Auton rakentelu & virittäminen Suomessa FAQ

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Lettu, 1.8.2002.

  1. Lettu

    Lettu Gearhead

    Hyvänpuoleinen linkki:
    http://www.ffp-motorsport.com/tuning/laki-faq.php

    huom:
    "Vastaukset on hommattu katsastusmiehiltä, AKE:lta ja lakiteksteistä. Emme tietenkään ota minkäänlaista vastuuta niiden paikkaansa pitävyydestä, joten tarkista faktat lähimmältä katsastuskonttorilta tai Autohallintokeskukselta ennen peruuttamattomien muutoksien tekemistä. "

    linkki päivitetty

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: lettu 2002-08-27 20:59 ]</font>
     
  2. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Mielenkiintoinen lause:
    Ajoneuvon osien poistaminen rinnastetaan osien vaihtamiseen laskettaessa autoverolain 3 õ:ssä tarkoitettua kanta-ajoneuvon prosenttiosuutta. Jos siis rälläköit tukipalkin pois ja hitsaat tilalle uuden, se lasketaan prosentteihin. Mutta jos jätät vanhan palkin kiinni ja hitsaat viereen uuden neliöputkesta, prosentteja ei kulu.
    Eli customia tehdessä kannattaa jättää vanhat pellit alle ja vanhat osat kiinni :lol:
     
  3. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Joo yks kaveri teki rangesta vähän paremmin metsään sopivan ja lyhensi sitä ja poisti katon korotti ym. pientä Sitten katsastuksessa ruvettiin tekemään kantaauton tarkistusta kun oli osia poistettu/vaihdettu liikaa?? arvatkaa oliko kaveri pihalla kun ne selitti että poistettu osa lisää prosentteja. No sitten homma keskeytettiin ja ne tanan prosentit laskettiin ja todettiin että kun katon etuosan ~metrin pätkän pistää takaisin niin sitten ei tule "korin" vaihtoa kun prosentteja on alle 24.
    Voihan räkä niinkuin yks keksijä aina sanoi. kyllä varmaan ulkomailla nauretaan meitin byrokraattien lakipykäliä tällaista ei voi olla missään muualla eihän voi.
     
  4. triniemi

    triniemi Gearhead

    Kyllä tämmöset jutut pistää miettiin että kannattaako harrasteautosta tehdä katuautoa. Niinku hot rodissa luki: "Hot Rods only exits to please the soul. That's why I choose my hot rod in a form of fuel altered" tai jotenki tollai. Jenkeissä varmaan kyllä sais ajaa fuel alteredilla kadulla, jos siinä on valot, jarrut, vaimentimet ja renkaisssa pintaa. Termiä muutoskatsastus ei tunneta. Yks vaihtoehto olis tietysti muuttaa Ruotsiin/Jenkkeihin harrastuksen perässä. Oon ihan oikeesti harkinnu sitäkin.

    Harmi vaan että ei-rekisteröidyn harrasteauton käyttömahdollisuus on aika vähäistä Suomessa, lähinnä vaan kilpailut.
     
  5. -TH-

    -TH- Gearhead

    niin, olen Itsekin ajatellut muuttaa ulkomaille, jos ei jonkun ajan päästä pykälät muutu.
    Tämä autojen harrastaminen on muutenkin kallista hommaa, ilman että maksellaan joka helevetin asiasta erikseen ja loppujenlopuksi kuitenkaan ei saa tehä/ajaa sellasella kulkimella kuin haluaa. on tämä oikee junttila perkele.
     
  6. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    kaikkein koomisinta tässä on se että jos kysyt joltain rivikansanedustajalta tästä asiasta niin se ei edes tiedä että tällainen laki on olemassa. Se on vain hyväksynyt lain jonka joku maailmaan kyllästynyt virkamies on valmistellut ja joka on sotkettu muiden esitettävien lakien joukkoon..?? demokratia hmm.
     
  7. Lettu

    Lettu Gearhead

    toinen hyvä linkki:
    http://www.katsastajat.com/kysymykset/? ... kysymykset

    voi suorittaa kätevästi hakuja hakusanan perusteella ja uusia kysymyksiä voi esittää ja 10eurolla vastauksen saa "mahdollisimman nopeasti" :grin: ...

    HUOM:
    "Katsastajat.com ei vastaa julkaistujen tietojen käyttämisestä mahdollisesti aiheutuvista veroseuraamuksista tai muista vahingoista. Tietojen osittainenkin lainaaminen ilman Katsastajat.com lupaa on kielletty. "
     
  8. Lettu

    Lettu Gearhead

    jos auto on rekisteröity nollille 87 ja esim katalysaattorin saa poistaa ennen 7/87 autoista, niin kumpaankohan kastiin nollille rekisteröity auto herra viranomaisen mielestä kuuluu??
    voe näitä pykäliä..
     
  9. fisu

    fisu Gearhead

    katin saa poistaa jos otteessa ei lue "vähäpäästöinen"
     
  10. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    se teksti vähäpäästöinen rek.otteessa on jonkun katsastusmiehen omaa keksintöä ja sille ei ole laissa perusteita. olen "taistellut" kyseisen asian takia ja tulos oli sellainen, että autosta saa poistaa vaikka kaikki n.s. saastelaitteet kunhan se alittaa sille vuosimallille säädetyt rajat.
     
  11. fisu

    fisu Gearhead

    sitähän se tarkoittaa jos se on vähäpäästöinen, silloin sen täytyy alittaa juuri ne tiukemmat normit <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  12. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Mulla oli farkku jonka otteessa luki vähäpäästöinen varustettu katalysaattorilla, käytettävä lyijytöntä ym.. No väänsin siihen tupla putket ja sitten konttorilla väännettiin kättä juuri katista kun sitä ei ollut mutta silti se täytti sen vuotiselle määrätyt rajat. Ja kyllä se leima tuli ilman kattia vähäpäästötekstistä huolimatta.
     
  13. Lettu

    Lettu Gearhead

    muistatko menikö edes lähelle nuita raja-arvoja?
     
  14. Alexik

    Alexik 1st gear

    Osittain aiheen ohi...

    Ihan pakko kommentoida. Otappa ny huomioon, että eduskunnassa käsitellään vuoden aikana useita satoja lakeja, jotkut pienempiä, jotkut todella isoja projekteja. Turha olettaa että kukaan tuntisi jokaikistä lakitekstiä, sitä tavaraa on meinaan sen verran paljon.
    Ja toisekseen, hieman hassua syyttää vaikkapa jotakuta nykyistä kansanedustajaa jostakin joka on päätetty silloin kun ko. henkilö on tod.näk. ollut vielä vaipoissa.

    Halusin yrittää vähäsen realismia tuoda mukaan, kun aina vaan syytetään kaikesta pahasta samoja...
     

Kerro tästä muillekin!