E85

Ketju osiossa 'Street & Race', aloittaja studio57, 21.1.2009.

 1. Anti-Midas

  Anti-Midas Gearhead

  Saa noita ruiskuautojen muutosbokseja Suomestakin lähes kaikenmerkkisiin ja ne on toimittajan mukaan CE-hyväksynnällä ja kylmäkäynnistysrikastuksella. Niitä voi myös tarvittaessa säätää helposti vaikkapa pakarimuutosten takia. Suomalaiset sivut www.fuelflexfinland.fi
   
 2. guru

  guru Gearhead

  no niin nyt on rotke 85 kelponen megatöötällä

  kulutuksesta vielä osaa sanoa mitään

  kulkupuoli on muuten hyvä

  lopullinen säätö dynossa

  eli tämähän ei ole flexi auto vaan joko 95 tai 85 valinnalla

  semmonen tossa vielä on että tbi suuttimien tuotto loppuu kesken
  sika poljennassa (pakko kakkosella yli 100km/h)
  harvoin sitä tulee 80 lätkällä ajettua

  jos jotakuta ko nakkikioski kiinostaa niin perjantaina stadissa
  tunnistaa kun kaveri sanoo -kuinka kukaan on ton voinut tollavärillä...

  takalasiin suunnittelin tekstiä mukaillen erästä od tyyppiä
  vain dorka ajaa tupaöljyllä
   
 3. Hai

  Hai Gearhead

  mulla on 1991 Vani 4,3:lla. nyt on kohta puol vuotta vedelty E85:llä aina kun on "siltä tuntunut", eli kun hinta saksaa sopivasti tai iskee ympäristöahdistus. :)
  Toisessa E85 ketjussa on juttua miten Janiluo:n kaa pähkittiin siihen E85 promi. Auton ainoa muutos alkuperäiseen on tuo promi.
  Ihan oikea Flexi se ei ole, vaan tällainen joko/tai ratkaisu.
   
 4. MudMax

  MudMax Gearhead

 5. studio57

  studio57 Gearhead

  tuo on hyvä uutinen, tosin mulle he itse ST-1:llä kertoivat että tuossa heidän RE85:ssa ei ole bensaa ollenkaan vaan se 15% on heidän oma kehittämää lisäainetta. näin oli siis vuosi sitten, tilanne voipi olla nyt toisin.
   
 6. Teme76

  Teme76 1st gear

  Tää on enemmän kuin hieno uutinen.
   
 7. spinneri

  spinneri 3rd gear

  Kyllä siinä bensiiniä on. Viime viikolla pidetyssä seminaarissa esitelmöi aiheesta ST1:n edustaja Jari Suominen. Hänen kertomansa mukaan RE85 eroaa esimerkiksi Ruotsissa myytävästä E85:stä mm. siten, että RE85:den etanolipitoisuus on kiinteä 85 %. Ruotsin E85:ssä pitoisuus voi vaihdella 77-85 prosenttiin. Talvisin seoksessa on kylmäkäynnistyvyyden parantamiseksi bensiiniä enemmän. RE85:ssä käytetään erilaisia lisäaineita, joilla kylmäkäynnistyvyyttä on saatu parannettua, eikä bensiinipitoisuutta tarvitse siten nostaa. Toisaalta ST1 kertoo omilla nettisivuillaan RE85:den etanolipitoisuuden olevan 80-85 prosenttia. Hieman ristiriitaista tietoa siis jakavat...


  Lisätietoa peliin heitti

  Jari Sjöman
  Spinneri Magazine
   
 8. studio57

  studio57 Gearhead

  näin se tieto eroaa, ittekkin olin sinne aiheen tiimoilta yhteyksissa toissa kesänä... joko resepti on muuttunut tai tiedon kirjo laajaa.
   
 9. Mopar

  Mopar Gearhead

  Tällästä se ainakin ennen on ollut virallisen notuulin mukaan:

  64-17-5 Etanoli min. 70 til-% F; R11
  637-92-3 ETBE max. 25 til-% F; R11
  106-97-8 Butaani ≤ 5 til-% F+; R12
  78-83-1 Isobutanoli ≤ 0,5 til-% Xi; R10; R37/38; R41; R67

  Eli ei bensaa lainkaan, niinhän ne silloin alkuunkin toitotti, ettei bensaa mukana. Onko seos muuttunut vai kertoja vaihtunut.
  Tossa vielä linkki ST1 sivujen käyttöturvallisuustieodotteeseen, luulis sen olevan virallinen notuuli?
  http://www.st1.fi/pdf/KTT_RE85_fin_16-03-2009.pdf
  :eek:
   
 10. spinneri

  spinneri 3rd gear

  Uskoisin nimimerkin Mopar tavoin käyttöturvallisuustiedotteen perustuvan faktaan. Sen mukaan seoksessa ei olisi perinteistä bensiiniä lainkaan, toisin kuin esim. Ruotsin E85:ssä.

  ETBE on korkeaoktaanisen bensiinin lisäaine. Tämä on voitu kertoa "bensiiniosana", joka on sotkenut kuulijaa (mm. allekirjoittanutta).

  Katselin tuon seminaariaineiston (ST1:n osalta) vielä läpi, mutta siitä en selkeää vastausta kysymykseen löytänyt. Aineistossa puhutaan kyllä "bensiiniosuudesta", joka koostuu useasta eri seoskomponentista ja niiden yhdistelmästä.

  Vinkki: RE85:den oktaaniluku on 106!


  Vielä hieman lisätietoa kaivoi

  Jari Sjöman
  Spinneri Magazine
   
 11. Mopar

  Mopar Gearhead

  Onko tuo oktaaniluku ST1:sen ilmoittama?
  Joskus oktaaneja tuosta laskeskelinkin, mutta nuo muuttavat määrätkin pitoisuuksissa kanssa vähän vaikuttaa siihen. Etanolissa ja etbe:ssä on itsessään mukavasti oktaaneja, butaani ja isobutanoli sitä vähän muistaakseni laski, mutta onneks ne on keitoksessa vähäosasen asemessa.
  ETBE:tä ja MTBE:tä ovat alkoholin eettereitä ja eettereillehän on ominaista korkea oktaaniluku ja niitä on käytetty bensiinissä oktaaneja korottamaan. Ennen käytettiin MTBE:tä, mutta nykyään kait ETBE:tä kiitos ympäristöasioiden.
   
 12. välimallinkoppa

  välimallinkoppa 3rd gear

  Lisätään keskusteluun ainakin omasta mielestä meleko mielenkiintoista luettavaa tuolta uurelta mantereelta. Olen ainakin itse käsittänyt että e85 on samaa kamaa sekä usa:ssa että hesassa koostumuksensa puolesta.
  http://en.wikipedia.org/wiki/E85

  Tuolla mielenkiintoisia dynokokeita ja keskustelua,
  http://www.theturboforums.com/smf/index ... ic=47094.0
  tosin en ole itsekkään vielä kerennyt lukea koko settiä läpi ja kuvat ainakin vaatii rekisteröitymisen. Meleko mielenkiintoista kuitenkin jos ei nyt keskitytä tuohon kulutukseen niin tarkasti;) Kaikkihan ne menee kuitenkin, siis mitä tankkiin ostaa:) Mulla ainakin, A-B liikkumisvälineet vain vie vähemmän ja harrasteet ainakin itellä arviolta n. 2-4kertaisen määrän liikuntaainetta:) tulevissa/nykyisissä kunnoissaan. Meneekö nuo RE85 säätöarvot jo enemmän alkoholi dragsteriä säätävän asiantuntijan käsiin kun normi harrastajan?

  Tämä tarkoitettu vain keskustelun herättämiseksi. Itse en ole missään nimessä asiantuntija vaan ennemminkin teknisien asioiden sekoittaja:) ainakin omasta mielestä:) Asiantuntijoilta ja muilta miettijöiltä mietteitä haluaisin siis asiasta?

  Ja koskaanhan ei muuta tarviikaan kun tehdä kone ja säädöt uutta lientä kunnioittaen.
  Vai mtn se ny meni;)
   
 13. janiluo

  janiluo Gearhead

  Jos Wikipedian mukaan bensiini määritellään näin:
  "Bensiini, usein arkikielessä bensa, on satojen eri hiilivetyjen seos"
  niin montako hiilivetyä siinä lopussa 15%:ssa pitää olla että sitä voi kutsua bensiiniksi?
  Eikös tuota E85:stakin kutsuta bensiiniksi arkikielessä?

  Niin sitä vaan tällä meinasin että St1:sen myyntitykit ovat vaan yksinkertaistaneet asian tavalliselle tossavaiselle muotoon 85% on Etanoolia ja 15% on Pensaa ja muuta ei tarvitse tankatessa tietää.
  Kun viime keväänä kyselin ST1:ltä seossuhdetta (AFR) niin eivät osanneet vastata ja lupasivat selvittiää asiaa. Sitten sain meiliini vastauksen etteivät tiedä mutta on kuulemma sama kuin Ruotsissa.
  :-?
  - Jani -
   
 14. spinneri

  spinneri 3rd gear

  Heidän edustajansa Jari Suomisen ilmoittama, kyllä.

  Tarkennuksen tarjoili

  Jari Sjöman
  Spinneri Magazine
   
 15. herrakani

  herrakani 1st gear

  [​IMG]

  Kuulemma haisee ihan roska-autolta pakokaasut.
   
 16. GARAGE_INC

  GARAGE_INC 3rd gear

  Noni.. tota tota, noni... öh
  Kuinkas saan tuon '90 Dodge Spiritin toimimaan tuolla E85 kamalla tai seoksella? Siis kyllähän tuo tod näk jotenkin toimii ihan tuollaisenaan jollain 30 prossan sekoituksella mutta kuinka tuon saa pelaamaan vaikka pelkällä 85:sella?

  auto on 2,5 tbi koneella (saratoga=spirit)
   
 17. Jza

  Jza Gearhead

  Flexifuel vehkeissä toi voi ollakin ihan soiva ratkaisu ajella välillä tuolla, mutta miks käyttiksessä?

  Jostain kaasari- tai mekaanisesta ruuttakoneesta ei enempää tehoa irti saa, mutta kulutusta kyllä sen 30 pinnaa enempi plus että takaisin ei ole välttämättä menemistä, eli jos ei sitä kasivitosta olekaan saatavana, niin voipa alkaa käydä hassusti tavan bentsiinillä tai tulee ainakin pirun kalliiksi tankata sekaan puhdasta viinaa :lol:

  Ihtellä tuommoinen vortec -pannu ja suunnittelin, että olis senkin modannut juomaan viinaa, mutta kun se on sitten joko tai. Modattu kasivitoselle tai bensalle. Flexiksi sitä ei kovin helpolla saa muutettua.

  Kisavehkeet tietysti erikseen, kun soppa maksaa about viidesosan kisabensasta ja kestää ruttua aika mukavasti...
   
 18. herrakani

  herrakani 1st gear

  En mä ainakaan joutunu nostaa 30 pinnaa syöttöä, ennemminkin joku 15-20 pinnaa.
   
 19. Jza

  Jza Gearhead

  Joo, no jonkun tuommoisen prossan tosiaan näkyy lisäävän ruiskusuuttimien aukioloa noi valmiit myytävät mokkulat, mitä kytketään piuhojen väliin ja sit sulla no e85 -yhteistyökykyinen auto...

  Mutta mitäs sitten, kun lapin reissulla ei tulekaan sopivaa asemaa matkalla vatsaan ja joutuu ajaan tavan bensalla? Ooks testannut, että miten se siihen reagoi? Uudempien vehkeiden luulis ainakin itkevän ja huutavan joka anturin voimin :lol:
   
 20. herrakani

  herrakani 1st gear

  Jos haluais, niin voishan tohon tehdä bensaa varten oman moottorinohjauspurnukan ja vaihtaa johtosarja liittimestä toiseen kun on tarvis, vaan ei oo. Mun molemmista vakiotankkausmestoista saa e85 ja tankki on 90 litraa. Tollanen '88 bemmi ei vielä ymmärrä itekseen huudella mistään moottorivioista vaikka lambdan kytkis kokonaan pois päältä. Se kyllä kulkee tuolla kartalla bensallakin hätätapauksessa muttei kovin siististi.
   

Kerro tästä muillekin!