Autotallin valaistus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja theloial, 18.4.2010.

 1. transport01

  transport01 3rd gear

  Teoriastakin sen verran, että vain parhaista ledeistä tehdyt putket pystyy teoriassa päihittämään loisteputket energiatehokkuudessa. Takaisinmaksuaika on niilläkin n. 5 vuotta, kun valoja poltetaan 8h päivässä 7 päivää viikossa. Näitä putkia ei tavallinen kuluttaja kaupasta saa, vaan ne myydään käytännössä suoraan valmistajalta/valmistuttajalta loppukäyttäjälle vähintään 1000 putken erissä. Nämä putket täyttävät tietyntyyppisissä valaisimissa kyllä kaikki määräykset ja ovat kannattava investointi, jos ketjussa ei ole välikäsiä.

  Normaalia kuluttajalle kiertävää jakeluketjua ko. putkien hinta ei kestä vielä vuosiin. Käytännössä normikäyttäjä saa odottaa vielä vuosia, että hintataso on edes teoriassa sillä tasolla että niitä kannattaa kaupasta kotiin kantaa.

  Ledeillä toteutettuja hienoja ja hyviä valaistusratkaisuja löytyy, mutta yhtään loisteputkea voittavaa loisteputken tilalle asennettavaa lediputkea ei tietääkseni ole kuluttajille myynnissä. Jos joku tietää, niin saa kertoa joko täällä jukisesti tai yv:llä. Asia kiinnostaa kyllä kovasti

  Tuo tukesin raporti ko putkista on vasta pieni jäävuoren huippu. Jos valmistaja ei ole luotettava tunnettu taho, joka tunnetusti kantaa vastuunsa, niin pitäkää näpit irti ko. putkista jos henkenne on kallis. :soosoo:

  Olen kyllä keskustellut asiasta tukesin edustajien kanssa ja pyytänyt valppauteen. Hyvä, että ovat valpastuneet ja testauttaneet ko putkia. Olen iloinen, että asiaa tuodaan myös lehdissä julkisuuteen ennekuin kukaan menettää henkeänsä.

  ts pistäkää hyviä laadukkaita loisteputkia ja miettikää vasta 5-10 vuoden päästä lediputkia niiden tilalle. Säästätte rahaa, vältytte pahalta mieleltä ja pysytte hengissä.

  Huh tulipa kirjoitettua aika rankkaa tekstiä. En halua haitat kenenkään kaupantekoa, mutta minua ottaa päähän, kun kuluttajia kusetetaan myymällä hengenvarallista roskaa kalliilla.

  Tarkennuksena vielä, että tuo edellä oleva kritiikkini koskee siis nimenomaan täällä hetkellä myynnissä olevia suoraan loisteputken tilalle asennettavia LED-putkia. Tarkennettakoon vielä, että valaistuksen tulevaisuus on varmasti ledeissä ja kaupasta saa myös hyviä LED-valaisimia. Myöskin esim Osramilla on ihan nättejä hehkulampun tilalle tulevia led-lamppuja, joista ainakaan minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa.
   
 2. veskola

  veskola 1st gear

  Minä olisin sitä mieltä, että loisteputkelle tarkoitettuun valaisinrunkoon ei ole mitään järkeä laittaa ledeillä toteutettua korviketta juurikin sen takia, että loisteputki "ei johda sähköä" ja siksi sen valaisin rungon ja liittimien suunnittelussa on tehty nuo ratkaisut, jotka johtavat nyt sähköiskun vaaraan ledeillä toteutetun korvikkeen kanssa.

  Toisaalta se heijastinkaan ei ole ideaalinen ledeille. Nyt pitäisi valmistajien keksiä ja sopia uusi standardi, jonka persuteella tehdään uudet "led putket" ja led putkivalaisimet", jotka voivat kilpailla loisteputkien kanssa niin valmistuskustannuksissa kuin myös valovoimassa. Loppukäyttäjät sitten vaihtavat rungot samalla kun siirrytään led tekniikkaan...sitä mukaa kun vanhat rungot "happanevat".

  Led valaisimestahan voidaan jättää "kallis" heijastin jopa kokonaan pois koska led komponenteilla on luonnostaan suuntausominaisuus sekä paljon muita juttuja, jotka ovat muodostuneet sen lasiputken vuoksi, joka tarvittiin vain jotta kaasu pysyy sisällä.

  Mielestäni tulevaisuuden led "loisteputken" pitäisi olla vain yksinkertainen joustava nauha, joka on helppo varastoida sekä asentaa valaisimeen ja lisäksi siellä tulisi olla valaistusvoimaan liittyvät kauko-ohjattavat säätöelektroniikat sisään rakennettuna.
   
 3. mikähelvetinkat

  mikähelvetinkat 1st gear

  .

  joo o can väylä kans valaisimeen ja joku portti, että voi päivittää siihen erilaisen käyttöjärjestelmän ja virusturvan aina silloin tällöin, kun rupeaa pätkimään, niin ja hdmi liitin, jotta voi syöttää lomakuvat teräväpiirtona niin voi valita sieltä värilämmöt ym. ja heijastaa kuvia tallin seinään samalla, kun vaihtaa öljyjä.. :wc:

  pitääkö joka paikkaan aina väkisin saada tungettua vitusti kaikkia ylimääräisiä komponentteja?
   
 4. transport01

  transport01 3rd gear

  LED-putkikin voidaan suunnitella siten, että päiden väli on poikki, eli loisteputken korvaavan turvallisen LED-putken voi teknisesti tehdä ja näitä on esim USA:ssa myynnissä, ei tosin euroopan jännitteille. Näiden putkien markkinat tulevat olemaan nimenomaan jälkimarkkinoissa, jossa vaihdon voi tehdä maallikko.

  Uusia valaisimia ei ole järkeä tehdä tällä periaatteella, vaan ledit ovat parhaimmillaan kun koko valaisin suunitellaan ledien ehdoilla. Näin saadaan sekä kustannus, että elinikä optimoitua.

  Suomessa on kymmeiniä LED-valaisimia valmistavia yrityksiä. Maahantuovia tai sitä yrittäviä on varmaan ainakin sata. Aika näyttää montako niistä jää henkiin. Standardointi olisi fiksua, mutta pelkäämpä että yritykset kilpailevat toisensa hengiltä ennenkuin mitään standardeja saadaan aikaan.
   
 5. veskola

  veskola 1st gear

  Miten tuo käytännössä onnistuu ? Eikös ledien läpi kulkevan virran pidä kuitenkin kulkea sen putken läpi ?
   
 6. VesQ

  VesQ 1st gear

  Puoleen väliin asti ledit kiertää päädyn kahden nastan välillä ja toinen puoli toisen päädyn nastoista, eikä siis siten että putken toiseen päähän tuodaan vaihe ja toiseen nolla (tai + ja -), ne ledithän voi "johdottaa" miten tykkää siellä putken sisällä
   
 7. mikähelvetinkat

  mikähelvetinkat 1st gear

  .

  Niin tai laittaa ne ledit kiertämään tolleen niin voi jättää ne vanhat putket kattoon ja näkee silti auton alla ihan ok eikä saa sähköiskuja 8)
  [​IMG]
   
 8. Gutless

  Gutless Gearhead

  tässä aloin myöskin miettimään oman maalaustilan valaistusta, joka on 2kpl katon ylänurkissa, vastakkaisilla puolilla, 2x36W. Hieman on alakanttiin kunnollista maalausvalaistusta ajatellen.

  Lisäksi tilannetta heikentää entisestään näiden Airamin kiinantuontien rakenne. Niissä ei ole minkäälaista heijastinosaa putkien taustoina. Lisäksi kuvut tietysti himmentää tehoa. Kupujen päälle on lisäksi viritelty elmukelmut ehkäisemään maalipölyn tartuntaa muoviin.
   
 9. jusssi

  jusssi Gearhead

  Mitenkähän noissa led-työvalaisimissa (sellasissa halogeenilampun näköisissä) piisaa valoa.? Jos tuollaisia taliin siirrettäviks apuvaloiks ja vaikka pihavaloksi?
   
 10. E.B.Ford

  E.B.Ford 2nd gear

 11. Ck

  Ck Gearhead

  http://www.ebay.com/itm/LED-Flood-Light ... 201wt_1139

  Mulla on tollanen 10wattinen ihan aito kiinalainen pihalla kulkuvalona, kellokytkimellä palaa 17-23 jolloin näkee kulkea toiselta puolen pihaa autopaikoilta pirtille. Hyvin on pelannut koko talven eikä maksanu kun alle 20e. Jos tarvii tehdä pihalla jotain pihatöitä niin sitten tarvii tehokkaamman.
   
 12. jusssi

  jusssi Gearhead

  Mites noissa loisteputkissa tuo T5 suhteessa T8:iin käytännössä, paljonko watteja vastaa paljoako watteja? Kannattaako satsata vitosiin vai piisaako kasit?
   
 13. Masaokun

  Masaokun 1st gear

  Faijalla oli 60- ja 70-lukujen vaihteessa Larussa prätkätalli, missä ne Jawojaan veljensä kanssa rakentelivat. Oli melko hämärä talli, joten pojat laittoivat katuvalaisimissa käytettävän elohopealampun kattoon. :eek:
  Kyllä riitti valoa! Oikein sai silmiä siristellä.
  Ja taisi poikain isäukkokin siristellä kun sähkölasku tuli! :soosoo:
   
 14. jaska044

  jaska044 1st gear

  Oon miettiny tätä samaa asiaa mutta siinähän se ratkaisu tais Masaokulta tulla :p Tosin ylimäärästä rahaa tarvittaisiin sähkölaskuun!
   
 15. JanneP1k

  JanneP1k 1st gear

  Onhan tohon aika paljonkin eri vaihtoehtoja. Lisää valoja tai lisää valotehoa. Itselläni on autotallista sähköbitistä tilatut LED-lamput ja olen ollut niiden tehoon ihan tyytyväinen.
   
 16. Powerstroke

  Powerstroke Double Gearhead

  Aattelin jos romikselta keräis vaikka Ford pikuppien umpiota ja maskeja ja rakentais joka seinälle pari "keulaa" joissa toimivat valot. Vaikka aika ylös seinälle ja suunnaten alaviistoon. Luulis valaisevan ja olis tyylikäs ja taloudellinen ratkaisu.
  Yksi setti on jo hyllyssä.
  Aikaa puuttuu.
   
 17. NonSenCe

  NonSenCe Gearhead

  jooh.. tyylikäämpi valaistus tuollaisilla auton lampuilla ja maskeilla tulisi. itselläkin on semmonen ollut mielessä.

  viimeksi aattelin sellasta että kytkisi tuollaisen spottivalaisimen lähestymisanturin niihin, niin että syttyisi ajovalot seinällä kulkuvaloiksi kun joku astuu sisään.
   
 18. bottipoika

  bottipoika 2nd gear

  itselläni oli aikoinaa vain yksi 1000w halogen valaisin tallin peräseinään kiinitettynä.
  Se tarjosi vähän saman kaltaisen valaistuksen kuin kesä aurigossa olis pihamualla rassannu.
  eli valo tunkeutui väkisin joka soppeen
  niin auton alle, ku vastakkaiselle puolelle, konehuoneeseen, sisälle jne.
  energiataloudellisin vaihtoehto tämä ei varmaan ollut
  mutta ku sattu nyt tommone valaisin makaamaan romulootas
  valmiina odottamassa tallin seinään ruuvausta
  nii mentii niillä eväillä mitä oli.
   
 19. Seppä Leonardo

  Seppä Leonardo Gearhead

  Kaverini asensi autokorjaamoonsa viimekesänä lediputket.Tosi valoisa halli 20x10 m,korkeus 4,5m.Maksaa pienemmän kulutuksen johdosta kolmessa vuodessa hankintakulut
   
 20. caprice305

  caprice305 Double Gearhead

  Kyllä on ledi tosiaan kehittynyt. Jos vähäänkään jaksaa itse tehdä niin saa suht halvallakin. Teholed nauhoja on nykyään yli 20w\m ja se riittää jo enemmän valoa vaativaan paikkaan. Huurrettu valolista niin häviää ledin pilkutkin, ja niistä saa 5m pitkiä valoja tehtyä, eikä kuluta kauheasti. Jos joku on öisin ajanut kehä 2 tunneliin, niin huomaa ledin tehon, vaikka ne varmaan onkin sit vitusti kalliimpaa.
   

Kerro tästä muillekin!