DIY Planishing Hammer v0.5

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja mese220b, 8.3.2008.

  1. mese220b

    mese220b 1st gear

    Moro

    Tossa on jo tehnyt mieli pitkän aikaa rakennella joitakin peltityökaluja. Nut sitten tein C-rungollisen planishing hammerin ja rungon apinoin sellaisen, että siihen voi hyödyntää muitakin työkaluja samaan C-runkoon.

    Ohessa pari kuvaa moisesta virityksestä. Ne paineilmavasaran päät ja vastinkappaleet on vain testiä varten, tarkoitus on sorvata vielä kunnolliset. Kotona kun ei sorvia ole, niin joutui porakoneen päässä muokkaamaan testiversiot... toimihan ne silti yllättävänkin hyvin. Lisäksi ylä- ja alavastinkappaleen kohdistusta pitää vielä vähän hienosäätää, se kun on "säädettävä".

    Toi pellin soiro oli vaan pieni pala johon koitin kuinka se käpristyy, jälkikin on yllättävän siisti ja tasainen :)

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. mahtisonni

    mahtisonni 1st gear

    Upeeta, säätäväisyys kunniaan 8)
     
  3. bbford

    bbford Gearhead

    Katohan,ei hassumpaa jälkeä,tollanen olis kans itsellä tarkoitus tehdä.
    Onko toi "vasara" ihan vaan joku yleismallin paineilmataltta?
    Biltema myy sellaista about 10e,kai sellainen tossa toimis?
     
  4. mese220b

    mese220b 1st gear

    Joo se on ihan halpis paineilmavasara. Tarkoitus on hommata tohon vielä jostakin paineilmapetaali, jolla konetta voi käyttää ja laittaa nippusiteellä liipasin kiinteästi pohjaan. Tuossa taltassa on jopa säätö sille lyöntitiheydelle (taitaa olla muissakin) sekin soveltui suoraan tarkoitukseensa. Tosiaankin pientä kohdistussäätöä tuossa vielä on (vaikka olin vetänyt sabluunalla noi leuat kiinni toisiinsa, niin silti se veteli hitsatessa, sabluunakin oli 80x8 lattarautaa)
     
  5. rautavirta

    rautavirta 1st gear

    Ansaitsee kunniamaininnan tällainen tuotos! Luovuus huipussaan, ei voi kun ihailla.
     
  6. mese220b

    mese220b 1st gear

    Nonniin, sattumalta kaverilta löytyi jostakin laitteesta purettu paineilmakytkin, josta rakentelin petaalin ;) Nyt käytettävyys alkaa olemaan siedettävä. Vasaran ja vastinkappaleen kohdistukset on vielä tekemättä ja sorvatut osat pitäisi saapua viikonloppuna, niin hammeri olisi melko lailla lopullisessa kuosissaan. Pedaalia en vielä ole kiinnittänyt runkoon vaan täytyy tutkailla, että missä sitä olisi paras käyttää ja missä asennossa itse olen koneeseen nähden...
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  7. Gutless

    Gutless Gearhead

    kahvallisesta kuulaventtiilistä voisi värkätä paineilmahanan polkimelle? Sopivasti niveltäen ja palautusjousi.
     
  8. corvette74

    corvette74 Gearhead

    Hieno peli.
     
  9. FeV-8

    FeV-8 Gearhead

    Tuolla taustalla näkyy tuo clas ollssonin pellin taittelu kone. Onko sama kuin bilteman vastaava? Katoin vain että olis muutaman kympin halvempi tuo Olssonin kanttari.
    Minkä vahvuista plootua tuolla saa oikeasti vielä taitettua? Ja ihan harraste hommiin olisi tulossa.
     
  10. mese220b

    mese220b 1st gear

    Jep clasunhan se "kanttikone" on... millistä lupaavat, mutta ei sillä kyllä 60cm leveää millistä ilman vahvistuksia väännä. ehkä 0,75 menee vielä. millistä vääntää sellaista 20-30 cm leveää terävällä kulmalla.
     
  11. Slat08

    Slat08 1st gear

    Osaako kukaan sanoa, miten tuo bilteman paineilmataltta pelaa tämmösessä tarkotuksessa? Tässä varmaan käytetty suurinpiirtein samanlaista?
     
  12. bbford

    bbford Gearhead

    Kerron pian,tilasin sen just. :D
     
  13. mese220b

    mese220b 1st gear

    Luulisin sen biltemalaisen olevan juuri samanlainen kuin tuokin. Ainoa ero näyttäisi olevan se, että tuossa motonetin mallissa on piedmmät nuo talttapäät, jotka katkaisen ja laitan sorvatut päät kiinni.
     
  14. hegezei

    hegezei 1st gear

    http://kuvablogi.com/blog/13928/1/
    Väsäsin edellispäivänä tuollaisen prototyypin ns. kantapäänkautta.
    No alapallo 10 min käytön jälkeen lievästi kasassa. olis pitänyt karkasta, mut täytyhän sitä tietysti mahdollisimman pian päästä koittamaan.
    Hyvinhän se toimi, mut alavastekappale on ehkä inan liian iso.
    Nolointahan tässä on, että vasara pää on samaa ainetta kuin alapallo. Menihän sekin kasaan hammerin sisältä ja eikä helv.. pois koko vehkeestä, siellä on ja pysyy. Täytyy varmaan purkaa koko hammeri :oops:
    Mitä ootte käyttänyt vasarassa ja vastekappaleessa, että kestäis tuon rasituksen vai täytyykö karkasta vielä sorvauksen jälkeen?
     
  15. mese220b

    mese220b 1st gear

    Mullahan on sen lyöntipään alkuosa alkuperäistä talttaa, joka on katkaistu ja sen ympärille tulee uusi lyöntipää, jonka hitsaan kiinni varteen, jottei "putoa" :) Nykyiset on tosiaankin tehyt pulteista ja mutterista, jotka ovat kovaa tavaraa, ne eivät ole menneet kasaan... saas nähdä kuinka sorvattujen käy :(
     
  16. JouniK

    JouniK Gearhead

    Ensimmäiset kokeilut vasaraksi ja vastimeksi tyssääntyivät ja vasarat menivät poikki ohuimmasta kohdasta. Kävin paikallisesta sorvaamosta kyselemässä sopivaa tavaraa, löivät käteen MoC:ia. Karkaisin lyöntipinnat, ovat kestäneet useita vuosia...

    J
     
  17. magenta

    magenta 2nd gear

    Moi
    Mitenkä tuo kohdistaminen toimii ?
    Mika
     
  18. samip

    samip 1st gear

    voi vitsi... enpä oo ees tullu aatelleeks et ton kapistuksen vois tehdä ihan vaan tollasesta halvasta paineilmataltasta... jotkut ne vaan keksii!

    meselle, ei ehkä kannata sitä paineilmakytkintä laittaakaan runkoon kiinteäksi, jos työstää isompaa pellinpalaa niin voi laittaa sen kytkimen hyvälle hollille eikä tartte jalalla kurotella sitä.

    mut joka tapauksessa, hyvää työtä ja erityinen maininta vielä innovaatiolle!!
     
  19. mese220b

    mese220b 1st gear

    Kohdistamisesta:
    Se toimii melko manuaalisesti, eli laipoissa on hiukan suuremmat reijät kuin pultin halkaisija ja laippojen väliin kun laittaa esim ohutta peltiä, niin saa etäisyyssuuntaan säädettyä etäisyyden, työtähän se vähän vaatii, mutta toimii.

    Minulla oli tuo kita kiinni toisissaan pultattuna 8mm lattaraudalla... silti se vääntyili hitsauksen jälkeen aavistuksen kasaan, eli kohdistus ei täysin pitänytkään. Joka tapauskessa tuon laitteen kustannukset pyörivät jossakin 40€ paikkailla, jonka voi pitää saavutettuun lopputulokseen nähden kohtalaisena.
     
  20. hegezei

    hegezei 1st gear

    Koitin joskus hitsata taltan tilalle vasarapäätä, eri tarkoitukseen kylläkin kuin tämä. Meni noin viikon käytön jälkeen poikki hitsaus kohdasta ja toinen kokeilu samasta kohtaa. Voi olla että hitsarissa on vika, mutta epäilen ettei tule kestämään kauaa.
    Neuvoisiko joku mikä olis paras tapa karkaista kärjet, aine on muistaakseni moc410 ja veteen vai öljyyn?
     

Kerro tästä muillekin!