Astron "käry"

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja audiq, 6.12.2005.

 1. audiq

  audiq Gearhead

  Onkos kellään ollut samanlaista ongelmaa? Astroon pölähtää välillä outo käry, joka ei ole mielestäni öljystä tai bensasta lähtöisin. Käry tuntuisi tulevan puhaltimen kautta. En ole keksinyt mitään tiettyä tilannetta jossa käry pölähtää sisään. Useammin kostealla, mutta myös kuivalla kelillä.
  Useammin hiljentämisen jälkeen tai pysähtymisen jälkeen, mutta myös tasaisella vauhdilla. Muusta liikenteestä se ei ole lähtöisin. Viikolla pöläytti kaksi kertaa ja hävisi heti. Aikaisemmasta kerrasta oli jo useampi kuukausi. Aikaisemmin tarkastin puhaltimen vastukset ja kotelon, sekä pissapojansäiliön, jäähdyttimen ja muut mahdolliset vuodot. Käry tulee sisään kuin löylyä heittäisi, mutta ilman lämpöä ja häviää heti sen jälkeen. Sähköistä se ei mielestäni ole peräisin. Jos jollakin ideoita niin kuuntelen mielelläni ja vastaan lisäkysymyksiin tarvittaessa.
   
 2. FNB tuning

  FNB tuning 1st gear

  Ettei olis ilmastoinnista lähtöisin (ummehtunut haju)?
   
 3. JKF

  JKF Gearhead

  Kerran sattui saman suuntainen ilmiö. Kyseessä ei tosin ollut astro, mutta saman firman auto kumminkin. Luulin jo, että auto on tulessa, kun alkoi puskea savua lämmityslaitteesta. Savutus loppui kyllä nopeasti ja hajusta pystyi päättelemään, että jotain puunlehtiä siellä oli palanut. Ilmeisesti ne vastuslangat käyvät aika kuumina puhaltimen osatehoilla tai sitten itse puhaltimen moottori oli saanut jotenkin roskat syttymään. Aika paljon sieltä roskaa kyllä löytyikin, kun sitten joskus myöhemmin vaihtelin puhaltimen moottoria.
   
 4. audiq

  audiq Gearhead

  Ei ole ummehtunut haju, vaan enemmänkin jäähtynyt savu tai höyry.
  Kokeilin polttaa niitä lehtiä (en siis käärinyt sätkiä niistä) sytkärillä mitä siellä kotelossa oli ja se ei ollut samanhajuista. Vastuksissa ei ollut likaa eikä tuhkaa ja kotelossa oli vain muutama lehti. Sisäilmanotto taitaa olla oikean umpion takana ja en ymmärrä mikä siinä vieressä voisi tuon aiheuttaa, jos tuo tulee konehuoneesta. Muualta, esim. itse koneesta tulevat hajut tuskin kulkeutuisivat ajossa puhaltimen kautta sisään. Paisuntasäiliö oli ylhäältä hieman halki, mutta jäähdytinnesteen haju se ei ole ja se on aika helposti tunnistettava. Oikeassa umpiossa oli vähän lämmenneet liittimet, mutta poltinta vaihtaessani nekin kiristin ja haju ilmestyi senkin jälkeen. Ainoa yhteinentekijä on, että käry häviää aina tuulettamalla heti, siksi tuo "löyly" vertaus. Yleensä vain kerran ajon aikana. Viimeksi viikolla kolmenkilometrin jälkeen, eli moottori vielä aika kylmä. Aikaisemmin kärytys väli oli noin kuukausi-kaksi, mutta nyt taisi olla keväällä edellisenkerran. Oma epäilyni on siis tuo ilmanoton ympäristö, mutta älkää antako sen hämätä, koska jos olisin siitä varma en kyselisi vinkkejä. Ja kiitokset nopeista vastauksista FNB tuning ja JKF!
   
 5. mietmi-3

  mietmi-3 Double Gearhead

  Menee ehkä utopian puolelle, mutta puhaltimen hiilet lähes loppu ankkurin laakeripinnat heikossa kunnossa niin kaarrteessa/jarrutuksessa ankkuri pääsee heilumaan/hinkkaamaan johonkin ja hiilet sätii aiheuttaen (sähkön hajua).
  Oho!
   
 6. impala1968

  impala1968 Gearhead

  Ainakin nää mun astrot on molemmat pölläytelleet sellaisia kummallisia henkäyksiä satunnaisesti. yhteistä on ollut että ilmastointi on ollut aina silloin päällä. Liittynee jotenkin siihen? Mut eipä ole menoa haitannut....
   
 7. AstroUser

  AstroUser Gearhead

  Edellinen Astro ei pöläytelly, mutta tämä toinen tekee sitä. Jos ilmastointi on päällä, niin ei tuoksahda yhtään. Kostealla ilmalla muistan tätä sattuneen eniten. Mie luonnehtisin hajua jonkin muovin kuumenemiseksi, sama haju tulee kotona, jos takkaa/leivinuunia lämmittää oikein kuumaksi ja maalipinnat vähän haisee vielä uutuuttaan. Oon kyllä usein miettiny kans tätä samaa asiaa Astrolla ajellessani, että mistäköhän johtuu... Ei ainakaan vielä ole palanu...
   
 8. impala1968

  impala1968 Gearhead

  No tää mitä mä meinaan ei oo mikään palaneen käry vaan jonkunlainen "pöllähdys" jotakin mitä ei nyt osaa eritellä miksikään.
   
 9. audiq

  audiq Gearhead

  Puhallin kuulostaa terveeltä ja käryä on tullut jo ainakin kolmenvuoden aikana, joten hiilivika olisi varmaankin pahentunut, mutta puhallinmoottorin voisi kyllä tarkastaa. Tuo "pöllähdys" on aika osuva, tosin mielestäni ilmastoinnin asennolla ei ole meillä vaikutusta. AstroUserinkin kuvaus sopii, enemmänkin lämmennyttä kuin palanutta, vaikka savustakin aikaisemmin mainitsin, mutta vaikea hajua on tarkemmin kuvailla. Ilmeisesti kyseessä jonkinlainen "ominaisuus", mutta itse aiheuttaja on vielä arvoitus.
  Meillä tosiaan viimevuosina ilmestynyt ja auto on ollut jo vuodesta -94.
  Ja kiitokset taas kommenteista!
   
 10. vesahintsala

  vesahintsala 1st gear

  Omassa astrossani hajua aiheutti lämmityslaitteen katkaisimen liitin. Se käy aika kuumana koska katkaisimen alla on symbolien polttimo... Lopputulo oli että kerrattain se sulasi kokonaan. Uuden katkaisijan myötä hajut hävisivät.

  tiedä sitten onko samaa vai ei
   
 11. Wäiski

  Wäiski Gearhead

  Ponu käryää myös, mutta siihen löytyi aivan selvä syy. Venakopan välistä tippuu öljyä tulisen pakoputken päälle, niin joskus varsin ikävästi savahtaa esim. liikennevaloissa seistessä. Haju muistuttaa lähinnä palanutta kumia, eikä normaalia loppuunajetun teini-DX:n sinistä pilveä.
   
 12. V.Kutvonen

  V.Kutvonen 1st gear

  Astron käry

  Mulla Astro tupsautteli ihme hajuja millon mistäkin enkä niitä sen kummemmin ettiny.Joltain muovinkäryn sekotukselta tuo vähä vaikuttas.Lämppärinlaakeri, kojelaudan alla pistokkeet ja kaikki muu sähköön liittyvä läpisyyniin.Huonot kosketukset nostaa virtoja(lämpöjä)ja haisee todella pahalle.Tuon aikanen jenkkimuovi on tosi paskaa suomen oloissa,huomaat sen purkaessa mutta älä riko osia, ne menee rikki tosi helposti ja uudet ehjät maksaa.MARS kirjastoon!
   
 13. audiq

  audiq Gearhead

  Lämppärinkatkaisin täytyy haistella läpi, kun taas pölähtää. Öljyvuodot on tarkastettu peilin avulla joka paikasta, eikä niitä löytynyt. Ainoastaan moottorin alaosassa on hieman öljy/pöly töhnää, muuten täysin kuiva. Pölähdys tulee niin nopeasti ja mielestäni kummallekin puolelle, että en usko ohjaamossa olevien johtojen käryä aiheuttavan ja siellä ei ole mitään jälkikäteen asennettuja virityksiä, mutta puhallin ja vastukset täytyy tarkastaa uudestaan ja se katkaisin, kun sen yli/takaa kuitenkin virtaus käy. Sähkökäryillä on vaan mielestäni taipumus jäädä "leijumaan", joten nopea häviäminen ihmetyttää ja se että kaikki laitteet toimivat normaalisti ja "terveen" kuuloisesti.
  Ja kiitokset taas kommenteista!
   
 14. hot wheels

  hot wheels 1st gear

  Mie just pari viikkoo sitten vaihoin yhen ukon astroon lämppärin moottorin ,kun iski tulta ja piti hirveää mökää... kun purkasin koneen niin ol laakerit ,jos siellä ees semmosia ol ollu täysin paskana... ankkurista sojotti kuparilankoja... staattorista pala pois kuin jepen sielusta..... no ,kun ei uutta lämppäriä meinannu siihen aikaan illasta löytyä ,niin laitoin sinne amazonin puhaltimen ,joka käy melkein suoraan parit lisä reiät joutu poraan kiinnityksille...hyvin pelas sen jälkeen.... Ja ukko läks koe ajolle.... Ei o ukkoo sen jälkeen näkyny ,eikä kyllä rahaakaan puhaltimesta sekä parin tunnin vaivasta... min puolesta sen ukon astro olis voinu kyllä vaikkaa palaa ja ukko sen mukana.... onse semmonen kyrpänaama.. :mad: 8) ja asuu viel melkein naapurissa...
   
 15. Chevellecoupe64

  Chevellecoupe64 1st gear

  Maksamatta????

  Joo tuttu juttu! Eiks oo kiva ku teet par tuntii töitä et saat jonkun väärän osan satuu oikeelle paikalle ja sit hemmo tai tytsy lähtee hakee rahuja pikapankista ja jää sille tielle???Lappeenrannas ajelee varmaan monta autoo etiskelles vieläkii sitä pankkii.
   
 16. hot wheels

  hot wheels 1st gear

  heh heh vituttaa niin et melkein alkaa naurattaa... saman ukon eri merkkisiin kärryihin oon vaihtanu osia ,kuin korjaamo konsanaan ja kympin kaks saanu..... just kuulin työkaverilt et joku ala pallon vaihto makso korjaamolla toista sata euroa.... täytyy ens kerral antaa oikean korjaamon puhelin numero ,jos jotaan hajoo.. :rotfl: :rotfl: ja sanoo kokoaa ittesä ja painuu vittuuun....
   
 17. AstroUser

  AstroUser Gearhead

  Moniurahihnan vaihdon jälkeen käryä ei ole ollu. Se siellä on tod.näk. luistanu välillä. Rattiputken kohdalta näkyy päivänvalo jos konepelti auki, eli esteetön kulkuki näyttää käryille olevan...
   
 18. audiq

  audiq Gearhead

  Pitikö hihna luistaessaan ääntä? Meillä on hihna pari vuotta sitten vaihdettu ja on aivan hiljainen, mutta voisihan tuonkin tarkastaa.
   
 19. AstroUser

  AstroUser Gearhead

  Kiristimen ja ohjaimen rullat eli laakerit oli tiensä päässä. Ne piti helisevää ääntä. Ja sekin loppui pari viikkoa ennen hihnan korkkausta. Perinteiset hihnanluistatusvikinät kuulin vasta kun starttasin viimeisen kerran sille hihnalle.

  Ja edelleen käryjä ei havaittu...
   
 20. AstroUser

  AstroUser Gearhead

  Melkein 4 kk moniurahihnan vaihdosta ja siihen loppui ne käryn tupsahdukset. Mitään muuta ei ole Astroon tehty eli oma johtopäätös on että hihna/kiristimet aiheuttaa käryjä.
   

Kerro tästä muillekin!