Autotallin suunnittelu

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Temppu, 9.9.2003.

  1. hevisevi

    hevisevi Gearhead

    Käyttökokemuksia syksyllä valmistuneesta n. sadan neliön tallista :

    - olisi pitänyt laittaa wc ja myös lämmin vesi. :(
    - oviaukon leveys n. 2,7 m kapeahko , täytynee vaihtaa full-size pick-upin peilit kapeammiksi
    - vielä suurempi olisi tietenkin parempi
     
  2. metriläinen

    metriläinen Gearhead

    Kovasti tuntuis tuo 100m2 olevan yleinen tallin koko. Mun taali rupeaa olemaan muutamaa sähköpiuhaa ja räystäslautoja vaille valmis. Koko rakennuksen ulkomitat 18x9 josta tallin osuus 12x9 (sisämitat 8,5x11,5).Lopputila on autokatoksena ja pienenä varastona. Käyttöullakon tein, valmiilla ristikoilla tosin, mutta ehdottomasti halvimmat neliöt koko projektissa. Ylhäällä on nyt 3x18 metriä säilytystilaa ja hyllyt voi vielä tehdä kattotuolien väliin niin tuo 3 metriä jaa vapaaksi tilaksi (vapaaksi ja vapaaksi..). Oviaukko on mitoitettu mun vanilla ja leveyttä on 3m ja korkeutta 2,35. Lämmityksenä vesikiertonen lattialämmitys jota pyörittää asuinrakennuksen maalämpöpumppu. pistorasioita tulee olemaan 2m välein ja voimakasta virtaakin on ripoteltu nurkkiin 6:rasian verran. Kattoon laitan poikittain IPE300 palkin joka liukuu kiskoilla päästä päähän. Siihen teen, kuhan kerkeän, kissan joka vielä liikkuu palkin suuntasesti, ja kissaan laitan tommosen DEMACin sähkönostimen. Saa nostettua tallin sisällä kamaa mistä vaan ja minne vaan. Nyt vaan odotellaan konttia "toiselt pualelt jokkee" et sais jotain täytettä tonne talliin ennen kun se täyttyy itsestään roinalla.
     
  3. rb

    rb Double Gearhead

    Mä aloitin talliprojektin 05 syksyllä ja nyt ollaan siinä jamassa että osa sähköistä puuttuu, lämmitys on kytkemättä ( lattialämpö putket on ) ja kittaukset ja maalaus on tekemättä.

    Alunperin mun piti kai tehdä joku 70 neliötä mutta matkan varrella se vähän kasvoi. Osittain naapurien avustuksella koska täälläpäin on raja että kahteen metriin saa tehdä jos on maapurien suostumus mutta alanaapuri muutti mieltä kesken leikin ja sain piirtää julkisivukuvat kahteen kertaan joten tällä hetkellä pitkä ja korkea sivu on hänen rajaansa päin mutta sitä saa mitä tilaa.

    Samasta syystä talli on L:n muodossa eli varsinainen talli 8 x 12 metriä on sinne alaspäin ja oleskelutila 5 x 6 metriä on talon suuntaisesti.

    Näin maallikkona rakennusasioista on eräs seikka jota hauaisin painottaa muille maallikoille joilla on tallin rakennus mielessä että maksoi mitä maksoi mutta etsikää itsellenne kunnon mesu. Sen mukana joko nousette tai kaadutte. Kaveri lähti yrittämään sen halvan kanssa ja mistään ei tullut mitään. Mulla oli entuudestaan tuttu alan mies joka osoittautui tässä touhussa kultaakin kalliimmaksi.

    Toinen juttu että vaikka kuinka rakentaisitte hartiapankilla niin ottakaa huomioon että ensimmäinen 20 T palaa siihen että teillä on perustukset maan päällä sadan neliön tallille. Varmaan jossain päin pääsee halvemmalla mutta paalutus, 300 kuutiota maanvaihtoa plus pääkaupunkiseudun hinnoittelu lupapapereissa haukkaa helposti moisen siivun.
     
  4. jarvay

    jarvay 1st gear

    Minälaisesta tavarasta porukka on tehnyt talliin rungon. Ajattelin tuossa että jos tekisi kakkosvitosesta, nii riittääkö lämmöneristys vai pitäisikö vielä laittaa ristikoolaus ja 50 villa lisäksi. tokihan tulee vielä tuulensuojalevyt.
     
  5. Ylli

    Ylli Gearhead

    Itse ostin talopaketin ja erillisen tallirakennuksen talotoimittajalta, joka tulee omien mittakuvien mukaisesti. Tallissa on 2"*6" runko, joten siihen tulee 150mm villaa eristeeksi. Yleensähän taloissa on seinänpaksuus 200-300mm...ainahan sitä eristettä saa enemmän mitä paksumpi on seinä. Mutta mikä on viisasta, niin se onkin eri asia.
    Laskin tuota tallihommaa aika tarkasti, ja talotoimittaja teki sellaisen tarjouksen josta ei voinut kieltäytyä, eli en olisi pystynyt tekemään samanlaista pitkästä tavarasta.
    Nythän sahatavaran hinta on korkea, esim. 2*4 mottihinta on noussut vuodessa noin 40€.
     
  6. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Ei vielä tehty, mutta materiaaliksi olen hankkinut 3-millistä S355K2G3:sta, josta on tarkoitus polttaa ja kantata hallin kehät.

    Tässä samantapainen kehä

    Materiaalivalinta omalla kohdalla helppo, kun terästä tulee muutenkin ostettua sadoissa tonneissa vuosittain, mutta muitakin etuja löytyy...
    .
     
  7. jarvay

    jarvay 1st gear

    Jep metallistahan se olisi nättein tehdä, mutta tuo puu tuntuu aika luonnolliselta kun tavaran saa omasta metsästä ja omalla sahalla vielä saa laudoiksi ja lankuiksikin. tuota eristystä vain mietin, kun kuitenkin kokoa talliin tulee niin pitäsiikö kuitekin laittaa vielä se 50mm lisää, vai onkohan jo liioittelua, kuitenkin ihan lämpimäksi sitä ajattelin.
     
  8. Ylli

    Ylli Gearhead

    Oma talli 95m2, sisäkorkeus 2,85m, vesikiertoinen lattialämmitys. Seinissä 150mm villaa, katossa 300mm lattiassa 80-100mm laatta ja 150mm styroksia. Lämmitystehon tarpeeksi on laskettu 4,4kW, siis normaali lämpötila mitoitusarvona (18C). Tosin en meinaa pitää kuin 10C :odroll:
     
  9. hevisevi

    hevisevi Gearhead

    Oman tallin runko 2 X 6 tuuman lankuista , ja villaa siis 150 mm.
     
  10. Buick55

    Buick55 Gearhead

    Sama juttu,2x6 runko ja villat,lisäksi tyhmyyksissäni tein sen yläkerran(120 neliötä),mutta varmaan ihan turhaan,tuskin sinne koskaan mitään rojua kertyy....
     
  11. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Kysytään kymmenen vuoden päästä, oliko kyseiselle tilalle tarvetta :wink:
    .
     
  12. sami

    sami Gearhead


    Aika kovin meinaat lämmittää :eek:

    Mulla loppu kesästä valmistunut 100m2 talli(no ulkovuoraus puuttuu vielä...) ja ostin
    syksyllä ilmalämpöpumpun millä tehdään kaikki lämpö. 3 viikkoa sitten hommasin kulutusmittarin ja on vienyt tällä viikolla tasaista 1.0-1.2kW vaikka pakkasta ollut -10-20 astetta. Kolmen viikon keskikulutus ollut n.850W. Sisällä +16 lämmintä.
     
  13. No H2O

    No H2O Gearhead

    Hm... Onkos kukaan tehnyt tallia lämpöharkoista?

    Jos jossain vaiheessa alkaisin tekemään uutta tallia niin varmaankin tekisin sen lämpöharkoista. Samalla kertaa tulisi kantava runko, tuulensuoja, lämmöneristys ja sisäverhoilu. Päälle nostaisi vain kattotuolit ja vesikate niin vain olisi talli pystyssä. Vintille niin ikään tekisin semmoisen varaston kaikelle joutavalle roinalle.

    Yläpohjaan 300mm puhallusvilla ja laipioon kaksinkertainen "kyprokki", sähköt pintavetona ja loppujen lopuksi seinät voisi vaikka maalata jos haluaisi.

    Lattiaan laittaisin lattialämmitysputkiston, ovien yläpuolelle lämmönvaihtimet ja termostaateilla/ovikytkimillä ohjatut flektit. Tallin jakaisin muuten niin että saisin kattilahuoneen (5 neliötä)ja erillisen isomman tilan (15 neliötä) johon laittaisin wc:n, pesupisteen, yms. Tästä tilasta tulisi siis semmoinen "kakkoskodinhoitohuone", johon voisi huoletta jättää talli/pihakamppeensa kiisuamaan ja jossa voisi muutenkin pikkaisen siistiä itseään ennen "hallituksen" luokse menoa.

    Lämmitysmuotona tulisi olemaan hake, samasta kattilahuoneesta saisi lämmön myös talokin. Nykyajan taloihin kun ei ole kunnollisia teknisiä tiloja pahemmin suunniteltu niin tämmöinen ratkaisu poistaa ko. ongelman.
     
  14. sami

    sami Gearhead


    Näin se kuulostaa helpolta ja tosta noin vaan hommalta.

    Tarttee tohon aika paljon muutakin.

    -päätyjen tuulensuojat
    -päätyjen ulkoverhous
    -räystäslaudotukset
    -sisäkattoon paperi/höyrysulku
    -sisäkaton koolaukset
    -sisäkaton verhous tuplana
    -vesikourut
    -seinien ulko ja sisäpuolen slammaus/tasoitus
    -millä siihen harkkoseinään saa mitään kiinni?
    -moninkertainen homma muurata
    -kalliimpi
    -ikkunat
    -ovet
    -joutuu helposti paaluttamaan painon takia

    ym,ym

    Ei tosiaankaan nykysäädöksillä ole tyyliin heitänpä harkot pinoon, tuolit päälle ja ei ku ruuvaamaan.
     
  15. patu

    patu 1st gear

    minankin olisin noista vinkeista kiinostunut !!
    tarkoitus olisi rakentaa 9x12 ja sivusta lisaosa johon
    tulisi pari huonetta ja "toimisto/wc"
     
  16. jarvay

    jarvay 1st gear

    Jeps... Itsellä oli suunnitelmissa n. 6x11m halli tila, korkeus n. 4m. Lisäksi oleskeluhuone 12,5 m2, jonka viereen pienempi huone jossa voi oikaista iseään. 4m2 menisi wc/pesutiloihin ja saman verran pannuhuoneeseen. Hyvä olisi tieten olla vielä hallista jakaa pienempi tila jota voisi pitää lämpimänä ja ns. siistimpänä tilana, jos ei suuremmalle tilalle ole sillon käyttöä, mutta olisi kuitenkin hyvä olla tuo 6x11m jatkuvaa tilaa niin saa suurempiakin vehkeitä sisään. Ja kuitenkin tuohon neljän metrin korkeuteen aika paha yläkertaa tehdä. Lämmitysputket lattiaan koko alalle, mutta itse lämmitintä ei ole vielä päätetty.
     
  17. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Jos tuo 6m ei ole muualta tullut rajoitus, niin kannattaa vakavasti miettiä kyseisen mitan leventämistä.
    Jo 1-1.5 metrillä leventäminen kasvattaa tilan käytettävyyttä huomattavasti.

    Itselläni on juuri tuollaisen kokoinen piharakennus, minkä toisessa päässä on pitkältä sivulta sisälle mentävä autotalli, eikä sinne turhia tiloja jää auton eteen/taakse, vaikka kyseessä on vain -81 Skylark (pieni).
    .
     
  18. jarvay

    jarvay 1st gear

    Palatakseni aiheeseen... Mites porukka on toteuttanut ilmastoisteja tallissa? Jos laittaa imurin kattoon ja toisen puhaltimen josta korvausilma tulee? vai tarviiko edes puhallinta korvausilmalle? Entä onko tämä katto paras paikka josta imee ja puhaltaa.. Maalaushommissa ilmeisesti pitäisi olla mahdollisimman alhaalla? Onkos tällaiset valmiit ilmastointikojeet minkä hintaisia? niissähän on valmiina poisto ja tulevan ilman puhallin ja lämmöntalteenotto ja joissakin ilmeisesti lämmitin? Vai toimiiko tallikäytössä? Ja jos LVI miehiä on paikalla niin varmaan osaa sanoa että kuinka iso kone pitäisi olla tuollaiseen 11x6x4 talliin?
     
  19. Lerssinen

    Lerssinen Double Gearhead

    On olemassa autotallin ovia joissa on alhaalla "ilmanotin".. Kannattaa silti kysellä jos joltain jää remontista yli sellainen oikea ilmastointikone lämmön talteenotolla, sen voi "kötöstää" autotalliin niin ei huipparista työnnä lämpöjä harakoille..
     
  20. HEPAC

    HEPAC 1st gear

    Riippuu minkalaisena pidät sisäilmavaatimusta ja kuinka tärkeänä koet energiatehokkuuden.

    Enintään 60 m2:n moottoriajoneuvosuojissa voidaan käyttää painovoimaista ilmanvaihtoa. Riviautosuoja on moottoriajoneuvosuoja, jossa ei sisällä ajeta ja jonka syvyys on enintään 7 m tai 14 m silloin, kun suoja on tarkoitettu linja-autoille tai muille pitkille ajoneuvoille. Suojan tulee olla kokonaan maanpäällä tai ilman-vaihdon kannalta tätä vastaavasti, esimerkiksi rinteessä. Tulo- ja poistoilma-aukot sijoitetaan siten, että riittävä ilmanvaihto ja ilman kierto saavutetaan. Tuloilma-aukko voidaan sijoittaa ulkoseinän tai oven alaosaan. Poistoilma-aukko sijoitetaan yleensä seinän yläosaan tai kattoon tuloilma-aukon vastakkaiselle puolelle. Sekä tulo- että pois-toilma-aukon vapaa poikkipinta-ala on vähintään 0,1 % lattiapinta-alasta, kuitenkin vähintään 150 cm2.

    Tuolla painovoimaisella iv:llä ei voi puhua energiatehokkuudesta vaan pikenmikin energiahaaskaukselta ja toisaalta sulla pomppaa tuon 60 m2 rajan ylitse neliöt joten...

    Jos lto-laitteelle varustetun tulo/poistoilmalaitteiston laitat, niin silloin pitäisin 1dm3/m2 lähtökohtana peruilmanvaihdolle, eli joku 70dm3/s on passeli. Käryäville hommille kohdepoisto tms.
     

Kerro tästä muillekin!