Autotallin valaistus

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja theloial, 18.4.2010.

 1. theloial

  theloial 1st gear

  Millä periaatteella suurennetaan autotallin valaistuksen määrää?
  - valoja lisäämällä?
  - valojen tehoja lisäämällä?
  - loisteputkien sävyä muuttamalla?

  Talli on noin 38 neliötä ja katossa on kaksi 2x58w suojattua lamppua. Valaistus on varsin keltainen ja jotenkin hämärän oloinen. Naapurissa on katto täynnä samanlaisia (2-3 krt enemmän per...) mutta ei hänelläkään sen paremmin näy. Nähtävästi määrä ei tässä tapauksessa korvaa laatua. Samaa sanoin (naapurin) valot asentanut sähkömies että näitä on liikaa mutta asiakas halusi. Saman valaistuksen saisi kolmannesta vähemmällä.

  Putket on jotain 530 ja kokeilin cool white 640 putkella mutta ei sillä kyllä ollut vaikutusta yhtään.
   
 2. 383

  383 Gearhead

  mulla on 3kpl 2x58w lamppuja jossa 840 värisävy hyvin riittää valoa
   
 3. jevman

  jevman 1st gear

  edellisessä duunisa lisättiin valoa halliin ja silloin sähkäri sanoi että alkuperäiset valot ovat niin korkealla että valoteho häviää matkalla
  uudet valaisinkiskot tulivat selkeästi matalammalle ja valoteho parani huomattavasti
   
 4. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  itsellä on laitettu molemminpuolin seiniin n.2m korkeudelle vähän vinoon koko matkalle.päädyssä katossa ja seinässä 2 riviset putket,lattian rajassa 1 putkiset(hyvät rengas/jarru töissä,eli tarkoituksena on ettei tule omaa varjoa häiritsemään töitä.ikinä ei ole liikaa valoa.(paitsi jos tulee ns.vastavalona)
   
 5. Hai

  Hai Gearhead

  Tietysti riippu tallin muodosta ja käytöstä.
  Esim. nosturin kohdalla keskelle kattoa ei kovin paljoa valoja tarvii, mutta alla/reunoilla olis kiva olla. Aiemmin mainittu lattian raja valaistus on ihan hyvä, mutta mulla kertyy lattian rajat aina täyteen tavaraa, joten se ei käy. Seinälle tallin päätyyn on kiva laittaa valoja, jos siinä tehdään "pelti auki" hommia.
  Työpisteissä sitten työpisteen valaistus.
   
 6. kinde

  kinde Gearhead

  Oli aikoinaan viipurinkadulla pieni pimeä talli 2x60w lampuilla. :rotfl:

  Maalasin seinät kolmeen kertaan valkoisella ( ei ollut sitten ikinä maalattu vuoden -36 jälkeen) ja laitoin 2kpl 2x58 loisteputket.

  Alkoi naapuritkin maalailemaan seiniä.................
   
 7. Mopar heppu

  Mopar heppu 2nd gear

  Mä tein itselle aikanaan himan talliin sähköt ja laitoin loisteputki lamput valmiiksi sähkärille, joka kävi ammattimiehenä vaan kytkemässä, niin sain mitä halusin, eli laiton kolmen katkaisijan taakse, yksi 2:delle kattovalolle, toinen 5:delle vinossa olevalle ylävaloille seinille, ja kolmas 5:delle lattian rajaan laitetulle valolle, ja samoin laitettiin 4 kpl 2:den pistorasijoita ympäri tallia, ja vetäsin tallin valkosella maalilla, täytyy sanoa, että aika vähän joutuu valoroikkaa käyttämään, ja monta autoa maalattu, on ihan ehdoton hyvä valaistus maalatessa, suosittelen, että pistää kerralla kunnon valot, niin ei tartte jälkeen päin kiroilla.
   
 8. 1purehell

  1purehell Gearhead

  Onko ledi-"loisteputket" millaisia ja kuinka toimivat käytännössä? Yllättävän paljon nielee rahaa 600m2 hallin täysvalaistus/tunti, loisteputkillakin. Ei taida kyllä ihan hetkessä maksaa noi ledivalot itseään takaisin, mutta jos edes kriittisiin paikkoihin?
   
 9. sik

  sik 1st gear

  Ledit käytössä ihan ok, mutta niiden saatavuus ja hinta ei tule vielä vuosiin lähellekkään normi loisteputkien tasoa. En välttämättä ostaisi...
   
 10. Tee Koo

  Tee Koo Gearhead

  Heijastimien pesu saattaa kans auttaa monasti kirkauteen..
   
 11. mikähelvetinkat

  mikähelvetinkat 1st gear

  .

  mulla 6x58w putket kaikki katossa auton edessä ja takana poikittain ja sitten 2+2 sivuilla pitkittäin. Kun auto lattialla niin näkee jollain lailla, mutta kun nostaa auton lampunvarjostimeksi katton niin rikkinäisillä halogeeneilla ja taskulampuilla joutuu katteleen ja se on kauhee kattoo KO EI NÄÄ :eek: Kun kattoon tuli auton taakse poikittain tuo kuudes putki niin tuntui kyllä silloin auttavan helvetisti, joten lisäile muutama putki, mutta mieti huolellisesti mihin asennat ne.
   
 12. VesQ

  VesQ 1st gear

  Jos vanhat valot niin pelkästään putkien uusinta vaikuttaa jo kummasti, talliin ja muihin ei tunnelmallisiin noita 840 tms värisävyllä olevia. Seinät ja katto valkoiseksi kirkastaa kummasti. Myös niiden heijastimien pesu tekee ihmeitä, ja tietysti lisää valoja mutta raja tulee jossain vaiheessa

  Itselläkin on joku 60m2 tallissa 6kpl 2x36w ja päätyseinällä viistossa 3 kpl sellasia 4x18w neliöitä, kaikki 840 putkilla seinät ja katto valkoisia. Jos illalla hämärällä tulee talliin niin oikeen silmiin sattuu kun on kirkasta, toisaalta jos on pitkään ulkona aurinkoisella päivällä niin pimeältähän tuokin tuntuu

  Kohde valoa sitten jos tarvii enempi nähdä jossain välikössä

  Ai niin ja auton alle on ihan ehdoton sellanen "teollisuusvalaisin" eli kosteantilan 2x36w jossa muovikupu, toisesta päästä 5m johto töpselillä ja toiseen päähän pikkupätkä johtoa ja pistorasia niin saa auton alle sähköä myös. Tollasen kun tuuppaa alle ja itse perässä niin kyllä näkee himpun verran hyvin, muutenkin jos tarvii vaikka pihalla remonttia tehdä illalla niin ton nostaa viereen niin ei tulisi mieleenkään mitään halogeeniä siihen viereen ottaa möllöttämään. Tutun sähkärin kautta noita saa tukusta ~25e+putket+johto. SLOlla oli joskus tukevaa mallia nyttemmin muuttunut aika rimpulaksi, Onniselta taisi vielä saada tukevia

  Siis tollanen mutta kirkkaalla lasilla

  http://kauppa.taloon.com/kuvat/k/sahko/4390191.jpg
   
 13. JesseX

  JesseX 1st gear

  Jos sulla joku muovi kupu siinä lampun päällä on niin pois vaan. Mulla on 42 neliön tallissa 7 loisteputki runkoa joissa kaikissa 2 putkea. Eli ei siis mitään heijastimia. Aluksi tuntu pimeältä tuo talli mutta kun seinät ja katon maalasin valkoseksi niin johan alko näkemään. Värillä on väliä. Enempi kuin uskoskaan. Ja onhan se muutenki siistimmän näkönen tuommonen maalarin valkonen kuin kipsilevyn harmaa 8)
   
 14. veskola

  veskola 1st gear

  Noin 40 neliötä ja 4*2*58W päivänvaloloisteputkia katossa. Lisäksi tarvitaan kohdevaloa pöytien päälle varsinkin jos talli on yli 3 metriä korkea. Kaikkeen tarkkaan työskentelyyn tarvitaan erilliset kohdevalot.

  Valaisimissa ei mitään kupuja, ainostaan heijastin. Tietysti maalatut ja siistityt seinät.

  Vastaavan valovoiman antavat led loisteputket säästävät energiaa noin 60%, joten niiden kuoletusaika on kohtuu pitkä, mutta ne syttyvät heti. Valaisinrungot tarvitsevat muokkaamista.
   
 15. 3/4

  3/4 3rd gear

  Olen vähän tutustunut noihin led-loisteputkiin testimielessä. Kokemuksia "laadukkaista" putkista, led-putkia oli useampia merkkejä.
  Puolen vuoden aikana noin kymmenen prosenttia putkista pimeni, valoteho pieneni huomattavasti sekä valokuvio on huonompi. Tämä johtuu siitä että ledi heijastaa valoa vain alaspäin ja heijastin ei enää ohjaa valokuviota.

  Itse valaisimen rakennetta ei tarvitse muuttaa, sytytin vain pois, ja jos haluaa vähentää energiankulutusta enemmän niin kuristinkin kannattaa ohittaa..

  Näillä kokemuksilla en suosittele vielä, en usko että ehtivät elinaikanaan maksaa itseään takaisin. Ehkäpä tulevaisuudessa nämä on arkipäivää joka tallissa!
  8)
   
 16. 1purehell

  1purehell Gearhead

  ^ Kiitos tiedosta! "Teoriassa" hyviä, mutta kun valmistus tehdään maailman persreijässä (Kiinassa), niin arvaahan sen, mitä laatu on...
   
 17. oml

  oml Gearhead

  Iltalehti:
  Led-valoputkista voi saada sähköiskun

  Tiistai 20.4.2010 klo 14.44
  Turvatekniikan keskus (Tukes) varoittaa, että Suomessa myytävistä led-valoputkista voi saada niitä vaihtaessa sähköiskun.

  Sähköiskun voi saada putken toisesta päästä, kun toinen pää on kiinni lampunpitimessä.

  Tähänastisten tulosten perusteella kaikki testatut led-valoputket ovat olleet vaatimusten vastaisia. Vastaavia led-valoputkia on Tukesin mukaan käytössä Suomessa useita tuhansia.


  STT
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010042 ... 3_uu.shtml
   
 18. wj

  wj 3rd gear

  Panostakaa värisävyyn. Täälä jo kerran mainuttu 840 on "oikea" työvalo.
  Tässä valossa kello lyö helposti 23:00 kun tuntuu että se olisi vasta 8.
  Tätä sävyä käytetään paljon varastoissa jne.. paikoissa.

  Tottakai valkoiset seinät jne.. myös auttaa.
   
 19. veskola

  veskola 1st gear

  Tuolla jälkimmäisellä 958 valolla se oleskelu on kuin Kanarialla olisi, tissit vain puuttuu, ainakin kaljaa siellä menee ihan yhtä paljon :rotfl:
   
 20. mikähelvetinkat

  mikähelvetinkat 1st gear

  .

  :rotfl: näinpä ja mustia naamoja ja käsiä on ihan yhtälailla ympärillä ja paikat on aina auki myöhään yöhön :rotfl:
   

Kerro tästä muillekin!