Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Sanoisin, että tila tulee olla vakituinen tulityöpaikka (paloviranomainen kait sen sellaiseksi voi määritellä, jos täyttää määräykset). Silloin ei tarvita edes tulityökorttia, mutta tietenkin tulitöistä annettuja määräyksiä pitää noudattaa. Autotalli ei voi olla vakituinen tulityöpaikka, autotalli on vain auton säilyttämistä varten.

    Jos tila ei ole tulityöpaikka, silloin tarvitaan tulityökortti ja jokaista työtä varten tulityölupa (paloviranomainen myöntää).

    Näin ainakin meillä töissä. Eikä tämä ihan mutua ole, tuli selviteltyä asiaa kun kävin tulityökurssin ja hain rakennuslupaa. Tuolta lisää.
     
  2. iikka-

    iikka- 3rd gear

    Kaverilla on tallissa 2 pilarinen nostin, merkkiä enkä myyjää muista mutta oli valmistettu tuossa jossain entisen itäblokin maissa. Asiallisen oloinen vehje, jos en ihan väärin muista niin kustansi vajaa 2 tonnia puolisen vuotta sitten. Ja siis sähköhydraulinen. Voin katella tarkemmin kun meen käymään.
     
  3. chevyukko

    chevyukko 1st gear

    siis nämä tulityökortti ja työturvallisuuskortti jutut ovat TYÖPAIKOILLA käytettäviä juttuja... joku joka ei työkseen näitä touhuile hitsaa kyllä kotona varastossa/autotallissa ilman tota korttia ja EI tiedä näistä lakipykälistä yhtään mitään...
     
  4. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    No määräykset kyllä koskee ihan kaikkia tulitöitä, tiesi niistä tai ei, vai onko jossain maininta, että koskee vaan töissä tehtäviähommia, ei omia tai naapurille tehtäviä turauksia? Ja tulevat tutuksi viimeistään siinä vaiheessa kun vakuutustarkastajan kanssa töngitään savuavia raunioita. "En mää tienny" ei ole lieventävä asianhaara.
     
  5. Remmiveto

    Remmiveto Gearhead

    Laittaa gyprocin alle vanerin koolinkien väliin niin aina löytyy kiinnityspintaa.

    Kyllä PerttiK on oikeassa. Tulityölle tarvii kortin jos ei tehdä tulityötilassa töitä. Ja harrastetilassa saa tehdä tulitöitä jos: ympäröivät rakenteet ovat E30 paloluokiteltu = tuplagyproc = pehmeä levy alle ja lomitettuna EK-levy päälle. Tai laittaa siihen valmistettua paksumpaa EK-levyä. Ja sammuttimia vähintään 2 x 6kg. Monikerros rakenuksessa tulee sit porraskäytävän osastointi kuvaan mukaan.

    Aiheenseen liittyvä kysymys jonka myös esitin omalle rakennustarkastajalle:

    Miten estetään kipinöiden pääsy kerralla, perusteellisesti ja lopullisesti tulityö pykälien mukaan seinän ja lattia rajapinnasta seinän sisään?

    Jos laittaa esim. palokatkokitin niin sitä pitää olla uusimassa jossain vaiheessa.

    Ei osannu rak.tark. eikä Inssi meil töissä vastata, ratkaisin asian omin päin ja sain papukaijanmerkin siitä sit jälkeenpäin.
     
  6. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    30 minuutin seinä tulee myös siitä, että väliseinän tai ulkoseinän molemmilla puolilla on kipsilevy ja välissä lasi/mineraalivilla. Ehkä jopa selluvilla käy, en muista. Mulle oli suunnittelija ehdottanut korjaamopuolelle 60 min rakennetta, mutta (muut) rakennusalan ammattilaistuttavat pitivät 30 min riittävänä. Mulla on kyllä käsitys, että vaneriseinilläkin saa helposti 30 min rakenteen, koska massiivipuun hiiltymisnopeus on niin pieni.
     
  7. Holley

    Holley Gearhead

    Miten niin autotalli ei voi olla vakituinen tulityöpaikka, jos sen rakentaa niin kuin nuo ohjeet sanoo?
     
  8. amalo

    amalo Gearhead

    Kysyppä rakennustarkastajalta... voi olla että rakennuksen nimike täytyy tällöin olla joku muu, huoltorakennus, talousrakennus tai korjaamo. Ja jos on oikein hankalaa niin korjaamo nimikkeellinen rakennus voi kait vaatia alleen teollisuustontin. Talousrakennus on hyvä. Autotallit tosiaan on autojen säilytystä varten, ei tulitöitten tekemiseen, niihin on ihan muut tilat :)
     
  9. Holley

    Holley Gearhead

    Puoli Suomea siis tekee laittomasti kotihommia, MIG-hitsauskoneita myydään vääriin tiloihin? No ei siinä mitään. Entä jos - aina pitää olla ajatuksia - sattuisi perustamaan vaikka jonkun toiminimen, joka tekisi jotain sekalaisia metallitöitä? Silloin ei voisikaan normaalilla omakotialueella suunnitella mitään tekevänsä, vaan pitäisi etsiä jostain teollisuustontteja? Tai sitten kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että saisi rakentaa tontillensa "huoltorakennuksen" ja luvat sellaiselle?
     
  10. amalo

    amalo Gearhead

    Nii-i... :) Mun näkemyksen mukaan tähän on kaks tietä, joko pyöritellään byrokratian rattaat kaikkien kekkoslandian pykälien mukaan tai sitten pidetään naapurisuhteet hyvinä ja turvat kiinni. Eikä tietty koomailla. Itellä onneksi on luvat tuolla pöytälaatikossa, niin voi ainakin toivoa että jos sattuu jotain niin mahdollisesti vakuutus sitten joskus jotain korvaakin. Mutta toivottavasti ei tarvi alkaa kokeileen.
     
  11. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Kysyin, mutta ei osannut sanoa. Paloviranomaiset / vakuutusihmiset osasi paremmin. Hain sitten luvan "korjaamohallille". Se tosin taas aiheutti kysymyksiä minun suuntaan lupaprosessin aikana :rotfl:
     
  12. chevyukko

    chevyukko 1st gear

    mut jos on toi tulityökortti niin sithän tossa ei oo ongelmaa! hitsaukset voi tehdä vaikka keittiössä...
     
  13. Remmiveto

    Remmiveto Gearhead

    Ei hitsauskone ole luvanvarainen eikä myyjä ole siitä vastuussa missä niitä käytetään.No lähtökohta on et omakotialueella ei saa em. yritys toimintaa harjoittaa.

    Itsellä on 111m2 halli ( luvissa harrastetila, autojen rakentamiseen ja korjailuun ) takapihalla omakotialueella. On tulityötila E-30. Luvissa lukee monessa kohtaa et "ei ammatinharjoittamiseen".

    Rak.tark. sano et jos esim. autojen rakentamista tai muuta metallitöitä rupeis ammatikseen tekemään niin lupaan vois yrittää hakea läänihallituksesta muutosta naapureiden kirjallisella suostumuksella. Sellaiset piti ottaa jo rak.lupiinkin.

    No ei. Kun se keittiö ei ole tulityötila, ei täytä em. tilalle asetettuja vaatimuksia, varmasti vakuutus- ja palotarkastajalla on oma sanansa sanottavana. Toki tehdäänhän tehtaissa tulitöitä vaikka missä hakekuljettimissa mut ne onkin teollisuusalueita ja siten eri asis.

    Jos tekee niinkuin suuri osa tekee et minähän teen niin kuin haluun, pykälistä välittämättä niin voithan harrastaa tulitöitä vaikka saunassa tai halkovajassa. Mut elä odota saavasi korvauksia KUN vahinko sattuu vaan odota joutuvasi korvaajaksi. esim. hitsaat tallissasi joka ei ole tulityötila, kipinä karkaa ja palaa pari asiakkaan autoa,tallis työkaluineen, talos ja parin naapurin autot, talot ja muut niin mites sit kun vakuutustarkastaja tai oikeudessa tuomari sanoo et sun vika, maksa pois vaan.

    Ei varmasti hymyilytä.
     
  14. chevyukko

    chevyukko 1st gear

    no mitenkä esim putkimiehet tekee noita hommia keittiössä?? kyllä toi tulityökortti on just sitä varten et tulitöitä voi tehdä muualla kuin vakituisella tulityöpaikalla! pitää vaan olla riittävä sammutus kalusto ym,ym..
     
  15. Remmiveto

    Remmiveto Gearhead

    Joo, olet oikeassa.

    Mut putkimies tekee töitä väliaikaisessa tulityöpaikassa.

    Tuskin autotallia katsotaan väliaikaiseksi paikaksi, varsinkin jos siellä tehdään tulitöitä jatkuvasti.
     
  16. chevyukko

    chevyukko 1st gear

    ei siellä tehdä tulitöitä jatkuvasti, jos et tee työkses niitä hommia siellä... esim jos hitsaan autoon uuden helman se on tilapäistä, joten tulityökortti ja varusteet mukaan ni sen saa suorittaa kyllä...
     
  17. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Juu tekee, niillä pitäisi olla tulityökortti ja työkohtainen tulityölupa, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Esim tuolta löytyy virallista tietoa, mm siitä oikean laidan linkeistä, joissa sanotaan mm. että
    Eli autoa saa hitsata vaikka olohuoneessa kun huolehtii varotoimista ja hankkii tuon tuliytöluvan (varmaan palopäälliköltä tai vast. sen saa). En tiedä tosin mikä lasketaan yhdeksi työksi, onko se yksi auto vai joku pienempi kokonaisuus.

    No nyt meinaa livetä hiukan sivuraiteelle, mutta nämäkin asiat on helppo - tai vähiten vaikea - huomioida lupa- ja rakennusvaiheessa. Ja kenellä tulityökortti on, niin nämähän on itsestään selviä asioita :wink:
     
  18. Holley

    Holley Gearhead

    No en nyt tiedä, onko ihan sivuraide, jos tekee lupahakemusta ja siihen pitää kirjoittaa, minkälaisen rakennuksen aikoo rakentaa?? Varmaan siis tulee haettua varmuuden vuoksi joku "harrastetila" tms. ja suoraan niitä pysyviä tulitiloja. Naapureilta varmasti saa suostumuksia, kun joka talossa on rälläkkää, MIG:iä sekä sirkkeliä ja on muutenkin haja-asutus-aluetta kaavoissa, sikäli kun se mihinkään vaikuttaa?
     
  19. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    kävin hakemassa lisää 4 säkkiä simenttiä kun jo 210kg tullut väännettyä betoniks. sementtisäkki 8.60e 25kg kun tinkasin k raudassa. bauhausissa kai 4,95e aika kallista... :odroll:

    ukko siellä käski sekottaa 1:4. noo nuuka kun oon niin laitan...
     
  20. Deltapete

    Deltapete 1st gear

    Vähän offtopiccina:
    - Maalinraaputus "kapula" ( 44 € ) +
    lisäterä 14 euroa, K-raudasta.
    -Lisäksi vit..tuileva myyjä, kun erehdyin kysymään tyhjää hyllyä
    halvempien raaputtimien luokassa.
    - Loppu bisnekset ko. ketjun kaupoissa!
    (Jäi myös talomaalit ostamatta jostakin syystä!)
     

Kerro tästä muillekin!