskaan ei oikein tyydyttänyt. Jenkkiautojen alumiinilistojen pinnassa on kromatointi tai nykyiseltä nimeltään ilmeisesti kiiltoanodisointi. Ongelmana vanhassa pinnoitteessa on kuusiarvoinen kromi, joka on syöpää aiheuttava aine.

  Markkinoilla on kuitenkin pinnoitukseen kuusiarvoisesta kromista vapaa menetelmä. Tuoteselosteen mukaan se on hyvä suoja alumiinipinnoille. Vastannee vanhaa kromatointia ja soveltuu alumiinille, valualumiinille ja magnesiumille. Menetelmä estää siis alumiinin pinnan hapettumisen pysyvästi, eli pinta pysyy kiiltävänä. Tosin pinnan väri vähän muuttuu.

  Kyseessä on tuote nimeltään Surtec 650.

  https://www.surtec.com/en/products/product-overview/aluminium-pre-treatment-50/surtec-650-268/

  Kyseessä on teollisuuskemikaali ja minulle soitettiin perään paikasta, josta sitä tilasin. Lisäksi keskustelimme sähköpostilla. Omalla työmaalla tehdään materiaaleihin liittyvää tutkimusta, joten hankinnan suhteen ei ilmennyt ongelmia. En siis ole varma saako tuota kemikaalia ihan kaikki hankittua. Käyttöturvatiedoissa en tosin mitään ihmeellistä huomannut.

  Alumiinin käsittely Surtec 650 aineella on periaatteessa helppoa. Aine suihkutetaan kappaleen pintaan ja pidetään kappale märkänä muutama minuutti. Kappale pestään deionisoidulla vedellä, joka on puhtaampaa kuin akkuvesi. Harrastajalle voisi ehkä riittää akkuvesikin.

  En tee käsittelyä kaupallisesti. Tämän jutun ajatuksena on jakaa infoa ja avata keskustelua.

  Alla listan pätkä, johon testasin Surtecia. Kiillotus jäi karkeaksi ko. kappaleessa, mutta menee kuvituskuvana. Paras löytämäni menetelmä tähän mennessä.

  [​IMG]
   
  Roberto, peltsi ja xarper tykkäävät tästä.
 2. f34

  f34 Gearhead

  Loistavaa, myös sanan varsinaisessa merkityksessä.
   
 3. Kalu

  Kalu Gearhead

  No hitto. Mulla ois kolme kaasaria, mitkä tummuu kiillotuksen jälkeen tyyliin heti kuukaudessa. Olis hyvät testikappaleet...
   
 4. NonSenCe

  NonSenCe Gearhead

  miälenkiintost. kui paljo tuo aine kustantaa? ja mistä sitä sai tilattua?
   
 5. meteor

  meteor 3rd gear

 6. Remmiveto

  Remmiveto Gearhead

  Olet varmaan kokeillut vanhaa Sinol- kikkaa? Kiillotetun alumiinipinnan kun pyhkäisee Sinoliin kastetulla naarmuttamattomalla kankaalla ni kestää kiilto. Yksissä vanteissa lävi talven vaikka suolassa ja rännässä. Pesikin välillä. Kesäpeleissa pitrmpään.

  Toki helppo on uusia. Ja halpa.
   
  Muokattu: 12.4.2018
 7. NorthElite

  NorthElite 3rd gear

 8. Degenerated

  Degenerated Gearhead

  Kas, justiin yksi päivä hypistelin purkkia jossa luki Alodine 1200s. Ajatus kirposi mieleeni heti imusarjan käsittelystä tuolla. http://na.henkel-adhesives.com/product-search-1554.htm?nodeid=8806548668417 Vaikuttais aika samalle tavaralle, mutta tutustuttuani käyttöohjeeseen totesin, että jääköön kokeilematta, etenkin kun tavara purkissa on huomattavan vanhaa.
   
  NorthElite tykkää tästä.
 9. unknown

  unknown 3rd gear

  Aika huonosti on esimerkkikuvia olemassa, etenkin tuosta värjäytymisestä, olisiko sinulla laittaa ennen/jälkeen kuvia vaikka valkoisen paperin päällä.
  Mielenkiintoinen juttu olisi nähdä valualumiinille ja painevalualumiinille vaikutus.

  Kiitos paljon vinkistä.
   
 10. NorthElite

  NorthElite 3rd gear

  Pinta on joidenkin lähteiden mukaan lievästi irisoiva. Omassa testikappaleessa en tuota huomannut, mutta pitää askarrella lisää. Laittelen kuvia, kunhan saan jotain tehtyä. Kiiltävän kappaleen kuvaaminen on vaikeaa...

  Alla linkki selventämään sanaa irisointi ;)
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Irisointi

  Teollisesti Surtec 650 -pinnoitusta tehdään suomessakin, mutta harrastajien "romujen" osalta alumiinilaatujen kirjo lienee melkoinen. Eipä tuohon uskalla paljoa muuta sanoa :)
   
 11. unknown

  unknown 3rd gear

  Listat usein on juuri tuolla tavalla "sateenkaaren väreissä" , että ainakin listojen kannalta kuulostaa hyvältä.
   
  NorthElite tykkää tästä.
 12. NorthElite

  NorthElite 3rd gear

  Tässä pikaiken esimerkki valualumiinista. Demon 625 Jr -kaasuttimen kohokammio.
  Ensimmäinen kuva on originaali, ja osa on joskus pyyhitty kromitahnalla puhtaaksi.

  [​IMG]

  Toinen kuva jossa kappale on pyyhitty puhtaaksi/kiiltäväksi muutamassa minuutissa kromitahnalla. Siis mitään super kiillotusta en tehnyt.

  [​IMG]

  Alla olevat kuvat on käsittelyn jälkeen. Omasta mielestäni tulos on valkoisempi käsiteltynä. ...ja sitä saa mitä tilaa, eli pinnoitus ei paranna pohjia. Ennen pinnoitusta pesin osan präkliinilla. Sormenjäljet yms. tulee todennäköisesti näkyviin, jos niitä pintaan jää.


  [​IMG]

  Alla kuva lumihangessa kuvattuna.

  [​IMG]

  Kuppi paikoillaan kaasuttimessa. Muut osat alkuperäisessä kunnossa. Toivottavasti tästä saa jotain mielikuvaa.

  [​IMG]

  Sateenkaaren sävyä lievästi on. Minulla ei ole asiaan enempää annettavaa. Ehkä pitemmän ajan kuluttua, kun näkee että miten pinnoite kestää aikaa :)
   
 13. Vuppe

  Vuppe Gearhead

  Kyl toi käikäle taitaa olla ihan painevalettu, no alumiinivalua sekin on. ;) . Sillä tekniikalla niitä saa "miljaardeja", tulee kun liukuhihnalta.

  Kiillon pysyvyyteen vaikuttaa seos, toki erilaiset pinnotteet sit erikseen. Kattokaa jotain autojen latureita vaikka, hapettuu ihan valkoseks vaikka juuri sähkövermeissä ei kannattais hapettuvaa (halvinta) seosta käyttää. Eikä käsittääkseni kotimaassa käytetäkään.
   
 14. Olper

  Olper 1st gear

  Aika vanha threadi. Itteäki kiinnostas toi alumiinin passivointi, eli
  Alodine 1001 (6-kromi syöpäaine)
  Surtec 650
  Iridite NCP (kromiton)
  ChromitAL TCP

  Ja mitä näitä nyt on. Pari vuotta vanhat kuvat on tästä threadista kadonnut, ni ei tota jälkeä enää näe. Mut miltähän ne nyt pari vuotta myöhemmin näyttää?
  Onko sulla NorthElite tota Surteccia tallessa?

  Onks näistä tietoo, et miten kestää esim ilmajäähdytteisen neloskoneen alumiinisen venakopan pinnassa (Honda CB1100F)? Sehän voi lämmetä melko kuumaksi, jos jää kuumalla kelillä ruuhkaan jumiin. Jostain taisin lukee alodinesta, et kestää vaa jonkun 60°C.

  edit: täällä https://www.ilmailu.org/forum/index.php?topic=1243.0
  kirjoitettiin siitä 60°C. Perään lukee, että 250°C kestää maalattuna. Jospa tuon alodinen päälle vetäisi lakan
   
  Muokattu: 11.5.2020
 15. always bb

  always bb Gearhead

  Täällä kuhmoisissa on firma joka tekee alumiinin pinnoitusta
  On suomen ainoo muuten tietojeni mukaan

  Toimii vanhassa metekon hallissa
   
 16. Olper

  Olper 1st gear

  Alumiinin passivointi hakusanalla löytyy aika montaki, mitkä tekee. En tiiä onko tota alodinee saatavilla kovin helposti, mut ainaki surteccia. Eri asia sit et kiinnostaako noita firmoja palvella köyhää kadun miestä parin kipon kanssa
   

Kerro tästä muillekin!