Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

 1. simeoni

  simeoni Gearhead

  Tarkoitin että luonnonsorassa se kapillaari-ilmiö tapahtuu jos on tapahtuakseen, oli raekoko mitä tahansa. Ainoastaan murskattu tavara josta ns. nollatavara on seulottu pois katkaisee kosteuden nousun.
   
 2. Mika1982

  Mika1982 3rd gear

  Miten muuten olette tehneet villoituksen / höyrynsulun autotallin oviaukon yläpuolelle? Oviaukon yläpuolella on iso liimapuupalkki, jonka päälle mahtuisi gyprocin alle 10cm villa. Mietin, että kannattaako tähän kohtaan laittaa ollenkaan höyrynsulkua, koska liimapuu ei hengitä varmaankaan yhtään. Eli voiko käydä niin, jos villan laittaa liimapuupalkin ja gyprocin väliin, niin se jäisi kahden hengittämättömän rakenteen väliin ja pysyisi kosteana jatkuvasti? Kannattaako laittaa ollenkaan villaa kyseiseen paikkaan?
   
 3. Mika1982

  Mika1982 3rd gear

  Mullakin alkaa toi 78m2 talli olemaan jo viime silotteluja vaille valmis. Puuttuu oikeestaan enää listahommat sisäpuolella, ulkopuolen koristelaudat, lumiesteet ja rännit ja syöksytorvet ja puhallusvilla katolta.

  Tavoite oli, että olisi täysin valmis ennen kesälomaa, pitää melko hyvin paikkansa, kun on vielä ensi viikko aikaa tehdä loppusiloituksia :).
   
 4. jakulepi

  jakulepi Double Gearhead

  Kertoisitko enemmän tulityötilan vaatimuksista nimenomaan harrastekäytössä? Asia kiinnostaa.
  Entä onko siitä jotain oleellista haittaa/estettä johonkin, vaikka koko tila olisikin merkitty tulityötilaksi? Kuten mainitsit, tuleeko silloin tarve tulityökortille? Entä mitä väliaikainen tulityötila tarkoittaa käytännössä tässä yhteydessä? Tyyliin satunnaisia hitsauksia, rälläköintiä,jne.?
   
 5. Pertti K

  Pertti K Double Gearhead

  Tuolla jotain: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tulity%C3%B6

  Lyhyesti:
  - Vakituisella tulityöpaikalla ei tarvi tulityökorttia tai tulityölupaa, tilapäisellä tarvii (ts. käytävä korttikoulutus ja uusinnat sekä joka työlle kutsuttava palopäällikkö tms. kirjottamaan tulityölupa - jaa vai voikso sen kirjoittaa itselleen kun on tulityökortti?)
  - Jotta tilan saa vakituiseksi tulityöpaikaksi sen tulee sijaita min. 8 m etäisyydellä muista (asuin?)rakennuksista, saattaa vaihdella paikkakunnittain
  - Autotallia tai -suojaa ei saa vakituiseksi tulityöpaikaksi, se on yksiselitteisesti vain auton säilyttämistä varten. Tuosta pääsee yli keksimällä rakennukselle jonkin toisen nimen, kunhan saa sen läpi rakennustarkastuksessa
   
 6. Pertti K

  Pertti K Double Gearhead

  Juu noinhan se menee, ei kukaan tule sakottamaan vaikka kuumailmapuhallinta autotallissa käyttääkin. Vasta sitten jos (kun?) vahinko tapahtuu, selvitellään asioita vakuutusyhtiön toimesta. Mutta jos ei vakuutuksia harrasta eikä tuhoa muuta kuin omaa omaisuuttaan, niin silloinhan taitaa mokomat tulityöluvat ja -tilat olla ihan turhaa ajan ja rahaan haaskuuta. Huolellisuus ei.
   
 7. rb

  rb Double Gearhead

  Olikohan niin että mun autotalli meni nimellä, talous rakennus.

  Täytyykin tarkistaa mitä se mahdollisen vahingon sattuessa tarkoittaa..
   
 8. Rooroo1

  Rooroo1 2nd gear

  Vakituinen tulityöpaikka muuttuu tilapäistä vastaavaksi pykälien mukaan kun sinne ajetaan se hitsattava kokonaan tyhjentämätön auto.
   
 9. Pannu H-D

  Pannu H-D Gearhead

  Täällä vihdoinkin on vuorossa harrastetilan tekoa eikä tällä kertaa tuotantotilaa. Pohjat kaivettiin pääsiäisenä. Kunnon täytöt ja vormun tekoa ja antura valettiin 28.5. Metallirunko pystytettiin 9.6 ja sitten muurattiin kivijalka eristeharkoista kolme kerrosta. Nyt alkaa oleen siinä vaiheesa että seinä ja kattoelementit saisi asentaa paikoilleen. Seinät tulevat jälleen Ruukin kakkos pelti-villa-pelti elementeistä ja katto Puolalaista priimaa pelti-uretaani-pelti elementeistä. Pohjien täytön vaiheessa lattian kohta täytettiin jo oikeaan korkoon niin säästyy rungon alla pelleily. Ulkopuolelle on jo tässä vaiheessa laitettu styroxit ja ovien eteen ja pihan puolelle finfoam. Näin seinien asennus mukavampaa kun on tasaiset ja jyrätyt seinustat. Jos säät sallivat niin lattiavalu suoritetaan ennen seinien ja katon asennusta. Lattiavalu tulee olemaan 150 mm paksu ja laatia lämmitys tulee niin kuin kaikissa edelisissäkin tiloissa. Ja lattia valun alle kohtiin joka joutuu kovimmalle rasitukselle finfoam ja muualle styrox. Lattia ala on vähän vajaa 250 neliötä joka koostuu vähän vajaa 200 neliön tilasta ja loppu tila on erotettu väliseinällä autotalliksi. Isompaan tilaan tulee sivulle 3500 x 3500 mm nosto-ovi ja päätyyn 3800 x 4500 mm nosto-ovi niin mahtuu jos joskus rahaa niin isompikin harrasteauto sisään.
  Jos jollain tarvetta niin jonkin verran olisi 100 mm Ruukin pelti-villa-pelti elementtejä ylimääräisenä.
   
 10. artz

  artz Gearhead

  Maapohjainen autotalli, lattia hiekkaa. Nyt on maakosteus ollut esteenä ettei ole tullu säilytettyä siellä talvisin autoa. Olisiko kenties vaikutusta 10-20cm kapillaarikatkolla eli sorakerroksella kosteuden nousemiseen? Lattian teen ehkä joskus muttanyt pitäisi saada jollain helpommalla konstilla paikka kuivemmaksi
   
 11. -rautis-

  -rautis- Gearhead

  suodatin kangas/sepelikerros vähän auttaa ,mut kosteus nousee silti.
  itte pidin maapohjatallissa sellasta halpis muovipressua säilytyskautena auton alla,se toimi hyvin.
   
 12. simeoni

  simeoni Gearhead

  Toimenpiteiden järkevyys riippuu siitä mitä aioit tehdä tallille, pysyykö se maapohjaisena vai tuleeko joskus betonilattia? Myöskin olisi järkevää selvittää miksi maa on rakennuksen alla niin kosteaa että se nousee imeytymällä hiekkaan. onko salaojia ollenkaan/ toimiiko ne? Itse kaivaisin hiekat pois kokonaan ja alle kangas, siihen 20cm 16-32 sepeliä, uusi kangas ja lopputäytön voi tehdä taas hiekalla. kaikki riippuu budjetista ja siitä mikä rakennuksen käyttötarkoitus ja käyttöaste on.
   
 13. Ville.

  Ville. 2nd gear

  Meneekö ooteeks mutta milläs tasotetaan vanha autotallin lattia helpoiten? Ja saisi mielellään kestääkkin edes jonkun vuoden.
   
 14. tabs

  tabs Gearhead

  ^Paljonko pitää oikoa? Ts. paljonko pinta saa nousta?
  Missä kunnossa vanha pinta/maalia/öljyä tms.
  Paljonko pinta-alaa?
   
 15. Ville.

  Ville. 2nd gear

  Lattian pinta on päällystämätön betoni, hirveästi ei tarvisi pinnan nousta. Kestääkö mikään siloite vai tarviaako laittaa ihan betonia ja hioa tasaiseksi?
   
 16. tabs

  tabs Gearhead

  Yhden pula-ajan lattian oikasin ja tasottelin pumppu betonilla johon oli sekoitettu teräskuitu. Ei tarvinnut raudottaa, mutta min. kerrospaksuus on 30mm...

  Tasoitus ja maalaus on yks vaihtoehto, kunhan tasoitteen puristuslujuus on riittävä ->C20 luokitus tai enemmän. Esim.Mira 6700 tai vetonit 4400 tms.
  Noilla voi tehdä 0-30mm(50mm) täyttöjä, menekki on n1,7kg/mm/m2.
  Ainoa huono puoli on hinta n.30€/25kg säkki...
   
 17. Koso

  Koso 1st gear

  Noihin remonttitasoitteisiin on saatavilla verkkoa esim
  http://www.e-weber.fi/lattiat/tuotteet/lattiatarvikkeet/weberfloor-4945.html Kallista kuin mikäkin, mutta eniten harmittaa kun kallis lattiaremontti menee ketuiksi ja alkaa parin vuoden päästä halkeilemaan... Noi tasoitteen on kovetuttuaan sitten betoniakin kovempaa kamaa...
   
 18. rb

  rb Double Gearhead

  Nyt olis pieni murhe.

  Mun talli on 3,6 metriä korkea johon on rakennettu vintille säilytystilaa.

  Nyt pitäisi jostain keksiä semmoinen luukkuun rakennettu porras eli kun sen luukun avaa, niin portaat laskeutuisi sieltä sillai nätisti, ettei tarvitsisi huterilla tikkailla koettaa sinne kamaa roudata.
   
 19. pantera

  pantera Double Gearhead

  Googleta : ullakkoportaat
  Löytyy monenlaisia,
  Omat portaat ostin Home Depotista , alumiiniset-3-osaiset kun en löytäny tarpeeks tukevantuntusia kotimaasta.
   
 20. valiant65

  valiant65 Gearhead

  Katselin että taloon.comissa olisi noin 80 neliöinen lämmin tallipaketti optioilla noin 15.000€. Kuinka paljon on säästöpotentiaalia jos vertaa pitkästä tekemiseen ja tarvikkeiden noukkimiseen mutta olettaen että valmiita piirustuksia ei ole??
   

Kerro tästä muillekin!